Društvo za zdravilne rastline ognjič Logatec
  • Domov
  • Novice
  • Članki
    • Recepti
    • Zelišča
    • Uporabni nasveti
    • Vrtnarski nasveti
    • Naravna kozmetika
    • Zdravo življenje
  • Kontakt
  • Forum

MSG - bolj škodljiv kakor alkohol in cigarete

30/4/2015

0 Comments

 
MSG - bolj škodljiv kakor alkohol in cigarete

 
Najhujši uničevalec našega zdravja, ki ga lahko primerjamo z drogo, alkoholom ali nikotinom, se verjetno  tudi ta hip skriva v omari v vaši kuhinji.

Simptome, kot so glavoboli, migrene, bruhanje, driska, astmatični napadi, kožni izpuščaji, razbijanje srca, napadi panike, depresija, zasoplost, težave z ravnotežjem, alergijski simptomi, zardevanje obraza, nihanje razpoloženja, vedenjske motnje (pri otrocih in najstnikih), duševna zmedenost, izcedek iz nosu, otečene oči, težave s prostato in uriniranjem, poškodbe ust, depresija, rak…raziskovalci, kemiki, fiziki in nekatere zdravstevne inštitucije tesno povezujejo z uporabo MSG-ja.

(MSG) – mononatrijev glutaminat, je ojačevalec okusa, ki je dodan večini predelane in v naprej pripravljene hrane.

MSG je eden najbolj škodljivih prehranskih aditivov, ki se nahaja v vrečkah in pločevinkah juh, v krekerjih, piškotih, kruhu, mesu, solatnih prelivih, sirih, kitajski hrani, bombonih, zamrznjenih obrokih, konzervirani hrani, začimbah, čokoladnem mleku, otroški hrani, pasteriziranih izdelkih, Vegeti, nekaterih sojinih beljakovinah, čipsu, omakah
…

MSG dejansko izboljšuje okus hrane, zaradi česar imajo predelano meso, pripravljeni obroki, hrana v restavracijah, zamrznjeni obroki…okus in videz sveže hrane.

Kaj točno je MSG?

Mononatrijev glutamat, znan tudi kot natrijev glutaminat ali MSG, je natrijeva sol glutaminske kisline, ene od najbolj bogatih naravnih ne-esencialnih aminokislin. MSG je oznaka HS 29224220 in E številka E621.

Prvi so ga kot dodatek hrani začeli uporabljati Japonci. V ZDA se je razširil po drugi svetovni vojni, ko so ameriški vojaki spoznali, da so japonski obroki okusnejši od njihovih.

Zakaj je MSG tako nevaren?

Čeprav FDA še vedno trdi, da uživanje MSG-ja v  hrani ne povzroča škodljivih učinkov, mnogi drugi strokovnjaki trdijo drugače.
Mononatrijev glutamat je toksin, alergen in povzroča tudi raka.
Povzroča škodo na živčnih celicah v možganih v različnem obsegu. Lahko sproži učne težave, Alzheimerjevo bolezen, Parkinsonovo bolezen in druge.
Možgani pod vplivom MSGja oddajajo živčne impulze, ki se odzivajo tudi na drugih delih telesa. Tako lahko povzroči aritmijo srca.

Obstajajo še mnogi drugi škodljivi učinki povezani z rednim uživanjem MSGja :
Debelost
Okvara oči
Glavoboli
Utrujenost in zmedenost
Depresija

Poleg tega celo FDA priznava, da lahko obstajajo« kratkoročne reakcije«, znane kot simptomi MSGja. Pojavijo se pri določeni skupini ljudi, ki so jedli velike odmerke MSGja ali pri ljudeh z astmo.
Značilne reakcije vključujejo simptome,  kot so:
Otrplost
Pekoč občutek
Mravljinčenje
Bolečine v prsih ali težave pri dihanju
Glavobol
Hitro bitje srca
Zaspanost
Šibkost
Pomanjkanje volje in energije

Kako ugotoviti, če je MSG v vaši hrani

Proizvajalci hrane vedo, da ljudje ne bi kupovali hrane, ki bi vsebovala MSG in ga zato želijo skriti. Običajno ga ne najdemo na seznamu sestavin izdelkov. Obstaja 40 označenih sestavin, ki vsebujejo glutaminsko kislino, vendar tega iz njihovih imen ne moremo vedeti.

Na splošno lahko predvidevamo, da vsaka predelana hrana  vsebuje MSG, torej se temu strupu lahko izognemo, če jemo svežo hrano.

