Društvo za zdravilne rastline ognjič Logatec
  • Domov
  • Novice
  • Članki
    • Recepti
    • Zelišča
    • Uporabni nasveti
    • Vrtnarski nasveti
    • Naravna kozmetika
    • Zdravo življenje
  • Kontakt
  • Forum

Hladno stiskana olja

11/2/2015

1 Comment

 
HLADNO STISKANO OREHOVO OLJE je naravni balzam in ga lahko uživamo 3x čajno žličko na dan (to je tudi najboljši način za hujšanje). Vedno ga uživamo pred obrokom! Uživanje tega olja v omejeni količini čisti kri, preprečuje kislost v tankem črevesju in je najboljše čistilo črevesja, saj zdravi ga oblog in vnetij. Deluje na vse kisline - jih nevtralizira, se z njimi spoji in izloči se biorazgradljiv lug. Tako telo dobi iz hrane samo uporabne snovi - vitamine, minerale, esencialne aminokisline, ki so v živih beljakovinah in orehovem olju samem. Vse ostalo se izloči neprebavljeno in ker se orehovo olje razgradi, telo dobi dovolj moči za opravljanje vseh telesnih funkcij. Bolni, predvsem bolniki z rakom, na tak način ne hujšajo in tudi posta ne potrebujejo, saj hrane ne prebavijo. Orehovo olje je odlično tudi za ljudi, z oslabljenim delovanjem ledvic – ob zaužitju olja se črevesje ohladi, kar požene ledvico. Ljudem, ki imajo hiprefunkcijo ledvic pitje orehovega olja odsvetujemo!

 

Priporočljiva uporaba orehovega olja:

·        omega-3 maščobne kisline, ki jih vsebuje orehovo olje, pozitivno vplivajo na zdravljenje kroničnega bronhitisa in pljučnega edema pri kadilcih in nekdanjih kadilcih;

·        pomaga pri ohranjanju gibčnosti in revmatičnem vnetju sklepov, zmanjšuje bolečine, izzvane z vnetji sklepov;

·        olje iz orehovih jedrc ima veliko vitamina E - naravni antioksidant, ki ščiti žile pred staranjem ter pokanjem (kuperoza kože);

·        orehovo olje ne vsebuje holesterola, ki povečuje nevarnost za pojav ateroskleroze in njenih zapletov, kot je možganska kap, naravno orehovo olje pa ščiti pred boleznimi srca in ožilja, predvsem pred možgansko in srčno kapjo;

·        ščiti žile pred predčasno poapnitvijo in staranjem, zdravi luskaste ekceme, akne, lišaje, in druge kožne bolezni;

·        ščitilo naj bi živčne in možganske celice ter arterije pred oblogami, delovalo naj bi tudi rahlo odvajalno in izboljševalo krvno sliko, z njim so včasih zdravili ledvične kamne, otročnice pa so ga jedle za boljše mleko;

·        študije so pokazale, da redno uživanje orehovega olja zniža stopnjo umrljivosti zaradi ishemičnih bolezni srca in miokardialnega infarkta ter znižuje raven holesterola v krvi;

·        blaži srbečico, prhljaj, opekline, kožo vlaži, blagodejno vpliva na želodčno kislino, blaži bolečine ust ter zlate žile;

 

VPLIV OREHOVEGA OLJA NA KOŽO: Ko ga namažemo na kožo, se med oljem in kislinami prisotnimi na koži, sproži reakcija, ki hladi kožo in nastane lužina, ki daje koži vlažnost. Orehovo olje deluje kot akumulator kislin in prodre tudi v globlje predele kože, kjer se vse kisle beljakovine začnejo spreminjati v lužino, ob čemer nastanejo biorazgradljivi lugi. Zato je primerno za globlje čiščenje kože. Lužine se preko krvi izločijo z žolčem, urinom in prek črevesja. Maščobe v podkožju se v stiku z orehovim oljem spojijo v alkalno spojino, ki na toploti, višji od 36° Celzija, razpada, zato se maščoba reasorbira in se kot neškodljiva izloči z urinom. Alkalnost omogoča večjo pretočnost v koži in hitrejšo obnovo kože. Celulit se v stiku z orehovim oljem skrči in postaja alkalen, kar je pogoj za izločitev z urinom. Orehovo olje je največji čistilec strupov, saj se strupi v stiku z oljem nalužijo. Če smo v stiku s slano vodo je učinek še večji in strupi se odplavijo v kri, jetra in iz telesa. Naoljena koža je mehka, vlažna in hladna, zato se obnavlja hitreje. Če se umivamo z mili, ki so kisla (Ph pod 7), se čiščenje kože zavre ali popolnoma ustavi. Koža se tanjša, greje in prej ali slej se začnejo težave s pljuči in črevesjem. Če kožo mažemo z orehovim oljem redno vsaj 1 mesec, se obnovijo vse tri plasti kože, počisti se podkožje in ustvari se najboljši pogoj za delovanje energijskega sistema. Energija je moč hranjenja ožilja, kapilarni sistem kože pa je odgovoren za delovanje celega telesa. Ker koža raste v tretji plasti telesa, sta za rast in obnovo bistvena pretok energije v vseh treh plasteh kože in cirkulacija. Koža je po enomesečnem mazanju obnovljena, napeta, brez gub, še obstoječe gube pa se močno zmanjšajo. To je najbolj naraven način čiščenja kože in jeter in najboljša obnova vseh treh plasti kože.

