Naredite si svoje eko tablete za pomivalni stroj!
Preizkusila sem že mnogo ‘eko’ čistil in detergentov za pomivalni stroj. Od tistih prvih nasvetov izpred 20-ih let, do zadnjih generacij z boraksom in sodo bikarbono. Vsa čistila so do neke mere delovala, vendar z njimi vseeno še nisem bila čisto zadovoljna. Poleg tega nisem bila, kljub zagotovilom strokovnjakov prepričana v 100% varnost boraksa, še posebej ne na posodi, iz katere jem hrano in pijem pijačo. Ko mi je detergenta zmanjkalo, sem si rekla: »Kaj pa, če bi samo odstranila boraks iz mešanice?« In to sem tudi storila, s tem da sem dodala mojo ‘skrivno’ sestavino, to je moje dobro staro čistilno sredstvo iz kisa in citrusov. Po temeljitem preizkušanju 6 mesecev, sem izpopolnila recepte: Čistilo za pranje posode
Doziranje: 1 čajna žlička za pomivanje navadne posode ali 1 žlica za zelo umazano posodo. Eko domače čistilo iz kisa in citrusov Stisnite sok iz 6 grenivk ali 8 pomaranč (ali 12 limon ali limet). Ta sok je dober in zdrav za pitje. Ostanke in usedline sočenja dajte v steklen kozarec. Nalijte beli kis na ostanke, dokler jih kis popolnoma ne prekrije. Posodo pokrijte in pustite, da stoji 2 tedna. Po 2 tednih mešanico precedite in shranite v steklen kozarec s pokrovom. Uporabite čistilo razredčeno z vodo 1:1. Super čistilo za kuhinje, kopalnice, tla in še veliko več! Naredite lahko tudi eko tablete za pomivalni stroj Potrebujete:
Vir: Bodieko ![]()
Krompir varuje kosti ter krepi imunski sistem
V okusnih gomoljih je veliko kalija, mangana, vitamina C ter vlaknin. Pečen z olupkom in brez nezdravih maščob ni le okusen, pač pa tudi izjemno zdrav. Ne le da je nasiten, krompir je prav tako odličen izvor vlaken, ki spodbujajo prebavo. Ob tem je v njem pravo bogastvo kalija, vitaminov C in B ter mangana. Mnogi se mu res izogibajo, ker naj bi redil, a če mu ne boste dodajali kaloričnih dodatkov, kot so maščobe, smetana in sir, bo ta bojazen povsem odveč, telo pa vam bo hvaležno. Krompir namreč ... Znižuje krvni tlak Je odličen izvor kalija, saj ga je v enem gomolju kar štirikrat več kot v banani. Kalij je ključen za hidratacijo telesa in pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Nasiti in spodbuja prebavo Krompir je bogat z vlakninami. Zlasti če ga spečete v pečici in ga jeste z olupkom. En krompir vsebuje približno sedem gramov vlaken, zato dolgo ohranja sitost, hkrati pa spodbuja prebavo. Raziskave prav tako dokazujejo, da z se uživanjem krompirja zavarujemo pred povišanim holesterolom ter zmanjšamo tveganje za srčno kap. Krepi imunski sistem V olupku krompirja je dokajšnja količina vitamina C. V večjem krompirju je tega približno 29 miligramov, kar je polovica dnevno priporočenega odmerka. Krompir torej krepi imunski sistem ter spodbuja celjenje ran. Varuje kosti Gomolji vsebujejo mangan, ta pa igra pomembno vlogo v izgradnji kosti in ščiti pred osteoporozo. V enem večjem krompirju je približno 33 odstotkov dnevno priporočene količine mangana. Skrbi za zdravje srca in ožilja Krompir vsebuje vitamin B6, ki je ključen za zdravje srca in ožilja ter tudi za prebavo, imunski sistem, mišice ter živčevje. V enem krompirju je kar 46 odstotkov priporočene dnevne količine tega vitamina... Vir:Slovenske novice.si Nasveti iz vseh vetrov
SIRUP ZA ODPORNOST 400 g česna 400 g čebule 400 g ingverja 400 g hrena 400 g pekočih paprik Jabolčni kis Vse sestavine nareži na drobno oz. sekljaj v sekljalniku, daj v velik stekleni kozarec in prelij z jabolčnim kisom ter pusti 14 dni, nato precedi ter tekočino imej v hladilniku, uživaj 3 x na dan po 0,3 dl. SIRUP ZA RAZSTRUPLJANJE IN ODPORNOST 6 limon, operi in jih zalij z mlačno vodo kateri si dodal 2 JŽ sode bikarbane po pretečenem času jih nareži na kolutke, dodaj 30 strokov česna, 1JŽ kurkume, 1JŽ cimeta, 1JŽ ingverja in 50 zletih klinčkov, vse to daj v 3 l hladne vode in daj na štedilnik, pred vretjem ugasni, ohladi in