Pogosto se MSG skriva pod imeni kot so kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat, ekstrakt kvasa, sojin ekstrakt…

MSG je skrit v naslednjih sestavinah:
Glutamat
Glutaminska kislina
Želatina
Kalcijev kazeinat
Sirotkin koncentrat
Monokalijev glutamat
Natrijev kazein
Izvleček kvasa
Hidrolizirane beljakovine
Hidroliziran koruzni gluten
Sojine beljakovine

Glutaminska kislina se uporablja kot dodatek živilom za ojačevanje okusa ali za zakrivanje slabega, kovinskega okusa pri predelani hrani.

Ima E številke, ki so : monokalijev glutamat E622, kalcijev diglutamat E623, magnezijev diglutamat E625.

Pogosto je MSG prikrit pod imenom »ojačevalec okusa naravne arome«.

Odziv na MSG se lahko manifestira različno, odvisno od količine zaužitega toksina, kot tudi od dovzetnosti ljudi.

Izogibajte se uporabi ketchupa, majoneze, konzervirane hrane, kupljenega sladoleda, peciva ter celo dietne hrani in čajev. Veliko ga je v jušnih kockah, juhah iz vrečk, prelivih za solate, aromatičnih fermentiranih živilih, v sojini omaki…


MSG, debelost in sladkorna bolezen

Uživanje MSG ja neposredno vpliva na delovanjetrebušne slinavke in jo spodbuja k izločanju večjih količin inzulina. Ko pojemo obrok z MSG jem, začnejo beta celice v trebušni slinavki izločati inzulin, ki potuje po telesu do vsake celice, kar jim omogoči hitro spreminjanje sladkorja v energijo. Kadar pa ga je preveč, inzulin ukaže telesu, da del tega odvečnega sladkorja shrani v jetrih, drugi del pa se shrani v mišičnem tkivu.

Na površju naših celic se nahaja receptor inzulina, ki nadzorujejo prehod sladkorja v celico. Če se prehranjujemo s hrano s hrano z veliko sladkorja in MSGja, se lahko ti receptorji pokvarijo, rezultat pa je odpornost na inzulin. Celice potrebujejo vse več inzulina, da bi nanj reagirale. Le ta se mora izločati v vse večjih količinah, da nevtralizira raven sladkorja v krvi.

Preveč sladkorja povzroči žejo, saj telo poskuša odvečni sladkor odstraniti, s tem pa je povečano uriniranje in obremenitev ledvic.
Telo poskuša zaščititi organe pred sladkorjem, zato zoži majhne žilice, s tem pa se zmanjša cirkulacija krvi. Posledice so bolezni ledvic, težave z venami, vidom, težje celjene ran, zvišan nivo maščob v krvi… več adrenalina, bolezni srca, otrdelost arterij, ateroskleroza, zvišan holesterol, zvišan krvni pritisk, pomanjkanje vitaminov in mineralov, bolezni ledvic, debelost…

Če pri sebi opazite katerega izmed naslednjih znakov, je to lahko znak za preddiabetično stanje telesa. To je stanje, ko nastopijo opazne težave zaradi motnje pri delovanju inzulina.

Prepoznavanje teh začetnih simptomov je zelo pomembno, saj imate tako še vedno čas, da se s pravilno prehrano izognete sladkorni bolezni in številnim drugim težavam.
če ste po približno dveh do treh urah po obroku spet lačni, zaznavate pomanjkanje koncentracije in energije, postanete brezvoljni če po obroku postanete zaspani,, leni, utrujeni in brezvoljni če ste ob popoldanskem času pogosto lačni, utrujeni če se zelo hitro zredite (ni pomembno ali tudi hitro shujšate); če v stresnih situacijah posegate po sladkarijah, hitrih prigrizkih…

Se vam zdi, da ste s kakšno hrano dobesedno zasvojeni?  Tudi meni se je nekaj let nazaj zdelo, da sem prav »obsedena« z »dobro« kavico Starbucks.
Imate radi čips, hitro prehrano, kitajsko hrano, ketchup …?  Vprašajte se, zakaj vam tovrstni izdelki tako zelo »dišijo«? Ali se po njihovem zaužitju počutite odlično, polni energije, delovnega elana in motivacije?

Odločitev, kaj boste izbrali v trgovinah, kaj boste pripravljali v vaši kuhinji in kakšno bo vaše zdravje je seveda vaša.

