Društvo za zdravilne rastline ognjič Logatec
  • Domov
  • Novice
  • Članki
    • Recepti
    • Zelišča
    • Uporabni nasveti
    • Vrtnarski nasveti
    • Naravna kozmetika
    • Zdravo življenje
  • Kontakt
  • Forum

Domač kruh z drožmi

2/3/2018

0 Comments

 
Brezkvasni nastavek - droži na hitro
Aktivni brezkvasni rženi nastavek je poln mehurčkov
Drože za brezkvasni nastavek lahko naredimo v nekaj urah in ne potrebujemo celega tedna, kot najdemo običajno recepte zanj na spletu. Postopek, kjer se kisli droži pacajo cel teden in se dnevno dodaja moka na 25 g natančno, se mi je zdel preveč kompliciran. Moja babica ni imela tehtnice, pa je pekla fantastičen kruh,, niti ni kislih drožev  hranila v hladilniku.
Po tem, ko sem opravila test intolerance na prehrano, kateri mi je pokazal intoleranco na pekovki in pivski kvas, sem se odločila, da poskusim, pripraviti kruh brez kvasa. Kako? Način s 5 dnevnim pacanjem drožev se mi je zdel absolutno komliciran. Toliko besedila, toliko dni, natančnosti, da prideš do prvega dišečega kolača kruha. Ni šans. Potem na spletu naletim na recepte z jelenovo soljo, pecilnim praškom, sodo bikarbono. Katastrofa. Temu se enostavno ne more reči kruh. Poleg tega, da se je zadeva nenormalno drobila, sem imela občutek, da jem "kemijo".
Ni mi preostalo drugega, da se lotim priprave kruha s kislim nastavkom - droži. Googlam, raziskujem slovenske in tuje recepte, ugotovim, da so zapisi skoraj identični. Tako za drože, kot recepte za kruh. Madona, do grama natančne recepture.
Končno vsa vesela najdem na kulinariki recept za drože s kefirjem, uporabnika 666. Pa seveda! Kako mi to ni potegnilo. Sama sem že pekla kruh z minimalno količino (par gramov) pekovskega kvasa in kefirjem. Pa je bil fantastičen. da bi ga pa samo s kefirjem, pa mi ni potegnilo. Uporabnik 666 sicer pri pripravi drožev doda še sol, jaz je ne dodajam, ker zavira delo bakterij.
Pokličem mojo 83-letno staro mamo in jo povprašam, kako so oni včasih, ko še ni bilo kvasa, pekli kruh. "Ja. Od vzhajanega testa smo vzeli del testa, ga na krožniku pustili, da se je posušil in ga ob naslednji peki uporabili. Suho testo smo nadrobili v topli vodi in pustili, da se je naredil "kvasec". To je trajalo kar nekaj časa, da se je aktiviral. Potem smo pa normalno omesili testo, pustili vzhajati in spekli." Ko jo povprašam, kako so prišli do tistega prvega testa, mi odgovori: Ja, vedno je bil tam. Tako ga je pekla moja mama in jaz sem ga dobila od nje in samo nadaljevala."
No, pa poskusim še jaz. Za lažje sledenje receptom ga poimenujem "suhi brezkvasni nastavek". Stara mama je pekla večinoma rženi kruh, vsake toliko pa tudi bel vrtanek. Torej uspeva z belo moko in rženo moko.
Tisti, ki se boste lotili peke kruha brez kvasa, predlagam, da uporabite domačo moko. Če se da rženo, saj ta mnogo bolje reagira z doma narejenim kefirjem in ti droži so precej bolj aktivni od tiste kupjene.
Tisti, ki ne smete mleka, lahko kefir pripravite z vodo ali rastlinskim mlekom.
Hitri rženi droži s kefirjem
 
