Hladen zrak, ki diši po snegu, svetle praznične lučke in vonj slastnega kuhanega vina – zima je lahko resnično magična, kajne? Če si želite podobno vzdušje ustvariti tudi pri vas doma v krogu svojih najdražjih, je to vsekakor mogoče – za res odlično kuhano vino pa vam bodo majhne skrivnosti velikih mojstrov prišle še zelo prav.
Brez kuhanega vina ni zime!
Kuhano vino, ta slastna mešanica vina in vode ali čaja, ima pri nas že kar dolgo tradicijo. Prav gotovo se že od nekdaj ustavljate na stojnicah, kjer si v dobri družbi privoščite kozarec omamno dišečega vina, ki vas prijetno pogreje in vam na ustnice nariše nasmeh.
Kuhano vino lahko brez večjih težav ustvarite tudi doma – a receptov je prav toliko kot tudi pivcev! Izbira je tako povsem odvisna od vašega okusa – da pa vam bo pri tem lažje, smo za vas pripravili kratek pregled skrivnosti velikih mojstrov kuhanega vina.
Belo ali rdeče, kvalitetno ali nekoliko slabše?
Prva dilema se začne že pri izbiri vina – je za kuhanje boljše rdeče ali belo vino? Četudi za »pravo« kuhano vino nekako velja belo, pa tudi rdeče ni nič manj okusno. Izbira barve je torej povsem odvisna od vašega okusa in od okusov vaših gostov.
Veliko vprašanje je tudi kvaliteta vina, ki ga uporabljate za kuhanje. Čeprav nekako velja, da je za kuhanje primerno tudi vino slabše kvalitete in da je vino boljše kvalitete pravzaprav škoda porabiti za kuhanje, to ne drži povsem. Res je, da bo vino slabše kvalitete po grlu precej lažje steklo v kuhani obliki, saj bodo sladkor in začimbe naredili svoje – res pa je tudi, da bo z uporabo bolj kvalitetnega vina tudi končen rezultat precej bolj okusen.
Kaj vse naj dodam kuhanemu vinu?
Dobro kuhano vino vsebuje tudi nekaj dodatkov, brez katerih ne bo šlo. Izberite si svoje najljubše!
Sladkor
Kuhano vino velja za precej sladko pijačo, zato ga moramo med kuhanjem še dodatno sladkati. Količina sladkorja je seveda odvisna od vašega okusa, a približna mera je nekje med 100 in 200 grami sladkorja na liter tekočine – seveda pa lahko mero tudi prilagodite.
Pomembno je tudi, da sladkor dodate dovolj zgodaj v procesu kuhanja, da se povsem raztopi in tako poskrbi za enovito konsistenco tega čarobnega napitka.
Začimbe
Začimbe so, poleg vina seveda, najpomembnejši del kuhanega vina. Med najbolj običajne začimbe, ki se skoraj vedno znajdejo v kozarcu kuhanega vina, spadajo klinčki, cimet in rezine limone. Tudi pri začimbah velja, da se morajo dodobra prekuhati v vinu, da mu res podarijo tisti pravi okus.
Seveda ste pri izbiri začimb lahko tudi nekoliko bolj inovativni in preizkusite še kakšno malce bolj nenavadno začimbo. Odlično se denimo obnese ingver, lovorjev list, brinove jagode, vanilin sladkor, pomaranče, mandarine, janež, bezeg ali muškatni orešček. Izbira je vaša, možnosti pa vam letos zagotovo ne bo zmanjkalo!
Voda, čaj ali rum
Če se vam okus čistega vina zdi premočan, ga lahko pri kuhanju tudi razredčite in tako poskrbite za malce manj intenziven napitek. To lahko storite s čajem ali vodo; razmerje pa je ponovno odvisno od vašega okusa.
Če pa si želite, da bi imelo kuhano vino bolj intenziven okus, pa napitku na koncu kuhanja dodajte nekaj žlic ruma; belega ali navadnega, ki ga uporabljate za potice. Tak napitek je kot nalašč za hladne zimske dni, ko potrebujete malce topline!
Pripravljeni – pozor – kuhajmo!
Priprava je za nami – sedaj je čas, da vino skuhamo. Tudi tu velja upoštevati nekaj osnovnih zakonitosti, ki bodo našemu vinu zagotovile resnično nepozaben okus.
Vse sestavine v eno posodo – in gremo
Pri kuhanju vina je pomembno, da se mešanice okusov in arom dodobra premešajo med seboj, zato bo najbolje, če prav vse sestavine, ki jih nameravate uporabiti (razen ruma) stresete oziroma zlijete v eno veliko posodo, nato pa začnete s kuhanjem.
Počasno in mirno vrenje je ključ do uspeha
Alkohol pri višjih temperaturah izhlapi, prav tako pa vino spremeni tudi nekatere svoje lastnosti, zato je pomembno, da vaše kuhano vino ne vre zelo intenzivno. Najbolje bo, da ga počasi in previdno segrevamo do blagega vretja – nato pa slasten napitek odstavimo in postrežemo žejnim gostom. Na zdravje!
