Rez jagodičevja
Veliko jagodičevja že pred začetkom pomladi pripravimo na novo sezono z ustrezno zimsko rezjo. Na ta način oblikujemo primerno obliko grmov, starost posameznih poganjkov in odprto ter osončeno krošnjo. Za sočne plodove z veliko vitamina C poskrbimo s primernim gnojenjem. Najbolje je pognojiti s kakovostnim organskim gnojilom plantella organik, saj bo tako jagodičevje imelo celo rastno sezono na voljo dovolj hranil. Vse jagodičevje najbolje uspeva v lahkih, dobro humoznih in rahlo kislih tleh.
Črni ribez
V zimskem času okoli februarja, marca, ko so rastline v mirovanju, opravimo zimsko rez. Črni ribez zelo enostavno ločimo od drugih ribezov po vonju. Nežno podrgnemo po lesu in brstih in prste povohamo, črni ribez ima zelo prijeten, specifičen vonj, medtem ko ga ostali nimajo.
Pri črnem ribezu so posamezna stebla rodna 4 leta, potem jih je potrebno nadomestiti z novimi. Stebla vedno izrezujemo tako, da vstavimo škarje v zemljo in izrežemo poganjek.
Stebel nikoli ne krajšamo, saj z delanjem takih ran izpostavimo ribez škodljivcu steklokrilki, katere ličinka se hrani znotraj ribeza in potuje po njegovem strženu in hitro uniči cel grm. Če so rezi res nujni, jih dobro zamažemo s kakovostno cepilno smolo bio plnatella arbosan, ki se hitro strdi in ne poka.
V enem grmu ribeza imamo okoli 12 stebel, med katerimi kolobarimo. To pomeni, da imamo nekaj 4-letnih, 3-letnih, vse do par enoletnih.
Rdeči in rumeni ribez
Pri rdečem ribezu imamo v grmu tako kot pri črnem okoli 12 poganjkov. Razlika je v tem, da so njegovi poganjki lahko rodni 6 - 8 let. Prav tako stare poganjke izrezujemo in jih nadomestimo z novimi. Poganjke lahko krajšamo in režemo po želji, gledamo na to, da je celoten grm lepo odprt in dobro osončen za lepe in sočne plodove.
Dolge enoletne poganjke lahko prikrajšamo za tretjino, saj bomo tako dobili lepe in debele jagode.
Kosmulje
Pri kosmuljah se je dobro obrezovanja lotiti redno na začetku vsake sezone. Ker imajo zelo veliko močnih trnov, je koristno uporabiti rokavice in sredino grma dobro razredčiti. Vse veje, ki se prepletajo v sredini grma, temeljito razredčimo in porežemo. Z zimsko rezjo vso novo rast na vodilnih vejah skrajšamo za polovico. Prav tako skrajšamo stranske poganjke.
Goji jagode
Goji jagode lahko gojimo v obliki drevesa, grma ali popenjalke. Ko jo gojimo v obliki grma, ji damo za oporo kol, na katerega privezujemo nekaj najmočnejših poganjkov. Pri drevesasti obliki izberemo le najmočnejši poganjek, katerega vzgojimo v drevo, vse ostale izrežemo. Pri popenjalki postavimo oporo, po kateri vodimo nekaj poganjkov in jo lahko vzgajamo v primerno veliki posodi.
Pri vseh vzgojnih oblikah izrezujemo navpično rastoče poganjke. Izrezujemo tiste, ki rastejo ven iz koreninskega vratu in krajšamo ali izrezujemo tiste, ki so predolgi in pridejo skoraj do tal, saj se hitro ukoreninijo.
Če imamo le eno rastlino ali dve, lahko za enostavno gnojenje uporabimo organsko gnojilo bio plantella nutrivit za jagode in jagodičevje, katerega 1 kg zadostuje za 5 m2.
Ameriška borovnica
Za uspešno rast in razvoj potrebujejo ameriške borovnice primerno zemljo s kislim pH. Zato pri sajenju v vrt ali veliko posodo uporabimo plantella specialno zemljo za rododendrone, ki ima kisel pH in dobro strukturo za močno ukoreninjenje. Zmešamo jo z vrtno zemljo, ki mora vsebovati nekaj glinenih delcev, da se hranila bolje vežejo v mešanici zemlje.