Rženi droži na hitro:
5 zvrhanih žlic ržene moke (120  - 130 g)
2 dcl  domačega  kefirja
1 žlička sladkorja
to je cca: 330 g kislega nastavka
Količina  drožev zadostuje za kruh, pripravljen s 500 g moke
 Moko, sladkor in doma narejen kefir enostavno zmešamo in pustimo vsaj 6 ur na toplem (jaz kar na radiatorju), da se bakterije aktivirajo, razmnožijo in opravijo svoje. Drože sicer lahko pripravimo tudi iz druge moke, vendar je ržena moka "najhitrejša" in "najuspešnejša" pri pripravi kislega nastavka.
Moram napisati, da ta nastavek v bistvu ni niti kisel, kot se omenja, da je tisti, pripravljen z droži iz vode in ki nastajajo cel teden. V bistvu so kvalitetni toliko, kolikor je kvaliteten in kisel kefir.
Ko je nastavek poln mehurčkov, je pripravljen. Ta faza lahko traja od 6-24 ur, odvisno toplote prostora. Na toplem radiatorju so pripravljeni v 6 urah, na sobni temperaturi tudi do 24 ur.
 Vzhajano testo za ržen kruh
Nastavek dodamo moki oz. sestavinam za kruh in omesimo testo. Pustimo ga vzhajati  vsaj 6 ur. Najboljše, da kar v pekaču, v katerem bomo kruh pekli.
Lahko pa po dveh urah vzhajanja, damo testo v pekač, v katerem bomo pekli kruh, in ga shranimo čez noč ali dlje v hladilniku. Vsaj 5 ur, preden bomo kruh pekli, ga vzamemo iz hladilnika in pustimo na toplem, da bakterije spet začnejo delati s polno paro.
Veja si zapomniti, da dlje bomo kruh razvajali, bolj bo rahel, saj bodo bakterije imele več časa opraviti svoje delo. Sploh, ko pripravljamo kruh z drugo moko kot rženo.
Suhi brezkvasni nastavek
 Suhi brezkvasni nastavek si pripravimo tako, da od testa vzamemo en del vstran in ga pustimo na krožniku, da se posuši. Koliko? Nekje 150 g.
 Suhi brezkvasni nastavek pustimo v hladnem (shramba) prostoru, da se suši do naslednje uporabe.
 Po enem tednu sušenja je sredica še vedno mehka. Ni pa nič narobe, če je nastavek povsem suh.
V lonček nalijemo toplo vodo (količina je odvisna od določenega recepta), mleko, kefir ali kombinacijo vode in kefirja itn. Odvisno od recepta. Dodamo malo moke iz recepta, sladkor in vanj dobro nadrobimo suhi brezkvasni nastavek. Suhe dele fajn nadrobimo in po kakšni uri, če se še niso stopili, jih s prsti pomečkamo, da pospešimo proces.
"Kvasec" pustimo na toplem, da se aktivira. Ko nastanejo mehurčki, je kvasec pripravljen, da ga uporabimo.  Če smo uporabili pri kvascu kefir, bo proces zaradi dodatnih bakterij hitrejši. To lahko traja nekaj ur, zato je najboljše, da si ta kvasec pripravimo zvečer, da se do jutra aktivira.
 
Aktivni kvasec dodamo sestavinam za kruh ......  omesimo testo ...... in ga pustimo, da na toplem vzhaja dve so tri ure, da se volumen podvoji. Najboljše, da ga vzhajamo že v pekaču, v katerem se bo kruh pekel.
V primeru, da nimamo časa peči kruh, lahko testo shranimo tudi v hladilniku. Vsaj 5 ur preden bomo kruh pekli, ga vzamemo iz hladilnika in pustimo na toplem, da bakterije spet začnejo delati s polno paro in da testo vzhaja.
Vir: https://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/brezkvasni-nastavek-drozi-na-hitro

0 Comments

PRESNE SLADICE

30/4/2015

0 Comments

 
Picture
Presne sladičke
File Size: 20 kb
File Type: docx
Download File

0 Comments

PEČENA JABOLKA

30/4/2015

0 Comments

 
SESTAVINE:

  • 30 g sesekljanih orehov
  • 4 jabolka
  • 60 g masla
  • 60 g sladkorja
  • 1/2 žličke cimeta
  • 2 žlici vode


NAVODILA:
  • Orehe stresite na pekač in jih pražite 5 minut pri 130 stopinjah in jih nato postavite na stran.
  • Jabolka operite, jim odstranite peščice in jih naložite na pekač.
  • Zmešajte sladkor in cimet in primešajte maslo in orehe.
  • Mešanico enakomerno porazdelite in z njo nadevajte vdolbine na jabolkih.
  • Na dno pekača prilijte vodo.
  • Pecite pol ure pri 190 stopinjah. Ponudite toplo.
 
Sladici lahko dodate sladko smetano.

0 Comments

DOMAČI JOGURT

30/4/2015

0 Comments

 
SESTAVINE:

  • 1 liter polnomastnega mleka ali posnetega mleka 
  • 2 žlici kupljene začetne kulture ali navadnega jogurta


NAVODILA:
  • Mleko na zmernem ognju segrevajte, da se na robu začnejo nabirati mehurčki, z površine pa začne uhajati para.
  • Prelijte ga v veliko skledo in pustite, da se shladi na 45 stopinj (če nimate termometra, boste vedeli, da je temperatura ravno prava, če boste z lahkoto držali prst v mleku 20 sekund).
  • Začetno kulturo ali jogurt dajte v skodelico in prilijte nekaj ogretega mleka. Sestavini dobro premešajte. 
  • Mešanico po tretjinah prilijte v veliko skledo. Po vsaki tretjini dobro premešajte.
  • Pokrijte z debelo brisačo za 6 -8 ur ali pa čez noč postavite na toplo (npr. kozica s toplo vodo)
  • Skledo pokrijte s folijo za živila in še za 8 ur postavite v hladilnik.
  • Če želite gost jogurt, ohlajenega pretresite v vrečko iz gaze in pustite, da se odcedi. 
0 Comments

