V reviji Skupaj za zdravje človeka in narave iz maja 2019, si lahko preberete obilico koristnih nasvetov, kako skrbeti za naše oči.
http://www.zazdravje.net/novice_pdf.asp
V neki raziskavi je 70% anketirancev odgovorilo, da bi raje ostali brez ene noge, kot pa da bi izgubili vid. Kako pa mi skrbimo za svoje oči?
V reviji Skupaj za zdravje človeka in narave iz maja 2019, si lahko preberete obilico koristnih nasvetov, kako skrbeti za naše oči. http://www.zazdravje.net/novice_pdf.asp
0 Comments
MAGNEZIJEV KLORID!!!!!!!
Ta članek je napisal duhovnik, pater Jahn Schorr, profesor fizike in biologije. Pripoveduje nam, kaj je sam doživel. »Ko sem bil star 61 let sem bil skoraj paraliziran. To je trajalo 12 let, predno sem se začel zdraviti z magnezijevim kloridom. Hudo me je zbadalo v križu. Po mnenju zdravnikov je bilo neozdravljivo. Ko sem zjutraj vstal, sem čutil hudo bolečino v hrbtenici. Ta bolečina me je spremljala celi dan. zrok je bil živec (išias), ki mi je povzročal bolečine, posebno, če sem bil pokonci. To me je prisililo, da sem vse delal sede. Trajalo je eno leto. Bolečina je postajala tako huda, da sem moral odpovedati vsa potovanja. Tudi mašo sem moral opravljati sede. Potem sem se vrnil v mesto Floreanapolis in iskal novega specialista, ki bi mi pomagal. Naredili so mi spet nove radiografije in mi povedali, da so moja vretenca trda in v stanju hude dekalcifikacije. Po njihovem mnenju mi ni bilo pomoči. Na koncu je bila muka tudi, ko sem ležal sede ali v drugi poziciji. Potem sem se začel spraševati: Kaj lahko še naredim? Za tradicionalno medicino sem bil izgubljen, torej mi ostane samo še božja pomoč. Prosil sem in molil za rešitev. Potem se je zgodilo. Čez nekaj dni so me nesli v Porto Alegro na kongres jezuitov. Jezuiti so poznani po znanju in vešči pri zdravljenju različnih bolezni z naravno medicino, kot so zelišča. Tam sem se spoznal s patrom Juarezom. Bil je jezuitski duhovnik. Zagotovil mi je, da je zdravljenje moje bolezni zelo lahko. Rekel mi je, da moram vzeti magnezijev klorid. Pokazal mi je knjigo medicine patra Poiga, španskega jezuita in slavnega biologa, ki je iz izkušnje v svoji družini odkril zdravilno moč magnezijevega klorida. Njegova mama je imela hudo artrozo v zadnjem stadiju.« Pater Juarez mi je rekel: »Če jemlješ to sol, ne boš umrl bolan razen, če si pošlješ eno kuglo v glavo. Ali, če imaš nesrečo.« »Začel sem jemati eno dozo mag.kl. vsako jutro. Tri dni pozneje sem začel jemati eno dozo zjutraj in eno zvečer. Tako sem nadaljeval . Dvajseti dan po tem sem lahko vstal in bil ves čuden nad tem. Mislil sem, da se mi sanja. Nisem več čutil bolečine in lahko sem šel na sprehod v mesto, še poln spominov in tegobe desetih let zaradi svoje bolezni. Po štiridesetih dneh sem lahko hodil cel dan z malo bolečine v desni nogi. Po šestdesetih dneh je bila boleča noga pozdravljena in skoraj boljša kot leva. Po treh mesecih sem začel čutiti, da so moji sklepi bolj gibčni. Nov val življenja sem čutil v vsem telesu. Po desetih mesecih sem postal gibčen kot kača. Čutil sem se kot prerojen. Magnezijev klorid odvzame kalcij, ki se odlaga v sklepih in ni na pravem mestu. Še več, normalizira pretok krvi, ker stabilizira krvni pritisk. Živci postanejo mirni, razmišljaš bolj jasno, spomin in koncentracija se izboljšata, kri postaja bolj tekoča in se čisti. Hudo špikanje v jetrih je prešlo in prostata, ki bi morala biti operirana že pred leti, me že skoraj ni več opominjala. Ljudje so me spraševali, kaj se je zgodilo z menoj. Mlajši si. In v resnici sem se tako počutil. Spet sem imel veselje do življenja. Prav zato se čutim dolžnega, da objavim ta članek kot zahvalo Bogu, da me je uslišal. To kopijo pošiljam vsem tistim, ki trpijo bolečine in se slabo počutijo. Priprava magnezijevega klorida : Zavreš en liter vode in pustiš, da se shladi. V steklenico ali drugo stekleno posodo daš po lijaku 33 gramov magnezijevega klorida (se kupi v lekarnah) in preliješ s prevreto in hladno vodo. Steklenico dobro pretreseš in zapreš. Na ta način se ohrani do porabe. Ni potrebno, da se da v hladilnik. Vsakodnevna doza : velikost male kavne skodelice, potem pa odvisno od problema bolezni in starosti. 1. Magnezijev klorid vzpostavi spet mineralno ravnotežje kot pri artrozi, poživi funkcije organov, kot so ledvice, da tako izločajo acido urico – aminske kisline ( ?) 2. Urejuje delovanje živcev-mišičja in prisostvuje tudi pri prenašanju živčnih impulzov. 3. Je velik faktor psihofizične energije in drži v ravnovesju mehanizem delovanja in sproščanja mišic, preprečuje utrujanje mišic in njihove krče, ker krepi mišice, kar je priporočljivo za vsakega športnika. 4. Mag. kl. je potreben za pravilno delovanje srca in igra važno vlogo v številnih bioloških procesih. 5. Ker izboljšuje prebavo in daje energijo, je učinkovit proti depresiji, je odlično sredstvo proti stresu. 6. Igra najpomembnejšo vlogo pri uravnavanju telesne temperature. 7. Koristen je pri preprečevanju visokega holesterola. 8. Urejuje delovanje črevesja. 9. Igra važno vlogo pri tvorbi kosti. 10. Tudi pri metabolizmu karbohidratov in proteinov. 11. Je koristen pri problemih vzdraženja živčnega mišičevja kot tetanus, epilepsija itd. 12. Zmanjšuje količino maščob v krvi, deluje proti arteriosklerozi, ker čisti kri, poživlja možgane, daje in ohranjuje mladost do pozne starosti. 13. Po štiridesetem letu dobiva človeški organizem vedno manj magnezija s hrano, kar povzroča starost in bolezni. Zato se mora magnezij jemati v skladu s starostjo. 14. Pozdravi probleme s prostato in hemoroidi. 15. Preprečuje gripo. 16. Podaljša mladost. 17. Preprečuje debelost. 18. Preprečuje raka. 19. Preprečuje arteriosklerozo. 20. Je odlično laksativno sredstvo. 21. Urejuje prebavo. 22. Zmanjšuje probleme bronhitisov. 23. Preprečuje zmrzline. 24. Deluje proti slabemu zadahu. (?) STAROST: Od 10 do 50 let : pol merice Od 51 do 70 let : eno mero zjutraj. Od 71 in naprej: Eno merico zjutraj in eno zvečer. Za ljudi, ki živijo v mestu in se hranijo slabo z rafiniranimi jedmi, morajo vzeti malo več magnezija. Za ljudi na deželi je merica lahko manjša. Oseba, ki jemlje magnezij, gotovo ne bo ušla vsem problemom boleznim, toda vse bo v blažji obliki. Jemanje magnezija ne povzroči odvisnosti, to ni kemična snov, je naravna snov, brez vsake nevarnosti in se lahko jemlje hkrati z drugimi zdravili. Kdaj se jemlje : Hrbtenica : išias ali križ z dekalcifikacijo. Vzeti eno mero zjutraj, drugo popoldne in tretjo zvečer. Ko je problem enkrat resen, jemati naprej, da se bolezen ne vrne. Jemlje se manjša mera. Ena merica ali dve na dan, odvisno od starosti. Artroza : Sečna kislina se odlaga v sklepih, predvsem na prstih, ki zatekajo. To se zgodi zaradi tega, ker ledvicam primanjkuje magnezija. Potrebno je paziti, ker so ledvice zaradi tega lahko okvarjene. Vzeti eno merico dopoldne in če v 20 dneh ni izboljšanja, se nadaljuje z eno dozo zjutraj in drugo dozo zvečer. Po ozdravljenju se nadaljuje z preventivno mero po starosti. Prostata : Po ustnem izročilu starejši moški ni mogel več iti na vodo in so mu svetovali pred operacijo jemati tri merice magnezija in stanje se je zboljšalo. Po enem tednu je bil ozdravljen. Brez kirurgije. So slučaji, ko prostata postane spet normalna. Jemati eno merico zjutraj, dve popoldne in dve zvečer. Ko se stanje izboljša, nadaljevati z minimalno dozo, ki je predpisana po starosti. Problemi starosti : Neprožnost kosti, okorelost, tresenje, trde arterije z holesterolom v notranjih stenah, pomanjkanje možganskega delovanja. Vzame se eno mero zjutraj, drugo popoldne in tretjo zvečer. Po izboljšanju jemati najmanjšo mero po starosti za preventivo. Rak: Vsak lahko zboli za njim. Je posledica celic, ki so okvarjene zaradi prisotnosti škodljivih snovi. Te celice se ne družijo z zdravimi celicami in niso škodljive, dokler njih število ne naraste. To pa lahko prepreči magnezijev klorid s pomočjo zdravih celic. Pri počasnem širjenju raka ne nastopijo bolečine dokler ne nastopijo tvori. V tem primeru nastopijo razni virusi, ki napadejo zdrave celice in povzročijo širjenje bolezni. V primeru, da je bolezen že razširjena, magnezijev klorid lahko širjenje nekoliko zavre, a je ne pozdravi, čeprav so poznani tudi taki primeri. Obstajajo znaki, ki kažejo, da je nagnjenje za rakavo obolenje lahko dedno. Magnezijev klorid je preventivno sredstvo za raka na dojkah. Treba je paziti, da ne jemo hrane, ki povzroča raka. Kot zdravilo magnezijev klorid zadostuje, da ima telo mineralne soli uravnovešene in je tako zavarovan pred vsemi boleznimi. Na vsak način je priporočljivo, kadar se stanje zboljša, zmanjšati mero magnezijevega klorida na najmanjšo preventivno raven po starosti. Tudi je priporočljivo prenehati jemanje mg.kl. za 2 do 4 mesece in potem spet nadaljevati 4 do 6 mesecev minimalne doze, spet prenehati itd Pomanjkanje magnezija v človeškem telesu povzroča med drugim : splošno slabotnost, degenerativne bolezni kot rak, tuberkuloza, diabetes, tudi živčne motnje in probleme kosti. Važno je to: Pomagajte osebam, ki potrebujejo pomoč. Dajte to vašim sorodnikom, prijateljem in sosedom.« Ozdravimo se s sončno svetlobo torek, 12. januar 2016 @ 05:02 CET