Vendar se mi zdi, da glede na vedno večje število ljudi s katerimi imam vsakodnevni stik in ki tarnajo, ker se počutijo slabo, brezvoljno, brez energije, ki se spopadajo z alergijami, depresijam, avtoimunimi boleznimi, diabetesom, visokim pritiskom, rakom in si želijo počutiti in izgledati bolje, da si lahko pri številnih težavah pomagate s pravilno izbiro in pripravo vaše hrane.

Izognite se strupom v vaši prehrani in le tako bo hrana, ki jo boste pripravili sebi in tistim, ki jih imate radi,  okusna, zdrava in vredna vašega časa.


Obogatimo svoje življenje. Ne s stvarmi, ki imajo vrednost, ampak s stvarmi, ki so vrednote!


 

0 Comments

Dodatki v prehrani

30/4/2015

2 Comments

 
Dodatki v prehrani
File Size: 312 kb
File Type: doc
Download File

2 Comments

Naravna čistila na 1001 način

30/4/2015

0 Comments

 
Picture
MOJ EKO SVET
File Size: 130 kb
File Type: doc
Download File

0 Comments

ZDRAVJE

30/4/2015

0 Comments

 
Holesterol je brez dvoma ena najbolj po krivem obsojanih in neupravičeno zapostavljenih snovi na planetu. Čeprav ima veliko pomembnih funkcij za zdravje in pravilno delovanje celotnega organizma in je med drugim tudi nujno potreben za tvorbo vitamina D (ki nastaja, ko se sončimo), najbolj pomembnega »turbo« vitamina, ki preprečuje in zdravi številne vrste raka, depresijo, srčna obolenja, diabetes in še marsikaj ter pozitivno vpliva na ekspresijo okoli 3.000 genov v našem telesu, zdravniki bolnike nenehno strašijo pred »previsokim« holesterolom in jim odsvetujejo živila z visoko vsebnostjo holesterola – ali celo tista živila, ki holesterola ne vsebujejo veliko, nekaj malega pa vendarle.

Svoj lonček je kot bi mignil pristavila tudi prehranska industrija in takoj uvedla za živila oznako »brez holesterola«, ki ne le da ne pomeni prav nič, ampak je celo zavajajoča. Prvič prehranski holesterol (se pravi tisti, ki ga zaužijemo) nima nobenega vpliva na to, kakšna bo vrednost holesterola v vaših laboratorijskih preiskavah krvi. Drugič pa so največkrat ravno živila, ki nosijo to oznako, visoko procesirana in škodljiva. Lep primer za to so margarine in tudi vsa industrijsko pridobljena rastlinska olja, stiskana pri visokih temperaturah in tlaku.

Glede na to, kar so pokazale – in vedno znova še zdaj potrjujejo – znanstvene študije, pa tudi klinična praksa, je pravzaprav ravno obratno. Treba je jesti veliko hrane, ki vsebuje holesterol, saj ga telo nujno potrebuje za izgradnjo in obrambo. Zdravnik, ki trdi, da prehranski holesterol KAKORKOLI vpliva na povišanje krvnih vrednosti holesterola, je neizobražen tepec, ki se mu ne ljubi odpreti kakšne znanstvene revije, ali pa ne razume, kaj bere. Nemalo raziskav zadnjega časa je tako na primer pokazalo, da jajca, katerim so se mnogi povsem nesmiselno odpovedovali, ker so mislili, da povišujejo holesterol, holesterol v resnici pomagajo zniževati, pri tem pa učinkovito znižujejo tudi previsok krvni tlak.

Pri hrani je pomembno, da je naravna, pridelana brez kemije ter čim bolj sveža in neprocesirana, ne pa koliko holesterola ali kalorij ima. Ampak interesi raznih industrij, od kemične do prehranske in farmacevtske, so dolgo znana pravila zdrave tradicionalne prehrane postavila na glavo. Ker če bi se ljudje z naravno prehrano lahko pozdravili sami (oziroma zaradi pravilnih prehranskih nasvetov sploh ne bi zbolevali), bi vse te industrije, ki sedaj cvetijo in so iz leta v leto bolj bogate, bolj tenko piskale.

Ker brez holesterola ne moremo tvoriti zadostnih količin vitamina D, v rastlinski hrani pa pravilne oblike vitamina D (ki mora biti D3 in ne D2) ni, je jasno, da vegetarijanska, sploh pa veganska, prehrana nista najbolj zdravi, še manj pa celoviti, razen če živite na ekvatorju in ste večino časa goli. Kajti le tako bi lahko telo oskrbeli z zadostnimi količinami sončnega vitamina, če ga ne vnašate z živalskimi maščobami. Pa še tam bi bil problem, saj kot rečeno telo brez rednega vnosa holesterola vitamina D niti ne more tvoriti.

