Društvo za zdravilne rastline ognjič Logatec
  • Domov
  • Novice
  • Članki
    • Recepti
    • Zelišča
    • Uporabni nasveti
    • Vrtnarski nasveti
    • Naravna kozmetika
    • Zdravo življenje
  • Kontakt
  • Forum

Najboljši notranji grelniki

2/3/2018

0 Comments

 
Besedilo: Sanja Lončar
Če popijete topel napitek, to še ne pomeni nujno, da vas bo tudi ogrel. Veliko ljudi tega ne ve, zato pozimi naročajo metin čaj, zeleni čaj ali sadni čaj z limono. Tak čaj vam bo morda ogrel roke, telo pa boste z njim ohladili. 
 Zahodnjaki očitno ne znamo razlikovati, kaj nas greje in kaj hladi. Zato pozimi upamo, da nam bodo južni sadeži okrepili zdravje, pozabljamo pa, da bodo banane, papaje, pomaranče, limone in ananas pozimi naše že tako hladno telo le še dodatno ohladili. Podobno hladilno delujejo tudi smutiji, ki jih pripravite iz ohrovta, blitve, špinače, banan, jabolk, alg …
 Kitajska medicina med živila z najbolj hladilnim delovanjem uvršča limone, kalčke fižola mung, paradižnik, pomaranče, beli sladkor, sol, zelene solate, svinjsko meso in kitajsko zelje. 
 Hladilen učinek imajo tudi ajda, banane, blitva, borovnice, brokoli, bučna semena, bučke, gobe, grenivke, jabolka, ječmen, kivi, krompir, kumare, mandarine, proso, pšenica, redkev, repa, tofu, zelena in zeleni čaj. 
​
 Kaj torej jesti, da se boste ogreli?
Bolj kot kaj (glej tabelo), je pomembno, kako. Priprava živil namreč lahko spremeni njihove lastnosti. S peko v pečici ali na olju živilom podelimo toplotno delovanje, največ pa lahko izboljšamo z izbiro ustreznih začimb. 
 Med začimbnice, ki vas bodo najhitreje ogrele, sodijo cimet, česen, čili, hren, ingver, klinčki, rožmarin in poper. 

 Živila, ki nas ogrejejo
ananas
arašidi (praženi)
buče hokaido 
čemaž v olju
drobnjak
fige (suhe)
jagnjetina
kava
kostanj
leča (črna)
lešniki (praženi)
ohrovt (kuhan)
orehi
oves
paprika
por
piščančje meso
puranje meso
riž 
sladki krompir
slive (suhe)
šalotka
vino
zelje (rdeče)
 
Tudi z začimbami je treba ravnati pravilno. Česen in hren, denimo, bosta izgubila svoje ogrevalne moči, če ju boste kuhali ali pražili. Pri cimetu, čiliju, ingverju, klinčkih, rožmarinu in popru pa bo toplotna obdelava dosegla, da se bo njihova moč ogrevanja pomnožila. 
 Pozimi so še učinkovitejše pravilno sestavljene začimbne mešanice. O teh smo zelo podrobno pisali v knjigi Ščepec ustvarjanja, nekaj osnovnih pa vam bomo predstavili v nadaljevanju.
 Začimbna mešanica, v kateri so cimet, ingver, janež, kardamom in muškatni orešček, je odlična za piškote, jabolčni zavitek, kuhano vino, kakav, kot dodatek jogurtu ali žitom za zajtrk. (Že pripravljeno boste našli pod imenom Gisela Glavač).
 Ali ste vedeli, da boste s kombiniranjem ingverja in česna njuno protivnetno delovanje ter vpliv na redčenje krvi in raven holesterola v krvi povečali za 50 odstotkov?
Če boste kombinirali ingver, kurkumo in poper, se bodo protivnetne in ogrevalne moči teh začimbnic pomnožile. Takšno mešanico (na trgu jo boste našli pod imenom Kurkumin latte) lahko uporabite tudi za pripravo zlatega mleka, riža, juh …
 
Če ste brali knjigo Kako ohraniti možgane, ste zagotovo odkrili, da s tem, ko kurkumo pogrejete na topli maščobi in ji dodate malce popra, tudi za tisočkrat povečate izkoristek blagodejnega kurkumina! Za poznavalca je torej gram pravilno pripravljene kurkume po učinku enakovreden kilogramu neustrezno uporabljene kurkume. Znanje o pravilni rabi začimbnic se zelo obrestuje. S pravilno uporabo začimb lahko pozimi rešite več težav hkrati. Poleg tega, da boste povečali toplotni učinek živil in tudi tista, ki bi vas sicer ohladila, spremenili v ogrevalna, lahko z enakimi začimbami dosežete tudi njihovo lažje prebavljanje in presnovo. Vse naštete bodo hkrati redčile kri, urejale presnovo sladkorja ter delovale antioksidativno in protivnetno. 
 Ker pozimi zaužijemo več škrobov in sladkorjev (zlasti v obdobju praznikov se jim je težko izogniti), delovanje začimb na presnovo in uravnavanje ravni sladkorja v krvi pride še kako prav. 


Zimsko aktiviranje kurkume (Iz knjige Ščepec ustvarjanja).
V kolikšni meri priprava vpliva na delovanje posameznih začimbnic, lepo pokaže prav primer kurkume in koriandra, ki sta po naravi nevtralna do topla. Če boste ti začimbnici segreli na maščobi, boste okus koriandra spremenili v okus, ki spominja na oreške, njegov učinek pa bo bolj ogrevalen. Tudi kurkuma bo izgubila trpkost, okrepila pa se bosta njen ogrevalni učinek in učinek na presnovo. 

http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=1025&utm_source=Newsletter+Slovenija&utm_campaign=1cb4aa7e2f-EMAIL_CAMPAIGN_1_12_2018&utm_medium=email&utm_term=0_03216f0c39-1cb4aa7e2f-
0 Comments