Piše: Maja Debeljak v novi številki Karme plus"Sonce je objelo zemljo in z radostjo občutim, kako se vrača moja moč." (indijanski pregovor) Sončenje je starejše od zapisane človeške zgodovine. Že stoletja je človek uporabljal svetlobo za zdravljenje duše in telesa. Stare civilizacije in ljudstva so globoko verjela, da so sončni žarki naravno zdravilo, neprecenljiv vir naravne lepote, življenjske moči, zadovoljstva in notranje harmonije. Uporabo sonca v zdravilne namene najdemo skoraj v vseh zgodovinskih obdobjih. Svetloba prihaja od sonca in omogoča življenje vseh bitij, zato ga je človek povezoval z božanskim. Stara ljudstva so sonce imenovala za "sveto", častila so ga kot Boga, zato so mu posvečala obrede, molitve in rituale. V "večni" tradiciji pa sonce simbolizira boga Očeta. Skozi zgodovinska obdobja so bile oblike zdravljenja s sončno svetlobo večkrat preganjane, toda vsakič vrnjene v življenje s še globljim pomenom. Nastopila je sodobna medicina, ki je v ospredje porinila bolezen in farmacijo. Stare modrosti so potonile v pozabo, vendar nikoli niso popolnoma izginile. Tako je zdravljenje s sončno svetlobo v začetku 19. stoletja znova oživel slovenski mistik Jakob Lorber, ki je za seboj potegnil somišljenike, zdravilce, zdravnike, znanstvenike, ki tako ali drugače raziskujejo zdravilne učinke sončne svetlobe, ki se v zadnjem obdobju zelo uspešno potrjujejo tudi v sodobni medicini. Sodobnik soleopatije, ki zelo intenzivno nadgrajuje znanje o zdravilnih učinkih sončne svetlobe, med drugim tudi z medicinskega vidika, je soleopat Karl Lutschich iz Avstrije, ki je na podlagi modrosti starega in sodobnega znanja o sončni svetlobi razvil celo vrsto sončnih pripravkov za najrazličnejše potrebe ohranjanja našega zdravja. Te proizvode lahko kupimo tudi v Sloveniji. Sončna svetloba je najbolj naraven pojav na našem planetu. Večina ljudi se ne zaveda, da se moramo redno izpostavljati soncu, biti na svežem zraku, če hočemo ostati zdravi ali pa zdravje izboljšati. Sončna svetloba je tako pomembna kot svež zrak, čista voda in uravnotežena ter kakovostna prehrana. Predvsem pa je osnovno živilo. Če je nismo deležni v zadostni količini, bo naše zdravje ogroženo. Ob pravilni uporabi je sončna svetloba izjemno močno terapevtsko sredstvo. Na žalost pa težko najdemo zdravnika, ki bi bil vsaj bežno seznanjen z njeno zdravilnostjo in uporabnostjo. Sonce je naravno zdravilo. Daje nam toploto in svetlobo za obstoj, spodbuja pretok energije v telesu, živila se v hitrejšem času pretvorijo v energijo, maščoba se hitreje razgrajuje, izkoristek vitaminov se izboljša, krvne žile se razširijo, kožne celice in tkivo so bolje oskrbljeni s kisikom … Večina ljudi ne ve, da sončna svetloba ob uravnoteženi prehrani uravnava holesterol, saj človeško telo potrebuje UV žarke za razgradnjo holesterola. V prisotnosti sonca se snov, imenovana skvalen, v našem telesu spremeni v vitamin D, v odsotnosti sončne svetlobe pa v holesterol. To dejstvo potrjujejo mnoge znanstvene raziskave s tega področja. Že dolgo je znano, da sončni žarki preprečujejo raka, znižujejo krvni tlak, uničujejo kronične infekcije v krvi, dvigujejo vsebnost kisika v krvi, povečajo mišično moč in še bi lahko naštevali njegove zdravilne učinke. Raziskave so pokazale , da kombinacija telesne vadbe in izpostavljenosti soncu zelo ugodno vpliva na naše telesno in duhovno zdravje. Za uspešno premagovanje bolezni potreben vsestranski pristop, a do nedavnega ni nihče pomislil na pomoč sonca ter, da lahko sončni žarki uspešno pomagajo pri zdravljenju mnogih boleznih tako fizičnih kot duševnih. Soleopatija pa ni le zdravljenje s soncem, to je način življenja, razmišljanja, predvsem pa naša naravnanost. S soncem obsijani ljudje imajo pozitiven pogled na življenje, imajo lepe, svetle in vesele misli, so optimistični in radostni. Datum: 30. OKT 15 - ZDRAVJE, LEPOTA
Večerni napitek kot varuh zdravja Predstavljamo vam napitek, ki blaži artritis, zdravi srce, možgane, vnetja in še kup drugih bolezni - tudi proti tumorjem in razvoju rakavih celic Posebnost tega napitka je, da se pije zvečer, ko se telo umiri. Kot bi telo po celodnevni zabavi prezračili, očistili in napolnili z novo energijo. Sestavine:
Najprej v kozarcu vode zmešajte ingver in kurkumo in šele nato dodajte sirup ali med. Sladilo namreč ni samo, da izboljša okus, pač pa je tudi vir energije, ki jo telo potrebuje pred temeljitim čiščenjem. Popijte cel kozarec naenkrat. Ta recept je nastal pred štirimi leti na japonskem, ko so analizirali vpliv naravnih sredstev na več različnih vrst artritisa. Kurkuma se je izkazala kot izredno močno protivnetno zdravilo. Ko so dodali še ingver, se je njena moč povečala za 4-krat! Vendar pa napitek ne zdravi samo bolečin v sklepih. Izkazalo se je, da ta večerna kombinacija zelo učinkovito preprečuje notranja vnetja in vnetja na molekularnem nivoju, zato je pitje te mešanice priporočljivo tudi za tiste, ki čutijo, da imajo načet imunski sistem. Napitek ima tudi veliko antioksidantov, da ga po učinkovitosti že lahko primerjamo z nekaterimi zdravili za preprečevanje razvoja rakastih celic, širjenja metastaz in tumorjev. Zelo velik vpliv ima redno pitje tega napitka tudi za bolnike z Alzeimerjevo boleznijo, saj ta recept pomaga pri regeneraciji možganskih celic. pomaga pri depresijah, lajša vse vrste bolečin in ima močne antioksidativne učinke. Za konec še to: vsaka bolezen se najprej začne z vnetjem. Ko se telo ukvarja z vnetjem, so vsiljive bakterije in virusi močnejši. Preprečevati vnetja pomeni skrbeti za zdravje. Kalčki in poganjki vir vitaminov v zimskih dneh
Marko Cvetko Farm. tehnik, Univ. dipl. inž. agr. Zakaj kaliti ni zunanjih vplivov (pesticidi, kisel dež,…) povečana dostopnost hranil enostaven postopek, nizki stroški povečana kvaliteta in kakovost beljakovin povečana vsebnost vlaknin mung kalčki = zrezek (beljakovinska vrednost) do 30x vsebnost vitaminov v primerjavi z zelenimi deli 6 –3 mašč. kisline PRIMERNA SEMENA ČISTA NEPOŠKODOVANA, PRAVILNO OLUŠČENA (primer: piri včasih zaradi nepravilnega luščenja odbijejo kalček in zato ne kali) KALJIVA NETRETIRANA PO MOŽNOSTI EKOLOŠKO PRIDELANA PRIMERNE -VEČINA KULTURNIH RASTLIN ŽITA IN OSTALA ŠKROBNA SEMENA UŽITNE STROČNICE KOBULNICE (korenje,…) LUKOVKE (čebula) KRIŽNICE (zelje, ohrovt,…) BUČNICE LANOVKE NEPRIMERNE STRUPENE RAZHUDNIKOVKE (krompir, paprika, jajčevci, čili, goji, paradižnik) NEUŽITNE STROČNICE (Lathyrus rod grahov) KALJENJE Zahtevani pogoji: Voda, zrak, toplota ČISTA OPREMA ZATEMNJEN PROSTOR PRIMERNA SEMENA NAMAKANJE MIROVANJE - KALJENJE SPIRANJE SKLADIŠČENJE NAMAKANJE ODVISNO OD VRSTE (V POVREČJU 12 UR) DEBELEJŠA SEMENA PRAVILOMA PUSTIMO DLJE ČASA – DEBELEJŠI FIŽOLI POTREBUJEJO TUDI 24 UR DA DOBIJO VSO POTREBNO VODO, V TEM PRIMERU VODO PO 12 URAH ZAMENJAMO) SPIRANJE & ODCEJANJE ČISTA VODA! SPEREMO SNOVI, KI SE IZLOČAJO MED KALJENJEM PREPREČIMO RAZVOJ BAKTERIJ IN PLESNI SPIRAMO REDNO! 