nato precedi, hrani v hladilniku. Uživaj 2 x na dan po 0,3 dl. PROTI SLABOKRVNOSTI 250 g fig, 250 g rozin, 250 g suhih sliv brez koščice, 250 g dateljnov brez koščice, 250 g suhih marelc in 20 dag rjavega sladkorja daj v velik steklen kozarec in prelij s teranom. Po 14 dneh lahko začneš uporabljat, vsak dan malo sadja in tekočine. PROTI PREHLADU IN GRIPI 2 čebuli, 1 JŽ suhega timijana, 2 JŽ medu, 1 l vode Najprej daj v vodo narezano čebulo in pusti vreti 10 minut, nato dodaš timijan in naj vre 3 minute, odstavi z ognja pokrij in pusti 20 minut, nato precedi ter dodaj med in pij. SIRUP PROTI HOLESTEROLU 1 kg limon daj v mlačno vodo kateri si dodal 2JŽ sode bikarbone in pusti 3 ure. Limone nareži, dodaj 8 vejic petršilja daj v 3 l vode in kuhaj 2 uri na majhnem ognju, nato ocedi ter nalij v steklenico ter hrani v hladilniku. Pij 0,3 dl vsako jutro. ČIŠČENJE ORGANIZMA Zvečer prelij 1 JŽ nalomljenih lovorjevih listov s 3 dcl vode in kuhaj 5 minut v emajlirani posodi, nato vse to vlij v termosovko. Zjutraj precedi in pij do večera po požirkih. Zvečer si ponovno naredi ta zvarek, to delaj tri večer. Čez sedem dni to ponoviš. To lahko narediš 2 x na leto. SIRUP PROTI KAŠLJU 1,5 skodelica medu, 0,5 skodelice olivnega olja, 10 kapljic propolisa, 5 limon-narežeš, Vse to daj v posodo in segrevaš do 45 stopinj C, zmiksaj s paličnim mešalnikom, ohlajen sirup hrani v hladilniku. Po 1JŽ sirupa zaužij večkrat na dan. ELEKSIR ZA JETRA Sok 6 limon, sok 3 grapefruta, korenina ingverja 9-10 cm, ali 5 JŽ mletega, 4 stroki česna, nekaj listov sveže mete, lahko tudi močnejši čaj recimo v 2 dl s tremi vrečkami, pol litra čiste prekuhane vode, 3 JŽ lanenega olja 1čajna žlička kumine v prahu. Sok limon in grapefruta dajte v eno posodo. V mešalnik dajte ingver, česen metin čaj oz meto ter dobro zmiksajte, nato primešajte limonin in grapfrutov sok, vodo kumino in laneno olje, vse dobro premešajte in spijte preko dneva. ZA TOPLJENJE MAŠČOBE SASI VODA Limona, ingver, meta, kumara, 1,5 l vode Limono razreži na četrtine, kumaro olupi in jo nareži nakolobarje, dodaj 12 listov mete ter naribaj ingver ter vse zalij z 1,5 l vode, daj v hladilnik, naslednji dan precedi ter čez dan pij. Nadležni kašelj lahko pozdravite v nekaj trenutkih! tem enostavnim in naravnim receptom, ki ga naredite takoj, boste nadležni kašelj umirili in pozdravili kot bi mignil! Preizkusite recept, ne bo vam žal! S tem naravnim receptom, ki bo pripravljen takoj, boste telesu vrnili energijo in odpravili nadležni kašelj. Ta sirup je zelo okusen, zato ga ne bo težko jemati. Zanj potrebujete šest lovorjevih listov, dva in pol dcl vode, šest žličk rjavega sladkorja in eno limono. V lončku segrejte vodo, dodajte lovor in kuhajte na zmerni temperaturi slabih deset minutk, nato odstranite lovorjeve liste, v lonček dodajte sladkor in sok limone, dobro premešajte, da se sladkor stopi. Sirup prelijte v stekleničko in jejte po eno žlico nekajkrat dnevno. Naravni sirup hranite v hladilniku, jemljite vedno, ko vas napade kašelj Najučinkovitejše zdravilo proti srčni in možganski kapi Potrebujete le dve naravni in zelo močni živili in že lahko preprečite niz zelo hudih bolezni, kot so arterioskleroza, srčne bolezni, možganska kap … preizkusite recept! Potrebujete 30 očiščenih strokov česna in pet drobno narezanih olupljenih limon. Vse skupaj stresite v mešalnik in dobro zmešajte, da dobite gosto zmes. Nato jo dodajte v lonec, v katerega ste nalili liter vode. Kuhajte, ko zavre pa odstavite in pokrijte. Ohlajeno precedite v steklenico in hranite v hladilniku. Pijte po eno majhno skodelico enkrat na dan pred ali po obroku. Že po treh tednih jemanja tega močnega in naravnega zdravila boste občutili razliko. Vaše telo bo pomlajeno, bolj zdravo, počutje bo boljše. Zdravilo lahko jemljete tri tedne, nato morate narediti osem dni odmora, nato spet jemljite zdravilo tri tedne. Tako izvedena terapija bo