Ni naključje, da so se prvi ljudje (in njihovi prapredniki) razvili prav pod najbolj vročim soncem. Pri tem sta vidno vlogo odigrala vitamin D in holesterol. Brez njiju – in brez sonca! – nas sploh ne bi bilo.

Holesterol je nujno potreben tudi za tvorbo steroidnih hormonov, zato ga poleg jeter, kjer ga nastaja največ, tvorijo tudi naši spolni organi in nadledvične žleze. Po malem pa ga izdeluje skoraj vsaka celica našega telesa, saj brez njega ne more delovati. Telo gre tako daleč, da po uporabi žolča, ki v svojih kislinah vsebuje precej holesterola in skrbi za prebavo zaužitih maščob, ta holesterol v prebavilih posrka nazaj, da ne bi šel v izgubo. Telo ljubi holesterol! In kadar je holesterola v žilah več kot običajno, to ni zato, ker smo ga zaužili preveč, temveč zato, ker ga telo pošlje tja zakrpat razpoke v žilah. Do teh razpok in ateroskleroze pride zato, ker uživamo preveč sladkorja in škroba, kemikalij, kalcija, težkih kovin in podobnih strupov. Holesterol je naš zaščitnik in pomočnik.

Nova študija (1, 2), ki jo je izvedel ugledni Karolinska Institut iz Švedske, je dodala v mozaik o holesterolu še en kamenček in znova potrdila, kar že vemo: tudi možgani brez holesterola preprosto ne morejo pravilno delovati. Študija je bila proti koncu decembra 2012 objavljena v Nature Chemical Biology (3).

Znanstveniki pod vodstvom profesorja Ernesta Arenasa so ugotovili, da holesterol pomaga možganom sprejemati pravilne odločitve in ukrepe, potrebne za naše preživetje. V študiji so nevrobiologi odkrili novo molekulo, ki nastaja iz holesterola in pošilja matičnim celicam signal, ki jih prepriča, da se spremenijo v nove nevrone, ki nato izločajo dopamin (4). Holesterol nato pomaga tudi pri izgradnji teh novih celic in njihovem preživetju. Proizvodnja dopamina (ali novih možganskih celic) vsekakor ni nekaj, kar bi bilo priporočljivo zavirati, pomanjkanje holesterola pa žal povzroča prav to: zavre nastajanje dopamina. Dopamin je ključnega pomena za številne možganske procese, med drugim za kognitivne sposobnosti, spomin, razpoloženje, uravnavanje spanca in hoteno premikanje telesa in okončin. In že dolgo je znano, da nizka raven dopamina povzroča parkinsonovo bolezen.

To pomeni, da bi s holesterolom lahko parkinsonizem preprečevali in celo zdravili. Zato ne čudi, da so raziskovalci o svojem odkritju izjavili: »Holesterol je za telo neverjetno pomemben. Še zlasti pa je pomemben za razvoj in dobro delovanje možganov.«

 

Vprašanje: Zakaj potem moj zdravnik trdi, da je treba holesterol zniževati? Odgovor: Najbrž ni prebral švedske študije … In pa, obstaja tudi precejšnja verjetnost, da zaužije premalo zdravilnega holesterola, posledično pa mu kognitivne funkcije ne delujejo, kot bi morale.

 

0 Comments

Kako s komarjI?

24/4/2015

0 Comments

 
Če ste med rednimi žrtvami komarjevih pikov, to nikakor ni naključje, saj imajo znanstveniki več odgovorov na to, zakaj komarji sploh pikajo ljudi. Zakaj smo torej njihov priljubljeni plen?

Krvna skupina
Komarjem so nekatere krvne skupine bolj privlačne od drugih. Ljudje s krvno skupino 0 so dvakrat bolj pogosta tarča komarjev kot ljudje s skupino A, ljudje s skupino B pa so nekje v sredini med obema skrajnostma. Raziskave kažejo, da 85 odstotkov ljudi oddaja kemijska znamenja, s katerimi izdajajo svojo krvno skupino, preostalih 15 odstotkov pa za komarje ni tako zanimivih.

Ogljikov dioksid
Glavni smerokaz komarjev pri iskanju svoje žrtve je ogljikov dioksid, ki ga človek izdihava, ta jih tako privablja. Komarji imajo namreč poseben organ, s katerim zaznavajo količino ogljikovega dioksida v zraku, ki jih pripelje do nemočnega spečega bitja.

