Društvo za zdravilne rastline ognjič Logatec
  • Domov
  • Novice
  • Članki
    • Recepti
    • Zelišča
    • Uporabni nasveti
    • Vrtnarski nasveti
    • Naravna kozmetika
    • Zdravo življenje
  • Kontakt
  • Forum

Hrana v medicini prihodnosti

27/10/2014

0 Comments

 
Zakaj bo prehrana postala temelj zdravljenja sodobnih kroničnih bolezni?
Znanstveno dokazana dieta, ki zdravi bolezen srca.
Tri vrste živil, ki škodijo vašemu srcu in zdravju!
Živila, ki morajo biti vključena v vsak vaš obrok, če ste resni glede vašega zdravja.
Sedem nasvetov za boljše zdravje vašega srca, ki jih lahko uporabite že danes!

Avtor: Uroš Šnigoj
Hrana v medicini prihodnosti
File Size: 705 kb
File Type: pdf
Download File

0 Comments

POST in RAZSTRUPLJANJE

23/10/2014

0 Comments

 
Picture
Vir: crisarcangeli.com
post.doc
File Size: 287 kb
File Type: doc
Download File

razstruplanje.doc
File Size: 91 kb
File Type: doc
Download File

6 pogostih napak pri razstrupljanju:

1. Voda je osnovno topilo in čistilo telesa!
Nobeno prehransko dopolnilo in nobena zdravilna učinkovina iz zeliščnih pripravkov in čajev ne more opraviti svojega dela, če vaše telo ni hidrirano. Pri razstrupljanju telo potrebuje zadostno količino vode, ki lahko  pospešeno splakuje nakopičeno umazanijo. Zato je obvezen spremljevalec uživanja snovi, ki razstrupljajo (npr. alg, regrata ali aloe), voda – brez nje lahko pride do zaprtosti in z njo povezanimi težavami.

2. Pozabite na hitre rešitve
Mnogi si želijo v enem tednu svoje telo očistiti vse navlake, ki so jo kopičili desetletja. Procesa izločanja strupov ni težko sprožiti. Vprašanje pa je, ali jih bo telo lahko izločilo ali jih bo zgolj prestavilo v druga tkiva.  Če so vaše ledvice in mehur preobremenjeni z izločanjem velikih količin toksičnih snovi, se jih telo poskuša znebiti skozi sluznice in kožo. Če imate hemoroide, se lahko zgodi, da se zaradi povečanega kopičenja toksinov spet aktivirajo.
Prehitro razstrupljanje telo začasno zakisa, s čimer ustvari ugodne pogoje za razvoj infekcij, povzroči lahko nastanek izpuščajev, vnetje mehurja in druge težave, ki se jim z manj radikalnim, manj intenzivnim,  s postopnim in z dalj trajajočim razstrupljanjem izognemo. Počasi se daleč pride.

3. Kolonoterapija ni za vsakogar
Zdravo črevo je pogoj za zdravje celotnega telesa, a tudi na tem področju ne morete vsega opraviti čez noč. Če so v vašem črevesju nastajale obloge mesece ali desetletja, je tkivo, ki toliko časa ni bilo normalno prekrvavljeno in gibljivo, zelo občutljivo. Hitro luščenje nakopičenih snovi lahko pripelje do maceriranja (izluževanja, razvlaknjenja oziroma do poškodb črevesja). Blage oblike klistira, kura s pitjem gline ali razstrupljevalnih zeliščnih čajev potrebuje več časa, a vaše črevesje očisti postopoma in brez tveganja.

