Društvo za zdravilne rastline ognjič Logatec
  • Domov
  • Novice
  • Članki
    • Recepti
    • Zelišča
    • Uporabni nasveti
    • Vrtnarski nasveti
    • Naravna kozmetika
    • Zdravo življenje
  • Kontakt
  • Forum

Recepta z avokadom

14/5/2014

0 Comments

 
Picture
I. Avokadov namaz na hitro

Priprava:

Avokado razpolovimo in odstranimo koščico. Meso pretlačimo z vilico.
Dodamo 1 čajno žličko limoninega soka, 1 žlico olivnega olja, 1 strok strtega česna, sol, poper in 1 žlico sesekljanega peteršilja. Vse skupaj dobro premešamo.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
II. Avokado s pečeno zelenjavo

Recept za avokado s pečeno zelenjavo in kus kusom za 2 osebi.

Sestavine:

50g korenja
50g pora
150g bučk
100g brokolija
100g paprike
1 avokado
200g vode

100g kus kusa
olivno olje
1 strok česna
Poper, sol

Priprava

Korenček operemo in nastrgamo. Por in bučke operemo in narežemo na kolobarčke.  Brokoli operemo in razdelimo na cvetke. Papriko operemo, odstranimo semenje in narežemo na večje kocke. Če želimo, lahko vzamemo pol rdeče in pol rumene paprike.
Avokado prepolovimo in odstranimo koščico ter olupimo.
Zavremo slano vodo in stresemo vanjo brokoli. Odstavimo in počakamo 5 min. Vzamemo ga iz vode.

Z polovico vode prelijemo kus kus. Voda naj bo čim bolj vroča, najbolje vrela. Po nekaj minutah je kus kus brez kuhanja pripravljen. Razmerje voda:kus kus naj bo 1:1.

V ponev prilijemo oljčno olje ter opečemo zelenjavo. Dodamo nasekljan česen.
Na koncu dodamo narezan avokado. Začinimo s soljo in poprom.

Dodamo še kus kus in dobro premešamo.


0 Comments

Čičerikin namaz - HUMUS

14/5/2014

0 Comments

 
Picture
ČIČERIKIN NAMAZ


Izhodišča za res odličen namaz so naslednja. Najprej kupimo drobno čičerko iz ekološke pridelave. Bolj polnega okusa je. Po kuhanju zrnom odstranimo ovojne lupinice; struktura namaza bo tako bolj svilnata in gladka, pa tudi manj nas bo napenjalo. Glavna začimba, ki da humusu posebno noto, je kumin (Cuminum cymnium). Mehkejši in slajši okus bo pridal od bolj znane kumine (Carum carvi). In nazadnje, tahine ali sezamove paste nikoli ne dodajamo pred pasiranjem, temveč po njem. S tem se bomo izognili grenkobi, ki jo pasta razvije z intenzivno mehansko obdelavo.



Za zvrhano skledico namaza potrebujemo:

20 dag suhih čičerikinih zrn ekološke pridelave
2 jedilni žlici sezamove paste (tahina)
1 limono
1 večji strok česna
4 jedilne žlice oljčnega olja
1 jedilno žlico sveže zmletih semen kumina
1 čajno žličko grobe morske soli
hladno vodo po potrebi

Priprava:

Surovo čičerko speremo pod tekočo vodo in jo v večji posodi namočimo za vsaj štiri ure, še raje čez noč. Odcedimo jo, še enkrat splaknemo in z drgnjenjem odstranimo odvečne lupinice. Prestavimo jo v lonec in zalijemo s hladno vodo, ki naj sega le približno za prst ali dva nad višino namočenih zrn. Segrejemo do vrelišča, nato pokrito kuhamo na nizkem ognju približno dve uri. Solimo proti koncu kuhe. Če med kuhanjem zmanjka vode, jo dolijemo.