2-4X NA DAN, ODVISNO OD VRSTE SPIRAMO DOKLER VODA NI ČISTA ODCEJAMO, PUSTIMO DOTOK ZRAKA Kaljenje – po zagotovljenih pogojih Beljakovine – razpad na osnovne gradnike – aminokisline Škrob – razpad na preproste sladkorje Povečana dosegljivost mineralov Povečana količina vitaminov Vsebnost encimov Sproščanje ostalih zdravju koristnih spojin Fitinska kislina močen kelator (Ca, Mg, Fe, Zn) razpad med kaljenjem uravnava krvni sladkor, antioksidant, fosforna kislina, inozitol (vitamin B kompleks) gradnik celičnih sten, sodeluje pri delitvi celic, zmanjšuje zamaščenost jeter protidepresiven učinek TOKSINI V SEMENIH IN KALČKIH SAPONINI LEKTINI INHIBITORJI ENCIMOV KANAVANIN LATIROGENI SAPONINI “Saponaria officinalis”-Prava Milnica V semenih in kalčkih stročnic Hemolitiki-razgrajujejo rdeče krvničke Ugoden vpliv na črevesje in sečila in dihala Lajšajo izkašljevanje, diuretik, protiglivično in protibakterijsko delovanje, virostatik, antiflamatorni učinek Zmanjšajo nivo LDL holesterola Spodbujajo imunski sistem, preventivno pred rakom debelega črevesja – zavirajo razmnoževanje rakavih celic LEKTINI vloga insekticidov v stročnicah in žitih (gluten) po vstopu v kri se vežejo na rdeče krvničke vnetja in povečana prepustnost črevesne stene preventiven učinek na rakava obolenja s kaljenjem vsebnost pade v stročnicah med kuhanjem razpadejo v žitih toplotno obstojni INHIBITORJI ENCIMOV PROTEAZE – razgradnja beljakovin AMILAZE – razgradnja škroba kaljenje zmanjša vsebnost, kuhanje jih razgradi nizka resorbcija, 10% protirakav vpliv na debelo črevo KANAVANIN NEESENCIALNA AMINOKISLINA POSLABŠA AVTOIMUNSKE BOLEZNI VPLIV NA LEVKEMIJO, RAKA TREBUŠNE SLINAVKE, PROSTATE IN DEBELEGA ČREVESA VELIKA VSEBNOST V DETELJAH VSEBNOST SE ZMANJŠA PO TRETJEM DNEVU KALJENJA, IZRAZITO SE ZMANJŠA PO 7 DNEH (2 DNI ZAZELENIMO-KALČKE PRENESEMO NA SVETLOBO), ODSTRANITEV LUPIN IN NESKALJENIH SEMEN LATIROGENI GRAH IZ RODU Lathyrus NEUŽITNA, STRUPENA RASTLINA LATIRIZEM – VPLIV NA TVORBO KOLAGENA PARALIZA, IZGUBA MOČI, MOTNJE HOJE, AORTIČNI ANEVRIZEM, PRIMERI LATIRIZMA ZARADI UŽIVANJA GRAHA IZ DRŽAV: BANGLADEŠ, ETIOPIJA, INDIJA, NEPAL Načini kaljenja Kozarec z gazo, ki ima vlogo sita med spiranjem in odcejanjem (vsa razen vrtne kreše, gorčice, ogrščice, bazilike, lana) skleda (mung, leča) kalilnik pladenj (za zazelenitev, križnice, lucerna, detelje, solatne rastline, konopljina semena) brisača (velika semena stročnic) pod obtežitvijo SHRANJEVANJE Odcejeni, suhi! več dni v zaprti posodi v hladilniku velike zaloge – posušimo in zamrznemo nakaljena žita posušimo, shranimo v kozarcih vložimo v kis POSTOPEK KALJENJA - POVZETEK Semena preberemo Semena namočimo za določen čas, potem odcedimo Min 2x na dan speremo in odcedimo Spiramo in odcejamo dokler kalčki ne dosežejo želene velikosti/okusa Lucerno, detelje in triplat zazelenimo-kalčke prenesemo na svetlobo in jim vlago zagotavljamo s pršenjem, delno prekrijemo z materialom, ki prepušča svetlobo – zagotovimo svetlobo in zračenje Shranimo KALČKI STROČNIC Preprosta za kaljenje Fižoli – potrebujejo več zraka 3-5 dni do razvoja kličnih listov Zazelenimo lucerno, detelje in triplat Uživanje: - mung, leča v manjših količinah surove, lucerna in detelje surove zazeljene, sabljasti triplat surov ali kuhan Fižol mung (Vigna radiata) zelena soja” Najbolj popularen kalček (“sojini kalčki”) Vitamini: A, B, C, E Minerali: Ca, Fe, Mg, K, Vse aminokisline, 20% delež beljakovin kozarec: max 4 žlice semen čas namakanja: 8-12 ur Spiranje 2x dnevno Čas kaljenja: 3-5 dni lahko prebavljiv, vir beljakovin, OH in rudnin izboljša krvno sliko Uživanje: v manjših količinah surov, kuhan Lucerna (Medicago sativa) “alfalfa” ar. “al-facah-facah” oče vseh zelišč Kozarec: 1 žlica, pladenj, kalilnik Čas namakanja 6-8 ur Spiranje: 2-3x dnevno Čas kaljenja: 4-5 dni brez svetlobe nato 2-3 dni na svetlobi Vsebnost kanavanina: surove jemo le zelene Vitamini: A, B, C, E, K Minerali: Fe, Mg, K, Zn, Vsebnost klorofila, izoflavoni, lignani – fitoestrogeni – protirakavo pri raku dojk in prostate Zavirajo osteoporozo in ščitijo srce in ožilje Proteini: 35% Uporaba – solate, namazi, popražene, skuhane, „smoothiji“ Čičerika (Cicer arientium) 8000 let stara kulturna rastlina Kozarec 4-5 žlic, skleda, cedilo Čas namakanja: 12ur Spiranje: 2x dnevno Čas kaljenja: 3-5 dni TIPI ČIČERIKE Desi (lokalno) „Starejša“ (C. reticulatum) Več vlaknin Nižji glikemični indeks Kabuli Okus po lešnikih Čvrsta tekstura Vir beljakovin (20%) in rudnin (Ca, Fe, Mg) Mo-sodeluje pri razgradnji sulfidov Vlaknine, polisaharidi Zmanjšuje vsebnost trigliceridov in LDL holesterola, uravnava glukozo v krvi Uporaba: skuhano v sopari, okus po kostanju Skuhana v juhah, enolončnicah, popražena Osnova za hummus Hummus-namaz iz čičerike Čičerika (prozorno lupino odstranimo) Sol Česen Zelišča (kumina, koriander) proti napenjanju Tahini (namaz iz sezama) ali pražena sončnična semena zmleta v namaz vse sestavine zmeljemo, uporabljamo kot namaz Fižol (Phaseolus vulgaris) 10 000 let stara kulturna rastlina Kozarec: 3-4 žlic (manjši), skleda, brisača, cedilo Čas namakanja: manjši fižol 12 ur, večji 24 ur (po 12 urah vodo zamenjamo) spiranje: 3-4x dnevno Čas kaljenja: 3-6 dni Vir beljakovin (20-25%) in OH, oligosaharidov Vir rudnin (Ca, Fe, Mg, K, fosfor), vlaknin Znižuje vsebnost trigliceridov in LDL holesterola Vir vitaminov (A, B3-niancin, C, E) Uporaba: nakaljen fižol skuhamo, uporaba kot običajen fižol Laški in Lima fižol obvezno kuhamo! Leča (Lens culinaris) 7000 let Več sort (zelena, rjava, rdeča,…) Kaljiva le neoluščena semena! Kozarec: 2-3 žlice semen, skleda, pladenj, kalilnik Čas namakanja: 8-12 ur Spiranje: 2x dnevno Čas kaljenja: 3-4 dni Vir beljakovin (25%) Minerali (K, P, F) A, B3-niancin, C, E B1 & B2 vitamini Vir rudnin (Ca, Fe, fosfor) 150g – ݙnevnih potreb Dnevna porcija – 45% vitamina C (solata -9%) Uporaba: surova v manjših količinah, skuhana v solatah, v rižotah, popečeni kalčki v ol. olju s česnom Sabljasti triplat (Trigonella foenum-graecum) “grško seno”, methi, curry aromatičen (aromo mu daje spojina sotolon) Kozarec: 3-4 žlice, pladenj, kalilnik Čas namakanja: 12ur, po 6 urah zamenjavo vodo Spiranje: 2-3x dnevno Čas kaljenja 3-5 dni Lahko ga zazelenimo Vir vitamin (A, B, C, E) Vir beljakovin (30%) Vir rudnin (Ca, Fe, Mg, K, Zn, fosfor), grenčin, eteričnega olja, fitoestrogenov Veča apetit in spodbuja prebavo Razkuževalen učinek, ščiti pred okužbami Spodbuja delovanje jeter in ledvic, izboljša krvno sliko Proti utrujenosti Pomaga pri diabetesu Zunanje proti oteklinam in turom, otiščancem, kožnim obolenjem Uporaba: surovo, v solatah, jogurtih, namazih, curry, hilbeh V hladilniku ga lahko hranimo več kot dva tedna Hilbeh – arabsko - triplat 2-3 dni stari kalčki triplata Sol Česen, peteršilj, kumin Čili ali poper Zmeljemo in dodamo avokado Uporabljamo kot namaz, dodamo lahko kuhanim jedem, za pomakanje kruha Grah (Pissum sativum) 10 000 let Kozarec: 3-4 žlice semen, skleda, pladenj, kalilnik Čas namakanja: 8-12 ur Spiranje: 2x dnevno Čas kaljenja: 3-5 dni Vir beljakovin (23%) Minerali (K, P, F) B1 & B2 vitamini Skuhamo , v solatah, kot običajen grah Po okusu podoben svežemu Ostale stročnice, ki jih lahko kalimo Različne vrste detelj (črna, inkarnatka, perzijska, bela) – nujno zazelenimo da zmanjšamo nivo kanavanina Adzuki fižol = “rdeča soja” bob Soja (kali pri višjih temperaturah) Arašidi Žita in ostala škrobna semena Enostavna za kaljenje Pozor pri kvaliteti semen Vpliv luščenja na kaljivost Vodo po namakanju uporabimo za “rejuvelac” ali pa preprosto spijemo (pitje vode v katerem so se namakale stročnice ni priporočljivo) Večina jih kali naprej tudi v hladilniku Pšenica (Triticum spp.) 10 000 let Enozrnica (T. monococcum) Dvozrnica (T. dicoccum) pira (T. spelta) – pozor pri luščenju-kaljivost kamut® (T. turanicum) trda pšenica (T. durum) navadna pšenica (T. aestivum) Kozarec: 6-8 žlic Čas namakanja: 8-12 ur Spiranje 2x dnevno Čas kaljenja: 2-3 dni (dlje postanejo grenki) Rudnine (Ca, Fe, Mg, fosfor)encimi, Vitamini (B5-pantotenska kislina, C, E) beljakovine (15%), vlaknine Uporaba: surova v solatah, esenski kruh, zeleni slad, bulgur, skupaj s kosmiči za zajtrk, palačinke, starejši kalčki kot priloga k praženim in pečenim jedem Rž (Secale cereale) 8000 let Prvotno plevel v pšenici Hladnejša območja Do 20. stol pomembno žito Težje prebavljive beljakovine Od vseh žit najbolj primerna za “Rejuvelac” Kozarec: 6-8 žlic Čas namakanja: 8-12 ur Spiranje: 2x dnevno Čas kaljenja: 2-3 dni Rudnine (Ca, Fe, Mg, fosfor) Vitamini (B5-pantotenska kislina, C, E) Proteini (15%) Uporaba: surovo, solate, zeleni slad, piškoti, dobro se poda v kombinacije s stročnicami Proso (Panicum milleaceum) 10 000 let V luščini kali, oluščena kali ali pa ne kali Kozarec 6-8 žlic Namakanje: 12-24 ur Spiranje: 2x dnevno Čas kaljenja: 2-3 dni (pri oluščeni se čas kaljenja skrajša) Dobra za vid, kožo, lase, ožilje, prebavo Visok delež silicija, krepi živčevje Beljakovine (15%) Rudnine (Ca, Fe, Mg, fosfor) Vitamini (B5-pantotenska kislina, C, E) “alkalna” hrana Uporaba: semena zmeljemo in precedimo, lahko pustimo da fermentira Oves (Avena sativa) 7000 let gojena rastlina Mastno in beljakovinsko bogato Oluščen ne kali razen “golec” sorte Kozarec: 6-8 žlic semen Čas namakanja 6-8 ur Spiranje: 2x dnevno Čas kaljenja: 2-3 dni Spodbuja prebavo, daje moč, Vitamini (B3-niancin, C, E) Rudnine (Ca, Fe, Mg, fosfor, K) encimi, ogljikovi hidrati Beljakovine (15%) Uporaba: semena zmeljemo, precedimo “Rejuvelac” Ann Wigmore (1909-1994) Holistična zdravnica, nutricionistka Hipokratov inštitut Iz žit Nealkoholen fermentiran napitek Izboljša prebavo in presnovo Odpravi zaprtje Izboljša črevesno floro (laktobacili) Vitamini B, C, E, K, encimi Semena žit preberemo Namakamo 2 dni odprto Precedimo in uporabimo ali shranimo tekočino Semena že spet namakamo 1 dan Precedimo in uporabimo ali shranimo tekočino Tekočino pustimo na sobni temperaturi da fermentira ali pa jo hranimo v hladilniku Semena kompostiramo ali uporabimo kako drugače Cornell kruh 1930 “Obogaten kruh” Sojina moka Mleko v prahu Pšenični kalčki Izjemen okus (avtor recepta: Dr. Clive Maine McCay, Univerza Cornell) 3 kozarci tople vode 2 paketka suhega kvasa 2 žlici sladkorja 3 žličke soli 2 žličke olja 6 skodelic moke ½ skodelice sojine moke ¾ skodelice mleka v prahu 3 žlice pšeničnih kalčkov Raztopimo kvas v topli vodi, vmešamo sladkor, sol in olje Zmešamo 3 skodelice moke z sojino moko, mlekom v prahu in pšeničnimi kalčki, mešanico dodamo kvasni raztopini. Dodajamo moko dokler testo ni primerno za gnetenje Gnetemo testo cca 10 min, dodajamo moko za preprečevanje sprijetja testa s podlago V namaščeno posodo položimo testo in pustimo vzhajati kakšno uro Vzhajano testo razdelimo na tri enake kose in vsakega oblikujemo v hlebec, položimo v posode in pustimo vzhajati kako uro Pečico segrejemo na 200°C in pečemo pol ure dokler hlebec ne zveni votlo ko ga potolčemo. Po peki hlebec ohladimo Esenski kruh Kruh iz nakaljenih žitnih semen – čas peke odvisen od starosti, vrste in vlažnosti kalčkov odcejene kalčke žit zmeljemo Gnetemo 10 min Oblikujemo hlebčke 175°C 30 min 165°C 2h 15min, lahko tudi manj časa, odvisno od velikosti hlebcev in stanja kalčkov Višje temperature peke uničijo encime Vlažen, sladek kruh, hranimo v hladilniku Bulgur Nakaljena semena posušimo in jih zdrobimo na zelo grob zdrob Hranimo na temnem in hladnem mestu Uporaba: Bulgur namočimo za 2 uri v vodo, nato zavremo in kuhamo dokler se ne zmehča, po želji posolimo in jemo kot riž ali Bulgur zlato prepražimo in kuhamo 10 min Vlaknine Proteini Nizek glikemičen indeks Vitamini in minerali Preprečuje nastajanje žolčnih kamnov Znižuje nivo trigliceridov v krvi Ostala žita Riž (nepoliran) Ječmen (sorta “golec”) Tritikala Kinua Amarant Koruza (kalčki bolj za žvečenje) Ajda (hladno oluščena, namakamo 30 minut in večkrat spiramo) Oljnice Buče Mandlji Sončnice Konoplja Lan Sezam Črna kumina Bučnice (Cucurbita pepo) Buče golice Kozarec, ݙ Čas namakanja: 8-12 ur Spiranje: 2-3x dnevno Čas kaljenja: 1-2 dni Kalček: 1-2mm, več grenki Uporaba: zdravljenje sečnih poti, pomoč pri prostati, ugoden vpliv na prebavo in presnovo ter telesno odpornost Povečana vsebnost vitaminov, kelirane rudnine, razgrajene maščobe in beljakovine Priprava: v namazih in solatnih polivkah Mandlji (Prunus amygdalus) Kozarec Namakanje: 12 ur Spiranje: 2-3x dnevno Čas kaljenja: 1-2 dni Vitamini (A, B3-niancin, C, E) Rudnine (Ca, Fe, Mg, fosfor, K) Vse esencialne aminokisline Beljakovine (20-25%) Uporaba: surovi Sončnice (Helianthus annuus) 5000 let Kozarec: napolnimo do ݙozarca Čas namakanja: 6-8 ur Spiranje: 2-3 dnevno Čas kaljenja: 2-4 dni Vodo lahko spijemo Lupinice odstranjujemo Rudnine (Ca, Fe, Mg, fosfor, K) Vitamini (A, B3-niancin, C, E) Beljakovine (25%), maščobe, encimi, rastni hormoni, antioksidanti Uporaba: solata siru podobni pripravki Vodo od namakanja shranimo pri sobni t. Zmeljemo kalčke in dodamo vodo od namakanja (razmerje 3:1 vode) Začinimo po želji Pustimo en dan na sobni temp. da sfermetira Precedimo skozi gazo Konoplja (Cannabis sativa) Industrijska konoplja !!! Uporabljamo neoluščena semena Kozarec: 2-3 žlice Čas namakanja: 12 ur Spiranje – 2x dnevno Čas kaljenja 4-5 dni Vitamini (B5-pantotenska kislina, C, E) Minerali (Ca, Fe, Mg, fosfor) Beljakovine (20% in več) Vse essencialne aminokisline Velika vsebnost 3 maščobnih kislin Uporaba: surova v solatah Lan (Linum usitatissimum) 5000 let Vlakna, olje, Sluzi Pladenj z mrežico Pršenje: 2x dnevno Čas kaljenja: 3-5 dni, zazelenimo Omega 3 maščobne kisline Lignani-rastlinski hormoni – preventivni učinek na rak dojke in prostate Solate, sendviči, namazi Črna kumina (Nigella sativa) pozdravi vse razen smrti… Mohamed Karel veliki ukazal gojiti („črni koriander“) Izjemno popularna pred 200 leti Kalondži (indijski izraz) začimba – ne pretiravamo! Pladenj z mrežico Pršenje 2x dnevno Čas kaljenja: 4-6 dni Črna kumina (Nigella sativa) možne zamenjave Kumina (Carum carvi) Kumin (Cyminum cuminum) črni sezam (Sesamum nigra) Čebula (Allium cepa) navadna gomoljasta kumina Bunium bulbocastanum) Črna kumina (Nigella sativa) zamenjave med sorodnimi vrstami Črna kumina (Nigella sativa) Zdravilna rastlina Vzhodna črnika (Nigella damascena) Okrasna rastlina Črna kumina (Nigella sativa) Dihala – težave z dihalnimi potmi, proti alergijam Prebavila – blagodejen vpliv Srce Živčevje – pomirja in spodbuja regeneracijo Antioksidant Proti bakterijsko, protivirusno, protiglivično Uporaba: dodatek pecivom, jajčnim omletam, čaju, kavi, zelenjavi Poganjki križnic Gorčica (Brassica nigra) Redkev (Raphanus sativus) Kreša (Lepidium sativum) Riček (Camellina sativa) Ostale kapusnice (Brassica sp. – zelje, ohrovt, brokoli, kolerabica) Uporaba kot začimba! Pridelava v kalilniku, pladnju Vsebujejo glukozinate, ki jim dajejo pekoč okus Protirakavo delovanje (pljuča, prebavila) Vzdržujejo nivo dobrega holesterola Nekatera lahko dražijo prebavila – uporaba v manjših količinah, ob mastni hrani Večina se jih zasluzi – uporaba kalilnikov ali pladnjev Med kaljenjem sproščanje aromatičnih snovi Gorčica, črna (Brassica nigra) Črna ali bela gorjušica Izredno razširjena, seme kot začimba (zenf) Olja ostrega okusa Uporaba kot poganjki Čas namakanja: NE NAMAKAMO, sluzijo Spiranje: 2x dnevno Čas kaljenja: 2-4 dni, nato na svetlobo Gorčica, črna (Brassica nigra) Pospeši prebavo težkih beljakovin in maščob Glukozinati – pekoč okus, protirakavo delovanje, Vpliv na dihala, sečila Začimba v omakah, krompirjevih jedeh, namazih, solatah, jajcih Vrtna kreša (Lepidium sativum) Staro zdravilo jej krešo in se nauči misliti, gr. pregovor NI VODNA KREŠA! (Nasturtium officinale) Uporaba kot poganjki Čas namakanja: NE NAMAKAMO, sluzijo Spiranje: 2x dnevno Čas kaljenja: 4-5 dni, nato na svetlobo Vitamin A, B, C, E (včasih zdravilo za skorbut) Visoka vsebnost glukozinatov Pekoča začimba, vpliv na prebavo Blaži simptome astme Protivirusno, protibakterijsko Blagodejen vpliv na možgane (irski menihi) V sendvičih, juhah, dodatek hummusu Ostalo Bazilika – nekatere vrste kalijo le na svetlobi Lukovke - čebula Radič, endivija Pesa – rdeča pesa – rdeči kalčki Solata Špinača Kobulnice – korenje, koriander, koromač Stipe Hećimović:Če bi se vsi prehranjevali kot jaz, bi industrija propadla, človek pa bi preživel”sobota, 4. januar 2014, 06:00
Življenjski slog Stipeta Hećimovića je precej drugačen od tistega, ki ga živi večina ljudi. Porabi le nekaj sto evrov na mesec, večino hrane pa si nabere v gozdu ali na domačem vrtu. Pravi, da se včasih počuti kot Don Kihot in da se takemu življenju ne bi odpovedal za nič na svetu. Ne pije kave in nima hladilnika, prav tako ga ne boste našli na raznih spletnih omrežjih. Hećimović ceni zasebnost in živi praktično brez sodobnih naprav, svoje življenje pa opiše kot mirno in prijazno. V Slovenijo je prišel v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja zaradi vojne na Hrvaškem. Kaj kmalu je vzljubil Slovence, si tu našel prijatelje, in odločitev, da na Goriškem ostane, ni bila težka. Ste vedeli, da navadna detelja varuje pred rakavimi obolenji ter da je lobodika zelo dobra za sečila in razstrupljanje telesa? Najbolje je posušiti liste in cvetove, potem pa jih zaužiti kot prah. Uživanje prahu je bolj učinkovito od čaja, saj se ohranjajo encimi, svetuje Hećimović. Danes se magister biologije poleg zeliščarstva ukvarja s široko paleto strok. Na njegovi nočni omarici so knjige s področja medicine, astronomije, fizike in filozofije. “Ne verjamem nobeni knjigi, nobeni avtoriteti. Vse, kar vam kdo pove, je pametno preveriti. Vendar pa je za to potrebna sposobnost logičnega razmišljanja,” je