Zdravljenje vnete zanohtnice

10/11/2016

0 Comments

 
Zanohtnica se je tako vnela, da bi bila potrebna odstranitev nohta na roki. Okužba se je najverjetneje zgodila pri lupljenju pečenega kostanja. Prst je bil močno otekel, vroč in boleč. Pod "korenino" nohta je bila rdeča pridvignjena črta čez celotno širino prsta-v njej je bil gnoj. Sklenili smo se odstranitvi nohta izogniti.
Po navodilu zdravnice, je bilo potrebno oteklino zmehčati s ščetkanjem in stiskanjem v smeri proti nohtu. Preko noči sem prst obvezala s smrekovim mazilom. Uspela sem spraviti gnoj izpod rastišča nohta ob stran, kjer sem z razkuženo iglo pridvigala ob nohtno kožico in spravila gnoj na plano. Po nasvetu g.Hečimoviča sem nato v ranico stisnila sok krvavega mlečka (pomagala sem si z zobotrebcem) in nato na njo namestila  še smolo (ne mazilo), obvezala in pustila. To sem ponovila še naslednji dan.
Okužba se je zgodila v soboto, otekalo in zelo bolelo je do ponedeljka. Zdravila sem še vključno v sredo. Nato sem preko noči pustila prst neobvezan. V četrtek je bil prst samo še rahlo pordel,nič več vroč, brez bolečin in otrdelosti prstne blazinice.

Zapisala Majda Ržek

0 Comments

Suh kašelj-nasvet ajurvedskega zdravnika

26/11/2015

0 Comments

 
1.  Pij čaj, ki ga skuhaš iz bazilike, osladiš z medom in dodaš ščepec črnega popra.
2. Inhalacija
Prevri 2 žlički bazilike in 2 žlici morske soli.  Nad posodo vdihavaj paro z zaprtimi očmi in pokrita z brisačo.
3. V predelu pljuč se maži s pripravkom, ki ga narediš po spodnjem receptu. Maži se spredaj, od pazduhe navzdol ob strani in po hrbtu.
Prevri 1dl kokosovega olja, 3 žlice kafre in eno čajno žličko bazilike.
Ker mi ni uspelo dobiti kafre, sem uporabila smrekovo smolo, ki jo imam pripravljeno, za izdelavo smrekovega mazila.

Zapisala: Majda Ržek

0 Comments

Moč bakrene posode

1/9/2015

2 Comments

 
Cel svet je šokiran, kaj vse zmore bakrena posoda
Danes vemo, da je voda, ki je bila več kot 16 ur v plastični embalaži, lahko nevarna. Le redki pa vedo, da postane voda v bakreni posodi bolj čista.
Leta 2012 so po spletu okoliščin analizirali onesnaženo vodo, ki je bila cel dan pri sobni temperaturi shranjena v bakrenih loncih. Analiza je pokazala presenetljive rezultate. Število mikrobov je bilo manjše za 97 %, prej škodljiva voda pa se je skoraj povsem očistila. A najbolj neverjetno je bilo, da so v bakreni posodi bile uničene vse bakterije, ki so odporne proti antibiotikom in, ki v bolnišnicah povzročajo vse več težav.

Prva misel je bila, da bi s takimi posodami morali opremiti afriške države, kjer imajo vodo sumljive kvalitete, podrobnejše raziskave, ki so samo potrdile prve izsledke, pa navajajo cel kup razlogov, zakaj bi bakreno posodo morali uporabljati tudi doma. Še več! Stari ayurvedski zapisi omenjajo, da ima baker izredno sposobnost uravnoteženja procesov v telesu in glavi. Povečuje gibalnost, presnovo in fluidnost.

Pred časom smo pisali o koristih srebrne vode ( Pozabljen fenomen srebrne vode ), bakrena voda pa prav nič ne zaostaja, posoda pa je veliko cenejša.

Čeprav znanstveniki vpliv vode, ki stoji v bakreni posodi vsaj 12 ur, še vedno odkrivajo, pa je nekaj stvari znanih:

    * bakrena posoda zelo učinkovito uničuje bakterije v vodi
    * bakrena voda ureja delovanje ščitnice
    * bakrena voda lajša bolečine v oteklih sklepih, kar je posledica artritisa
    * upočasnjuje procese staranja
    * uravnava krvni pritisk, srčni utrip in celo znižuje nivo holesterola in trigliceridov v krvi
    * pospešuje celjenje ran
    * baker je dober tonik za jetra, vranico in limfni sistem
    * čisti ledvice in prebavni sistem
    * stimulira možgane
    * pomaga pri absorpciji železa v telesu

Pri shranjevanju vode v bakrene vrče morate upoštevati nekaj nasvetov. Svežo vodo pustite stati čez noč in vrča nikar ne postavljajte v hladilnik. Zelo pomembno je, da posodo redno umivate (najbolje z limoninim sokom).

Še nekaj imejte vseskozi pred očmi: živimo v času, ko namesto zdravja pogosto izberemo udobje. Seveda je veliko enostavneje popiti vodo iz plastenke, kot dan prej razmišljati o tem, kaj boste jutri pili. A učinki na zdravje so lahko zelo koreniti.
2 Comments

Limone-45 načinov uporabe

15/8/2015

0 Comments

 
Glavnina pozna tradicionalne načine uporabe limon, na primer za blaženje vnetega grla in dodatek okusa citrusov jedem.

Vendar pa raznolika uporabnost limon krepko presega splošno znanje in ko boste prebrali spodnji seznam, boste zagotovo imeli v vaši kuhinji (ali drugje) na zalogi vsaj nekaj limon.

Vir: realfarmacy.com (link is external)

1. Osveži hladilnik
Z lahkoto odstranite vonjave v hladilniku. Limonin sok nakapajte na kos vate ali gobo in jo nekaj ur pustite v hladilniku. Pazite, da odstranite vse neprijetno dišeče stvari, ki lahko povzročajo neprijeten vonj.


2. Visok krvni pritisk
Limona vsebuje kalij, ki nadzira visok krvni pritisk ter manjša učinek slabosti in omotičnosti.


3. Preprečuje, da bi cvetača postala rjava
Že pri krajšem kuhanju cvetača porjavi. Bela zelenjava bo tudi ostala bela, če nanjo pred gretjem polijete eno čajno žličko svežega limoninega soka.