Brez kuhanega vina ni zime!
Kuhano vino, ta slastna mešanica vina in vode ali čaja, ima pri nas že kar dolgo tradicijo. Prav gotovo se že od nekdaj ustavljate na stojnicah, kjer si v dobri družbi privoščite kozarec omamno dišečega vina, ki vas prijetno pogreje in vam na ustnice nariše nasmeh.
Kuhano vino lahko brez večjih težav ustvarite tudi doma – a receptov je prav toliko kot tudi pivcev! Izbira je tako povsem odvisna od vašega okusa – da pa vam bo pri tem lažje, smo za vas pripravili kratek pregled skrivnosti velikih mojstrov kuhanega vina.
Belo ali rdeče, kvalitetno ali nekoliko slabše?
Prva dilema se začne že pri izbiri vina – je za kuhanje boljše rdeče ali belo vino? Četudi za »pravo« kuhano vino nekako velja belo, pa tudi rdeče ni nič manj okusno. Izbira barve je torej povsem odvisna od vašega okusa in od okusov vaših gostov.
Veliko vprašanje je tudi kvaliteta vina, ki ga uporabljate za kuhanje. Čeprav nekako velja, da je za kuhanje primerno tudi vino slabše kvalitete in da je vino boljše kvalitete pravzaprav škoda porabiti za kuhanje, to ne drži povsem. Res je, da bo vino slabše kvalitete po grlu precej lažje steklo v kuhani obliki, saj bodo sladkor in začimbe naredili svoje – res pa je tudi, da bo z uporabo bolj kvalitetnega vina tudi končen rezultat precej bolj okusen.
Kaj vse naj dodam kuhanemu vinu?
Dobro kuhano vino vsebuje tudi nekaj dodatkov, brez katerih ne bo šlo. Izberite si svoje najljubše!
Sladkor
Kuhano vino velja za precej sladko pijačo, zato ga moramo med kuhanjem še dodatno sladkati. Količina sladkorja je seveda odvisna od vašega okusa, a približna mera je nekje med 100 in 200 grami sladkorja na liter tekočine – seveda pa lahko mero tudi prilagodite.
Pomembno je tudi, da sladkor dodate dovolj zgodaj v procesu kuhanja, da se povsem raztopi in tako poskrbi za enovito konsistenco tega čarobnega napitka.
Začimbe
Začimbe so, poleg vina seveda, najpomembnejši del kuhanega vina. Med najbolj običajne začimbe, ki se skoraj vedno znajdejo v kozarcu kuhanega vina, spadajo klinčki, cimet in rezine limone. Tudi pri začimbah velja, da se morajo dodobra prekuhati v vinu, da mu res podarijo tisti pravi okus.
Seveda ste pri izbiri začimb lahko tudi nekoliko bolj inovativni in preizkusite še kakšno malce bolj nenavadno začimbo. Odlično se denimo obnese ingver, lovorjev list, brinove jagode, vanilin sladkor, pomaranče, mandarine, janež, bezeg ali muškatni orešček. Izbira je vaša, možnosti pa vam letos zagotovo ne bo zmanjkalo!
Voda, čaj ali rum
Če se vam okus čistega vina zdi premočan, ga lahko pri kuhanju tudi razredčite in tako poskrbite za malce manj intenziven napitek. To lahko storite s čajem ali vodo; razmerje pa je ponovno odvisno od vašega okusa.
Če pa si želite, da bi imelo kuhano vino bolj intenziven okus, pa napitku na koncu kuhanja dodajte nekaj žlic ruma; belega ali navadnega, ki ga uporabljate za potice. Tak napitek je kot nalašč za hladne zimske dni, ko potrebujete malce topline!
Pripravljeni – pozor – kuhajmo!
Priprava je za nami – sedaj je čas, da vino skuhamo. Tudi tu velja upoštevati nekaj osnovnih zakonitosti, ki bodo našemu vinu zagotovile resnično nepozaben okus.
Vse sestavine v eno posodo – in gremo
Pri kuhanju vina je pomembno, da se mešanice okusov in arom dodobra premešajo med seboj, zato bo najbolje, če prav vse sestavine, ki jih nameravate uporabiti (razen ruma) stresete oziroma zlijete v eno veliko posodo, nato pa začnete s kuhanjem.
Počasno in mirno vrenje je ključ do uspeha
Alkohol pri višjih temperaturah izhlapi, prav tako pa vino spremeni tudi nekatere svoje lastnosti, zato je pomembno, da vaše kuhano vino ne vre zelo intenzivno. Najbolje bo, da ga počasi in previdno segrevamo do blagega vretja – nato pa slasten napitek odstavimo in postrežemo žejnim gostom. Na zdravje!