Društvo za zdravilne rastline ognjič Logatec
  • Domov
  • Novice
  • Članki
    • Recepti
    • Zelišča
    • Uporabni nasveti
    • Vrtnarski nasveti
    • Naravna kozmetika
    • Zdravo življenje
  • Kontakt
  • Forum

MARELIČNA MARMELADA

10/11/2014

0 Comments

 
MARELIČNA MARMELADA ( SKORAJ ) BREZ SLADKORJA

- 10 kg sadje dobro operi in izkoščiči
- marelice razreži na pol cm velike koščke
- dodaj 1 čajno žličko soli   (iz sadja potegne ven fruktozo.. ki postane najbolj naravno 
sredstvo za konzerviranje)  
- po želji dodaj 4 stroke vanilije, dobro vmešaj in vse skupaj premešaj
- pusti en dan, da sol opravi svoje.. 

Po enem dnevu je treba pobrat tekočino ven - sirup spravit v hladilnik.. in uporabit kot sok..

Sok se spravi ven na več načinov:
1. goščo se da v cedilo za pašto.. spodaj posodo.. počaka.. vmes malo premeša.. 


2. goščo se da v gazo.. servet.. staro .. ( čisto)  majico.. da na palico.. in podstavi posodo..

Zgoščeni gošči se po potrebi doda sladkor.

SAMO, da je gošča sladka po okusu
(Če so marelice zrele, potrebujemo manj sladkorja: cca 300g sladkorja na 15 kg marelic.. - lahko tudi med.. melaso.. stevio.. za diabetike.. )


Zatem se da goščo v pečico na 180 stopinj, pusti 1-2 uri.. da se skuha do želene gostote..
(odvisno od tega, kako gosto želiš da je gosta; upoštevaj dejstvo,
da je dejanska marmelada na koncu bolj gosta kot takrat,. ko se kuha )


  
Se počaka.. da se shladi na cca 100 stopinj..
Iz vanilija strokov se vzame semena.. ki se jih da nazaj v marmelado.. .,. stroke vrže stran..
Če je še kaj marelic v kosih.,. se po potrebi zmelje z paličnim mešalnikom  ( če koga motijo koščki )
( če bi motila koža.. ki pa ima veliko koristnih snovi..  se cele marelice pred začetno obdelavo da za 


30 sekund v vrelo vodo.. da se lahko olupijo )

Na koncu se pred vstavitvijo v kozarce doda  1,5-2 dcl ruma; domači rum 

( aroma ) ali konjak.. po  okusu

Kozarci in pokrovi morajo biti v nulo čisti... ( pokrove očistiš z 100% alkoholom.. )
Ko se v njih vlije marmelada.. se jo napolne do vrha- roba kozarca .. premeša z palčko za ražnjiče,
da se ven spravi zrak, ki je šel notri ob polnjenju kozarcev.. ( zelo pomembno !!! ) 


potem se zapre.. obrne okoli.. ( da se  
Pokrije s prtom. deko .. .. in počaka,. da se ohladi..


Veselo kuhanje.. in 


veliko dobrih palačink vam želim.. 

0 Comments



Leave a Reply.

    RECEPTI


    Iskalnik:


    Arhiv člankov:

    March 2018
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    July 2014
    May 2014
    April 2014

Powered by Create your own unique website with customizable templates.