prinesla zelo dobre rezultate. Kuro lahko ponovite enkrat letno Učinkovita metoda, ki odmaši sinuse takoj! Preberite, kako lahko le s pomočjo palca in jezika lajšate bolne sinuse. Zelo učinkovito si lahko pomagate z naravno in zares močno metodo! Če imate težave z vnetimi, zamašenimi sinusi, si lahko poskušate pomagati sami. ta bolezen je zelo pogosta in sila neprijetna, zato je prav, da preizkusite vse naravne metode. Do sinusitisa lahko pride, če imate prehlad, gripo, če ste alergični ali so se vam razmnožile bakterije. K sreči pa si lahko pomagate tudi brez zdravil, obstaja namreč naravna in zelo učinkovita metoda proti tej nadlogi. Svoje sinuse lahko s pomočjo palca in jezika očistite v 20 sekundah. Ne verjamete? Preizkusite sami! Svoj jezik zavihajte nazaj in proti nebu v ustih in postavite palec med točno na sredino med obrvi. Tako držite jezik in palec 20 sekund in vaši sinusi se bodo pričeli čistiti. Lisa DeStefanom , docentka osteopatske medicine na univerzi v Michiganu je povedala, da s to metodo dosežemo, da se premika kost, ki teče skozi nosni prehod in usta. Ta premik povzroči, da se pričnejo sinusi čistiti, piše haber.ba. Preizkusite tudi vi, morda vam pomaga! Neverjetno: juha, ki je stokrat močnejša od antibiotikov! Recept za zelo zdravilno in učinkovito juho, vsebuje najmočnejše naravne sestavine, ki so skupaj močnejše od antibiotikov. Pripravite jo in se zaščitite pred boleznimi. Juha je sestavljena iz česna, rdeče čebule in materine dušice. To so tri zelo učinkovite sestavine, ki vas bodo branile pred prehladi, gripo in raznimi virusi. Ljudje se vse pogosteje spet zatekamo po pomoč nazaj k naravi, ugotovili smo, da ni dobro jemati prepogosto antibiotike, pomagamo si lahko na naraven in telesu bolj prijazen način. Zato je ta juha več kot dobrodošla. Z njo boste okrepili imunski sistem in pripomogli, da bo vaše telo zdravo. Glavna sestavina juhe je česen. Ta vsebuje najmočnejši naravni antibiotik. Raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Washingtonu, je pokazala, da je česen stokrat bolj učinkovit od dveh najbolj pogostih antibiotikov. Za zdravilno juho potrebujete pet glavic česna, dve žlički masla, dve žlički oljčnega olja, dve večji rdeči čebuli, žličko materine dušice, šest skodelic bistre kokošje juhe, šopek svežih začimb (peteršilj, lovorov list, zelena). Segrejte pečico na 180 stopinj C, očistite česen in mu odrežite vrhove glavic, dajte ga v aluminijasto folijo in pecite v pečici 90 minut. Nato pustite, da se ohladi. Medtem segrejte dve žlički oljčnega olja in maslo. Na tem pražite deset minut sesekljano rdečo čebulo. Pazite, da se vam ne zažge. Nato dodajte pretlačen česen, premešajte, dodajte še sesekljano materino dušico, zalijte z juho in dodajte še ostale začimbe. Juho kuhajte na zmerni temperaturi, da narahlo vre, še pet minut. Nato odstavite, poberite iz juhe sveže začimbe (peteršilj, lovor, zeleno), ostalo juho pa pretlačite s paličnim mešalnikom. Solite po okusu in jejte! Če bi vedeli, da so tako zdrava, bi jih pogosteje jedli! Nekatera naravna živila so zelo močno zdravilo in imajo odlične lastnosti, ki se učinkovito in zelo uspešno lahko borijo proti hudim boleznim. V prispevku najdete seznam tistih, ki so najmočnejša! Lanena semena proti raku Lanena semena so najbolj poznana po tem, da se učinkovito borijo proti rakavim obolenjem. Bogate so z maščobnimi kislinami, ki zmanjšujejo tveganje za vnetja v telesu, vsebujejo pa tudi zelo močan antioksidant, ki se bori proti rakavim celicam. Jejte jih na solatah, v omakah, v ostalih jedeh in dobro jih prežvečite. Granatno jabolko za hujšanje Granatno jabolko vsebuje zelo malo kalorij, zelo je bogat z antioksidanti in vitaminom C, ki pomaga pri hitrejšemu izgorevanju maščobnih oblog. Zato je ta sadež zelo močan zaveznik v boju proti odvečnimi kilogrami. Jejte ga! Sezam za zdravo srce Sezamova semena so odličen izvir linoleninske