 

VPLIV OREHOVEGA OLJA NA OŽILJE: Ko namažemo orehovo olje na kožo, se najmanjše žilice, kapilare, ohladijo. Tako je pretok krvi skozi kapilare in celice hitrejši. Prav tako sta hitrejša čiščenje in obnova celic. Obloge v samem kapilarnem sistemu se začnejo razkrajati in odvajati, vene se zožijo in cirkulacija se izboljša. Koža se čisti prek žolča, saj vsa kri iz kože prehaja v sistem preko pljuč, srca, v črevesje. Notranji organi pa se čistijo prek kože. Razlika med čiščenjem preko kože in čiščenjem preko žolča je v tem, da se koža zastruplja veliko dlje, ker se hitreje hladi, odmira in obnavlja. Prek kože se zastrupijo tudi organi. Če odmre kapilarni sistem kože, začne odmirati tudi organ, ki temu delu kože pripada. Zlatenica je npr. odmiranje kapilarnega sistema v koži. Koža dlani in prstov pripada glavi, koža nadlahti in podlahti pripada pljučem. Če odmre koža, ki pokriva dojko, je ogrožen ves kapilarni sistem žlez v glavi. Če odmira koža na stopalih je to povezano s stopali, če je odmrla na mečih pa s srcem. Odmrla koža na stegnih je povezana s pljučno mreno, ki je odgovorna za kapaciteto pljuč. Bolna koža na stegnih pomeni, da v pljučih ni dovolj zraka. Spremembe kože na hrbtu pomenijo hladno telo in pomanjkanje moči za delo, zato čutimo bolečine v trebuhu in pojavi se driska.

 

OREHOVO OLJE ZA LASE IN LASIŠČE: Z nanosom orehovega olja lasišče postane mehko in prožno. Ker je lasišče hladno, se tudi lasje hitreje obnovijo in v roku dveh mesecev lasišče popolnoma ozdravi. Lasje, ki so izpadli in je poškodovana lasna korenina, se obnovijo. Zaradi hitrejšega pretoka energij začnejo rasti temnejši in debelejši lasje. Lasje začnejo rasti tudi tam, kjer nikoli niso zrasli, to je na mestih, poškodovanih že od rojstva. Lasje, ki zrastejo po mazanju z oljem so bolj zdravi, obstojni in zelo temni z modrim leskom, zato jih opazimo takoj, ko pričnejo rasti. Drugod po telesu se dlakavost ne poveča, ker je temperatura kože drugačna. Lasje in lasišče, kvaliteta las in toplota lasišča so odvisni od pravilnega delovanja jeter, ledvic in črevesja.

 

OREHOVO OLJE JE NAJBOLJŠE TUDI ZA SONČENJE: Orehovo olje je samo po sebi odlično za sončenje, lahko ga uporabljamo kot samostojno olje z najvišjim zaščitnim faktorjem. Običajno kožo pred sončnimi žarki varujejo celice v povrhnjici, saj vsebujejo melanin, ki globlje dele kože ščiti pred UV svetlobo. Melanin prenese višje temperature in skrbi, da se kapilarni sistem kože hitreje hladi in hladi tudi celico, da ta dela boljše. Orehovo olje ščiti vrhnjico kože tako, da jo ohladi. Vrhnjica še isti dan odmre in se lušči šele tretji ali četrti dan. Ta mrtva plast je zaščitni faktor za vse plasti kože, ker ne prepušča žarkov. Po treh ali štirih dneh zraste nova plast kože do take mere, da je sposobna obrambe. Ker je koža hladna, je tudi hormonov dovolj. 

 

ŽVRKLJANJE OREHOVEGA OLJA: En požirek orehovega olja žvrkljamo v ustih eno minuto in ga nato pogoltnemo. Pojavi se velik pretok energije, ki pa ni nevaren. Zaradi razširitev arterij v glavi po žvrkljanju občutimo toploto, ki pa po nekaj minutah popusti. Vsi, ki slabo vidijo ali imajo mreno, naj žvrkljajo orehovo olje 3x dnevno. Po tednu dni so že vidne velike izboljšave, po enem mesecu žvrkljanja pa je zaradi velike korekcija vida celo potrebno zamenjati očala. Če želimo razširiti arterije v pljučih, ga najprej pogoltnemo in nato žvrkljamo in pogoltnemo. Če orehovo olje samo pogoltnemo se razširijo arterije v trebuhu, če ga žvrkljamo in izpljunemo se razširijo arterije v nogah. Orehovo olje in slina tvorita tako močan lug, da se telo pospešeno greje.

 

 

MNENJE O UPORABNOSTI IN KORISTNOSTI OREHOVEGA OLJA: Strokovnjaki za prehrano štejejo vsa olja med maščobe in posvečajo pozornost predvsem temu, ali vsebujejo nasičene ali nenasičene maščobne kisline. Maščobe so za telo pomembne, ker predstavljajo energijski material (na enoto dajejo dvakrat več energije kot ogljikovi hidrati). Poleg tega zagotavljajo maščobne kisline, ki jih telo nujno potrebuje, a jih samo ne more proizvesti. Vse maščobe so sestavljene iz glicerola in nanj vezanih maščobnih kislin - razlikujemo nasičene in nenasičene maščobne kisline, slednje po številu dvojnih vezi razlikujemo na enkrat ali večkrat nenasičene maščobne kisline. Nasičene maščobne kisline so znane kot povzročitelj srčnih bolezni, ker povečujejo količino holesterola v krvi. Nenasičene maščobne kisline veljajo za zdrave. Rastlinska olja imajo več nenasičenih maščobnih kislin, živila živalskega izvora pa vsebujejo več nasičenih maščobnih kislin, ki so škodljive, ker pripomorejo k nastanku ateroskleroze (poapnitev ožilja). Tudi holesterol povečuje nevarnost za pojav ateroskleroze in njenih zapletov kot srčna kap ali možganska kap. Na povečanje njegove ravni v krvi ne vpliva le uživanje živil z vsebnostjo holesterola, ampak tudi nasičene maščobne kisline v prehrani. Večnamensko uporabno olje iz hranljivih orehovih jedrc spada med živila brez holesterola. Orehov plod je bogat z nenasičenimi maščobnimi kislinami, beljakovinami in vitaminom E.