prepričan Hećimović. Ujeli smo ga tik pred predavanji, ki jih vodi na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Novi Gorici. S seboj je prinesel šop rastlin. “Ljudem rad na praktičnih primerih prikažem, katere rastline lahko nabirajo v določenem obdobju na določenem kraju,” pojasni. > Kaj bi se zgodilo, če bi se z jutrišnjim dnem vsi ljudje začeli prehranjevati kot vi? “Industrija bi propadla, ljudje pa bi preživeli. Ne bi trpela le farmacevtska industrija, tudi kak kirurški poseg bi odpadel. Človeštvo seveda nikoli ni bilo idealno, vendar je trenutni način življenja človeku še posebej neprijazen. Življenje je postalo neprestano tekmovanje. Sam opažam, tako vsaj vidim naravo, da se žival bojuje, človek pa sodeluje.” > Poznani ste po tem, da se z uradno medicino velikokrat ne strinjate. Kaj so po vašem mnenju njene glavne zablode? “Ne bi govoril o zablodah, prej gre za pomanjkljivosti v organizaciji medicinskega dela. Pred medicino je gromozanska naloga. Po eni strani komaj lovi sapo, da se sooča z degenerativnimi boleznimi, ki se pojavljajo vsak dan znova. Po drugi strani pa je prisiljena v specializacijo, same specializacije pa med seboj ne sodelujejo. Analitičen pristop je včasih koristen, včasih pa ne.” > Bi se dalo sodobne bolezni preprečiti? “Civilizacijske bolezni se z razlogom imenujejo civilizacijske. Ne vedeti, kaj jesti, je barbarstvo. Prepričan sem, da bi se jih dalo preprečiti.” > Ne strinjate se z uradnim zdravljenjem osteoporoze. Kaj bi svetovali nekomu, ki se mora soočati s to diagnozo? “Najprej bi mu svetoval, naj se v knjigah, izdanih pred letom 1991, pozanima, kaj je rahitis. Po osamosvojitvi je namreč začel pihati drug veter. Se ne spomnimo, da je rahitis pomanjkanje kalcija? Kar naenkrat je osteoporoza, motnja v presnovi beljakovin, postala bolezen pomanjkanja kalcija. Z beljakovinami, ki nam jih že petdeset let vsiljujejo, je bila prebivalstvu narejena strašanska škoda. V ozadju se skrivajo lobiji, zato o škodljivih vplivih beljakovin ne bomo nič slišali. Lobijem je v interesu, da vsiljuje beljakovine, posledico, osteoporozo, pa zdravijo z navadnim apnencem, ki ga prodajajo kot koralni kalcij. Moji nasveti za ljudi z osteoporozo so zato: redna telovadba, zadostna količina namočenih jedrc, uživanje stročnic in čim večje količine surove zelenjave.” > Kako je potekal vaš današnji dan? “Začel se je ob deseti uri. Do takrat sem poležaval. Uživam v jutranjem poležavanju in največ intelektualnega dela opravim takrat. Misli so zbrane, sem spočit. Ob postelji imam zvezek, računalnik in papir za risanje. Dan končam na podoben način. Jem, ko začutim, da sem lačen. Danes sem se pripravljal na predavanja, odšel sem na sprehod in nabral nekaj rastlin. Ni manjkala niti telovadba in preprost obrok.” > Od kod ljubezen do rastlin in zelišč? “Rojen sem na kmetiji in kot otrok sem večino časa preživel v naravi. V hiši sem samo spal. Rodil sem se v Liki, ki je od morja oddaljena štirideset zračnih kilometrov. Že kot otrok sem ugotovil, da ni dobro poslušati staršev in sem se odločil za svojo pot.” > Kakšna pa je bila ta pot? “Med številnimi interesi sem se komajda odločil za biologijo. Pred tem sem študiral književnost, vendar na zaposlitev še nisem bil pripravljen. Zato sem odšel v Zagreb, kjer sva se z ženo po dveh letih študija telesne vzgoje odločila za biologijo. Moja prva ljubezen so bile živali, vendar sem si premislil, ko sem videl, kako ravnajo z njimi. Od tam sem presedlal na rastline in na zelišča. Tudi zato, ker je tu več terenskega dela. Zame bi bilo sedenje v laboratoriju muka.” > Katera rastlina je za vas nepogrešljiva? “Ne bi se mogel opredeliti, predvsem zato, ker se prehranjujem le z rastlinami; mesa ne jem že od dvajsetega leta. Vsekakor ne bi mogel živeti brez oreščkov, sončničnih semen in stročnic. Zame je svet rastlinstva lep in vanj se rad poglobim. Z rastlinami se ne pogovarjam, rastline nas ne morejo slišati, one namreč vegetirajo, mi pa živimo.” > Vseeno pa na nas rastline še kako vplivajo, kajne? “Seveda. S svojimi videzom, sestavinami in izločki. Smo del skupnega sveta. Celo kamni vplivajo na nas.” > Omenili ste, da ne jeste mesa. Zakaj? “Zagotovo ne iz etičnih ali religioznih razlogov, ampak sem se za to odločil iz znanstvenih razlogov. Sem tip človeka, ki mora določeni stvari vedno priti do dna. Že na prvem predevanju iz fiziologije sem izvedel, da je človek vegetarijanec. Zelo preprosto je. Če se želim optimalno prehranjevati, potem moram uživati hrano rastlinskega izvora z visoko biološko vrednostjo. Ljudje rabimo vitamin C, ker nimamo gena, ki bi ga ustvarjal. Zagovornike mesojedstva, ki trdijo, da so bili naši predniki lovci, vprašam: 'Zakaj pa potem nimamo gena za sintezo vitamina C?' Nasprotno pa imamo gen za sintezo vitamina D. V rastlinah je vitamin C, v mesu pa vitamin D. Kaj to pomeni? Gensko smo programirani na rastlinsko hrano.” > Imate morda kak nasvet, kako nadomestiti meso? “Mogoče bi bilo bolj pametno vprašati obratno. Torej, kako izriniti iz prehrane nadomestek za zelenjavo in jedrca; prav to je namreč meso. Prepričan sem, da se lahko naravno, v tem primeru rastlinska hrana, nadomešča, vendar z izgubo. Odgovor na zgornje vprašanje pa je precej preprost. Jejte namočena jedrca v taki količini, kot želite. V mislih pa imejte, da je en kilogram orehovih jedrc enakovreden štirim in pol kilogramom govejega mesa. Seveda gre za hranilno in ne biološko vrednost.” > Pravite, da mora imeti hrana biološko vrednost. Kaj to pomeni? “Da hrana ni samo hranilo, ampak tudi živilo. Sem zelo strog, kar se tiče izražanja, in beseda mora imeti le en pomen. Če ima več pomenov, moramo namigniti, na katerega mislimo. Zame je hranilo nekaj, kar daje kalorije in osnovno zgradbo, to so beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati. Vendar pa je hrana, ki ima le hranilno vrednost, oropana hrana. To je hrana, ki jo najdemo na policah trgovin, zapakirano in predelano. Hrana z biološko vrednostjo pa nas ne le hrani, ampak ščiti in podpira tudi ostale življenjske procese. Pri tem mislim na obrambne sposobnosti, sposobnosti regeneracije, jasnega razmišljanja in odločanja. Gre torej za hrano, ki podpira življenje kot celoto.” > Po katera živila torej greste v trgovino? “Grem po tisto, česar ne morem sam pridelati. Kak kilogram biološko pridelanega žita, sončnična semena, mogoče grem tudi po orehe, če mi jih zmanjka. Ne kupujem pa mlečnih in mesnih izdelkov. Izogibam se tudi živilom z drugih celin. Nikakor ne pridejo v poštev predelane neumnosti, ko so bela moka, sladkor in olje.” > Zelo preprosta prehrana, mogoče celo asketska ... “Askeza po moje ni nič drugega kot ugotovitev, kaj resnično rabimo. Je preventiva. To je zdrava askeza, ki človeku pokaže, kaj resnično rabi. Česar človek ne rabi, ga uničuje.” > Vi greste še korak dalje. Tudi vas življenjski stil se nekoliko razlikuje od življenjskega stila ostalih ljudi. Česa v vašem stanovanju ne bomo našli? “Ni televizorja, ni radia in ni hladilnika.” > Zakaj nimate hladilnika? “Pred leti sem ugotovil, da za tisto, kar jem, pravzaprav ne potrebujem hladilnika. Zakaj bi za fižol ali pšenico potreboval hladilnik? To je le eden od razlogov, glavni pa je, da je hladilnik fotonska črpalka. Neselektivno črpa fotone, tudi tiste nevidne. Večino živil jemo zaradi teh fotonov. Hladilnik je slab izum, ker jemo hrano, ki se hitro biološko stara. Po mojih ocenah se hrana v hladilniku v enem tednu postara tako, kot se postara pri normalni temperaturi v nekaj mesecih. Ohrani kemijsko sestavo, izgubi pa biološki potencial.” > Mikrovalovna pečica potem sploh ne pride v poštev? “Niti slučajno. Vse skušam skuhati na plin ali na navaden ogenj. Moje kuhanje, če sploh kuham, traja maksimalno dve minuti.” > Doma pa imate tudi vrt za nekatera živila. Se ukvarjate tudi s permakulturo? “Ne bi stlačil vsega v isti koš in svojega vrta opredeljeval z modernimi šolami. Skušam posnemati naravo in gozd. Kaj to pomeni? Kar posadim, takoj pokrijem z raznim rastlinskim materialom.” > Lahko na primeru pojasnite, kako to poteka? “Če vzamemo paradižnik. Počakam, da je sadika čim daljša, skopljem luknjo in paradižnik zakopljem v zemljo čim globlje. Potem pognojim z rastlinskim humusom ali kompostom, gredico pa takoj pokrijem z nasekljano suho travo ali slamo. Če je potrebno, v sušnih mesecih napeljem kapljični namakalni sistem. Vsekakor pa nobenega pobiranja plevela in okopavanja.” > Nabiranje v naravi