4. Duševno zdravje
Limonina voda lahko tudi dvigne vaše razpoloženje ter lajša depresijo in stres. Tisti, ki hodijo na dolge ture, kot tudi popotniki, limono častijo kot božje darilo. Ko postanete utrujeni, skozi luknjo na vrhu posesajte limonin sok. To je hitro delujoče zdravilo in zagotavlja skoraj neverjetno osvežitev.


5. Osveži deske za rezanje
Ni čudno, da kuhinjska deska za rezanje oddaja vonjave! Konec koncev jo uporabljate za sekljanje čebule, drobljenje in sekljanje česna in pripravo rib. Da se znebite vonja in razkužite desko za rezanje, po celi površini drgnite s polovico limone, kjer je odrezana ali pa jo operite z nerazredčenim sokom naravnost iz steklenice.


6. Težave z dihanjem
Limona lahko topi sluz, lahko vam tudi pomaga normalno dihati in pomaga osebam z astmo.


7. Zdravi artritis in revmatizem
Limona je diuretik (sredstvo za pospešitev izločanja seča), ki pomaga pri nastajanju urina, s čimer blaži vnetje, saj se tako spirajo strupi in bakterije, poleg tega pa lajša artritis in revmatizem.


8. Preprečuje ledvične kamne
Redno uživanje limoninega soka, zmešanega z vodo, lahko poveča nastajanje urinarnega citrata, kemične snovi v urinu, ki preprečuje nastajanje kristalov, iz katerih lahko nastanejo ledvični kamni.


9. Kuhinja brez insektov
Da kuhinjo obvarujete pred mravljami, ne potrebujete več pesticidov ali pasti za mravlje. Pripravite jim le eno terapijo z limono. Nekaj limoninega soka najprej nakapajte na pragove vrat in na okenske police. Nato limonin sok stisnite v luknje ali razpoke, kjer mravlje hodijo v prostor. Na koncu pa razmečite male koščke limonine lupine okoli zunanjih vrat. Mravlje tako dobijo znak, da niso dobrodošle. Limone so učinkovite tudi proti ščurkom in bolham: Preprosto zmešajte sok štirih limon (skupaj z lupino) z dvema litroma vode ter s tem očistite tla. Nato pa glejte, kako bolhe in ščurki bežijo. Ta vonj sovražijo.


10. Proti staranju (brez Q10)
Limonina voda zmanjšuje tvorjenje prostih radikalov, ki povzročajo staranje kože in poškodbe na koži. Limonina voda je brez kalorij in je antioksidant.


11. Za umivanje sadja in zelenjave
Nikoli ne veste, kakšni pesticidi ali umazanija so na vašem najljubšem sadju in zelenjavi. Prerežite limono, stisnite eno žlico limoninega soka v vaš razpršilnik. Limonin sok je naravno sredstvo za dezinficiranje. Tako vaše sadje in zelenjava tudi lepo dišita.


12. Odpravi infekcije
Voda z limono lahko kljubuje okužbam grla, saj je antibakterijska. Če s slano vodo ni bilo uspeha, poskusite še z grgranjem vode z limono.


13. Odišavi smeti
Če vaši odpadki začenjajo oddajati neprijetne vonjave, je tukaj preprost način, kako jih odišaviti: Spravite ostanke lupin limon in pomaranč ter jih razporedite po pod vrečko. Za ohranitev svežega vonja postopek na nekaj tednov ponovite.


14. Guacamole ohrani zelen
Za zabavo ste cel dan pripravljali guacamole in ne želite, da pred prihodom gostov postane rjav. Rešitev: Zmerno količino svežega limoninega soka nakapljajte čezenj, s čimer bo ostal bo svež in zelen. Okus limoninega soka je naravno dopolnilo avokadom v omaki guacamole. Tudi sadno solato lahko pripravite več ur vnaprej. Na rezine jabolk le nakapljajte nekaj limoninega soka in ostale bodo snežno bele.


15. Čisti kri
Zaužijemo veliko neprimerne hrane ali hrane, polne konzervansov in umetnih sladil. To v krvi in telesu pušča veliko strupov, vendar vsakodnevno uživanje vode z limono pomaga očistiti kri.


16. Uvelo zeleno solato spremeni v hrustljavo
Uvele zelene solate nikar ne vrzite v smeti. S pomočjo limoninega soka jo lahko dodate v skledo s solato. V posodo s hladno vodo dodajte sok polovice limone. Uvelo zeleno solato dajte v pripravljeno vodo z limono in za eno uro v hladilnik. Preden liste daste v solate ali sendviče, jih popolnoma posušite.


17. Ustno zdravje
Limonin sok ustavi tudi krvavenje dlesni in blaži zobobole.


18. Posvetli starostne pege
Zakaj bi kupovali drage kreme, ko pa imate limonin sok? Za posvetlitev starostnih peg ali peg poskusite z nanosom limoninega soka neposredno nanje. Pustite stati 15 minut in nato dobro sperite. To je varno in učinkovito sredstvo za posvetlitev kože.


19. Naredi svetle pramene
Za posvetlitve, kakršne vam naredijo v salonih, dodajte 1/4 skodelice limoninega soka v 3/4 skodelice vode in s to mešanico sperite lase. Nato sedite na soncu, dokler se lasje ne posušijo. Za večji učinek ponovite enkrat dnevno do en teden.


20. Pripravite sobno dišavo/vlažilec
V suhih zimskih dneh osvežite in navlažite zrak v vašem domu. Pripravite lastno dišavo za prostore, ki deluje tudi kot vlažilec. Če imate kamin na drva, na vrh postavite posodo iz lakiranega železa, v katero dodate vodo, limonine (in/ali pomarančne) olupke, cimetove palčke, klinčke in jabolčne lupine. Če kamina na drva nimate, lahko uporabite kar običajni štedilnik in občasno zavrite prej navedeni pripravek.


21. Očisti in pobeli nohte
Razvajajte vaše roke brez manikerke. Sok polovice limone dodajte v eno skodelico tople vode in konice prstov pet minut namakajte v mešanici. Ko kožico potisnete nazaj, drgnite z limoninim olupkom po nohtu.