 

 

HLADNO STISKANO OLJE GROZDNIH PEŠK vsebuje velik delež nenasičenih maščobnih kislin (88,4%) in majhen delež nasičenih maščobnih kislin (11,6%). Vsebuje linolno kislino, nenasičeno maščobno kislino, ki je poznana tudi kot n-6 kislina. Je ena od esencialnih maščobnih kislin, ki je naš organizem ni sposoben proizvesti sam, zato jo moramo nujno dobiti s hrano. Olje iz grozdnih pečk vsebuje tudi zelo visoko koncetracijo vitamina E (od 60-120mg/100g) in C, flavonoidov in rastlinske sestavine imenovane procianidin, trenutno poznan kot najuspešnejši lovec prostih radikalov. To olje zelo učinkovito pri zaščiti celic pred poškodbami, aktivne sestavine olja iz grozdnih pešk pa delujejo tudi kot antioksidanti. To je dokazala študija, kjer se je zdravim prostovoljcem, ki so jemali olje iz grozdnih pešk, nivo antioksidantov v krvi bistveno povišal. Antioksodanti so snovi, ki uničujejo proste radikale, naravno sestavino telesa, ki poškoduje celično membrano ter genski material DNK in povzroča celo smrt celic. Število teh škodljivih delcev v organizmu se lahko poveča zaradi dejavnikov iz okolja, kot so UV svetloba, sevanje, dim, nekatera zdravila in onesnaženje zraka. Antioksidanti v olju grozdnih pešk lahko škodljive proste radikale nevtralizirajo ter zmanjšajo ali celo preprečijo škodo, ki jih povzročajo. Znano pa je tudi, da olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin zvišujejo HDL in znižujejo LDL holesterol in tako delujejo antiaterogeno.

 

Priporočljiva uporaba olja grozdnih pešk:

·        zaužijemo ga trikrat dnevno čajno žličko;

·        Pozor!: olja ne smemo piti ali se z njim mazati, če smo pod vplivom alkohola ali droge - v tej kombinaciji je močno poživilo!; 

·        olje je primerno za pripravo solat, kuhanje, cvrtje, pečenje, pri segrevanju se ne tvorijo prosti radikali, ojači aromo jedi ter se lepo kombinira z zelišči in začimbami;

·        uporablja se pri zdravljenju in preprečevanju obolenja žil ter motenj v krvnem obtoku, vključno pri težavah z venami, varicami, aterosklerozo in  boleznimi perifernega ožilja;

·        je močan antioksidant (visoka vsebnost vitamina E in C), krepi stene ožilja, mu daje tonus, krepi tonus ven ter zmanjšuje vazodilatacijo (razširjenost) kapilar;

·        proti starostnim lisam in pegam, dezinficira mastno kožo, kožo mehča, gladi in je ne pušča mastne, zmanjšuje strije;

·        ima visoko vsebnost  omega-6 in omega-9 maščobnih kislin, pospešuje tvorbo kolagena in s tem povečuje elastičnost kože, znižuje holesterol;

·        pospešuje cirkulacijo sistema in pomaga pri obnavljanju kože po uničenju zaradi UV žarkov, učinkuje proti staranju in nastajanju kožnih gub, to olje je zdravo in v svetu poznano iz antičnih časov;

·        olje iz grozdnih pešk uporabljajo tudi mojstri, ki izdelujejo glasbene inštrumente, kot tehnično olje, uporabljajo ga za zaščito lesa iz katerega ročno izdelujejo violine;

·        olje je nestrupeno in hipoalergijsko (zato ga pogosto najdemo tudi v kozmetičnih preparatih, še posebno za nego poškodovane kože, saj naj bi delovalo regenerativno), dobro je tudi za nego kože okrog oči;

·        ker je olje hitro prebavljivo in znižuje holesterol, je primerno za dietno prehrano, laboratorijske študije pa so pokazale, da preprečuje razvoj raka na dojki, želodcu, debelem črevesu, prostati in pljučih ter kožnega raka;

·        raziskave so pokazale, da lahko služi tudi za uravnavanje krvnega sladkorja ter odpravljanje slabljenja vida zaradi starosti in je učinkovit za blaženje različnih alergij in astme.

 

HLADNO STISKANO KONOPLJINO OLJE je zelo bogato, saj vsebuje kar 8 esencialnih aminokislin, veliko vitaminov B kompleksa  in vitamin E. Konopljino olje ima veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, skoraj 90 odstotkov, kar je izredno pomembno za človeško prehrano. Konopljino olje vsebuje omega-3, omega-6 in pa GLA. Ob tem je treba še posebej poudariti, da vsebuje od 50 do 70 odstotkov linolne (omega-6) kisline in od 15 do 25 odstotkov alfalinolenske kisline oz. Omega-3 maščobne kisline. Poudariti moramo, da je olje mogoče uporabljati tudi v različne zdravstvene namene. Olje iz konoplje je edino jedilno olje, ki vsebuje gamalinolensko kislino (GLA). GLA je pomembna za imunsko odpornost, povečuje tvorbo prostaglandinov in posledično pospešuje zdravljenje vnetnih procesov. S tem oljem je torej mogoče nadomestiti drage kapsule GLA. Konopljino olje z Omega-3 maščobnimi kislinami je v veliko pomoč pri lajšanju bolečin. Uporabljajo ga tudi pri bolnikih z AIDS-om, glavkomom, astmo, epilepsijo in še pri nekaterih drugih bolečinskih stanjih. Gamalinolenska maščobna kislina (GLA v tem olju predstavlja okrog 3% vseh polinenasičenih maščobnih kislin), pa ugodno učinkuje pri:

·        boleznih srca in ožilja, pri rasti las, preprečuje strjevanje krvi, regulira metabolizem;

·        kroničnem vnetju mehurja, luskavici, vnetju sklepov, osteoporozi, alergijah;

·        revmatičnem artritisu, predmenstrualnem sindromu, diabetični neuropatiji;

·        delovanju možganov, rasti in razvoju, zdravju kosti, stimulaciji kože;

·        vzdrževanju reproduktivnih sistemov, pomanjkanju pozornosti;

·        kot dodatek lahko podpira delovanje živcev in pomaga preprečevati bolezni živcev, ki jih povzroči diabetes;

·        lahko domnevno zmanjša hrepenenje po alkoholu in preprečuje poškodbe jeter;

·        pomaga pri obolenju hemoroidov;

·        zdravi in preprečuje vsa glivična obolenja nohtov in kože.