ali zelišča na domačem vrtu? “To vprašanje je povezano z ekološko zakonitostjo. Vsak sistem ima določeno nosilnost. Travnik, na primer, lahko prenese le določeno število kobilic. Če jih je več, je ogrožen. V naravi za razliko od običajnih domačih vrtov veljajo ekološki tokokrogi. Vsaj jaz poznam malo ljudi, ki so ta tokokrog sklenili na domačem vrtu. Ena od takih stvari je, da morajo vsi človeški iztrebki končati prav na vrtu. Vrtne rastline so tako v primerjavi s tistimi, ki jih najdemo v naravi, manj kakovostne. V domačem vrtu je tako vedno manj mikroelementov, rastline so manj odporne, mi pa postajamo vse bolj nagnjeni k boleznim. Torej, domači vrt ja, ampak le, ko je v njem sklenjen naravni tokokrog.” > Omenili ste uživanje oreškov. Zakaj bi morali oreščke namakati? “Oreščki so vir beljakovin in maščob. Vendar jih moramo očistiti zaviralcev kaljenja ali zaviralcev prebave. Semena dreves in grmov imajo v zunanjem ovoju jedra kemične snovi, ki zavirajo kaljenje, če je premalo vlage v prostoru. Zaviralci kaljenja nam lahko pokvarijo prebavo, blokirajo encime iz trebušne slinavke, kar pomeni, da obrok tiči v prebavilih in se kvari. Namesto zdravega obroka se lahko zastrupimo. Zato jedrca, ki jih namakamo vsaj 12 ur, vsebujejo vse prebavne encime. Na naši temperaturi ti procesi podvojijo ali pa celo podeseterijo aktivnost encimov.” > Kaj so glavne napake, ki jih sodoben človek dela pri prehrani? “Da se prehranjuje s hrano psov, mačk in prašičev. Velika napaka je, da je sodobni človek izstopil iz svoje ekološke niše. To pomeni, da večkrat na dan uničuje svoje gene. Druga napaka je, da užije preveč hrane, predvsem preveč nekakovostne hrane. Če je živilo oropano, boste skušali primanjkljaj nadomestiti s količino. Tako se ljudje zastrupljajo in redijo.” > Pravite, da je vsako informacijo treba preveriti. Od kod vi črpate vaše znanje? “Imam spoštljiv odnos do strokovne literature, ki pa jo vedno jemljem z rezervo. Vsi pošteni avtorji bodo priznali, da se znanost neprestano razvija. V znanosti ne bi smelo biti dogem, saj krepijo in ohranjajo avtoriteto. Glede črpanja informacij verjamem v preverjene avtorje. Največ mojih spoznanj prihaja iz logičnega razmišljanja. Logiki se ne odpovem za nobeno ceno. Če pa se pogovarjava o zeliščih, na moji nočni omarici ne manjka Enciklopedija rastlinskih bogastev Tomaža Petauerja.” > V Slovenijo ste prišli v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Kaj vas je prepričalo, da ste tu ostali? “Sem sem prišel kot ubežnik pred grozotami vojne in prepričan pacifist. Tu so me zadržali prijatelji. Hitro sem spletel veliko pristnih prijateljstev. Vzdržujem se z delom z ljudmi, vesel sem, da jim moje znanje koristi.” > Predavate na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Novi Gorici. Kje vas lahko še najdemo? “Letos sem sodeloval tudi s Šolskim centrom v Novi Gorici, vodil pa sem delavnice o zeliščih v Zeliščnem centru v Grgarskih Ravnah. Občasno predavam posameznim skupinam.” > Zaslužek ni velik. Me pa zanima, če seveda ni skrivnost, koliko denarja porabite na mesec? “Že tri leta sem upokojen, imam 180 evrov pokojnine. Ne vem, koliko natančno zaslužim, ne vodim posebne evidence. Vem pa, da mi vsako leto vrnejo davek na dodano vrednost. Če porabite samo tisto, kar je potrebno, in se izogibate presežkov, življenje ni drago.” > Kako torej čim manj zapravljati? “Poskrbite, da tisti denar, ki vsak mesec prikaplja, razporedite za nujne stvari, in da vam nekaj malega tudi ostane. Kupujte obleke, ki opravijo svojo funkcijo. Enako velja za hrano, ki naj služi zadovoljevanju življenjskih potreb in ne navad. Ne vidim razloga, zakaj bi bila čezoceanska potovanja potrebna; nesmiselno se mi zdi denar zapravljati za turizem. Treba je logično razmišljati. Pameti nimamo zato, da bi igrali šah, ampak da se v situaciji, v kateri smo, čim bolje znajdemo.” PETRA MEZINEC http://primorske.si/Priloge/Sobota/-Ce-bi-se-vsi-prehranjevali-kot-jaz,-bi-industrija.aspx HOMOGENIZIRANO MLEKO Izgovori, da ni dovolj dokazov o škodljivosti mleka na osnovi epidemioloških študij, so pesek v oči. Ali mora res najprej zboleti na milijone ljudi, da bi bila škodljivost dokazana. Vse življenje nam govorijo naj pijemo veliko mleka, da bomo imeli močne zobe in kosti. Na svetovnem spletu mrgoli člankov, ki bolj ali manj utemeljeno svarijo pred uživanjem mleka. Če upoštevamo, da je danes večini ljudi dostopno samo homogenizirano industrijsko predelano mleko, imajo popolnoma prav. S homogenizacijo se namreč mleko, ki je sicer najpopolnejše živilo, kar jih je narava ustvarila, spremeni v počasnega ubijalca, ki maši žile. Nedopustno je, da danes nehomogeniziranega mleka skoraj ni več mogoče kupiti in da večina ljudi ne ve, da homogenizirano mleko samo še po barvi spominja na naravno mleko. Tisočletja je bilo mleko vir zdravja za otroke in odrasle, danes pa ga je postopek homogenizacije spremenil v vir bolezni. Homogenizirano mleko preprečuje prehitro ločevanje maščobe, kar omogoča daljše roke trajanja izdelkov. Kmalu zatem, ko je homogenizirano mleko v trgovinah izpodrinilo navadno pasterizirano, so se pojavile alarmantne vesti o velikem porastu pojava poapnenja žil ne samo pri odraslih, ampak tudi pri otrocih. Odziv mlekarske industrije na to je bila ponudba različnih vrst mleka z manjšo vsebnostjo maščobe, kar kaže na to, da so vedeli, da ima homogenizirana maščoba drugačne lastnosti od nehomogenizirane. Prej smo poznali samo polnomastno mleko in krivdo za poapnenje žil so takrat pripisovali predvsem maslu. Med maslom in homogenizirano mlečno maščobo je precejšna podobnost. Pri obeh z mehanskim postopkom uničijo naravno proteinsko membrano, ki obdaja maščobne kroglice. Te membrane pa narava ni ustvarila brez tehtnega razloga in prav njeno uničenje ima usodne posledice za zdravje ljudi in predvsem otrok, za katere še vedno priporočajo pitje polnomastnega mleka. Majhnim otrokom je mleko glavna hrana in prve spremembe na ožilju zdravniki opažajo že pri triletnikih. Prav zaradi otrok želim dokazati in razložiti škodljivost homogenizacije in njeno nepotrebnost z vidika varnosti. Citat iz prevoda dela opisa homogenizacije iz Ullmannove Enciklopedije tehnične kemije (3. izdaja) v poglavju o mleku in mlečnih proizvodih: Če imajo maščobne kroglice v tekočih trajnih mlečnih izdelkih enako disperzijsko stopnjo kot v svežem mleku, se hitro dvignejo in na površini tvorijo neprivlačne (grde) kompaktne sloje smetane ali maščobne zamaške. Maščobne kroglice zmanjšane na manj kot 2 mikrona pa se nasprotno le zelo počasi izločijo na površino, tako da se pri dovolj viskoznem izdelku ob normalnih pogojih skladiščenja maščoba ne izloči. Pri običajnih homogenizacijskih strojih se toplo mleko (oz. koncentrirano mleko ali smetana) s tribatno črpalko z veliko hitrostjo potiska skozi ozko režo. Pri tem nastale strižne sile maščobne kroglice raztegnejo po dolžini, da razpadejo na posamezne majhne kapljice, ki se še držijo skupaj podobno verižici biserov. Na posamezne maščobne kroglice razpadejo šele ob izstopu iz homogenizirne reže. Zaradi homogenizacije se uničijo prvotne membrane maščobnih kroglic. Istočasno pa se na novo nastale maščobne kroglice adsorbirajo beljakovine, predvsem kazein. Emulzija se stabilizira. Postopek je videti idealen. Mleku ni nič dodanega, nobenih emulgatorjev. Toda na maščobo, ki je bila prvotno zaščitena z naravno membrano iz cca 1/3 fosfatidov in 2/3 membranskih proteinov, ki je preprečevala trdnejšo vezavo kazeina z njo, se po homogenizaciji trdno adsorbira kazein. V naravnem mleku je kazein pretežno v obliki kazein-kalciumfosfatnih micel. Naš organizem novo nastale kombinacije (maščobe obdane s kazein-kalciumfosfatnimi micelami) ne zna prebaviti, deloma jo izloči, deloma jo nalaga na stene naših žil (od tod poapnenje). To tudi razlaga, zakaj organizem iz homogeniziranega mleka ne more izkoristiti kalcija. Poleg tega stopi v akcijo še encim ksantin-oksidaza, ki se nahaja v notranjosti maščobnih kapljic. Ta encim je namenjen postopnemu razkroju proteinskega dela membrane maščobne kapljice, da nato organizem maščobo lahko uporabi. Ker membrane maščobnih celic po homogenizaciji ni več, ta encim začne delovati na tkivo v človeku in ga poškoduje. Homogenizirano mleko je torej ena najhujših prevar današnjega časa. Napisi na embalaži: naravno, sveže mleko. Matere ga dajejo otrokom v dobri veri, da bodo dobili dovolj kalcija in beljakovin za zdravo rast, resnica