4. Post ni za vsakogar
Post je odlična tehnika razstrupljanja za ljudi, ki ga izvajajo redno, so relativno dobrega zdravja in nimajo težav z izločali. V javnosti pogosto slišimo spodbudne zgodbe tistih, ki so se s postom rešili zelo težkih bolezni. Pričevanja tistih, ki so težko zdravstveno stanje s postom še poslabšali, pa ne pridejo v javnost. Post namreč sproži izločanje nakopičenih strupov iz tkiv, ali bodo zares zapustili telo, pa je odvisno tudi od vrste drugih ukrepov, ki jih moramo pravilno izvajati (kopeli, klistir, spodbujanje cirkulacije krvi in limfe, telesna hidracija…).
Pri težavah s kandido, na primer, lahko post vse le še poslabša - kvasovke se zaradi pomanjkanja hranil umaknejo v druga tkiva, od koder jih je še težje spraviti.
Zagotovo je najslabši scenarij čakati do zadnjega trenutka in se posta lotiti kot rešilne bilke, v katero polagamo vse svoje upe. Post je mogočno zdravilno sredstvo, ni pa vsemogočno in zagotovo ni enkratni ukrep, ki lahko popravi vse grehe iz vaše preteklosti.

5. Kopeli so odlična rešitev, vendar…
Kopanje v slani vodi ali posebnih alkalnih slanicah je odličen način, da telo osvobodimo odvečnih strupov. Vendar bodite pozorni, da se v kad ne odpravite dehidrirani. V alkalnih kopelih telo izgubi veliko vode, kar lahko povzroči omotičnost in dehidracijo, ki bi vaše stanje še poslabšala. Razen vode v takšnih primerih pomaga uživanje himalajske slanice ali kokosove vode, kot naravnih virov elektrolitov.

6. Procesa razstrupljanja ne sprožajte med nosečnostjo!
Vse najhujše strupe, ki jih v življenju zaužijemo, telo shrani v maščobno tkivo. Če se začnejo v času nosečnosti maščobne zaloge topiti, se strupi vrinejo v obtok in bi  lahko končali v telesu še nerojenega otroka. Zato je zelo pomembno, da nosečnice v času nosečnosti ne hujšajo in ne sprožajo razstrupljevalnih procesov. To je treba storiti, če je potrebno, pred nosečnostjo ali po končanem obdobju dojenja. 

7.4.2008, vir: www.zazdravje.net

0 Comments

Zakaj je namakanje oreščkov tako pomembno?

23/10/2014

0 Comments

 
Zakaj je namakanje oreščkov tako zelo pomembno? Pri kar nekaj ljudeh smo opazili, da imajo kljub uživanju zdrave in priporočljive hrane pomanjkanje nekaterih pomembnim vitaminov in mineralov. So utrujeni, z glavoboli, nizkim pritiskom…Tudi sama sem imela veliko premalo železa, moja znanka magnezija in vitamina b12 … Zdravniki so mi predpisovali različne železove pripravke (tablete, injekcije) in mi govorili, naj jem jetrca in rdeče meso. Pa ga nisem. In zdaj opažam, da ima takšne težave vedno več ljudi, kljub zdravemu prehranjevanju. Zakaj?

Ovsena kaša vsako jutro za zajtrk, pest mandljev, rižota z brokolijem za kosilo…so bili tisti, ki so blokirali absorbcijo hranil, iz sicer zelo zdravih živil, v moje telo. (Brokoli je zelo zdrav, vsebuje pa goitrogene-inhibitorje.)

Npr. oves morate namakati nekaj ur preden ga jeste. To je resnično zelo pomembno. Včasih je na embalaži vedno pisalo, da je ovseno kašo pred uživanjem ali kuhanjem potrebno namakati, vendar tega ni več in smo na to žal pozabili.

Vsa zrna v ovoju vsebujejo fitinske kisline (organske kisline, v katere je vezan fosfor). Fitinska kislina se lahko poveže s kalcijem, bakrom, magnezijem, železom in s cinkom ter blokira njihovo absorbcijo. Zato lahko pride v telesu do resnega pomanjkanja mineralov in izgube kostne mase. Z namakanjem nekaj manj kot  sedem ur v topli vodi, nevtraliziramo velik del fitinske kisline.

Namakanje oreškov, zrnja, semen in stročnic Oreški, semena,stročnice in rastline preživijo zato, ker se v njihovem ovoju skrivajo strupeni zaviralci rasti, dokler pogoji narave niso usterzni za njihovo rast. Obrambni mehanizem narave vključuje prehranske zaviralce in strupene snovi, ki so v ovoju in se seveda lahko odstranijo, če je dovolj padavin in se kalitev  lahko začne. Z namakanjem naših oreškov samo posnemamo naravo.