 

 

 

HLADNO STISKANO SONČNIČNO OLJE

Olje je zelo bogato z vitamini E, B, B1, B2, D in minerali - fosforjem, lecitinom, magnezijem. Kitajska medicina ga priporoča pri glavobolu, vrtoglavici, bolečinah v trebuhu in astmi. Vsako jutro je priporočljivo na tešče pogoltniti eno žličko olja, saj na tak način dobimo v organizem ogromno vitaminov. Še boljše zdravilne učinke pa dosežemo z oljno terapijo, pri kateri gre za ustno prebavo - v ustih 20 minut žvrkljamo olje, in v tem času se skozi ustno sluznico iz krvi izsesavajo strupi. Tega olja ne smemo pogoltniti, saj je postalo strupeno. Po žvrkljanju je potrebno umiti zobe.

Uporabljamo pa ga lahko tudi za pripravo vseh vrst solat, marinad in ostalih vrst hladnih jedi, pri postopkih temperaturne priprave hrane (dušenje, pečenje), pa se doda olje v zadnji fazi kot začimba, oziroma kalorični dodatek. Ker hladno stiskano olje vsebuje veliko polinenasicenih maščobnih kislin znižuje plazemski holesterol, zavira nastanek arterioskleroze in preprečuje bolezni srca in ožilja. Olje prav tako pospešuje prebavo. Lahko ga uporabljamo tudi za nego suhe kože in ran, ki nato hitreje celijo. Pri bolečih sklepih, napetostih v vratnih mišicah ali mišičnih krčih pomaga masaža s hladno stiskanim sončničnim oljem, saj pospešuje prekrvavitev in lajša bolečine.

 

HLADNO STISKANO BUČNO OLJE

Hladno stiskanemu olju pravimo tudi naravno - neobdelano olje, ker zaradi postopka obdelave, kjer temperatura ne presega 40° C, olje v sebi ohrani vse vitamine (A, A1, B6, C, D, E) in minerale (kalcij, magnezij, fosfor, kalij, železo, mangan, selen in cink). Olje je lahko prebavljivo, ne draži želodčne sluznice, ne povzroča zgage ampak jo celo blaži - zato je še posebej priporočljivo tistim, ki imajo želodčne težave. Hladno stiskano olje znižuje plazemski holesterol, je prav tako zdravilno pri vseh vrstah opeklin in ozeblin, težavah s prostato, ter težavah s črevesnimi zajedalci. Zelo je bogato z vitaminom E, katerega organizem potrebuje za normalno delovanje živčnega sistema, vpliva na plodnost in koristi pri obnovi rdečih krvnih telesc.

Olje je bogato tudi z visoko vsebnostjo delta-7-sterolov, ki deluje proti povečanju prostate (1g olja vsebuje 5mg). Večkrat nenasičene maščobne kisline v sodelovanju z drugimi učinkovinami pozitivno vplivajo na presnavljanje holesterola.

Visoka vsebnost vitaminov in mineralnih snovi pa pomaga pri odvajanju vode in koristi živcem, krepi mišičje in vezivno tkivo ter na splošno normalizira celično presnovo. Ščiti nas tudi pred prostimi radikali in preprečuje vse vrste poškodb, predčasno staranje, motnje v krvnem obtoku, arteriosklerotske spremembe, težave s prostato. Zelo učinkovito je tudi pri zdravljenju opeklin in ozeblin.
Bučno olje lahko uživamo hladno, kot preventivno zdravilo, kot dodatek raznim jedem in solatam, lahko pa ga uporabljamo tudi za pripravljanje raznih toplih jedi, omak in slaščic.


 

HLADNO STISKANO SEZAMOVO OLJE

Samo najboljše sezamovo olje je dobro hladno stiskano olje. Seme vsebuje veliko aminokislin maščobne kisline, ki so za prenos signala v živcih in za registracijo informacijo možganskih celicah. Olje ne vsebuje holesterola. Sezamovo olje čudovito izboljša okus različni hrani in  solatam, je tudi pomembno za zniževanje holesterola in ohranjanje zdravja.

To je eno najboljših olj, z veliko vsebnostjo antioksidantov omogoča lastno zaščito pred kvarjenjem.

Sezamovo seme vsebuje 21-26 % beljakovin, 54-59 % maščob, 9-17 % ogljikovih hidratov in 2-3 % vlaknin.

Vsebuje aminokisline v velikih količinah zlasti metionina in triptofana, ki sta pomembni za delovanje jeter, ledvic, izkoriščanje vitamina kompleksa. Vsebuje tudi veliko kalcija, kalija, fosforja, železa, vitamina B, E in je bogato z esencialnimi, nenasičenimi maščobnimi kislinami, voski in fosfati. Vsebuje naravna antioksidanta sezamol in sezamin ter ima visoko koncetracijo omega 6 maščobnih kislin Vsebuje tudi prostaglandin LEUKATRIN a tudi esencialne maščobne kisline, ki imajo vpliv razmnoževanje bakterij, virusov in celic.

Priporočljiva uporaba Sezamovega olja:

·        Vitamin E in maščobne kisline izboljšajo cirkulacijo krvi, preprečuje sivenje las, zmanjšuje pozabljivost

·        Kalcij v sezamu zaradi vezave na beljakovine deluje pomirjevalno

·        Pomaga pri zdravljenju kronični sinuzitisa, psoriaze

·        Služi kot naravni zaščitni faktor pred UV žarki

·        Preprečuje ozebline, poleti pa opekline

·        Priporočljivo je za najstnike z mastno in problematično kožo, saj ne maši por in preprečuje nastanek novih mozoljev ter nabiranje bakterij v lojnicah

·        Uporablja se tudi kot masažno olje, saj stimulira čvrstost sklepov

·        Pomaga tudi pri vnetju dlesni

·        Zmanjšuje brazgotine

·        Odličen je za lase, preprečuje izpadanje las, obnavlja podkožna tkiva, nevtralizira delovanje prostih radikalov in zavira procese staranja

·        Zelo primerno je kot dodatek pri pripravi testenin, vseh vrst hladnih jedi in je nepogrešljivo v kitajski kuhinji

 

HLADNO STISKANO LANENO OLJE

Laneno olje se pridobiva iz lanenih semen. Sveže, nepredelano laneno olje se uporablja v prehrani kot nadomestek  za druga rastlinska olja, predelano in v kombinaciji z raznimi aditivi pa je primerno tudi kot osnova za oljne barve in loščilo za les. Slednjemu po domače pravimo tudi firnež in dejansko ni primerno za uživanje. Laneno olje v prehrani je odličen vir dveh esencialnih maščobnih kislin, nujno potrebnih maščobnih kislin, ki jih človeško telo ne more proizvesti samo, zato ju je treba zaužiti s hrano: linolne in linolenske kisline. Laneno olje vsebuje 50% - 60% linolenske (omega-3) in približno 17% linolne kisline (omega-6).