Kuhano čičerko odcedimo in pustimo stati, da se ohladi. V možnarju stremo strok česna s semeni kumina in grobo soljo v gladko pasto. Čičerko prestavimo v multipraktik, dodamo strto začimbno sol, dolijemo malo hladne vode in vse skupaj spasiramo v redkejšo zmes. Spasirano maso prestavimo v drugo posodo, kjer namazu dodamo sezamovo pasto, sveže stisnjen sok polovice limone in oljčno olje. Dobro premešamo, pokusimo, dosolimo ali začinimo po potrebi in po vrhu prelijemo z oljčnim oljem ter okrasimo z rezino limone, nacefranim peteršiljem in črnimi olivami.”



Knjigo s 17 vegetarijanskimi recepti in štirimi recepti za kruh lahko naročite pri avtorju Klemnu Koširju na klemen@dealca.si oz. na telefonu: 041/276-868.


0 Comments

Lahek obrok za razstrupljanje in dobro prebavo

4/5/2014

0 Comments

 
Picture
Čas priprave: 15 minut 




Semena Chia predstavljajo izredno bogat vir omega-3 maščobnih kislin, vsebujejo več beljakovin kot druga semena (skoraj 20 %, kar je primerljivo z mesom), imajo ogromno antioksidantov, kalcija, železa, kalija, magnezija, fosforja, kalcija, cinka, mangana, vitaminov A, D, K, E in vitamine B-skupine, z izjemo B12. Absorpcijo v vodi topnih vitaminov (A, D, E in K) omogočajo že omenjene maščobne kisline v semenih.

Imajo tudi odlično hidrofilno sposobnost (nase vežejo vodo), kar je še posebej koristno za prebavo, saj jo olajšajo in okrepijo, istočasno pa dajejo vašemu želodcu občutek sitosti. Zaradi te svoje lastnosti jih lahko uporabljate namesto jajc (1 žlica semen Chia nadomesti 1 jajce). Primerna so tudi za alergične na gluten, saj ga ne vsebujejo.

Kvinoja je okusna in lahko prebavljiva »žitarica«. Ni lepljiva in težka, kot večina drugih žit, in ima odličen in svojevrsten okus. Predvsem je izredno bogata z beljakovinami, zato jo marsikdo imenuje tudi »superžitarica prihodnosti«.


Sestavine:

- 1 skodelica borovnic
- 1 banana
- 1 pomaranča
- 2 žlici semen Chia
- 1 žlička bio alge klorela (ali dve 500 g kapsuli) 
- 3 žlice kvinoje (namočimo čez noč, zjutraj odlijemo vodo in pustimo stati čez dan, da dobimo nakaljeno kvinojo; priporočamo, da jo vmes enkrat sperete)

 
Priprava:

Vse razen kvinoje zmeljemo v mešalniku, stresemo v skodelico, pustimo 5-10 min, da se semena Chia napnejo, nato potresemo s kvinojo.

Kje se dobi:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

Pripravila: Tajča Pavček


0 Comments

MED IN CIMET

4/5/2014

0 Comments

 
Ugotovljeno je, da mešanica medu in cimeta zdravi mnoge bolezni.
Med proizvaja večina dežel na svetu.
Ayurvedska in Yunani medicina so stoletja uporabljale med kot glavno zdravilo.
Znanstveniki imajo tudi danes med za zelo učinkovito zdravilo.
Med se lahko uporablja brez stranskih učinkov, za vse vrste bolezni.
Današnja znanost pravi, da med, čeprav je sladek, če se ga jemlje v pravem odmerku kot zdravilo, ne škoduje diabetikom.
Znani magazin po imenu Weekly World News je v Kanadi 17. januarja 1995 v skladu z ugotovitvami zahodnih znanstvenikov objavil listo bolezni, katere se zdravijo z medom in cimetom.

V priponki si lahko preberete, zakaj vse je uporabna mešanica cimeta in medu.
cimet.doc
File Size: 56 kb
File Type: doc
Download File

0 Comments

Recept za kruh

4/5/2014

0 Comments

 
DOMAČI KRUH

Sestavine: 75 dag moke, 25 g svežega kvasa, 2 čajni žlički sladkorja, 3 čajne žličke soli, približno 0,5 l mlačne vode, 1 jedilna žlica olja (lahko navadno, še boljše je olivno)

Postopek:V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mlačne vode. Premešamo in pustimo, da na toplem kvasec vzhaja. V skledi zmešamo moko, žličko sladkorja in sol. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje in kvasec, malo premešamo in dolijemo mlačno vodo. Točna količina vode je odvisna od moke same.