Prehranske zaviralce in strupene snovi, ki so v ovoju zrn in semen, je mogoče zmanjšati ali odpraviti z namakanjem. Ti inhibitorji in strupene snovi so ACE, fitati (fitinska kislina), polifenoli (tanini) in goitrogeni.

Kaj so inhibitorji encimov? Obstajajo prebavni encimi in presnovni encimi. Prebavni encimi sodelujejo pri presnovi hrane, presnovni encimi pomagajo pri vsakem biološkem procesu v telesu.

Inhibritorji encimov pa dušijo encime in zavirajo njihovo delovanje. Iz tradicionalnih navad ljudi vemo, da so nagonsko vedeli, da je pred uživanjem semen le te najbolje namakati ali jih pustiti, da delno kalijo. To je zato, ker stročnice, oreščki in zrna vsebujejo številne inhibitorje encimov, ki lahko resnično obremenjujejo prebavni mehanizem, če jih uživamo v večjih količinah.

Kaj so fitati? Vsa zrna vsebujejo fitinsko kislino v zunanji plasti ali v otrobih. Ta se lahko veže s kalcijem, magnezijem, bakrom, železom in predvsem s cinkom v prebavnem traktu  ter blokira njihovo absorpcijo. Sodobne zgrešene navade uživanja velikih količin nepredelanih otrobov, na začetku prebavo in presnovo pogosto izboljšajo, kasneje pa lahko povzročijo sindrom razdražljivega črevesja in številne druge škodljive učinke.

Kaj so tanini? Čreslovina ali tanin je rastlinska spojina, ki veže in obarja ali zvija proteine.

Tanini, če so zaužiti v prevelikih količinah, inhibirajo abosrpicijo mineralov kot sta železo in kalcij. Pomanjkanje železa lahko pripelje do anemij, pomanjkanje kalcija pa do osteoporoze. Tanini zmanjšajo razpoložljivost rastlinskih virov železa, vplivajo pa tudi na slabšo absorpcijo mineralov, ki se nahajajo v sledvoih (cink, baker, magnezij).

Kaj so ACE? ACE so prav tako zaviralci, dokazano pa imajo neželjene stranske učinke, kot so hipotenzija, suh kašelj, težave z ledvicami, glavoboli, vrtoglavica, utrujenost, slabost, vnetja, bolečine … Prav posebno se jim morajo izogibati nosečnice.

Kaj so goitrogeni? Goitrogeni so naravne snovi, ki lahko vplivajo na delovanje žleze ščitnice, saj zavirajo njeno delovanje tako, da se vmešavajo v privzem joda

 Zakaj namakati oreške, zrnje in semena?

1. Za odpravo ali zmanjšanje fitinske kisline.
2. Za odpravo ali zmanjšanje taninain goitrogenov.
3. Za nevtralizacijo ACE.
4. Za spodbujanje proizvodnje koristnih encimov.
5. Za povečanje količine vitaminov, predvsem B vitaminov.
6. Za razgradnjo glutena in lajšanje prebave.
7. Za lažjo absorpcijo proteinov.
8. Za preprečitev pomanjkanja mineralov in izgubo kostne mase.
9. Za nevtralizacijo strupov v debelem črevesu in za čisto debelo črevo.
10. Za preprečevanje številnih bolezni in ohranjanje zdravstvenih pogojev.


Namakanje omogoča encimom in drugim koristnim organizmom v zrnju razgraditi in nevtralizirati velik del fitinske kisline. Namakanje v topli vodi nevtralizira ACE, ki je prisoten v vseh semenih in spodbuja proizvodnjo številnih koristnih encimov. Delovanje teh encimov poveča količino vitaminov, predvsem B vitamina. Med postopkom namakanja in  fermentacije se gluten in druge težko prebavljive beljakovine deloma razgradijo v enostavnejše komponente, ki se lažje absorbirajo.