kisline, to je omega 6 maščobna kislina. Ta pomaga pri zdravju srca in se bori proti boleznim. Dviguje raven dobrega holesterola. Tudi sezamova semena lahko dodate na razne solate, v omake, druge jedi. Chia semena za zdrave kosti V zadnjem času so zelo popularna tudi pri nas chia semena. Strokovnjaki pojasnjujejo, da so zelo bogate s kalcijem, zato so odlične za zdravje kosti. Preprečujejo nastanek osteoporoze. Konopljina semena za mišice Semena industrijske konoplje so odlične za mišični tonus. Strokovnjaki jih svetujejo predvsem športnikom, vegetarijancem in starejšim ljudem. Vsebujejo proteine, aminokisline. Bučna semena za energijo Bučna semena so izredno zdrava ter lahko prebavljiva hrana. Vsebujejo veliko železa in pomagajo napolniti telo z energijo. Tako je močan, da uničuje vse strupe in bolezni v telesu! Domači recept, ki bo očistil vaše telo vseh strupov in parazitov. Dokazano pa je tudi, da njegova glavna sestavina uničuje rakave celice in preprečuje demenco. Četudi jo še vedno nimate na jedilniku, če je ne uporabljate kot začimbo ali kot zdravilo, potem pripravite vsaj ta napitek in se sami prepričajte, kako zelo učinkovita je kurkuma. V Indiji je poznana že zelo dolgo, uporabljajo jo kot začimbo, kot zdravilo. Pomaga očistiti telo vseh strupov, preprečuje slabosti, krepi imunski sistem , preprečuje nastanek mnogih bolezni, tudi raka in demence. Iz nje lahko pripravite zelo zdravilni napitek. Potrebujete pol žlice mletega ingverja, pol žlice cimeta in klinčkov, za konico žlice kurkume, skodelico in pol vode ter pol skodelice mleka. Vse sestavine premešajte, nalijte čez vrelo vodo, pokrijte in pustite stati 15 minut. Nato lahko dodate mleko, med po okusu in pijete mešanico tekom celega dneva. Ker so sestavine tega zdravilnega napitka v prahu, vam čaja ni potrebno precediti. Takšen zdravilni čaj si lahko pripravite tudi večkrat na teden. Zdravilna slana limonada
Morda se res bere nenavadno in prav nič dobro, vendar je slana limonada eliksir, ki preseneti v vseh ozirih. Tako z dobrim okusom, kot zdravilnim delovanjem. Živimo v časih, ki nas zasipavajo s številnimi informacijami. Včasih ne veš, kaj je dobro in kaj ni. Stare modrosti, ki so nekdaj veljale se zdijo preveč preproste in premalo znanstveno podprte. Sama verjamem v preproste stvari. Med teorijami ne izbiram po argumentih, pač pa po zdravi pameti in svojih etičnih vrednotah. In predvsem, govorim o tistem, kar poznam in živim. Tako je tudi s slano limonado. Preizkušana v dolgih letih, raznoraznih situacijah, doma in pri številnih poznanih. Limona že sama po sebi deluje na telo močno bazično, poleg tega vsebuje številne vitamine (poleg C, tudi vitamine B skupine) in za naš organizem zelo pomemben kalij, ki skupaj z natrijem uravnava ravnovesje tekočine in elektrolitov, pomaga pri oskrbi telesa s kisikom... Norman Walker, zdravnik in zagovornik zdravih sokov in presne hrane, čigar knjige me s preprosto logiko vedno znova prepričajo, je limono visoko cenil kot popolnoma zanesljivega pomočnika pri odvajanju odpadnih snovi iz telesa. Mlačna limonada na tešče, splakne jetra in ledvice - je dejal. Poleg natrija, kalcija, kalija in kisika sta v telesu najbolj pomembni voda in sol. Naše telo sestoji iz kakšnih 65% vode in številnih mineralov, ko postanemo pepel, ostanejo od nas le soli. Vsaka sol pa seveda ni Sol. Prečiščene, rafinirane soli vsebujejo za nas neustrezno, visoko koncentracijo natrijevega klorida, nekaj dodatkov proti strjevanju in primesi za lepšo barvo. Mi že dolgo uporabljamo le našo, Piransko sol. Vsako leto enkrat se odpravimo po žakelj neprečiščene soli na morje. Pa jo imamo zase in za celo žlahto :)) Tako uživamo nam primerno, na našem geografskem področju zraslo sol, bogato s številnimi minerali in dobro energijo. In kadarkoli se kdo počuti slabo, je prva pomoč slana limonada. V kritičnih trenutkih vsako uro dva ali tri decilitre.