Z električnim mešalcem testo gnetemo toliko časa, da dobimo elastično testo, ki samo odstopi od sklede. Nato ga še ročno pognetemo v obliko hlebčka in pustimo vzhajati v skledi za vzhajanje toliko časa, da naraste na dvojno količino. Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino in še enkrat na roke dobro pregnetemo. Sama ga običajno oblikujem kot štruco in položim v podolgovat model, obložen s peki papirjem.

Model postavimo na toplo, da testo še enkrat vzhaja. Vzhajano testo postavimo v predhodno ogreto pečico na srednjo rešetko in 15 minut pečemo pri temperaturi 220 stopinj, nato pa še 20 minut na 200 stopinj. Pečen kruh s pomočjo peki papirja vzamemo iz modela in odložimo na rešetko, da se ohladi.

Pri vsaki peki kruha obvezno vtaknem v pečico posodico z vodo za večji volumen in bolj rahel kruh. Če testo, tik predno gre v pečico, malo omočimo s toplo vodo, je skorjica še bolj okusna in hrustljava.


v PRIPONKI: recept za pirin kruh, beli hlebec in testo za pico
testo_za_kruh.doc
File Size: 32 kb
File Type: doc
Download File

0 Comments

 Osvežilni zeleni smoothie

4/5/2014

0 Comments

 
Picture
Tokrat obujamo spomine na celjski sejem Altermed, kjer smo namešali cel kup smoothiejev. Med drugim tudi zelenčka. Recept zanj vam ponujamo spodaj. Je idealen za vroče poletne dni, v katerih smo se znašli, saj osveži, hladi in okrepča. Vrtovi so že polni blitve, tudi zgodnja jabolka in hruške že ležijo po tleh, Planet BIO superhrana pa je tako ali tako na voljo celo leto. In ker je poleti toooliko stvari, ki bi jih radi počeli, je tudi priprava enostavna: vse sestavine zmešamo v blenderju in popijemo.

Recept za 2 osebi:
  • jabolko
  • hruška
  • šop blitve
  • 1 žlička ječmenove trave v prahu
  • 1 žlička pšenične trave v prahu
  • 1 žlička lucume v prahu
  • 1 žlička reishi gobe v prahu
  • 3 dcl vode
Verjetno se premalo zavedamo, kako hranljivo je jabolko. Ker vsebuje veliko vitamina C (predvsem kisle sorte, na primer beličnik, ki je trenutno v sezoni) krepi imunski sistem, zaradi vlaknin pa ugodno vpliva na prebavo. Hruške vsebujejo veliko naravnih sladkorjev in so vir hitre ter kvalitetne energije.

Blitva velja za eno najbolj hranljivih vrst zelenjave, bogata je z vitaminom K, vitaminom A, vitaminom C, vitaminom E in mnogimi minerali, kot so magnezij, mangan, kalij, železo in kalcij. Vsebuje tudi veliko klorofila, z njim pa sta še posebej bogata ječmenova in pšenična trava v prahu. Poleg klorofila vsebujeta veliko mineralov (ječmenova trava na primer vsebuje petkrat več kalcija kot kravje mleko) in vitaminov (predvsem B skupine). Odlični sta za razstrupljanje telesa in dvig imunskega sistema. Podobno deluje reishi goba, v kitajski tradicionalni medicini poznana kot »goba nesmrtnosti«. Krepi imunski sistem, dviga energijo, pomaga lahko pri odpravljanju alergij in zavira znake staranja. Lucuma, južnoameriški sadež, služi kot naravno sladilo, ki je povrhu bogato s karotenoidi in vitaminom A.


0 Comments

    RECEPTI


    Iskalnik:


    Arhiv člankov:

    March 2018
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    July 2014
    May 2014
    April 2014

Powered by Create your own unique website with customizable templates.