22. Očisti obraz
Stiskajte mozolje na naraven način: na vrh dajte limonin sok, da čez dan odstopijo. Tudi obraz lahko umijete z limoninim sokom. Po nekaj dneh nege bo koža videti lepša. Limonina voda je tudi hladilno sredstvo in najboljši način premagovanja vročine.


23. Osveži dah
Pripravite improvizirano ustno vodo in usta spirajte kar s pitjem limoninega soka iz stekleničke. Citronska kislina iz soka spremeni pH v vaših ustih in uniči bakterije, ki povzročajo slab zadah. Ker daljša izpostavljenost kislini iz limon lahko poškoduje zobno sklenino, po parih minutah sperite.


24. Nega prhljaja
Če se zaradi prhljaja praskate po glavi, je rešitev morda kar v vašem hladilniku. Z dvema žlicama limoninega soka masirajte lasišče in sperite z vodo. Nato zmešajte žlico limoninega soka v skodelico vode in s pripravkom umijte lase. Ponavljajte vsakodnevno, dokler prhljaj ne izgine.


25. Odstrani trdovratne madeže z marmorja
Verjetno mislite, da je marmor kamen, vendar je v resnici okamnel kalcij. To pojasnjuje, zakaj je tako prozen, zakaj se tako hitro umaže in poškoduje. Madeže je včasih zelo težko odstraniti. Če umivanje ne odstrani trdovratnega madeža, poskusite naslednje: Limono prerežite na pol, na izpostavljen notranji del dodajte nekaj soli, nato pa močno drgnite po madežu. Vendar to storite le, če ni druge možnosti. Kislina namreč lahko poškoduje marmor! Dobro sperite.


26. Odstrani madeže jagod
Zagotovo je zabavno nabirati lastne jagode, vendar imate na prstih polno jagodnega soka, ki ga ni mogoče kar tako odstraniti, tudi z milom in vodo. Poskusite roke umivati z nerazredčenim limoninim sokom, nato počakajte nekaj minut in jih sperite s toplo vodo in malo mila. Ponovite, dokler madeži ne izginejo.


27. Zmehča suhe in grobe komolce
Srbeči komolci so težava, poleg tega pa tudi ne izgledajo ravno najlepše. Za lepše komolce in boljši občutek zmešajte sodo bikarbono in limonin sok. Tako boste dobili 'polirno' pasto, ki jo namažete na komolce. Ta bo kožo pomirila, zgladila in odstranila odmrlo. Odvečni del sperite z mešanico enakih delov limoninega soka in vode, nato masirajte z oljčnim oljem in obrišite s suho krpo ali brisačo.


28. Glavoboli
Limonin sok in nekaj žlic vročega čaja, to je zdravilo za tiste, ki trpijo za glavobolom zaradi mačka ali drugimi vrstami te nadloge. Tako ne potrebujete nikakršnih tablet.


29. Mrzlica in vročica
Vzrokov za mrzlico in vročico je lahko več. Kljub temu je limona vedno pravo zdravilo. Španski zdravniki jo spoštujejo kot nezmotljivega prijatelja.


30. Davica (diptheria)
Preskočite cepiva proti tej bolezni. Sok limone je še vedno eden najmočnejših antiseptikov. Močne prebavne lastnosti limone cenijo po celem svetu. Na uro ali dve in ob enakem času vzemite 1/2 ali 1 čajno žličko soka in ga pogoltnite. To sprosti psevdomembrano v grlu in ji omogoči, da pride ven.


31. Vaginalna higiena
Razredčen limonin sok je varna in razumna metoda vaginalne higiene. Je močan antiseptik in ne vsebuje dražečih dodatkov, ki so v milih in svečkah.


32. Pozabite na dišave
Očarljiva francoska navada, da v WC-jih ni umetnih dišav, je takšna, da vzamete zrele limone in v kožo okoli zapišite klinčke. S klinčki podprte limone se počasi sušijo, v straniščih in sobah pa ostane prijeten vonj.


33. Zdrav želodec
Prebavne težave so najpogostejša težava, rešitev pa je topla voda z limoninim sokom. Limonin sok pomaga očistiti kri, manjša možnost slabe prebave, zaprtosti, iz telesa odstranjuje strupe, pospešuje prebavljanje in topi sluz.


34. Razkuži ureznine in praske
Ustavite krvavitev ter razkužite manjše ureznine in praske. Na ureznino nakapajte nekaj kapljic limoninega soka. Lahko pa sok kanete na vato in jo minuto trdno pritisnete na rano.


35. Blaži srbečico zaradi strupenega bršljana
Naslednjič, ko od blizu naletite na strupeni bršljan, ne boste potrebovali cele reke kalaminovega losjona. Na prizadeto kožo le nanesite limonin sok, ki bo pomiril srbenje in zmanjšal izpuščaj.


36. Odstrani bradavice
Za odstranitev bradavic ste preizkusili že cel kup sredstev, vendar nobeno ni učinkovalo. Naslednjič kanite malo limoninega soka na vato in pritisnite na bradavico. Ponavljajte nekaj dni, dokler bradavica zaradi kisline limoninega soka ne razpade.


37. Beli občutljivo blago
Izognite se dodatnim madežem zaradi belila. Običajna belila s klorom zamenjajte z limoninim sokom, ki je nežnejši, a nič manj učinkovit. Vaše občutljivo perilo vsaj pol ure pred pranjem namočite v mešanico limoninega soka in sode bikarbone.


38. Očisti potemnelo medenino in spolira krom
Poslovite se od potemnele oziroma oksidirane medenine, bakra ali nerjavečega jekla. Naredite kremo iz limoninega soka in soli (namesto soli lahko uporabite sodo bikarbono ali vinski kamen) in z njo premažete prizadeti del. Kremo pustite stati pet minut. Nato operite v topli vodi, splaknite in spolirajte do suhega. Enako mešanico lahko uporabite tudi za čiščenje kuhinjskih korit. Nanesite kremo, nežno podrgnite in sperite. Odstranite ostanke mineralov in spolirajte kromirane pipe in drug oksidiran krom. Preprosto podrgnite z limonino lupino in opazujte, kako sije! Dobro sperite in obrišite s suho krpo.