Veliko slabega počutja in bolezni je posledica dolgotrajne dehidracije. V veri, da bomo zadosti pili, pa mnogokrat pozabimo, da, po domače povedano, preveč vode spira elektrolite in da je sol tista, ki poleg vode pripomore, da se v kratkem času počutimo bolje. S soljo nadoknadimo izgubljene elektrolite in pomagamo vzpostaviti bazičnost. Preizkušen in okusen napitek v kombinaciji limone, soli in vode deluje kot infuzija. Naši otroci točno vedo, kaj jim pomaga. Pri prehladih si kar sami delajo slano limonado, le, da si najmlajša, kot ljubiteljica sladkega, po svojem občutku doda še med in občasno cimet ( to dvoje skupaj pa je spet ena izmed super mešanic, pa o njej kdaj drugič). In v teh dneh, ko je zjutraj vse belo od slane, popoldan pa sonce z veliko močjo vabi življenje ven ni nič čudnega, da je veliko ljudi prehlajenih. Če se ob prvih znakih nahoda lotimo zdravilne kure s slano limonado in zraven pazimo kaj jemo, bomo zadevo pošteno omilili, če že ne povsem preprečili. Srečno, Lp,Keltika Vir: http://carovnijezmalekmetije.blogspot.com/2014/03/zdravilna-slana-limonada_14.html Še nekaj koristnih nasvetov iz zakladnice sibirske fitomedicine:
ZOBOBOL Raztopina soli in kisa: spirati ustno votlino Obloga na lice: žganje in ostra paprika VROČINA - 2 dl rdečega kuhanega vina s poprom - lipovo oglje v vročem mleku - 4 x 1 dl na dan KAŠELJ - 500 g čebule, 400 g temnega sladkorja, 100 g medu, 1 L vode - kuhati 3-4 h, precediti v steklenice in piti 3 žlice na dan - izjemno KREPI ORGANIZEM! - 1 dl vročega belega vina in poper - vsak večer, dokler kašelj ne preide PREHLAD - masaža z žganjem: v žganje lahko namočite različna zelišča - ostro volneno tkanino napojite s takim žganjem in drgnete telo - drgnjenje s hladno vodo in grobo tkanino - vroča slivovka, poper in med: izvrstno zdravilo proti prehladu GLAVOBOL - topla voda - 1 dl vsakih 45 min - obloga: čebula, olje in sol MIGRENA - obloga s soljo na čelo - pri prvih znakih migrene čimprej popiti kozarec mlačne slane vode TEŽAVE Z ODVAJANJEM VODE, LEDVIČNI KAMNI IN PROSTATITIS - 50 - 60 čebel v posodi popari s 1 L vroče vode. Po pol ure precedi in popij - zdrav! - 1 žlica lanenih semen in 1 L vode, prevreti, piti čez dan - uhajanje vode: kopel iz hrastovega lubja, drgniti zjutraj in zvečer z mrzlo mokro krpo - za normalno odvajanje vode - ječmenov napitek EPILEPSIJA - prevretek iz kopriv (vsi deli) - 1 kozarec vode, 1 žlička olja in žlička sladkorja MOZOLJI in TURI - laneno seme (zmleto), 2 beljaka in olje - obkladek - suho belo grozdje - z zmletimi peškami obloži čir - surovo goveje meso + čebula - čez noč (tudi pri zagnojenih nohtih) OTEKLINE - obloga iz drevesne smole BOLEČINE: - olje, poper, nagljeve žbice: to mešanico v zaprtem kozarcu hranimo kot nepogrešljivi del domače lekarne. Pri različnih bolečinah nežno vmasiramo na boleče mesto. BOLEČINE V VRATU IN GRLU - čaj iz zdrobljene koruze - slana voda - grgranje - obloga z mrzlim vlažnim peskom - šal iz črne ovčje volne - živalski vroč loj - masaža REVMATIZEM - masaža s toplim lojem - čebulna obloga - namakati z vodo - čebelji piki - vsakih 45 min kozarec tople vode DOBER SPANEC Zvečer masaža s pšeničnim alkoholom. OPEKLINE - sok zeljnih listov in beljak - obloga - sol in olje - obloge 2 - 3 x - vinska usedlina - opekline ŽENSKE BOLEZNI: - bob - zmelji in pij kot kavo - proti močnim krvavitvam - beli tok - hrastovo lubje, čaj detelje, čebula v alkoholu - 15 dni pij zjutraj ZA LEPE PRSI - obkladek iz bršljanovih listov čez noč ŽIVČNE BOLEZNI - žajbljev čaj in kis - 3 x dnevno po 1 dl piše: Anton Komat/Jana
Za številne industrijske prehranske izdelke ni znanstvenih osnov za trditve v reklamnih spotih. Postajamo dežela »napihnjenih« žensk. Vse več je namreč TV-reklam, ki prikazujejo »napihnjeno« nesrečnico kislega obraza, ki ji nasmejana (že propagandno obdelana) prijateljica ponuja v odrešitev probiotični jogurt. Ker je tega oglaševanja čedalje več, pomeni, da postaja industrija probiotikov vse donosnejša. Toda agencija EU za varno hrano je posegla med oglaševalsko evforijo, ko je za številne industrijske prehranske izdelke ugotovila, da ni znanstvenih osnov za trditve v reklamnih spotih. Naložila jim je obvezo, da se odrečejo nedokazanim reklamnim sloganom. Sodišče v Los