Poleg izdatne količine esencialnih maščobnih kislin laneno olje vsebuje tudi skupino snovi, fitoestrogenov, imenovanih lignani. Lignani delujejo kot antioksidanti, raziskave pa so pokazale, da naj bi imeli preventivne učinke pred pojavom rakavih obolenj.

Laneno seme zagotavlja kar 75 do 800- krat več rastlinskih vlaknin in balastnih snovi kot katera koli druga vrsta rastlinskega vira. Vlaknine v lanenem semenu so iz vrste fitoestrogenov, naravnih estrogenov, ki sodelujejo v metabolizmu estrogenov – ženskih spolnih hormonov. Raziskovalci zatrjujejo, da vlaknine pri ljudeh znižajo nivo estrogena, in sicer z blokado encimov, ki so udeleženi pri gradnji estrogena v telesu.

Priporočljivo je, da zaužijemo eno do tri velike žlice lanenega olja na dan ali eno žlico olja na vsakih trideset kilogramov človekove teže, najbolje umešanega v beljakovinskem napitku ali nemastni skuti. Ob dieti se priporoča tudi sedem žlic lanenega olja dnevno. Za laneno olje velja, da je zelo občutljivo na visoke temperature, svetlobo in kisik. Če ga dodajamo v prehrano, ga moramo obvezno kombinirati z večjimi količinami antioksidantov (vitamin C, E, selen….). Več kot tri žlice lanenega olja na dan smemo jemati le kratek čas, sicer se lahko pojavijo druge težave (porušeno razmerje med omega-3 in omega-6).

Zaradi izredno visoke vsebnosti maščobnih kislin omega-3 učinki uživanja lanenega olja pozitivno vplivajo na:

·        Je pomemben regulator krvnega obtoka in prekrvitve, imunskega sistema in presnove maščobe

·        Zelo pomembno vlogo ima tudi kot osnovna substanca za sintezo prostaglandinov, hormonov, ki vplivajo na zmanjšanje holesterola in trigliceridov v krvi, preprečujejo zlepljanje trombocitov in nastajanje krvnih strdkov ter tako zmanjšujejo nevarnost ateroskleroze in srčnega infarkta

·        Normalizacija razmerja med HDL in LDL holesterolom

·        Znižanje krvnega tlaka

·        Omilitev simptomov artritisa in osteoratritisa

·        Zmanjšanje možnosti pojava raka na prsih in raka črevesja

·        Zmanjšanje hitrosti rasti rakavih celic

·        Preventiva in pomoč pri depresiji, zmanjšanje simptomov Kronove bolezni

·        Za preprečevanje in zdravljenje srčnih bolezni ter lajšanje vrste vnetnih obolenj in s hormoni povezanih težav, vključno z neplodnostjo

·        Laneno olje vsebuje tudi snovi, imenovani lignani, ki imajo pozitiven učinek na hormone, utegnejo pomagati tudi v boju proti raku, bakterijam, virusom in glivicam

·        Pomaga tudi pri angini pektoris

·        Laneno olje vsebuje rastlinske estrogene – fitoestrogene -, ki posnemajo ženski spolni spolni hormon estrogen, zato laneno olje ugodno vpliva na menstrualni ciklus, saj uravnovesi telesne količine estrogena in progesterona

·        Pripomore k boljšemu delovanju maternice, zato zdravi težave z neplodnostjo

·        Pomaga tudi lajšati simptome menopavze, kot so vročinski oblivi

·        Izkazalo se je dokaj obetavno pri zdravljenju moške neplodnosti in težavah s prostato

 

Laneno olje jemljite s hrano, saj izboljša njegovo absorpcijo telo. Lahko ga tudi pomešate s sokom, jogurtom, skuto ali drugimi živili oziroma pijačo

Za alfalinolensko kislino, katere najboljši vir je Laneno olje, velja, da ima že ob naštetih tudi zelo pozitivno delovanje na metabolizem maščob v telesu:

·        deluje antilipogenično (zavira shranjevanje maščob v telesu)

·        deluje antikatabolično (zavira razgradnjo mišičnrga tkiva)

·        poveča betaoksidacijo (izgorevanje maščob v telesu)

·        poveča občutljivost za inzulin v mišičnih celicah

HLADNO STISKANO OLJE IZ ĆRNE KUMINE

V črni kumini je zdravilo za vse bolezni, razen za smrt. Njena domovina je Egipt. Olje črne kumine preprečuje rast rakavih celic zmanjšala za 50 do 80%.

Oljene pridobiva iz majhnih semen rastline s hladnim stiskanjem. Seme črne kumine vsebuje več kot 100 zdravilnih sestavin, ki zdravilno vplivajo na naše telo, najbolj pomembne so: Omega 3 in Omega 6 maščobne kisline, vitamini: A, B1,B2, B6, E, C, minerali: Ca (kalcij), K (kalij), Fe (železo), Zn (cink), P (fosfor), Mg (magnezij), Se (selen).

 Olje črne kumine zdravi tako, da neposredno vpliva na imunski sistem za stabilizacijo telesa. Olje imunski sistem stabilizira v takšni meri, da se je sam sposoben braniti in zdraviti številne bolezni. Deluje pa tudi zunanje, npr. pri kožnih alergijah ali nepravilnostih ga nanesemo na oboleli del kože.

Olje črne kumine je močnejšega vonja, ki spominja na janež. Priporočamo dnevno dve čajni žlički, eno zjutraj, po zajtrku in eno čajno žličko zvečer po večerji. Učinki se poznajo že po nekaj dneh. Je edino olje, ki ga lahko damo tudi dojenčkom. Dojenčki in otroci do deset let starosti jemljejo pol čajne žličke 1x na dan, po obroku.