Kako dolgo poteka proces namakanja? V nekaj manj kot sedmih urah namakanja zrnja v topli vodi se nevtralizira velik del inhibitorjev. Razpokana zrna namakamo čez noč, moko pa pri sobni temperaturi vsaj dvanajst ur, še boljši rezultati pa bodo po 24 urnem namakanju.

Ali se oreške, zrnje in semena uporablja mokre? Meni so mokri mandlji zelo všeč. Če želite sestavine suhe, jih lahko posušite v dehidratorju ali v pečici na najnižji temperaturi v 24 – 48 urah.
Pšenico namočimo za 8 do 22 ur, nato odcedimo in speremo. Tudi pšenico lahko na nizki temperaturi posušimo v dehidratorju ali pečici, nato pa jo zmeljemo in uporabimo moko kot običajno.


Nasveti za stročnice Fižol ali stročnice moramo namakati v vodi vsaj dvanajst ur pred kuhanjem. Namočen in posušen fižol se lahko kot moka uporablja za zgoščevanje jedi in peko. To je koristen nasvet za dieto brez glutena.
Priporočljiv nasvet pri namakanju stročnic je, da damo na dno posode, v kateri bomo namakali stročnice, en del morskih alg v razmerju enega dela alg in šestih delov stročnic. S tem izboljšamo okus, olajšamo prebavo, vsebujejo več hranilnih snovi in jed se hitreje skuha. Stročnice namočimo za l2 ur ali čez noč. Še boljši rezultat dosežemo, če vodo enkrat ali dvakrat zamenjamo. Leča in cel sušen grah zahtevata krajše namakanje, medtem ko soja vpije več tekočine. Namakanje mehča ovoj in  začne se proces kaljenja, ki odpravlja fitinsko kislino, s čimer se poveča vsebnost mineralov. Namakanje spodbuja tudi hitrejše kuhanje in izboljša prebavljivost. Preden voda v kateri kuhamo stročnice zavre, z zajemalko odstranimo peno in jo zavržemo. Kuhamo v odkriti posodi še 20 min. Tudi s paro se izločajo neprebavljivi encimi.


Na forumih večkrat beremo, da se pri ljudeh, ki velikokrat uživajo cela zrnja, pojavijo akne, ki izginejo, ko prenehajo s tako hrano. Hrana bogata z nefermentiranimi zrni dejansko povzročajo pomanjkanje mineralov in sindrom razdraženega črevesja, tako da ni čudno, da se naša koža izboljša, ko prenehamo s tako hrano.

Od sedaj naprej vsak večer namočim svoj oves za zajtrk, stročnice za kosilo, oreščke in suho sadje za malico…in težav s pomanjkanjem pomembnih hranil nimam več.

 

0 Comments

Začimbe in zdravje

21/10/2014

0 Comments

 
Zacimbe in zdravje
File Size: 5667 kb
File Type: doc
Download File

0 Comments

Starodavni tibetanski recepti za dolgo življenje

21/10/2014

0 Comments

 
Tibetanski zdravstveni sistem je eden od najstarejših na svetu.
Staro tibetansko zdravljenje temelji na bogatem poznavanju in uporabi zelišč.
Pri nabiranju rastlin in plodov pazijo na vse – od mesta, na katerem rastlina uspeva, do pozicije zvezd v trenutku, ko rastline nabirajo.

 Zdravila iz zgodnje tibetanske kulture lahko vsebujejo tudi več kot 100 sestavin. Tokrat smo jih izbrskali nekaj, ki jih lahko uporabljate tudi pri nas, saj so iz sestavin kot so česen, limona, ingver in med. Ti pripravki se uporabljajo za čiščenje ožilja, sprostitev in pomladitev telesa.

Tibetanska pijača za zdravo srce in ožilje

 To je pripravek za postopno čiščenje maščobnih oblog iz krvnih žil in preprečevanje srčnih napadov in kapi. Prav tako preprečuje nastanek tumorjev, izboljšuje vid in pomlajuje telo.