Angelesu je šlo malce dlje in vodilni korporaciji v prodaji probiotičnih jogurtov naložilo kazen 35 milijonov dolarjev. Malo v primerjavi s podatkom, da je korporacija vložila v pol leta kar 31 milijonov dolarjev v reklame za svoje probiotične jogurte, ki so najbolje prodajani v 25 državah sveta. Reklame so obljubljale: ureditev prebave, nižji holesterol, znižanje krvnega sladkorja, ojačanje imunskega sistema in še kaj. Nič čudnega, da so potrošniki »jogurtne revolucije« ponoreli in da prodaja kljub sankcijam oblasti cveti. Dokaz, kako medijske manipulacije ustvarjajo brezglave potrošnike. »Napihnjenost« žensk je posledica kemične industrijske hrane, primernost terapije s probiotičnimi jogurti pa lahko preverite sami. Enostaven poskus vam pokaže, ali je vaš probiotični jogurt res živ in »aktiven«. Zlijte jogurt v čist steklen kozarec za vlaganje, ga zatesnite in postavite čez noč na toplo. Zjutraj si oglejte stanje. Če površina ostane ravna in brez sledi plinskih mehurčkov, fermentacija ni stekla, ker bakterije niso bile aktivne. In tudi niso mogle biti, ker so najbrž mrtve, zaradi termičnih postopkov, s katerimi obdelajo industrijske prehranske izdelke. Le tako lahko podaljšajo njihovo obstojnost v marketih. Če pa bi po naključju preživele, gre za bakterije živalskega izvora, ki človeku prav nič ne koristijo. Potrebujemo milijardo bakterij, da bi uspešno kolonizirali svoje črevo. Glede na količino bakterij v jogurtu bi vsako jutro morali pojesti okrog 18 lončkov. Zato so v probiotične jogurte dodali inulin, ki v običajni količini 3 g v enem lončku učinkuje kot laksativ. Ko pa človeka požene laksativ, najbrž ni več napihnjen! Po rahli diareji, ki požene tudi mnogo bakterij iz črevesja, sledi neprijetno zaprtje z napihnjenostjo in potrošnik spet drvi v trgovino po nov odmerek probiotikov. Od njih postane odvisen, ne more več brez njih! Tako mu življenje poteka med izmenjavanjem napihnjenosti in usahlosti. Deluje kot meh frajtonarice. Super! Sprenevedanje Podoben poskus lahko naredite tudi z mlekom. Če se mleko ne skisa, pomeni, da vsebuje preveč antibiotikov ali katere druge snovi, ki zavira rast mikrobov kisanja ali jih celo ubije. Toda mikrobi so temelj našega zdravja. Da, prav bakterije, ki jih kot smrtno nevarne pošasti gledamo v drugih TV-spotih. Saj poznate tiste o straniščni školjki, iz katere nenehno lezejo pošasti, ki nam groze s smrtjo. In potem ozaveščeni potrošnik zlije v školjko razkužilo, ki takoj pomori grozeče terminatorje naših življenj. Seveda TV-spot ne pove posledic te kemične vojne. Vsa razkužila stečejo skozi kanalizacijo v čistilne naprave, ki naj bi nevtralizirale naše odpadke. Pa jih ne, ker razkužila pobijejo večino bakterij, ki naj bi razkrojile našo nesnago. Kdaj neki bomo dočakali prepoved uporabe nepotrebnih in škodljivih razkužil? Gradimo potrebne in tudi drage čistilne naprave, hkrati pa jim zaradi profitnih interesov industrije onemogočamo normalno delovanje. Mimogrede, na TV-daljincu, mobilnem telefonu ali tipkovnici računalnika je povprečno tristokrat več bakterij na enoto površine kot za robom straniščne školjke, ki jo čisti voda iz izplakovalnika. Teh aparatov seveda ne namakamo v razkužilo, ker bi jih uničili. Kakšno sprenevedanje! Podobno sprenevedanje poznamo pri uporabi antibiotikov. Že v 50. letih so ameriški farmarji spoznali, da majhne količine antibiotikov povzročajo čezmeren prirast teže gojenih živali, zato so jih dodajali v krmo. Oblast v ZDA tega ne sankcionira, EU pa tega ne dovoli. Dovoli pa preventivno uporabo antibiotikov v farmski vzreji, kajti velika koncentracija živali je tempirana bomba za izbruh bolezni. V obeh primerih pa se antibiotiki znajdejo v mesu, mleku in jajcih. In če se ob majhnih odmerkih antibiotikov čezmerno debelijo živali, se čezmerno debelimo tudi ljudje, ki njihovo meso jemo. Vzrok za epidemijo debelosti je torej tudi v ostankih antibiotikov v izdelkih živalskega izvora. Industrijska reja porabi 70 odstotkov svetovne proizvodnje antibiotikov. Mikrobi – temelj zdravja Vrnimo se k mikrobom, ki so temelj našega zdravja. Naša prebavila so tako na gosto poseljena kot deževni gozd. Vsebina prebavil je naš notranji humus. Če ima človek v svojem telesu povprečno 50 milijard celic, v tem telesu živi najmanj