Posamezni poganjki so rodni 6 - 8 let, nato rodnost močno pade in jih je potrebno izrezati in nadomestiti z novimi. Izrezujemo in krajšamo poganjke tako, da je sredina grma lepo osončena in odprta. Poganjkov na glavnih in stranskih vejah ne krajšamo, saj ameriška borovnica vedno rodi na koncu poganjkov. Za ohranjanje kislega pH tal uporabljamo kakovostno plantella specialno gnojilo za rododendrone.
Aronija
Aronija je vedno bolj pogost del našega sadnega vrta in tudi okrasnega, saj zelo lepo cveti, ima zanimive plodove ter barvito jesensko listje. Gojimo jo v obliki grma, kjer imamo 4 - 5 glavnih poganjkov, ki naredijo krošnjo 2 - 2,5 m visoko. Vedno vzgajamo nekaj manjših poganjkov, ki bodo po potrebi nadomestili starejše. Ti so rodni do 10 let, nato jih zamenjamo, po potrebi lahko tudi prej. Ker ima zelo lepo upogljive glavne poganjke, jih pri obiranju zelo enostavno nagnemo in poberemo plodove. Veje, ki se križajo in rastejo ena v drugo ali pa so stare, prenizke, preprosto izrežemo. Pri vseh izrezovanjih nastale rane dobro zamažemo s cepilno smolo bio plantella arbosan , saj tako preprečimo vdor bolezni in škodljivcev v rastlino.
Ustvarimo svoje potaknjence
Zelo enostavno ustvarimo potaknjence iz ribezov. Posebej dobro se rad ukorenini črni ribez. Narežemo vejice vsaj 25 cm dolge. Spodnji del, kjer bo korenina, namočimo v sredstvo za pospeševanje rasti korenin plantella rhizopon III.
V rahlo zemljo naredimo luknjo in vanjo previdno vtaknemo vejico tako, da sta vsaj dva brsta v luknji in dva nad luknjo. Višek odrežemo in nežno zagrnemo luknjo, tako da ne poškodujemo brstov.
Goji jagode se zelo hitro ukoreninijo, samo ko pridejo v stik s tlemi. Pri aroniji in ameriški borovnici pa enostavno poskusimo s potaknjenci.
VIR: http://www.klubgaia.com/Vrtnarski-nasveti/Clanki/1766/Rez-jagodicevja?utm_source=gaia-marec-2015&utm_medium=email&utm_campaign=gaia-marec-2015
Veliko jagodičevja že pred začetkom pomladi pripravimo na novo sezono z ustrezno zimsko rezjo. Na ta način oblikujemo primerno obliko grmov, starost posameznih poganjkov in odprto ter osončeno krošnjo. Za sočne plodove z veliko vitamina C poskrbimo s primernim gnojenjem. Najbolje je pognojiti s kakovostnim organskim gnojilom plantella organik, saj bo tako jagodičevje imelo celo rastno sezono na voljo dovolj hranil. Vse jagodičevje najbolje uspeva v lahkih, dobro humoznih in rahlo kislih tleh.
Črni ribez
V zimskem času okoli februarja, marca, ko so rastline v mirovanju, opravimo zimsko rez. Črni ribez zelo enostavno ločimo od drugih ribezov po vonju. Nežno podrgnemo po lesu in brstih in prste povohamo, črni ribez ima zelo prijeten, specifičen vonj, medtem ko ga ostali nimajo.
Pri črnem ribezu so posamezna stebla rodna 4 leta, potem jih je potrebno nadomestiti z novimi. Stebla vedno izrezujemo tako, da vstavimo škarje v zemljo in izrežemo poganjek.
Stebel nikoli ne krajšamo, saj z delanjem takih ran izpostavimo ribez škodljivcu steklokrilki, katere ličinka se hrani znotraj ribeza in potuje po njegovem strženu in hitro uniči cel grm. Če so rezi res nujni, jih dobro zamažemo s kakovostno cepilno smolo bio plnatella arbosan, ki se hitro strdi in ne poka.
V enem grmu ribeza imamo okoli 12 stebel, med katerimi kolobarimo. To pomeni, da imamo nekaj 4-letnih, 3-letnih, vse do par enoletnih.
Rdeči in rumeni ribez
Pri rdečem ribezu imamo v grmu tako kot pri črnem okoli 12 poganjkov. Razlika je v tem, da so njegovi poganjki lahko rodni 6 - 8 let. Prav tako stare poganjke izrezujemo in jih nadomestimo z novimi. Poganjke lahko krajšamo in režemo po želji, gledamo na to, da je celoten grm lepo odprt in dobro osončen za lepe in sočne plodove.