39. Nadomesti sušilni stroj
Zavrzite predrag sušilni stroj (in strupene kemikalije) in raje uporabite naslednji domači trik. Mesto z madežem na srajci ali bluzi preprosto zdrgnite z mešanico enakega dela limoninega soka in vode. 'Oznake' z oblačil izginejo in ostane lep vonj.


40. Da več moči pralnemu prašku
Za močnejše delovanje pralnega praška med ciklom pranja vlijte eno skodelico limoninega soka v pralni stroj. Sok ima naravno funkcijo beljenja, ki bo odstranila madeže, odstranila rjo in mineralno razbarvanje z bombažnih majic, vaša oblačila pa bodo imela svež vonj. Vaša oblačila bodo postala svetlejša in imela bodo krasen vonj po limoni.


41. Odstrani plesen z oblačil
Ste že kdaj razpakirali oblačila, ki so bila celo zimo spravljena, in odkrili, da je na njih nastala plesen? Da se je znebite, naredite kremo iz limoninega soka in soli ter jo namažite na prizadeto področje, na koncu pa oblačila posušite na sončni svetlobi. Postopek ponavljajte dokler plesen ne izgine.


42. Odstrani vonjave kamina
Verjetno ni ničesar prijetnejšega, kot hladen zimski večer ob ognju, ki gori v kaminu, razen če ogenj oddaja neprijetne vonjave. Ko naslednjič ugotovite, da ogenj oddaja neprijetne vonjave, vanj vrzite nekaj limoninih olupkov. Ali pa preprosto zažgite nekaj limoninih olupkov ob ognju.


43. Nevtralizira neprijetne vonjave iz mačje škatle
Za odstranitev neprijetnih vonjav, ki se širijo iz mačje škatle ne potrebujete čudno dišečih osvežilcev. Nekaj limon prerežite na pol in jih nato z odrezano stranjo na vrhu postavite na krožnik v prostoru in zrak bo imel svež vonj po limonah.


44. Odišavi vlažilec
Ko vlažilec začne oddajati čudne vonjave, ga odišavite: 3 do 4 čajne žličke limoninega soka zlijte v vodo. To ne le odstrani vonjav, temveč daje prijeten svež vonj po limonah. Da se neprijetne vonjave ne vrnejo, ponovite na nekaj tednov.


45. Blaži simptome astme
Polet splošne diete za razstrupljanje, lahko 2 žlici limoninega soka pred vsakim obrokom in spanjem ublažita simptome astme.


* Če uživate limonine lupine, obvezno kupite organsko pridelane limone. Običajno pridelane limone imajo lahko namreč v lupini ogromno ostankov škropiv in preparatov.

Vir: http://www.davidek.net/zanimivosti/limone-45-presenetljivih-nacinov-uporabe

0 Comments

MSG - bolj škodljiv kakor alkohol in cigarete

30/4/2015

0 Comments

 
MSG - bolj škodljiv kakor alkohol in cigarete

 
Najhujši uničevalec našega zdravja, ki ga lahko primerjamo z drogo, alkoholom ali nikotinom, se verjetno  tudi ta hip skriva v omari v vaši kuhinji.

Simptome, kot so glavoboli, migrene, bruhanje, driska, astmatični napadi, kožni izpuščaji, razbijanje srca, napadi panike, depresija, zasoplost, težave z ravnotežjem, alergijski simptomi, zardevanje obraza, nihanje razpoloženja, vedenjske motnje (pri otrocih in najstnikih), duševna zmedenost, izcedek iz nosu, otečene oči, težave s prostato in uriniranjem, poškodbe ust, depresija, rak…raziskovalci, kemiki, fiziki in nekatere zdravstevne inštitucije tesno povezujejo z uporabo MSG-ja.

(MSG) – mononatrijev glutaminat, je ojačevalec okusa, ki je dodan večini predelane in v naprej pripravljene hrane.

MSG je eden najbolj škodljivih prehranskih aditivov, ki se nahaja v vrečkah in pločevinkah juh, v krekerjih, piškotih, kruhu, mesu, solatnih prelivih, sirih, kitajski hrani, bombonih, zamrznjenih obrokih, konzervirani hrani, začimbah, čokoladnem mleku, otroški hrani, pasteriziranih izdelkih, Vegeti, nekaterih sojinih beljakovinah, čipsu, omakah
…

MSG dejansko izboljšuje okus hrane, zaradi česar imajo predelano meso, pripravljeni obroki, hrana v restavracijah, zamrznjeni obroki…okus in videz sveže hrane.

Kaj točno je MSG?

Mononatrijev glutamat, znan tudi kot natrijev glutaminat ali MSG, je natrijeva sol glutaminske kisline, ene od najbolj bogatih naravnih ne-esencialnih aminokislin. MSG je oznaka HS 29224220 in E številka E621.

Prvi so ga kot dodatek hrani začeli uporabljati Japonci. V ZDA se je razširil po drugi svetovni vojni, ko so ameriški vojaki spoznali, da so japonski obroki okusnejši od njihovih.

Zakaj je MSG tako nevaren?

Čeprav FDA še vedno trdi, da uživanje MSG-ja v  hrani ne povzroča škodljivih učinkov, mnogi drugi strokovnjaki trdijo drugače.
Mononatrijev glutamat je toksin, alergen in povzroča tudi raka.
Povzroča škodo na živčnih celicah v možganih v različnem obsegu. Lahko sproži učne težave, Alzheimerjevo bolezen, Parkinsonovo bolezen in druge.
Možgani pod vplivom MSGja oddajajo živčne impulze, ki se odzivajo tudi na drugih delih telesa. Tako lahko povzroči aritmijo srca.

Obstajajo še mnogi drugi škodljivi učinki povezani z rednim uživanjem MSGja :
Debelost
Okvara oči
Glavoboli
Utrujenost in zmedenost
Depresija

Poleg tega celo FDA priznava, da lahko obstajajo« kratkoročne reakcije«, znane kot simptomi MSGja. Pojavijo se pri določeni skupini ljudi, ki so jedli velike odmerke MSGja ali pri ljudeh z astmo.
Značilne reakcije vključujejo simptome,  kot so:
Otrplost
Pekoč občutek
Mravljinčenje
Bolečine v prsih ali težave pri dihanju
Glavobol
Hitro bitje srca
Zaspanost
Šibkost
Pomanjkanje volje in energije

Kako ugotoviti, če je MSG v vaši hrani

Proizvajalci hrane vedo, da ljudje ne bi kupovali hrane, ki bi vsebovala MSG in ga zato želijo skriti. Običajno ga ne najdemo na seznamu sestavin izdelkov. Obstaja 40 označenih sestavin, ki vsebujejo glutaminsko kislino, vendar tega iz njihovih imen ne moremo vedeti.