 Sestavine:
  1 kg ekološko pridelanih limon
  300 g česna

Priprava: Limone (z lupino) in česen zmeljemo in mešanico stresemo v 1,5 litra vrele vode in jo nato v pokritem loncu na zmernem ognju kuhamo natanko 15 minut. Ohlajeno mešanico v kozarec in ga zaprite. Pripravek uživajte 25 dni, po pol decilitra na dan. Nato naredite 10-dnevni premor in ponovite postopek. Postopek se lahko izvaja enkrat ali dvakrat letno, največ enkrat vsakih šest mesecev. Cilj zdravljenja je izboljšanje splošnega zdravja telesa in čiščenje maščobnih oblog, obvezno pa je treba upoštevati tudi 10-dnevni premor pred začetkom katerega koli novega načina zdravljenja.

 Tibetanski čaj za sprostitev

 Ta pripravek se uporablja za sprostitev in blaženje učinkov stresa, pravijo pa tudi, da podaljša življenje.

 Sestavine:
    5 g naribanega ingverja
    2 žlici limoninega soka
    2 žlici medu
    ščepec čilija
    ščepec janeža

Priprava: Skuhajte 2 litra vode in pustite, da vre 5 minut in jo nato odstavimo iz ognja.
Ohlajeni vodi dodamo nariban ingver, limonin sok, 2 žlici medu, ščepec popra, čili in janež. Čaj lahko pijete čez dan, eno skodelico po požirkih pred vsakim obrokom. Količina iz recepta je predvidena za tri ali štiri osebe.

 Tibetanski pomlajevalni eliksir za telo

 Ta mešanica česna, medu in limone v tibetanski medicini je znana kot naravni eliksir, ki uspešno premaguje učinke staranja.

 Sestavine:
    10 glav česna
    Limonin sok 10 limon
    1 kg medu

Priprava: Drobno sesekljajte 10 glav česna in jih zmešajte z enim kilogramom medu in sokom limon. Mešanico vlijte v posodo, pokrijte in pustite da stoji osem do deset dni. Nato naravni eliksir jemljite iz posode s čisto žlico, dvakrat na dan – zjutraj na prazen želodec in zvečer pred zadnjim obrokom.

 Zakaj so ti recepti so tako učinkoviti?

 Recepti vsebujejo tri izmed najbolj zdravih sestavin iz ljudskega zdravilstva: med, limono in česen. Vsak izmed njih ima številne koristne lastnosti za zdravje.

Česen ščiti krvne žile, znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi ter zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. Med drugim je koristen tudi pri preprečevanju raka in ščiti pred mnogimi kroničnimi boleznimi.
Lajša gripo in prehlad, ubija nezaželene črevesne parazite, glivice ali nezdravljene bakterijske okužbe, krepi imunski sistem, zavira staranje ter zmanjšuje utrujenost in napetost.

Limona je močan antioksidant, malo kdo pa ve, da ima tudi antibiotične lastnosti. Zahvaljujoč močni bioučinkovitosti – sposobnosti, da se v krvi zadrži do 24 ur – je učinkovita pri preprečevanju raka in njegovega širjenja na okoliške organe.
Poleg že vsem znanih pozitivnih lastnosti preprečuje tudi kopičenjeholesterola v stenah arterij in prispeva k nižanju slabega holesterola, kar nas varuje pred možgansko kapjo in srčnim infarktom.
Poleg dobrih učinkov na naše zdravje, limone kot močan antioksidant tudi upočasnjujejo procese staranja celic.

Tudi med je antioksidant, ki ima tudi antibiotične lastnosti. Naše telo ščiti pred škodljivimi snovmi, v kombinaciji z zelišči pa lahko še povečamo njihovo učinkovitost.

0 Comments

    ZDRAVO ŽIVLJENJE


    Iskalnik:

    h

    Arhiv člankov:

    May 2019
    January 2017
    January 2016
    October 2015
    June 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014

Powered by Create your own unique website with customizable templates.