MARELIČNA MARMELADA ( SKORAJ ) BREZ SLADKORJA
- 10 kg sadje dobro operi in izkoščiči
- marelice razreži na pol cm velike koščke
- dodaj 1 čajno žličko soli (iz sadja potegne ven fruktozo.. ki postane najbolj naravno sredstvo za konzerviranje)
- po želji dodaj 4 stroke vanilije, dobro vmešaj in vse skupaj premešaj
- pusti en dan, da sol opravi svoje..
Po enem dnevu je treba pobrat tekočino ven - sirup spravit v hladilnik.. in uporabit kot sok..
Sok se spravi ven na več načinov:
1. goščo se da v cedilo za pašto.. spodaj posodo.. počaka.. vmes malo premeša..
2. goščo se da v gazo.. servet.. staro .. ( čisto) majico.. da na palico.. in podstavi posodo..
Zgoščeni gošči se po potrebi doda sladkor.
SAMO, da je gošča sladka po okusu
(Če so marelice zrele, potrebujemo manj sladkorja: cca 300g sladkorja na 15 kg marelic.. - lahko tudi med.. melaso.. stevio.. za diabetike.. )
Zatem se da goščo v pečico na 180 stopinj, pusti 1-2 uri.. da se skuha do želene gostote..
(odvisno od tega, kako gosto želiš da je gosta; upoštevaj dejstvo,
da je dejanska marmelada na koncu bolj gosta kot takrat,. ko se kuha )
Se počaka.. da se shladi na cca 100 stopinj..
Iz vanilija strokov se vzame semena.. ki se jih da nazaj v marmelado.. .,. stroke vrže stran..
Če je še kaj marelic v kosih.,. se po potrebi zmelje z paličnim mešalnikom ( če koga motijo koščki )
( če bi motila koža.. ki pa ima veliko koristnih snovi.. se cele marelice pred začetno obdelavo da za
30 sekund v vrelo vodo.. da se lahko olupijo )
Na koncu se pred vstavitvijo v kozarce doda 1,5-2 dcl ruma; domači rum
( aroma ) ali konjak.. po okusu
Kozarci in pokrovi morajo biti v nulo čisti... ( pokrove očistiš z 100% alkoholom.. )
Ko se v njih vlije marmelada.. se jo napolne do vrha- roba kozarca .. premeša z palčko za ražnjiče,
da se ven spravi zrak, ki je šel notri ob polnjenju kozarcev.. ( zelo pomembno !!! )
potem se zapre.. obrne okoli.. ( da se
Pokrije s prtom. deko .. .. in počaka,. da se ohladi..
Veselo kuhanje.. in
veliko dobrih palačink vam želim..
- 10 kg sadje dobro operi in izkoščiči
- marelice razreži na pol cm velike koščke
- dodaj 1 čajno žličko soli (iz sadja potegne ven fruktozo.. ki postane najbolj naravno sredstvo za konzerviranje)
- po želji dodaj 4 stroke vanilije, dobro vmešaj in vse skupaj premešaj
- pusti en dan, da sol opravi svoje..
Po enem dnevu je treba pobrat tekočino ven - sirup spravit v hladilnik.. in uporabit kot sok..
Sok se spravi ven na več načinov:
1. goščo se da v cedilo za pašto.. spodaj posodo.. počaka.. vmes malo premeša..
2. goščo se da v gazo.. servet.. staro .. ( čisto) majico.. da na palico.. in podstavi posodo..
Zgoščeni gošči se po potrebi doda sladkor.
SAMO, da je gošča sladka po okusu
(Če so marelice zrele, potrebujemo manj sladkorja: cca 300g sladkorja na 15 kg marelic.. - lahko tudi med.. melaso.. stevio.. za diabetike.. )
Zatem se da goščo v pečico na 180 stopinj, pusti 1-2 uri.. da se skuha do želene gostote..
(odvisno od tega, kako gosto želiš da je gosta; upoštevaj dejstvo,
da je dejanska marmelada na koncu bolj gosta kot takrat,. ko se kuha )
Se počaka.. da se shladi na cca 100 stopinj..
Iz vanilija strokov se vzame semena.. ki se jih da nazaj v marmelado.. .,. stroke vrže stran..
Če je še kaj marelic v kosih.,. se po potrebi zmelje z paličnim mešalnikom ( če koga motijo koščki )
( če bi motila koža.. ki pa ima veliko koristnih snovi.. se cele marelice pred začetno obdelavo da za
30 sekund v vrelo vodo.. da se lahko olupijo )
Na koncu se pred vstavitvijo v kozarce doda 1,5-2 dcl ruma; domači rum
( aroma ) ali konjak.. po okusu
Kozarci in pokrovi morajo biti v nulo čisti... ( pokrove očistiš z 100% alkoholom.. )
Ko se v njih vlije marmelada.. se jo napolne do vrha- roba kozarca .. premeša z palčko za ražnjiče,
da se ven spravi zrak, ki je šel notri ob polnjenju kozarcev.. ( zelo pomembno !!! )
potem se zapre.. obrne okoli.. ( da se
Pokrije s prtom. deko .. .. in počaka,. da se ohladi..
Veselo kuhanje.. in
veliko dobrih palačink vam želim..