Nekaj bolezni, za katere obstajajo znanstveni dokazi, da se lahko pozdravijo z rednim jemanjem olja črne kumine:

·        preprečuje širjenje rakavih celic za 50 do 80 odstotkov - zdravniki v ameriški zvezni državi Karolini so ugotovili in dokazali, da je zdravljenje raka s pomočjo olja črne kumine bolj učinkovito, saj deluje brez kontraindikacij, kot npr. izguba las pri emoterapiji. Bolniki z rakom jemljejo dnevno tri čajne žličke olja.

·        pospešuje rast kostnega mozga za 250 odstotkov

·        akne

·        bolezni kože kot so: ekcemi, srbenje, nevrodermitis, rane, opekline

·        kožo naredi gladko in prožno, zato jo priporočamo nosečnicam                                  

·        pri doječih materah povečuje nastanek mleka

·        glivična obolenja

·        alergije, vnetja

·        astma in bronhitis

·        hemoroidi

·        prehlad in kašelj

·        glavobol

·        znižuje slab holesterol

·        znižuje krvni sladkor, zato jo zelo priporočamo diabetikom in sladkornim bolnikom

·        težave z želodcem, krči, napenjanje

·        zmanjšuje bolečine pri menstruaciji

·        pozitivno deluje na  prebavni trakt

·        pospešuje prebavo

·        ima pozitiven učinek na umirjanje želodca

·        spodbuja razstrupljanje telesa

·        povečuje telesno odpornost

·        pomirja razdražena  dihala

·        pozitivno vpliva na  delovanje srčno-žilnega sistema

·        spodbuja  normalizacijo  krvnega  tlaka

·        pospešuje prekrvavitev

·        pomaga odstranjevati žilne obloge

·        kot antibiotik širokega spektra pri bakterioloških in virusnih boleznih
kot adaptogen - snov, ki pomaga telesu pri  soočenju s spremembami


·        pri prekomernem  telesnem  in  duševnem stresu

·        kožne  bolezni, vključno z luskavico in plešavostjo

·        želodčne razjede, razjede dvanajstnika

·        bolezni trebušne slinavke

·        sindrom kronične utrujenosti, brezvoljnost, apatija

·        deluje kot zmerno aktiven  antidepresiv

·        deluje  razstrupljevaljno, izboljša presnovo

·        zmanjšuje željo po prekomernem  prehranjevanju

·        pozitivno deluje  pri okrevanju po operacijah in dolgotrajnemu  zdravljenju

·        obolenja ledvic in sečnih poti, vključno ledvic in sečnih kamnov

·        glavobol, migrena

·        bolečine v sklepih in mišicah

·        blagodejno vpliva na kronične bolečine

·        uničuje  človeške parazite in gliste  v črevesju

·        sanira posledice  pika žuželk ali kač

·        pomaga pri odpravi težav z neplodnostjo pri moških in ženskah

·        pomaga pri odpravljanju težav s prostato

·        omili posledice  različnih alergij in astme

·        znižuje visok krvni  tlak

·        normalizira zvišane vrednosti škodljivega holesterola LDL

·        normalizira raven sladkorja v krvi

·        odlično deluje pri težavah z diarejo (driska)

·        pomaga odpraviti škodljive stranske učinke kemoterapije

·        odlično vpliva na  preprečevanje bolezni, kot so rak

·        povečuje obnovo kostnega mozga do 250%

·        zmanjšanje rast tumorskih celic za 50%

·        redna uporaba podaljšuje življenje

·        pozitivno vpliva na bolezni srca in ožilja

·        za odpravo bolečin pri  vnetju  sluhovoda

·        nevtralizira vnetje dlesni in ustne votline

·        zmanjšuje težave v nosečnosti

·        pomaga pri okrevanju po preboleli zlatenici    

 

 

·        povečuje  nastajanje mleka v dojkah

·        pomaga pri  težavah  z jetri

·        pomaga pri zdravljenju AIDS, TB

 

MEDENO OREHOVO OLJE

Je mešanica hladno stiskanega orehovega olja in medu. Uporablja se kot olje za masažo, za piling kože, preprečuje nastajanje gub, pomaga blažiti bolečine pri preležaninah ter ima antiseptične lastnosti. Medeno orehovo olje pospešuje celjenje ran. Saj med deluje na rane tako, da spodbuja nastanek novega tkiva. Ravno velika vsebnost sladkorja dela med tako učinkovito protibakterijsko zdravilo, ki rano očisti infekcije. Med daje tudi vlažno in toplo okolje, ki je nujno za celjenje.

 

MEDENI OREHOV NAMAZ

 narejen je iz jedrc orehov ter medu. Med je že iz antičnih časov veljal za hrano bogov in napoj ki podaljšuje življenje.  Je mešanica vode, glukoze in fruktoze. Vsebuje vitamine, minerale in aminokisline. Ima zdravilne učinke saj krepi telo, odpira dihalne poti  in ima antiseptične lastnosti. Uničuje bakterije in preprečuje njihovo razmnoževanje.

Orehi vplivajo na zmanjševanje holesterola in vnetij. Vsebujejo vitamin c in e ter pomagajo pri zmanjševanju maščob v telesu. Uporabljamo ga kot namaz ali nadev, ter  za  piling kože.

 

SHRANJEVANJE HLADNO STISKANIH OLJ



Olja hranimo v temnem in hladnem prostoru! Ob vsakem odprtju bodite pozorni, da ste olje dobro zaprli nazaj, saj nenasičene maščobne kisline v njem reagirajo z zrakom in posledično olje ni več uporabno.

 

 

SIRUP PROTI KAŠLJU – ČRNA REDKEV S TIMIJANOM IN MEDOM

Sirup vsebuje med, sok črne redkve, ki vsebuje vitamin A, ki prispeva k ohranjanju zdravih sluznic. Okus medu in črne redkve v sirupu dopolnjujeta naravna aroma timijana, zato je sirup odličnega okusa in ga boste z veseljem uživali. Sirup je primeren tako za odrasle kot otroke. Ker je dodan  med, sirup odpira dihalne poti  in preprečuje razmnoževanje bakterij ter krepi imunski sistem. Priporočena dnevna količina je 6 žličk na dan – sirup je pred zaužitjem treba zadržati v ustih.