Na splošno lahko predvidevamo, da vsaka predelana hrana  vsebuje MSG, torej se temu strupu lahko izognemo, če jemo svežo hrano.

Pogosto se MSG skriva pod imeni kot so kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat, ekstrakt kvasa, sojin ekstrakt…

MSG je skrit v naslednjih sestavinah:
Glutamat
Glutaminska kislina
Želatina
Kalcijev kazeinat
Sirotkin koncentrat
Monokalijev glutamat
Natrijev kazein
Izvleček kvasa
Hidrolizirane beljakovine
Hidroliziran koruzni gluten
Sojine beljakovine

Glutaminska kislina se uporablja kot dodatek živilom za ojačevanje okusa ali za zakrivanje slabega, kovinskega okusa pri predelani hrani.

Ima E številke, ki so : monokalijev glutamat E622, kalcijev diglutamat E623, magnezijev diglutamat E625.

Pogosto je MSG prikrit pod imenom »ojačevalec okusa naravne arome«.

Odziv na MSG se lahko manifestira različno, odvisno od količine zaužitega toksina, kot tudi od dovzetnosti ljudi.

Izogibajte se uporabi ketchupa, majoneze, konzervirane hrane, kupljenega sladoleda, peciva ter celo dietne hrani in čajev. Veliko ga je v jušnih kockah, juhah iz vrečk, prelivih za solate, aromatičnih fermentiranih živilih, v sojini omaki…


MSG, debelost in sladkorna bolezen

Uživanje MSG ja neposredno vpliva na delovanjetrebušne slinavke in jo spodbuja k izločanju večjih količin inzulina. Ko pojemo obrok z MSG jem, začnejo beta celice v trebušni slinavki izločati inzulin, ki potuje po telesu do vsake celice, kar jim omogoči hitro spreminjanje sladkorja v energijo. Kadar pa ga je preveč, inzulin ukaže telesu, da del tega odvečnega sladkorja shrani v jetrih, drugi del pa se shrani v mišičnem tkivu.

Na površju naših celic se nahaja receptor inzulina, ki nadzorujejo prehod sladkorja v celico. Če se prehranjujemo s hrano s hrano z veliko sladkorja in MSGja, se lahko ti receptorji pokvarijo, rezultat pa je odpornost na inzulin. Celice potrebujejo vse več inzulina, da bi nanj reagirale. Le ta se mora izločati v vse večjih količinah, da nevtralizira raven sladkorja v krvi.

Preveč sladkorja povzroči žejo, saj telo poskuša odvečni sladkor odstraniti, s tem pa je povečano uriniranje in obremenitev ledvic.
Telo poskuša zaščititi organe pred sladkorjem, zato zoži majhne žilice, s tem pa se zmanjša cirkulacija krvi. Posledice so bolezni ledvic, težave z venami, vidom, težje celjene ran, zvišan nivo maščob v krvi… več adrenalina, bolezni srca, otrdelost arterij, ateroskleroza, zvišan holesterol, zvišan krvni pritisk, pomanjkanje vitaminov in mineralov, bolezni ledvic, debelost…

Če pri sebi opazite katerega izmed naslednjih znakov, je to lahko znak za preddiabetično stanje telesa. To je stanje, ko nastopijo opazne težave zaradi motnje pri delovanju inzulina.

Prepoznavanje teh začetnih simptomov je zelo pomembno, saj imate tako še vedno čas, da se s pravilno prehrano izognete sladkorni bolezni in številnim drugim težavam.
če ste po približno dveh do treh urah po obroku spet lačni, zaznavate pomanjkanje koncentracije in energije, postanete brezvoljni če po obroku postanete zaspani,, leni, utrujeni in brezvoljni če ste ob popoldanskem času pogosto lačni, utrujeni če se zelo hitro zredite (ni pomembno ali tudi hitro shujšate); če v stresnih situacijah posegate po sladkarijah, hitrih prigrizkih…

Se vam zdi, da ste s kakšno hrano dobesedno zasvojeni?  Tudi meni se je nekaj let nazaj zdelo, da sem prav »obsedena« z »dobro« kavico Starbucks.
Imate radi čips, hitro prehrano, kitajsko hrano, ketchup …?  Vprašajte se, zakaj vam tovrstni izdelki tako zelo »dišijo«? Ali se po njihovem zaužitju počutite odlično, polni energije, delovnega elana in motivacije?

Odločitev, kaj boste izbrali v trgovinah, kaj boste pripravljali v vaši kuhinji in kakšno bo vaše zdravje je seveda vaša.

Vendar se mi zdi, da glede na vedno večje število ljudi s katerimi imam vsakodnevni stik in ki tarnajo, ker se počutijo slabo, brezvoljno, brez energije, ki se spopadajo z alergijami, depresijam, avtoimunimi boleznimi, diabetesom, visokim pritiskom, rakom in si želijo počutiti in izgledati bolje, da si lahko pri številnih težavah pomagate s pravilno izbiro in pripravo vaše hrane.

Izognite se strupom v vaši prehrani in le tako bo hrana, ki jo boste pripravili sebi in tistim, ki jih imate radi,  okusna, zdrava in vredna vašega časa.


Obogatimo svoje življenje. Ne s stvarmi, ki imajo vrednost, ampak s stvarmi, ki so vrednote!