pa je daleč od tega. Sveže kravje mleko je zdravo, nima pa skoraj nič skupnega z mlekom, ki priteče iz tetrapaka. Sveže pomolzeno mleko deluje v telesu bazično. Pasterizirano, sterilizirano, homogenizirano mleko pa v telesu ustvarja kislo reakcijo. Naše kosti so nekakšna banka našega telesa in shranijo okoli 99% kalcija, 85% fosforja in 60% magnezija. Ko so ravni mineralov v krvi nizke, osteoklasti v kosteh razpadejo, izločijo te minerale in jih odložijo v kri. Prekomerno uživanje živalskih beljakovin povečuje potrebo po kalciju za nevtralizacijo kislin, ki nastajajo pri prebavi živalskih beljakovin. To nakazuje na to, da uživanje obdelanega (pasteriziranega ali homogeniziranega) mleka uničuje kosti med samim prebavljanjem – kar je ravno nasprotno od tistega, kar nam že več generacij sporočajo interesne skupine za mleko, ministrstvo za zdravje, za kmetijstvo in druge javne službe. Vse homogenizirano mleko bi moralo imeti podobno kot cigarete na embalaži napisano opozorilo, da povzroča poapnenje žil. Predvsem pa bi moralo biti v trgovinah dovolj nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki bi bilo predelano čim bolj nežno, tako da bi v kar največji meri ohranilo lastnosti naravnega mleka. Na pragu novega tisočletja bi morda lahko začeli razmišljati tudi o novih načinih predelave mleka. Nekoč so pri molži poskusili prvi curek iz vsakega vimena. Pri današnji napredni tehnologiji bi ne smelo biti pretežko zasnovati naprave, ki bi dobro mleko ločila od slabega. Namesto pasterizacije bi bile potem potrebne samo zelo učinkovite hladilne naprave, kar tudi ne bi smelo predstavljati problema za tretje tisočletje. Naravno mleko zdravih, naravno hranjenih živali je namreč po svoji komplicirani in do vseh potankosti premišljeni sestavi ena največjih mojstrovin narave. Popolno in lahko prebavljivo živilo. Ker je tako komplicirano, ga vsak naš poseg samo osiromaši. Že samo s kuhanjem uničimo v njem prisotne mlečne mikroorganizme, ki proizvajajo številne encime, med drugimi tudi encim za razgradnjo mlečnega sladkorja. Ti mikroorganizmi sestavljajo našo črevesno mikrofloro, če smo jih kot dojenčki dobili z maternim mlekom in nam jih niso uničili antibiotiki ob kakšnem zdravljenju. V nežno pasteriziranem mleku je še nekaj teh mikroorganizmov, ki poskrbijo za razgradnjo mlečnega sladkorja in katerih prisotnost v našem telesu nas varuje tudi pred bolezenskimi mikroorganizmi. Tega mleka, ki je resnično najboljše živilo za otroke, danes skoraj ni mogoče kupiti. Vsepovsod se na policah kopičijo samo homogenizirani izdelki. Zanimivo je, da imajo denimo ZDA najvišjo porabo mlečnih izdelkov na svetu, obenem pa tudi največjo pogostost zlomov kosti in osteoporoze. Nerazumljivo je, da živilo, ki ga ljudje in predvsem otroci uživajo vsakodnevno v večjih količinah, ni bilo pretestirano na podoben način kot zdravila. Zakon, ki bi predpisoval predhodni preizkus s hranjenjem podgan za nova živila ali za nove tehnologije za predelavo le-teh, pa bi nas gotovo obvaroval še pred številnimi civilizacijskimi boleznimi. Samo kontrola mikroorganizmov in določenih posameznih nedovoljenih sestavin nikakor ne zagotavlja, da je živilo zdravo in neškodljivo. Na naš organizem vpliva živilo kot celota in ta vpliv je potrebno preveriti preden pride na tržišče. ZAHRBTEN VPLIV MLEKA Dodajanje zelo škodljivega in prepovedanega antibiotika kloramfenikola, so v mleku in mlečnih izdelkih iz Slovenije septembra 2002 odkrili nemški analitiki, slovenski strokovnjaki in politika pa so se zganili šele nekaj mesecev kasneje. O mleku, kot »nujno potrebni hrani za razvoj otrok in mladostnikov«, ki jo tako vztrajno priporočajo »uradna medicina«, farmacevtska industrija, proizvajalci, predelovalci, prodajalci in preprodajalci, nekaj pojasnil in izsledkov raziskav, ki so popolnoma drugačni od trditev znanosti. Od vas samih pa je odvisno, kako se boste hranili v prihodnosti. Izročila in pozneje dopisana literatura nam ves čas vcepljata v glavo pravljico o »medu in mleku« in mleko naj bi bilo zlasti za otroke najprijetnejša, naravna in prijazna hrana... Vendar je resnica drugačna. VPLIV MLEKA NA SMRTNOST DOJENČKOV Kako se boste odzvali na dejstvo, da kravje mleko vpliva na smrtnost dojenčkov in otrok. V raziskavi, ki je zajela več kot 20.000 dojenčkov, je bila opravljena primerjalna študija med tistimi, ki so bili hranjeni z materinim mlekom in onimi, ki so bili hranjeni po steklenički, s kravjim mlekom. Pri dojenčkih, ki so bili hranjeni s pasteriziranim kravjim mlekom, so ugotovili kar 56-krat višjo stopnjo smrtnosti kot pri tistih, ki so bili hranjeni z materinim mlekom. Tudi splošna stopnja njihove obolelosti je bila podvojena v primerjavi z dojenčki, hranjenimi z materinim mlekom. (Vir: Co-usens, CE 346.) S. Virtanen, dr. med. iz finske univerze je v raziskavi ugotovil, da dojenčkom starim tri mesece in manj, hranjenje s kravjim mlekom povzroči pomanjkanje inzulina. Goveje mlečne beljakovine uničujejo v trebušni slinavki beta celice, ki ustvarjajo inzulin in tako povzroča diabetes. (Vir: Cohen, MDP 264, 219, 220.). Mleko povzroča koliko ali črevesne krče, kolitis, prehlade, sinusitis, zaprtje, bolezni dihal, ki so povezane z astmo, vneto grlo in rane v grlu. Otroci, ki so hranjeni s kravjim mlekom, zrasejo v odrasle ljudi, ki veliko bolj obolevajo za multiplo sklerozo, kakor tisti, ki so bili hranjeni z materinim mlekom. KRAVJE MLEKO JE HRANA ZA TELIČKA Kravje mleko je hrana za mladiča lastne vrste, torej za telička, materino mleko človeške samice pa za dojenčka človeške vrste; v primerjavi s kravjim mlekom vsebuje materino mleko več lecitina; to je zelo pomembno za razvoj možganov, in več kot polovico manj beljakovin v obliki lahko prebavljivih albuminov. Vsebuje samo polovico vrednosti koloidnega kalcija (organska oblika), kalcij v kravjem mleku pa je pri človeku vezan na izredno težko prebavljive kazeinske beljakovine, ki jih ljudje ne moremo prebaviti, saj že od 2,5 oziroma 3 let starosti človeški organizem ne ustvarja več encima za presnovo le-teh, to je rinila. Kemična sestava materinega mleka se močno razlikuje od kravjega in od tod tudi izvirajo vse težave. Teliček se razvija in raste zelo hitro, vendar ima glede na maso in velikost sorazmerno majhne možgane, otrok pa se razvija počasneje, možgani so bolj razraščeni, razviti, večji. V kravjem mleku ni vlaknin, vsebuje zelo malo železa, niacina, linolske kisline, vitamina C, primanjkuje pa v njem fosforja in tavrina. V kravjem mleku je 300 odstotkov več kazeinskih beljakovin za oskrbovanje beljakovinskih molekul za ustvarjanje kostne strukture, ki bo nosilka teličkovega težkega telesa; teliček podvoji svojo maso v sedmih tednih po rojstvu, človeški mladič pa v sedmih mesecih. Težava je v tem, da ljudje kravjega mleka ne moremo prebavljati, saj človeški organizem od »odstavitve« ne ustvarja dveh pomembnih encimov za presnovo mleka, rinila (za presnovo beljakovin) in laktaze (za presnovo laktoze), to je mlečnega sladkorja. Izsledki mnogih raziskav kažejo, da so mleko in mlečni izdelki poglavitni vzrok srčnih napadov, kapi in ateroskleroze. Homogenizirano mleko je še slabše, škodljivejše od pasteriziranega, saj je maščoba razbita na drobne mikroskopsko vidne delce, ti pa omogočajo ksantin oxidazi, da skozi črevesne stene presnovnega trakta preide v kri; tam intenzivno maši arterije, posledica tega pa je visok krvni tlak. Zdravnika Kurt Oster in Ross iz Connecticuta - ZDA, zagovarjata izsledke raziskave, da je pitje homogeniziranega ga mleka nevarnejše od kajenja, ter zahtevata, naj bi bil na mlečni ovojnini prav tak napis kakor na škatlici cigaret. »To je igra s smrtjo,« poudarjata zdravnika. Finska je država med največjimi porabnicami mleka in mlečnih izdelkov, prav tako pa ima najvišjo stopnjo smrtnosti, povezano z boleznimi srca in ožilja. (Vir: Health Science, Community Spirit Magazine, 1985.) V desetletni raziskavi je bilo dokazano, da je kuhano, pasterizirano mleko poglavitni povzročitelj vseh nepravilnosti v delovanju srca in ožilja, tovrstne bolezni pa so v ZDA »ubijalec številka 1«. Kar 40 odstotkov ameriške prehrane sestavljajo mleko in mlečni izdelki v skladu s priporočili USDA ...(United States Drug Administration) vir: www.toa-darma.com ![]()
![]()
![]()
Limonine peške dokaj hitro vzkalijo, če jih položimo na zemljo v cvetlični lonček in malo zalivamo. Tako dobimo zelo simpatična zelena limonina drevesca na oknih naših stanovanj.