Solate na 100+ načinov

11/3/2015

0 Comments

 
Ogromno, ampak res ogromno receptov :)
solate.doc
File Size: 198 kb
File Type: doc
Download File

0 Comments

KUHARSKI RECEPTI S ČEMAŽEM

11/3/2015

0 Comments

 
Zbrala in uredila: Zvonka Hrovat
zbrani_kuharski_recepti_za_cemaz-1.pdf
File Size: 1605 kb
File Type: pdf
Download File

0 Comments

REGRAT NA VEČ NAČINOV

11/3/2015

0 Comments

 
Trava zeleni, regrat rumeni. Idej nikoli ne zmanjka:)
regrat_na_več_načinov.docx
File Size: 16 kb
File Type: docx
Download File

0 Comments

Namazi

11/3/2015

0 Comments

 
Picture
Recepti za zdrave namaze
File Size: 44 kb
File Type: doc
Download File

0 Comments

Majdini namazi

13/2/2015

0 Comments

 
MOJI NAMAZI

RIBJI NAMAZ

½ kg ribe (škarpina, brancin,…. ali osličev file)

Začimba curry

Majoneza približno 3 žlice

Poper

Svež nasekljan peteršilj

Sol

Skuhaj ribo v slani vodi 5 do 7 minut, ohladi in odstrani kosti. Z vilico pretlači, dodaj majonezo in vse začimbe, premešaj da dobiš gosto pasto.

 

TUNIN NAMAZ

Tuna v konzervi

Majoneza

Svež sesekljan peteršilj

Poper

Črne olive

Tuno odcedi in pretlači z vilicami, dodaj majonezo in začimbe ter na drobno narezane olive.

 

RIKOTIN NAMAZ Z DROBNJAKOM

Nasekljan drobnjak vmešaj v rikoto (lahko tudi v skuto) in soli po okusu.

 

NAMAZ Z BAZILIKO

V rikoto ali skuto vmešaj sesekljano svežo baziliko in posoli. Lahko uporabiš tudi pesto iz bazilike namesto sveže.

 

ČEMAŽEV NAMAZ

Naredi pesto iz svežega čemaža (sesekljan svež čemaž, olivno olje in sol) in dodaj sesekljane olupljene mandlje.

 

TUNIN NAMAZ S KISLO SMETANO

Tuno iz konzerve odcedi in pretlači z vilico, dodaj kislo smetano, sesekljan peteršilj in sesekljan česen ter posoli.

 

METIN NAMAZ

Nasekljano meto vmešaj v rikoto (lahko tudi v skuto) in soli po okusu.

 

 

0 Comments

Konradov orehov namaz in medica

13/2/2015

1 Comment

 
Recept g.Konrada pogorevca NAMAZ

VZAMEMO 1 KG DROBNO ZMLETIH OREHOV, 1 KG DOMAČEGA MEDU IN CC 1-2 DCL HLADNO STISKANEGA OREHOVEGA OLJA. TO MEŠAMO POČASI 3 DO 4 DNI VSAK DAN PO POL URCE.
DOBIMO NAMAZ IN GA DAMO V KOZARCE IN HRANIMO NA HLADNEM V TEMI, NE V HLADILNIKU

MEDICA
ZMEŠAMO 1 KG MALIN ALI DRUGEGA SADJA IN 1 KG MEDU,  KI NE KRISTERIZITA (NE SME BITI KOSTANJEV MED,IMA PREMOČNO AROMO) TO DAMO NA PODSTREŠJE ZA 1 MESEC IN OBČASNO PREMEŠAMO. PRECEDIMO IN OŽAMEMO SOK TER DODAMO  NA LITER TEGA SIRUPA 1 L SLIVOVKE.
TO DAMO NA HLADEN PROSTOR IN DODAMO NA 100 LITROV TE TEKOČINE 2 KG POMARANČ, 1 KG LIMON, 1 PEST KLINČKOV, 1 PEST CIMETA. PRERAČUNAJTE NA SVOJO KOLIČINO.
TO  PUSTIMO EN MESEC V KLETI IN OBČASNO PREMEŠAMO.
NATO PRETOČIMO IN PUSTIMO CC 2 MESECA, DA SE UMIRI IN NATO LAHKO USTEKLENIČIMO.








1 Comment
<<Previous

    RECEPTI


    Iskalnik:


    Arhiv člankov:

    March 2018
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    July 2014
    May 2014
    April 2014

Powered by Create your own unique website with customizable templates.