 

0 Comments

Dodatki v prehrani

30/4/2015

2 Comments

 
Dodatki v prehrani
File Size: 312 kb
File Type: doc
Download File

2 Comments

Naravna čistila na 1001 način

30/4/2015

0 Comments

 
Picture
MOJ EKO SVET
File Size: 130 kb
File Type: doc
Download File

0 Comments

ZDRAVJE

30/4/2015

0 Comments

 
Holesterol je brez dvoma ena najbolj po krivem obsojanih in neupravičeno zapostavljenih snovi na planetu. Čeprav ima veliko pomembnih funkcij za zdravje in pravilno delovanje celotnega organizma in je med drugim tudi nujno potreben za tvorbo vitamina D (ki nastaja, ko se sončimo), najbolj pomembnega »turbo« vitamina, ki preprečuje in zdravi številne vrste raka, depresijo, srčna obolenja, diabetes in še marsikaj ter pozitivno vpliva na ekspresijo okoli 3.000 genov v našem telesu, zdravniki bolnike nenehno strašijo pred »previsokim« holesterolom in jim odsvetujejo živila z visoko vsebnostjo holesterola – ali celo tista živila, ki holesterola ne vsebujejo veliko, nekaj malega pa vendarle.

Svoj lonček je kot bi mignil pristavila tudi prehranska industrija in takoj uvedla za živila oznako »brez holesterola«, ki ne le da ne pomeni prav nič, ampak je celo zavajajoča. Prvič prehranski holesterol (se pravi tisti, ki ga zaužijemo) nima nobenega vpliva na to, kakšna bo vrednost holesterola v vaših laboratorijskih preiskavah krvi. Drugič pa so največkrat ravno živila, ki nosijo to oznako, visoko procesirana in škodljiva. Lep primer za to so margarine in tudi vsa industrijsko pridobljena rastlinska olja, stiskana pri visokih temperaturah in tlaku.

Glede na to, kar so pokazale – in vedno znova še zdaj potrjujejo – znanstvene študije, pa tudi klinična praksa, je pravzaprav ravno obratno. Treba je jesti veliko hrane, ki vsebuje holesterol, saj ga telo nujno potrebuje za izgradnjo in obrambo. Zdravnik, ki trdi, da prehranski holesterol KAKORKOLI vpliva na povišanje krvnih vrednosti holesterola, je neizobražen tepec, ki se mu ne ljubi odpreti kakšne znanstvene revije, ali pa ne razume, kaj bere. Nemalo raziskav zadnjega časa je tako na primer pokazalo, da jajca, katerim so se mnogi povsem nesmiselno odpovedovali, ker so mislili, da povišujejo holesterol, holesterol v resnici pomagajo zniževati, pri tem pa učinkovito znižujejo tudi previsok krvni tlak.

Pri hrani je pomembno, da je naravna, pridelana brez kemije ter čim bolj sveža in neprocesirana, ne pa koliko holesterola ali kalorij ima. Ampak interesi raznih industrij, od kemične do prehranske in farmacevtske, so dolgo znana pravila zdrave tradicionalne prehrane postavila na glavo. Ker če bi se ljudje z naravno prehrano lahko pozdravili sami (oziroma zaradi pravilnih prehranskih nasvetov sploh ne bi zbolevali), bi vse te industrije, ki sedaj cvetijo in so iz leta v leto bolj bogate, bolj tenko piskale.

Ker brez holesterola ne moremo tvoriti zadostnih količin vitamina D, v rastlinski hrani pa pravilne oblike vitamina D (ki mora biti D3 in ne D2) ni, je jasno, da vegetarijanska, sploh pa veganska, prehrana nista najbolj zdravi, še manj pa celoviti, razen če živite na ekvatorju in ste večino časa goli. Kajti le tako bi lahko telo oskrbeli z zadostnimi količinami sončnega vitamina, če ga ne vnašate z živalskimi maščobami. Pa še tam bi bil problem, saj kot rečeno telo brez rednega vnosa holesterola vitamina D niti ne more tvoriti.

Ni naključje, da so se prvi ljudje (in njihovi prapredniki) razvili prav pod najbolj vročim soncem. Pri tem sta vidno vlogo odigrala vitamin D in holesterol. Brez njiju – in brez sonca! – nas sploh ne bi bilo.

Holesterol je nujno potreben tudi za tvorbo steroidnih hormonov, zato ga poleg jeter, kjer ga nastaja največ, tvorijo tudi naši spolni organi in nadledvične žleze. Po malem pa ga izdeluje skoraj vsaka celica našega telesa, saj brez njega ne more delovati. Telo gre tako daleč, da po uporabi žolča, ki v svojih kislinah vsebuje precej holesterola in skrbi za prebavo zaužitih maščob, ta holesterol v prebavilih posrka nazaj, da ne bi šel v izgubo. Telo ljubi holesterol! In kadar je holesterola v žilah več kot običajno, to ni zato, ker smo ga zaužili preveč, temveč zato, ker ga telo pošlje tja zakrpat razpoke v žilah. Do teh razpok in ateroskleroze pride zato, ker uživamo preveč sladkorja in škroba, kemikalij, kalcija, težkih kovin in podobnih strupov. Holesterol je naš zaščitnik in pomočnik.

Nova študija (1, 2), ki jo je izvedel ugledni Karolinska Institut iz Švedske, je dodala v mozaik o holesterolu še en kamenček in znova potrdila, kar že vemo: tudi možgani brez holesterola preprosto ne morejo pravilno delovati. Študija je bila proti koncu decembra 2012 objavljena v Nature Chemical Biology (3).

Znanstveniki pod vodstvom profesorja Ernesta Arenasa so ugotovili, da holesterol pomaga možganom sprejemati pravilne odločitve in ukrepe, potrebne za naše preživetje. V študiji so nevrobiologi odkrili novo molekulo, ki nastaja iz holesterola in pošilja matičnim celicam signal, ki jih prepriča, da se spremenijo v nove nevrone, ki nato izločajo dopamin (4). Holesterol nato pomaga tudi pri izgradnji teh novih celic in njihovem preživetju. Proizvodnja dopamina (ali novih možganskih celic) vsekakor ni nekaj, kar bi bilo priporočljivo zavirati, pomanjkanje holesterola pa žal povzroča prav to: zavre nastajanje dopamina. Dopamin je ključnega pomena za številne možganske procese, med drugim za kognitivne sposobnosti, spomin, razpoloženje, uravnavanje spanca in hoteno premikanje telesa in okončin. In že dolgo je znano, da nizka raven dopamina povzroča parkinsonovo bolezen.

