SESTAVINE:
NAVODILA:
- 1 liter polnomastnega mleka ali posnetega mleka
- 2 žlici kupljene začetne kulture ali navadnega jogurta
NAVODILA:
- Mleko na zmernem ognju segrevajte, da se na robu začnejo nabirati mehurčki, z površine pa začne uhajati para.
- Prelijte ga v veliko skledo in pustite, da se shladi na 45 stopinj (če nimate termometra, boste vedeli, da je temperatura ravno prava, če boste z lahkoto držali prst v mleku 20 sekund).
- Začetno kulturo ali jogurt dajte v skodelico in prilijte nekaj ogretega mleka. Sestavini dobro premešajte.
- Mešanico po tretjinah prilijte v veliko skledo. Po vsaki tretjini dobro premešajte.
- Pokrijte z debelo brisačo za 6 -8 ur ali pa čez noč postavite na toplo (npr. kozica s toplo vodo)
- Skledo pokrijte s folijo za živila in še za 8 ur postavite v hladilnik.
- Če želite gost jogurt, ohlajenega pretresite v vrečko iz gaze in pustite, da se odcedi.