Društvo za zdravilne rastline ognjič Logatec
  • Domov
  • Novice
  • Članki
    • Recepti
    • Zelišča
    • Uporabni nasveti
    • Vrtnarski nasveti
    • Naravna kozmetika
    • Zdravo življenje
  • Kontakt
  • Forum

Moka črne kumine in grozdnih pečk

11/2/2015

0 Comments

 
MOKA GROZDNIH PEČK

 

Moka grozdnih pečk vsebuje posebne antioksidante, ki povečujejo energijo, možgansko aktivnost in pomagajo pri zdravljenju vnetij ter boleznih srca in ožilja. Pomembno je, da moka ne vsebuje glutena. Moka je bogat vir Mg, Fe in Ca.

Zelo pomemben antioksidant (bioflavonoid), ki ga vsebuje moka groznih pečk, je OPC (oligomerni proantocianidni kompleks). Vsebnost v moki je okoli 20 mg/g. Je vodotopni antioksidant, ki se hitro absorbira in raznese po telesu.

 

OPC:

  • se uporablja kot prehransko dopolnilo, saj so njegove antioksidativne zmogljivosti 20-krat večje kot vitamin C in 50-krat večje kot vitamin E

  • se uporablja za počasnejši napredek simptomov in bolečine pri boleznih, kot so krčne žile, sladkorna bolezen in multipla skleroza

  • pomaga pri znakih staranja, poveča pretok in cirkulacijo krvi ter pomaga pri boju proti stresu in utrujenosti

  • pomaga bolnikom z ADHD (attention deficit hyperactivity disorder)-motnja pozornosti, hiperaktivnost

  • pomaga žrtvam kapi.

    ORAC (raven absorpcije kisikovih radikalov) vrednost v moki je 55.000. Večja kot je vrednost ORAC v živilih, večja je količina antioksidantov in bolj učinkovito nevtralizirajo proste radikale. Visoka vrednost ORAC pomeni, da pomaga pri poškodbah celic, zmanjšuje vnetja, viša delovanje imunskega sistema, brani nas pred depresijo, Alzheimerjevo boleznijo, Parkinsonovo boleznijo in rakom.

    V primeru artritisa, astme, Alzheimerjeve bolezni: pol čajne žličke moke grozdnih pečk+kokosovo olje zmešaš, daš v gazo in priviješ na Ahilovo tetivo.

    Kozmetika: moka+voda za masko, je močan antioksidant, ki izboljša zdravje kože (uporaba lokalno 20 minut).

     

    Uporaba v kuhinji:

  • moka je dober dodatek drugim mokam (dodamo je 3-7 %)

  • doda lepo barvo skorji: piti, ribam, mesu, perutnini

  • za zgostitev omak, enolončnic, juh.

     

    MOKA ČRNE KUMINE

     

    Moka  črne kumine nam dvigne imunski,hormonski in energijski sistem . V sled tega, potem vpliva na naše počutje in zdravje. Tako se uporablja za krepitev trebušne slinavke, uravnavanje sladkorja v krvi, , epilepsije, vse vrste rakavih obolenj, vnetje grla, visokega krvnega pritiska, zasvojenosti itd. Uživamo jo lahko samo, ali kot dodatek k jogurtom,kašicam in sokovom. Prav tako jo uporabljamo pri peki kruha,palačink in piškotov. Dodajamo je do  10 % oziroma po svojem ulkusu.

     

    Konrad Pogorevc

    cebelar.pogorevc@gmail.com

    041/534-772

     

     

     

0 Comments



Leave a Reply.

    ZDRAVO ŽIVLJENJE


    Iskalnik:

    h

    Arhiv člankov:

    May 2019
    January 2017
    January 2016
    October 2015
    June 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014

Powered by Create your own unique website with customizable templates.