desetkrat več bakterij, torej 500 milijard. Večina jih živi v črevesju, kjer sestavljajo izjemen ekosistem, človeški mikrobiom. Do nedavnega so bili raziskovalci prepričani, da šteje nekako 500 vrst različnih bakterij, toda zadnji podatki govore o najmanj 5600 vrstah. Ta silna množica bakterij, ki dosega kar 2 kg žive teže, živi v simbiozi s človekom in vzdržuje medsebojno ravnovesje, ki ne dovoljuje patogenim mikrobom, virusom in parazitom, da bi se razrastli. Mikrobiom med drugim sintetizira številne vitamine: B1, B2, B3, B6, B12 in K-vitamin ter folno in pantotensko kislino. Otrok prve bakterije dobi že pred rojstvom, pa med porodom, potem z dojenjem. Otrokov začetni bakterijski make up določa njegova mati, s tem pa tudi otrokovo odpornost, saj črevesna flora predstavlja več kot 80 odstotkov človekovega imunskega sistema. Prvi udar po človeškem mikrobiomu je naredil hladilnik, saj je poprej pri naših prednikih prevladovala »bakterijsko predelana« fermentirana hrana. Reklo prednikov ljubezen gre skozi želodec je dobilo znanstveno osnovo, saj so ugotovili tesno povezavo med našimi čustvi in stanjem v prebavilih. Povezava je obojestranska, stanje duha vpliva na stanje prebavil in stanje prebavil vpliva na naše počutje. Vsi poznamo ljubkovalne izjave, kot so »sladka si kot cukerček« ali pa »tako te imam rad, da bi te kar požrl«, kot negativne »ko ga zagledam, me stisne v želodcu« ali »ob tebi mi gre na bruhanje«. Hladilniku je sledila sterilna industrijska hrana z aditivi in konzervansi z vsemi zdravstvenimi posledicami. Uradno pa še vedno ni sporno množično kloriranje pitne vode, ki prav tako uničuje črevesno floro. Uničenje črevesne flore ima katastrofalne posledice za imunski sistem človeka. Disbiozo oziroma disbakteriozo prepoznamo kot značilen feces v obliki trdih sivih kepic, ki potonejo. Zdrav feces plava na vodi. K uničevanju črevesne flore prispevajo tudi umetna barvila in številni antiseptiki, dodani v »antibakterijska« mila, zobne paste ter v »aseptične« šampone, dezodorante in detergente. Ustvarjanje sterilnega sveta predstavlja veliko nevarnost za naše zdravje. Sterilni bivalni prostori so najboljša garancija za večno bolnega otroka. Revija Nature je objavila, da pri ljudeh obstajajo trije mikrobiomi, trije enterotipi. Enterotip pomeni prevlado določenega tipa črevesnih bakterij in ni povezan z raso, narodnostjo, prehranjevalnimi navadami, telesno težo, spolom, starostjo in zdravstvenim stanjem. V tipu 1 prevladujejo bakterije Bacteroides, v tipu 2 bakterije Prevotella, v tipu 3 pa Ruminococcus. To odkritje prinaša velike posledice, od načina naše prehrane, ki mora podpirati črevesno floro posameznika, pa vse do poskusov obnove te flore. Enterotipi definirajo osebno nagnjenost k nekaterim obolenjem, od raka, Crohnove bolezni do številnih vnetnih procesov. Temu primerna bi morala biti personalizirana terapija. Toda rutinska analiza črevesne flore je danes še znanstvena fantastika. Naših 50 milijard celic skupaj s 500 milijardami bakterij sestavlja superorganizem. Vsak izmed nas je velemesto bakterij, v katerem živi 10 odstotkov »naših« celic. Priznati moramo, da živimo v svetu bakterij, zato je simbioza z bakterijami bistvena za preživetje človeka. ![]()
![]() Kako jesti VOĆE? Zanimljive informacije Dr OZ-a Samo informativno! Svi mislimo da jesti voće znači samo kupiti voće, nasjeći ga na kriške i staviti u usta. To nije tako jednostavno. Važno je znati kako i kada jesti voće. Koji je ispravan način jedenja voća? NAJPRIJE TO ZNAČI DA VOĆE NE TREBA JESTI POSLIJE OBROKA! VOĆE TREBA JESTI NA PRAZAN ŽELUDAC. Jedenje voća igra glavnu ulogu u detoksifikaciji vašeg organizma, kojeg snabdjeva sa velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti. PLODOVI VOĆA SU NAJVAŽNIJA HRANA. Recimo pojedete dvije šnite kruha, a zatim komad voća. Komad voća je spreman proći ravno kroz želudac u crijeva, ali ga kruh sprečava u tome. U međuvremenu, cijeli obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pospešuje probavu i sokove, pa cijela masa takve hrane počinje se kvariti. Jedite voće na prazan želudac, i to prije obroka! Čuli ste kako se ljudi žale: Podrigujem se svaki put kada jedem lubenicu i kada pojedem durijan (Prim. Žarka.: plod neprijatnog mirisa sa