 

KONOPLJINA MOKA

Konopljina moka je zelo primerna za peko in kuho, saj jedem doda svoj poseben okus po oreščkih, obenem pa je bogat vir beljakovin in mineralov. Vsebuje tudi visok delež vlaknin. Ne vsebuje glutena. 10-15% vaše moke enostavno zamenjate s konopljino in popestrite vaše stare recepte. Konopljina moka je lahko tudi okusna in zdrava alternativa za zgoščevanje juh in omak!

 

MOKA GROZDNIH PEŠK

Vsebuje linolno kislino, nenasičeno maščobno kislino, ki je poznana, kot ena od esencialnih maščobnih kislin, ki je naš organizem ni sposoben proizvesti sam, zato jo moramo nujno dobiti s hrano,  vsebuje tudi zelo visoko koncetracijo vitamina E in C, flavonoidov in rastlinske sestavine imenovane procianidin, trenutno poznan kot najuspešnejši lovec prostih radikalov. Pri peki  kruha jo dodajamo 10-15% .

 

LANENA MOKA

Kruhu daje poseben okus in jo dodajamo 10-15 %.

 

OREHOVA MOKA

Dodajamo jo pri peki kruha 10-18%.

Vse moke lahko uporabljamo tudi pri peki piškotov in peciv, saj nam dajo posebno naravno  barv in aromo.

 

GOZDNE PEČKE – PROTI BOLEČINAM

Pečke segrejemo v pečici na 55°C za 30 min. Segrete damo v laneno vrečo katero položimo na mesto bolečine, kot so zobobol, glavobol  bolečine grla, ušesa in vnetja pluč. Peške imamo na mestu bolečine celo noč.

 

 

 

 

cebelar.pogorevc@gmail.com

GSM 041 534 772

Čebelar Koni

 

 

1 Comment

Borba sedanjosti..

26/11/2014

0 Comments

 
Bolezen sodobnega časa
File Size: 3533 kb
File Type: pps
Download File

0 Comments

Razstrupljanje

26/11/2014

0 Comments

 
Picture
RAZSTRUPLJANJE SKOZI USTA

oljna terapija po dr. Karachu 

Razstrupljanje
File Size: 178 kb
File Type: doc
Download File

0 Comments

Sirotka

26/11/2014

0 Comments

 
Picture
Kaj ostane, ko iz sesirjenega mleka vzamemo sir? Vse, kar kaj velja, čeprav je tej tekočini, seveda povsem neupravičeno, namenjena usoda odpadka. Imenuje se sirotka. Vendar znano je, da je dobrota sirotka, zato … Okusimo, izkusimo, razživimo se, po potrebi tudi ozdravimo.

Vzrok največje mlečne skrivnosti, ki jo mlekarska in sirarska stroka dobro poznata in zanju to nobena skrivnost ni, je njegova beljakovinska sestava. Rekli bi, da je beljakovina pač beljakovina, vendar temu še zdaleč ni tako. Imajo zelo različne lastnosti in nekatere se razlikujejo kot noč in dan in mlečne beljakovine so zelo nazoren primer. 

Njihov »težki« del predstavlja kazein, medtem ko »lahke« beljakovine zastopajo albumini in globulini. Razlika med njimi je velikanska, dobesedno. Kazein na molekularni ravni tvori večje skupke, medtem ko so albumini in globulini majhne molekule. Zaradi tega je kazein težje prebavljiv, albumini in globulini pa naravnost »smuknejo« iz prebavil v telo in so znani kot najkakovostnejše beljakovine sploh. Njihov izkoristek v telesu je 100 %, medtem ko iz kazeina »potegnemo« največ le dobrih 70 %.

Kazein ima to lastnost, da pod vplivom sirišča ali kisline izstopi iz mleka (koagulira) že pri dobrih 30 oC, kar s pridom izkoriščajo v sirarstvu. Sir, bodisi mlad ali star, zato bo beljakovinski plati ni nič drugega kot kazein. Albumini in globulini, ki ne koagulirajo pri omenjenih razmerah, ostanejo v sirotki, ki iz sirarskih kotlov ponavadi odteče v kanal. 

Toda, če sirotko segrejemo na dobrih 90°C in dodamo nekaj kislega (kisavo, citronsko kislino; ovčji in  kozji sirotki ni treba dodati nič) izstopijo v obliki skute. Da ne bo pomote – tisto, kar običajno imenujemo skuta, ni nič drugega kot sveži kisli sir, torej po beljakovinski sestavi kazein, »prava« skuta pa je po beljakovinski plati drugo vesolje, saj jo sestavljajo albumini in globulini. Za razliko od »neprave« skute je naprodaj pod imenom albuminska ali sirarska skuta.

Iz opisanega postopka je razvidno, da sirotka ni ena, ampak sta sirotki dveh vrst. Ko sesirimo 100 litrov mleka, v sirarskem kotlu zatem, ko vzamemo iz njega sir, ostane okoli 90 litrov sirotke. Je mlečno bele barve in zgleda podobno, kot če bi z vodo razredčili mleko. Ker je to prva sirotka od dveh, jo lahko po domače imenujemo »ta prva sirotka«, medtem ko jo strokovno izrazoslovje pozna pod imenom primarna sirotka. V njej je približno polovica rudnin in vitaminov mleka, albumini in globulini, nekaj malega maščob, ker so večinoma »pristale« v siru, in skoraj vsa laktoza, to je mlečni sladkor.
Ko iz sirotke pridobimo še skuto, v kotlu ostane »ta druga sirotka« oziroma sekundarna sirotka. Od izhodiščnih 100 litrov mleka je ostane, torej nastane okoli 85 litrov. Je povsem drugačna od primarne sirotke, saj je bolj prozorna in izrazito zeleno rumena zaradi laktoflavina, različice vitamina B2. Po sestavi je precej podobna primarni sirotki, le da ne vsebuje skoraj nič več beljakovin in maščob, še vedno pa predstavlja približno polovico mleka po vsebnosti rudnin in vitaminov. Sekundarna sirotka, ki nekaj časa stoji na svetlobi, se razbarva ter postane motno belkasta.