Večina dolgotrajnih zdravstvenih težav nastaja ravno zaradi notranjih parazitov (kot je npr. kandida), ki se naselijo v prebavilih in tako izčrpavajo celotno telo. Ko se ti zajedalci preveč razmnožijo, začne prihajati do kronične utrujenosti in raznoraznih dolgotrajnih zdravstvenih težav. Zelo učinkovit način, da se parazitov znebimo, je v tem, da povečamo količino ognja v notranjosti prebavil. V ta namen si lahko pripravimo zelo preprost naravni ognjeni napitek - v kozarec stisnemo najprej malo limone(npr. toliko da pokrijemo dno kozarca z limoninim sokom), potem notri po lastnem občutku natresemo nekaj kajenskega popra (to je drugo ime za pekočo čili papriko v prahu) in čez prelijemo še za kak prst ali dva vode ter napitek premešamo. Spijemo čimbolj na eks - ognjeni napitek bo najprej razkužil usta in grlo, telo pa bo v trenutku zelo močno aktiviral, prebudil in segrel, podobno kot šilce žganja - vendar kajenski poper za razliko od alkohola nima škodljivih stranskih učinkov na živčni sistem in možgane. Kisla limona v stiku z želodčno kislino reagira v bazične soli, zato posledično dokaj močno alkalizira telo (alkalno ali bazično okolje zajedalcem v notranjosti prebavil ne ustreza, razraščajo se lahko samo v kislem okolju). Po drugi strani limona zelo podžge ognjeno moč kajenskega popra, tako se notranji ogenj lepo razširi po vseh prebavilih in trebušnih organih in začne svoj dolgi zdravilni pohod vse do konca črevesja. Včasih lahko natresemo v napitek tudi malo kurkume (indijska začimba v obliki rumenega prahu), ki je sicer zelo uporabna tudi za celjenje zunanjih ran (ko npr. na ureznino potresemo kurkumo, se rana na ta način razkuži in se ne bo zagnojila - hitrost celjenja ran se s kurkumo tako precej poveča). V napitek kurkume raje ne dodajamo vsakič, ker ima njeno prepogosto uživanje lahko antibiotičen učinek. V času kure je priporočljivo tudi uživanje probiotičnih izdelkov (npr. jogurtov), ki omogočijo postopno zamenjavo kultur zajedalcev s kulturami, ki telesu pomagajo pri prebavnem procesu. Če imamo dolgotrajne težave z prebavili in če opažamo, da blato ni dovolj izsušeno, če je lepljivo in ni dovolj čvrsto, to največkrat pomeni, da so se paraziti v našem telesu preveč razmnožili. V takem primeru je dobro, da si ognjeni napitek pripravimo vsaj trikrat na dan. V telesu bomo posledično že po nekaj dneh začeli zaznavati več življenjske energije, zelo kmalu pa bo blato postalo tudi bolj izsušeno in čvrsto -- vse to so znaki osvobajanja od parazitov. Naše delovanje je usmerjeno tako navzven kot navznoter -- tako kot zunanjim zajedalcem (ki zaenkrat predstavljajo 1% najpremožnejšega sloja svetovnega prebivalstva) odrekamo svojo energijo in poslušnost v njihovih vojnih eksperimentih, enako delujemo tudi navznoter napram notranjim zajedalcem. V pravem trenutku se bo sinhroniziralo naše delovanje navznoter z aktivnostmi navzven in nastopil bo globalni mir, ki ga bomo čutili tako v telesu kot tudi v zunanjem svetu okoli nas. Na internetu je možno prebrati kar nekaj člankov o zdravilnih učinkih kajenskega popra, imejmo pa tudi pred očmi, da se njegova moč v kombinaciji z limoninim sokom nekajkrat pomnoži in s tem še bolj razmahne po telesu. Jaz sem doslej vedel le, da limona funkcionira proti zakisanosti telesa, ker je bazično hranilo. Ne sme te zmotiti, da ima kisel okus, to nima nobene zveze z zakisanostjo telesa. Če imamo telo zakisano je to znak nezdravega telesa! Limona pa tudi topi "špeh". Zasebni stiki: punca, stara 50 let, išče telovadbo
Tudi če zanemarimo uvodne misli: odločitev, da to storite, ni večja od tiste, ko se odločite za drastično spremembo pričeske, to si skoraj upam trditi – in posledice odločitve vas bodo zagotovo spremljale dlje kot pa umetnina spod rok najboljšega frizerja ali vsaj nekoga, za katerega se vam bo zdelo, da mu je končno zares uspelo urediti stvari na vaši glavi. V glavi pa stvari najbolje urejate ženske same, to je itak aksiom, že od Eve naprej. Adam je bil le kolateralna škoda. Zakaj migati zdaj? Telovadba lahko omili simptome menopavze – napade vročice, bolečine v sklepih in težave s spanjem. Redno miganje zmanjša nevarnost srčnih obolenj, pojava sladkorne bolezni in osteoporoze. Vas še nismo prepričali? Okej, zdaj pa zadnji udarec, priznam, da je malo nizek – zelo verjetno vam bo tako uspelo ohraniti telesno težo in stopiti obroček okoli pasu. Govorim o tistem obroču, ki mu nekateri rečejo tudi ročice za dober oprijem pri ljubezenskih vragolijah; to je menda občasno praktično, v resnici pa kljub uporabnosti teh ročic ne maramo preveč ne glede na to, ali se držiš ali si držan. Posledice gibanja pri tistih, ki tega niste počele (čeprav ste o tem razmišljale, a si doslej niste upale storiti prvega koraka), bodo tako mogočne, da se bo vaše telo počasi začelo spreminjati v nekaj, kar ste si želele in zagotovo tudi zaslužile. Lepo je biti ženska, a včasih malo težko – ne le za moške, tudi za vas, drage dame, dame, brez katerih bi bilo življenje prazno. In tiho, mirno … Skratka, dolgočasno. Mnoge težave, ki nas začnejo spremljati v zrelih letih – tudi, če se nam zrelost pozna na koži, naša duša pa je še zdrava in mlada in nora – so povezane s pasivnim načinom našega bivanja. Recimo temu sedeči življenjski slog. Morda je vaša kronološka starost 55 let, tako kot pri meni – v resnici pa se lahko počutite stare 35 let, če se držite dobrega programa športnorekreativne vadbe ali vsaj gibanja. No, včasih tudi jaz premalo migam, morda zato, ker se počutim kot šestnajstletnik – to so pa tista leta, ko ti gre po glavi vse drugo kot pa rekreacija. Še preden se odločimo skočiti v brezno zdravega in boljšega življenja, je treba kupiti vstopnico – to pa je obisk pri vašem zapeljivem zdravniku, ki bo ugotovil, koliko je po vseh srčnih zmagah v vašem življenju v srcu še ostalo moči, ki je ne bi ogrožali dejavniki, ki srčku lahko škodijo. Poleg čudnih moških so to kajenje, visok krvni tlak, povišan holesterol, diabetes, pa kar se morda kot kronična bolezen pojavlja v družini več generacij. Ko tako poberete denar iz zdravstvene blagajne, ste pripravljene. Načrt sreče za drugo polovico stoletja Ja, tak načrt, zemljevid gradnje vašega zdravja za naslednjih petdeset let, ki jih praznujete, pa mora biti sestavljen iz več gradnikov. Aerobno početje. Hoja, džoging, hoja po smučarsko (nordijska hoja), ples, vse to je prima. Takšno početje okrepi velike mišice v vašem telesu, najbolj pa koristi vašemu srčno-žilnemu omrežju in – pozor – vaši teži. Če se takega početja lotite tri- do štirikrat na teden po dobrih dvajset minut (ali še kakšne več), ste že prave male šampionke. Bodite pozorne na to, da lahko vsakič ohranite svojo neodpravljivo navado – vadba mora biti toliko naporna, da še vedno lahko govorite. Prima, ne? Vidite, šport je lep. Vaje za moč. Če boste dvigale lahke ročne uteži, boste postale močnejše, popravile boste držo, zmanjšale boste možnost bolečin v križu in postale čvrste. Tako strokovnjaki kot France Prešeren svetujejo, da vzamete v delovno ročico utež, s katero boste zlahka opravile pet ponovitev, kmalu osem, nato pa se boste ustavile pri dvanajstih. Sčasoma boste to lahko opravile v več serijah – a nikarte hiteti, veliko časa imate, stvari naj se dogajajo počasi, z nasmehom. Raztezanje. To je početje, kjer se moški ne moremo meriti z ženskami. Moški nad 50 smo ne le trdi v glavi, pač pa tudi v hrbtu, sklepih, mišicah, kitah, povsod vedno bolj, no, skoraj povsod. Z raztezanjem boste ohranile gibčnost in gibljivost sklepov. Tako boste tudi zmanjšale utrujenost in morebitno bolečino v mišicah, kar se pravim puncam tudi včasih primeri. Joga in pilates sta sijajni opravili in obliki raztezanja, hkrati boste tako okrepile trebušne mišice in povečale mišično stabilnost telesa nasploh. Ne, ne bodo vam rasle mišice, le neprimerno bolje se boste počutile kot pa ste se v prejšnjem življenju. Vadba kot molitev Vadba naj bo del vsakdanjika. Vsak gib šteje. Če ste preveč zaposlene ali imate preveč obveznosti, da bi se znojile vsak dan, si najdite kakšno početje, da boste v gibanju. Samo sedeti nikar! Ali ležati, bognedaj … Raziskave so pokazale, da vsak korak, še bolje, vsaka stopnica, ki jo stopite, pripomore k boljšemu zdravju. Kaj storiti, da vadite, tudi če se vam zdi, da ne? + Posvojite psička iz zavetišča in ga vsak dan peljite na sprehod. + Namesto dvigala uporabljajte dobre, stare stopnice. Stopnišča so lahko seksi, če se jih lotite po damsko, verjemite. Stopnice niso zato, da bi se z vrha stopnišča drle na svoje družinske člane, temveč zato, da jih uporabljate. + V službi namesto da si s sodelavci pošiljate elektronska sporočila, raje vstanite in se sprehodite in opravite pogovor ustno. Imate nujen sestanek s sodelavci? Pojdite na prosto in ga opravite med sprehodom. +Vedno, kadar hodite, to počnite živahno. Vedno v udobnih čevljih; če ste v službi elegantni, lahko primernejšo obutev prinesete s seboj v vrečki. Pravzaprav tako s seboj nosite rezervno transportno sredstvo. +V službo hodite s kolesom. Ja, tu je več težav. Promet. Nekaj potenja (a v resnici ne, zjutraj je sveže, včasih celo hladno), nekatere pa moti, da bi si s čelado pokvarile pričesko. Ja, to je res problem. To razumem. A če ni čelada, je lahko veter. Če ni vetra, lahko popoldne dežuje. Vedno se najde kakšna mušica, ki pade v oko. In ušesa so tako občutljiva! Ajde, na kolo, pa v službo. *** Vsi, ki jih imate radi, bi vas imeli radi čim dlje. Dolgost našega življenja nekaj malega je povezana s pogostostjo našega miganja, to se zdaj že ve. Na koncu, zdaj ko sem nehal z inkvizicijo po »poletodvajevsko«, pa najpomembneje: karkoli že boste počele, to počnite z veseljem in nasmehom na obrazu. Ženski nasmeh in dobra volja nas pač vse delajo srečne. MOKA GROZDNIH PEČK
Moka grozdnih pečk vsebuje posebne antioksidante, ki povečujejo energijo, možgansko aktivnost in pomagajo pri zdravljenju vnetij ter boleznih srca in ožilja. Pomembno je, da moka ne vsebuje glutena. Moka je bogat vir Mg, Fe in Ca. Zelo pomemben antioksidant (bioflavonoid), ki ga vsebuje moka groznih pečk, je OPC (oligomerni proantocianidni kompleks). Vsebnost v moki je okoli 20 mg/g. Je vodotopni antioksidant, ki se hitro absorbira in raznese po telesu. OPC:
|
ZDRAVO ŽIVLJENJEIskalnik:h
Arhiv člankov:
May 2019
|