drveta durijan na jugoistoku Azije). Pojedem li banane imam osjećaj da pod hitno moram na zahod, itd. To se neće dogoditi ako pojedete voće na prazan želudac. Voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi plinove. Dakle, vi se zato napuhavate! To se ne događa sa nekim plodovima, kao što su napr. naranđe i limuni, jer su oni kiseli, pa u našem tijelu svo voće postaje alkalno, u skladu sa istraživanjem dr Herberta Šeltona, koji se bavio ovim problemima. Ako jedete voće na ispravan način, steći će te svu tajnu ljepote, dugoviječnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu. Ako hoćete piti voćni sok - pijte samo sok od sviježeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti prigrijan sok. Nemojte jesti ni kuhano voće, jer tada ne dobivate njegove hranjive tvari. Kuhanjem uništavate sve vitamine. Jedenje cijelog ploda je bolje nego pijenje soka. Ako želite piti voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj, jer morate ga pomješati sa slinom prije gutanja. Svakog 3-eg dana možete jesti voće kako bi brzo očistili svoje tijelo od toksina. Ako 3 dana jedete samo voće i pijete voćni sok iznenadit ćete se i sami kad vam prijatelji kažu da izgledate sviježe! KIVI: Mali ali moćni, dobar izvor kalija, magnezija, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj C vitamina je dvostruko veći od onog kod naranče! JABUKA: prologira odlazak liječniku? Iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, ona je antioksidantna i flavonoidna (Prim. Žarka.: tj. sadrži grupu opganskih komponenti u kori plodova) i povećava aktivno djelovanje vitamina C, čime smanjuje rizik raka debelog crijeva, srčani i moždani udar. JAGODA: Jagoda je zaštitno voće. Jagode spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih žila, slobodnih radikala. U ovu grupu najkorisnijeg voća spada još Malina, Kupina, Borovnice i Trešnje. Trešnje i Ananas najviše pomažu odklanjanju bola u stopalima zvanog „Giht” ili Gaut na Engleskom. 2 - 4 NARANČE svakodnevno vam mogu pomoći kao zaštita od prehlade, snižava kolesterol, sprečava i rastvara bubrežni kamen i smanjuje rizik raka na debelom crijevu. LUBENICA: je najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92% vode, a puna je glutationa, koji pomaže i pojačava naš imuni sustav. Takođe je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalazi: vitamin C i kalij. GUAVA I PAPAJA: Guava i papaja su šampioni po sadržaju vitamina C. Guava je takođe bogata vlaknima, koja pomažu u sprečavanju opstipacije (Prim. Žarka.: zatvorene stolice). Papaja je bogata karotinom i dobro deluje na vaš vid. (Prim. Žarka.: GUAVA je veliki tropski crveni ili žuti jestivi plod kruškastog oblika sa američkog drveta guajava, koji ima crvenu ili žuto-zelenu ljusku sa ružičastim, bijelim ili žutim mesnatim tekom, koji se jede prešan ili pije/jede kao zgusnuti ili želatininasti voćni sok). (Prim. Žarka.: PAPAYA ili PAWPAJA je veliki jestivi plod eliptičnog ili okruglog oblika sa zimzelenog tropskog drveta). DINJA, (uz Maline itd) ima najviše antioksidanata koji preventiraju rak i čiste tijelo. ČEŠNJAK je najzdraviji sa istim učinkom među povrćem. Pijenje hladne vode nakon obroka = rak! Možete li vjerovati? Hladna voda će očvrsnuti masne tvari koje ste upravo konzumirali, što će usporiti vrenje. Kada te 'naslage' reagiraju sa kiselinom, one će se razbiti i apsorbirati u crijevima brže nego čvrsta hrana i nataložit će se u crijevima. Vrlo brzo, pretvorit će se u masti i dovesti do raka. Najbolje je piti toplu juhu ili toplu vodu nakon obroka. Ozbiljna napomena o srčanom udaru. Žene trebaju znati da svi simptomi infarkta ne počinju s bolovima u lijevoj ruci. Budite svjesni intenzivnog bola u vilici. Ne morate prve bolove imati u grudima tokom srčanog udara. Mučnina i intenzivno znojenje takođe su zajednički simptomi. Šezdeset je posto ljudi koji su imali srčani udar u snu i nikad se nisu probudili. Bol u vilici može vas probuditi i iz čvrstog sna. Budite oprezni i svjesni toga. Što više znamo, imamo bolje šanse preživjeti. Jedan kardiolog je rekao da svako tko dobije ovaj tekst i pošalje ga na 10 adresa, može biti siguran da će spasiti bar jedan ljudski život. To čak može biti i vaš život! |
UPORABNI NASVETIIskalnik:Arhiv člankov:
March 2018
|