Dolge enoletne poganjke lahko prikrajšamo za tretjino, saj bomo tako dobili lepe in debele jagode.
Kosmulje
Pri kosmuljah se je dobro obrezovanja lotiti redno na začetku vsake sezone. Ker imajo zelo veliko močnih trnov, je koristno uporabiti rokavice in sredino grma dobro razredčiti. Vse veje, ki se prepletajo v sredini grma, temeljito razredčimo in porežemo. Z zimsko rezjo vso novo rast na vodilnih vejah skrajšamo za polovico. Prav tako skrajšamo stranske poganjke.
Goji jagode
Goji jagode lahko gojimo v obliki drevesa, grma ali popenjalke. Ko jo gojimo v obliki grma, ji damo za oporo kol, na katerega privezujemo nekaj najmočnejših poganjkov. Pri drevesasti obliki izberemo le najmočnejši poganjek, katerega vzgojimo v drevo, vse ostale izrežemo. Pri popenjalki postavimo oporo, po kateri vodimo nekaj poganjkov in jo lahko vzgajamo v primerno veliki posodi.
Pri vseh vzgojnih oblikah izrezujemo navpično rastoče poganjke. Izrezujemo tiste, ki rastejo ven iz koreninskega vratu in krajšamo ali izrezujemo tiste, ki so predolgi in pridejo skoraj do tal, saj se hitro ukoreninijo.
Če imamo le eno rastlino ali dve, lahko za enostavno gnojenje uporabimo organsko gnojilo bio plantella nutrivit za jagode in jagodičevje, katerega 1 kg zadostuje za 5 m2.
Ameriška borovnica
Za uspešno rast in razvoj potrebujejo ameriške borovnice primerno zemljo s kislim pH. Zato pri sajenju v vrt ali veliko posodo uporabimo plantella specialno zemljo za rododendrone, ki ima kisel pH in dobro strukturo za močno ukoreninjenje. Zmešamo jo z vrtno zemljo, ki mora vsebovati nekaj glinenih delcev, da se hranila bolje vežejo v mešanici zemlje.
Posamezni poganjki so rodni 6 - 8 let, nato rodnost močno pade in jih je potrebno izrezati in nadomestiti z novimi. Izrezujemo in krajšamo poganjke tako, da je sredina grma lepo osončena in odprta. Poganjkov na glavnih in stranskih vejah ne krajšamo, saj ameriška borovnica vedno rodi na koncu poganjkov. Za ohranjanje kislega pH tal uporabljamo kakovostno plantella specialno gnojilo za rododendrone.
Aronija
Aronija je vedno bolj pogost del našega sadnega vrta in tudi okrasnega, saj zelo lepo cveti, ima zanimive plodove ter barvito jesensko listje. Gojimo jo v obliki grma, kjer imamo 4 - 5 glavnih poganjkov, ki naredijo krošnjo 2 - 2,5 m visoko. Vedno vzgajamo nekaj manjših poganjkov, ki bodo po potrebi nadomestili starejše. Ti so rodni do 10 let, nato jih zamenjamo, po potrebi lahko tudi prej. Ker ima zelo lepo upogljive glavne poganjke, jih pri obiranju zelo enostavno nagnemo in poberemo plodove. Veje, ki se križajo in rastejo ena v drugo ali pa so stare, prenizke, preprosto izrežemo. Pri vseh izrezovanjih nastale rane dobro zamažemo s cepilno smolo bio plantella arbosan , saj tako preprečimo vdor bolezni in škodljivcev v rastlino.
Ustvarimo svoje potaknjence
Zelo enostavno ustvarimo potaknjence iz ribezov. Posebej dobro se rad ukorenini črni ribez. Narežemo vejice vsaj 25 cm dolge. Spodnji del, kjer bo korenina, namočimo v sredstvo za pospeševanje rasti korenin plantella rhizopon III.
V rahlo zemljo naredimo luknjo in vanjo previdno vtaknemo vejico tako, da sta vsaj dva brsta v luknji in dva nad luknjo. Višek odrežemo in nežno zagrnemo luknjo, tako da ne poškodujemo brstov.
Goji jagode se zelo hitro ukoreninijo, samo ko pridejo v stik s tlemi. Pri aroniji in ameriški borovnici pa enostavno poskusimo s potaknjenci.
VIR: http://www.klubgaia.com/Vrtnarski-nasveti/Clanki/1766/Rez-jagodicevja?utm_source=gaia-marec-2015&utm_medium=email&utm_campaign=gaia-marec-2015