To pomeni, da bi s holesterolom lahko parkinsonizem preprečevali in celo zdravili. Zato ne čudi, da so raziskovalci o svojem odkritju izjavili: »Holesterol je za telo neverjetno pomemben. Še zlasti pa je pomemben za razvoj in dobro delovanje možganov.«

 

Vprašanje: Zakaj potem moj zdravnik trdi, da je treba holesterol zniževati? Odgovor: Najbrž ni prebral švedske študije … In pa, obstaja tudi precejšnja verjetnost, da zaužije premalo zdravilnega holesterola, posledično pa mu kognitivne funkcije ne delujejo, kot bi morale.

 

0 Comments

Kako s komarjI?

24/4/2015

0 Comments

 
Če ste med rednimi žrtvami komarjevih pikov, to nikakor ni naključje, saj imajo znanstveniki več odgovorov na to, zakaj komarji sploh pikajo ljudi. Zakaj smo torej njihov priljubljeni plen?

Krvna skupina
Komarjem so nekatere krvne skupine bolj privlačne od drugih. Ljudje s krvno skupino 0 so dvakrat bolj pogosta tarča komarjev kot ljudje s skupino A, ljudje s skupino B pa so nekje v sredini med obema skrajnostma. Raziskave kažejo, da 85 odstotkov ljudi oddaja kemijska znamenja, s katerimi izdajajo svojo krvno skupino, preostalih 15 odstotkov pa za komarje ni tako zanimivih.

Ogljikov dioksid
Glavni smerokaz komarjev pri iskanju svoje žrtve je ogljikov dioksid, ki ga človek izdihava, ta jih tako privablja. Komarji imajo namreč poseben organ, s katerim zaznavajo količino ogljikovega dioksida v zraku, ki jih pripelje do nemočnega spečega bitja.

Rekreacija
Potenje in povišana temperatura kože med rekreacijo sta prava vaba za komarje, ti ob prvem mraku že napadajo tekače, kolesarje in vse druge, ki se takrat razgibavajo. Bolj kot z zaščitnimi sredstvi, ki jih lahko nanesete na kožo in jih znoj spira, se lahko pred brenčečo nadlego zaščitite z oblačili.

Kožne bakterije
Nekatere raziskave kažejo, da na privlačnost komarjem vplivajo tudi bakterije, ki so naravno navzoče na koži. Ko se določen tip bakterije namnoži, pritegne pozornost nočnih plenilcev, ti pa začnejo pikati. Ko jih bakterij preveč, ima to ravno nasprotni učinek – komarje odbijejo.

Nosečnost
Nosečnice dvakrat bolj privlačijo komarje kot druge ženske. Najverjetneje zato, ker se med nosečnostjo izloča 21 odstotkov ogljikovega dioksida več kot običajno, pripomore pa tudi rahlo povišana telesna temperatura nosečnic.

Barva obleke
Morda zveni nenavadno, a komarji pri iskanju ljudi uporabljajo tudi vid, zato vas bodo vse barve, ki močno izstopajo med drugimi (črna, rdeča, bela) naredile bolj vidne, zato boste lažja tarča.

Komarjev pik? Ublažite ga z milom!

Krilate tečnobe so začele svoj pohod po naših domovih, izogniti pa se jim ne moremo predvsem takrat, ko smo na prostem. Ko piči komar, lahko pike ublažimo z marsičem.

Navadno trdo milo
Mesto pika čimprej podrgnite z bazičnim milom v kosu. milo bo izenačilo pH-vrednost, srbečica pa bo izginila. Kdo bi si mislil, da je lahko tako preprosto, kajne?

Razkužilo za roke
Veliko ljudi s seboj v torbi nosi majhna razpršila ali antiseptične robčke, s katerimi si lahko na preprost način razkužijo roke na potovanjih. Razkužilo pa pride prav tudi ob piku komarja. Mesto pika obrišite z robčkom ali napršite nanj malce razkužila.

Dezodorant
Kožo pomiri tudi dezodorant. Tudi te pogosto nosimo s seboj ali pa so pri roki doma. Na rdečico napršite nekaj dišečega dezodoranta, seveda pa učinkuje tudi tisti v roloju.

Zobna pasta
Ja, prav ste prebrali. Na spletu se najde marsikateri nasvet, ki v boju proti srbečim pikom komarjev svetuje zobno pasto. Kanček jo razmažite po mestu pika in pustite, da začne učinkovati. Zobna pasta se bo posušila, zato se lahko mirno odpravite tudi v posteljo.

Bananin olupek
Če imate pri roki banano, jo olupite in pojejte, mesto, kjer vas je pičil komar, pa namažite z notranjo stranjo olupka.

Naravna zaščita proti komarjem

Poletje bo kmalu tu, s tem pa tudi nadležni komarji. Preberite, kako se jih lahko znebite na popolnoma naraven način.

Z malo iznajdljivosti lahko sami naredimo učinkovito past, kamor se ujamejo komarji.

Potrebujete:

- 2 dcl vode
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 g svežega kvasa
- 1 veliko plastično steklenico

Postopek priprave začnite tako, da v posodi segrejete vodo in v njej raztopite rjavi sladkor. Pustite, da se ohladi, medtem pa pripravite plastenko. Z ostrim nožem odrežite zgornji del plastenke. V spodnji del plastenke nalijte raztopino in povrhu potresite zdrobljen kvas, mešati ni treba. Nato vzamite odrezani del plastenke in ga obrnite ter ga uporabite kot lijak na spodnji del plastenke.

Tako pripravljeno past namestite v kot sobe, terase ali na vrt. Presenečeni boste, koliko komarjev se bo ujelo!

Komarje pritegne plin, ki se sprošča ob fermentaciji sladkorja. Ta ekološka past je primerna za vse prostore, saj je popolnoma naravna.

0 Comments
<<Previous

    UPORABNI NASVETI


    Iskalnik:


    Arhiv člankov:

    March 2018
    November 2016
    November 2015
    September 2015
    August 2015
    April 2015
    March 2015
    January 2015
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    May 2014
    April 2014

Powered by Create your own unique website with customizable templates.