Rekreacija
Potenje in povišana temperatura kože med rekreacijo sta prava vaba za komarje, ti ob prvem mraku že napadajo tekače, kolesarje in vse druge, ki se takrat razgibavajo. Bolj kot z zaščitnimi sredstvi, ki jih lahko nanesete na kožo in jih znoj spira, se lahko pred brenčečo nadlego zaščitite z oblačili.

Kožne bakterije
Nekatere raziskave kažejo, da na privlačnost komarjem vplivajo tudi bakterije, ki so naravno navzoče na koži. Ko se določen tip bakterije namnoži, pritegne pozornost nočnih plenilcev, ti pa začnejo pikati. Ko jih bakterij preveč, ima to ravno nasprotni učinek – komarje odbijejo.

Nosečnost
Nosečnice dvakrat bolj privlačijo komarje kot druge ženske. Najverjetneje zato, ker se med nosečnostjo izloča 21 odstotkov ogljikovega dioksida več kot običajno, pripomore pa tudi rahlo povišana telesna temperatura nosečnic.

Barva obleke
Morda zveni nenavadno, a komarji pri iskanju ljudi uporabljajo tudi vid, zato vas bodo vse barve, ki močno izstopajo med drugimi (črna, rdeča, bela) naredile bolj vidne, zato boste lažja tarča.

Komarjev pik? Ublažite ga z milom!

Krilate tečnobe so začele svoj pohod po naših domovih, izogniti pa se jim ne moremo predvsem takrat, ko smo na prostem. Ko piči komar, lahko pike ublažimo z marsičem.

Navadno trdo milo
Mesto pika čimprej podrgnite z bazičnim milom v kosu. milo bo izenačilo pH-vrednost, srbečica pa bo izginila. Kdo bi si mislil, da je lahko tako preprosto, kajne?

Razkužilo za roke
Veliko ljudi s seboj v torbi nosi majhna razpršila ali antiseptične robčke, s katerimi si lahko na preprost način razkužijo roke na potovanjih. Razkužilo pa pride prav tudi ob piku komarja. Mesto pika obrišite z robčkom ali napršite nanj malce razkužila.

Dezodorant
Kožo pomiri tudi dezodorant. Tudi te pogosto nosimo s seboj ali pa so pri roki doma. Na rdečico napršite nekaj dišečega dezodoranta, seveda pa učinkuje tudi tisti v roloju.

Zobna pasta
Ja, prav ste prebrali. Na spletu se najde marsikateri nasvet, ki v boju proti srbečim pikom komarjev svetuje zobno pasto. Kanček jo razmažite po mestu pika in pustite, da začne učinkovati. Zobna pasta se bo posušila, zato se lahko mirno odpravite tudi v posteljo.

Bananin olupek
Če imate pri roki banano, jo olupite in pojejte, mesto, kjer vas je pičil komar, pa namažite z notranjo stranjo olupka.

Naravna zaščita proti komarjem

Poletje bo kmalu tu, s tem pa tudi nadležni komarji. Preberite, kako se jih lahko znebite na popolnoma naraven način.

Z malo iznajdljivosti lahko sami naredimo učinkovito past, kamor se ujamejo komarji.

Potrebujete:

- 2 dcl vode
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 g svežega kvasa
- 1 veliko plastično steklenico

Postopek priprave začnite tako, da v posodi segrejete vodo in v njej raztopite rjavi sladkor. Pustite, da se ohladi, medtem pa pripravite plastenko. Z ostrim nožem odrežite zgornji del plastenke. V spodnji del plastenke nalijte raztopino in povrhu potresite zdrobljen kvas, mešati ni treba. Nato vzamite odrezani del plastenke in ga obrnite ter ga uporabite kot lijak na spodnji del plastenke.

Tako pripravljeno past namestite v kot sobe, terase ali na vrt. Presenečeni boste, koliko komarjev se bo ujelo!

Komarje pritegne plin, ki se sprošča ob fermentaciji sladkorja. Ta ekološka past je primerna za vse prostore, saj je popolnoma naravna.

0 Comments

    UPORABNI NASVETI


    Iskalnik:


    Arhiv člankov:

    March 2018
    November 2016
    November 2015
    September 2015
    August 2015
    April 2015
    March 2015
    January 2015
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    May 2014
    April 2014

Powered by Create your own unique website with customizable templates.