Sveža primarna sirotka je sladkega okusa in prijetne arome, po kateri je podobna precej razredčenemu mleku. Na hladnem se ohrani največ nekaj dni, zatem se začne kisati. Če je na sobni temperaturi, se skisa še prej, podobno kot mleko. Kisanje v nobenem primeru ni znak kvarjenja, temveč naraven proces, med katerim se celo poveča njena zdravilna moč zaradi nastajajoče mlečne kisline in bistvenega povečanje probiotičnih mlečnokislinskih bakterij v njej.

Kisla primarna sirotka je blago do močneje kisla, z jogurtu, kefirju ali kislemu mleku podobno aromo. Kislo sirotko lahko v zaprti posodi na hladnem hranimo več mesecev. Dalj časa ko stoji, bolj kisla postaja. Med kisanjem se na vrhu zberejo skupki, ki jih sestavljajo albumini in globulini. Če imamo kislo sirotko v odprti posodi, čez čas nastane sirotkin kis.

Sveža sekundarna sirotka se običajno ne skisa sama ali je proces precej bolj dolgotrajen, zato ji koristi cepivo v podobi kisave ali kisle sirotke. O kisavi je govora v posebnem oddelku.



0 Comments

ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA

11/11/2014

0 Comments

 
Nekaj časa nazej sem bila v Ljubljani na skupščini mojega društva Limfom&Levkemija in nam je ob koncu predavala o zdravem načinu življenja  onkologinja dr. Irena Zupan, ki je tudi sama preživela raka in se zdravila tudi s kemoterapijami, ki jih je prvotno predpisovala svojim pacientom. 
Povedala nam je, da ko je zvedela za diagnozo, so se tudi njej zatresla kolena, čeprav je kot zdravnica-onkologinja predpisovala doze kemoterapij svojim pacientom. Tako smo iz prve roke izvedeli, kako se je spoprijela s tem in na temo "ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA" nas osveščala, kaj je potrebno spremeniti, da ostaneš zdrav.

KNJIGE, KI JIH PRIPOROČA VSAKEMU:
ŽIVLJENJE BREZ RAKA - dr. David Servansheiber
S HRANO PROTI RAKU - dr. Richard Beliveau, dr. Denis Gingras
ZELENO ZA ŽIVLJENJE - Victoria Boutenko
SVEŽA ZELENJAVA IN SADNI SOKOVI - Norman W. Wolker
UČBENIK ŽIVLJENJA  - Martin Kojc
ŠČEPEC REŠITVE - Sanja Lončar, Sabina Topolovec, ....
ŽIVLJENJE JE TVOJE - Luiza ....
POTOVANJE DUŠ - nisem zapisala avtorja
 
DRUGA PRAVILA ŽIVLJENJA
- Fizična aktivnost
- Sončenje - vsaj 1/2 ure na dan
- Prijatelji - vsaj 2 prijatelja, s katerima se lahko pogovarjaš vsak dan
- Dihalne tehnike
- Lokalna skupnost 


NEGUJTE SREČO KOT ROŽE NA VRTU

Povejte vsem svojcem, prijateljem, sodelavcem naprej ....

NUJNO morate v zimskih in pomladnih mesecih, ko ni sonca uživati -  PLIVIT D3 (vsaj 1000 enot na dan), to je vitamin D3, ki se ustvarja v koži s pomočjo sonca, vendar ga dosti mesecev v letu ne dobimo dovolj. Je zelo pomemben tudi za absorbiranje kalcija za kosti. Dobi se na recept, zato zahtevajte pri osebnem zdravniku, da vam ga napiše na recept.


ČRTAJTE IZ PREHRANE:
- beli sladkor  (alternativa: med, javorjev sirup, naravni sladkor)
- bela moka (uporabljajte izključno polnozrnate moke)

OMEJITE KRUH oz. jejte domačega iz polnovredne moke (brez aditivov), beli kruh vsebuje gluten, ki lepi črevesje.

ZELENI ČAJ -
uživajte od 3 do 6 skodelic dnevno (pustite čaj v vodi 6-10 min), ker vsebuje takoj za vitamimom D3 največ fitokemikalij         (antioksidantov)
BELI ČAJ - ima še več fitokemikalij
ČRNI ČAJ - je obdelan, ne vsebuje fitokemikalij!


OLJA  IN MAŠČOBE

Uporabljajte nenasičene maščobne kisline - olja, ki vsebujejo OMEGA 3

 
Laneno seme (stolčite ali zmeljite sproti)
Laneno olje - v kombinaciji z bio skuto in sproti zmletimi semeni lana (zdrav zajtrk)
Oljčno olje - segrevanje do 45 stopinj!


OMEGA 6:

Z njimi so bogata vsa hladna stiskana in nerafinirana rastlinska olja:
  • sončnično
  • bučno
  • sezamovo
  • koruzno
  • repično 
  • konopljino
  • žafranovo


Če že morate cvreti-pražiti, uporabite:
- repično olje
- sezamovo olje
- kokosova mast


KURKUMA - vsaj 1/2 žličke dnevno na vse mesne in zelenjavne jedi!
                 Maksimalno uporabljajte tudi druge začimbe!

JAGODIČEVJE - vsebuje največ fitokemikalij (antioksidantov) - tudi pravilno zmrznjeno ne izgubi vitaminov

PARADIŽNIK - vsebuje največ likopena (ekološki)
                  Ko ga je največ je najbolj učinkovit, če ga prepražite na olivnem olju + brokoli.

ČRNA ČOKOLADA - lahko uživaš vsak dan

KRIŽNICE - uživaj vsak dan
- brokoli
- zelje
- ohrovt

RDEČE VINO - lahko vsak dan ob jedi  (pa ne preveč enot, samo 1do2)


Lep dan vam želim, osveščajte se, ne pozabite nase, zdravo se prehranjute in brzdajte stres!


0 Comments

Hrana v medicini prihodnosti

27/10/2014

0 Comments

 
Zakaj bo prehrana postala temelj zdravljenja sodobnih kroničnih bolezni?
Znanstveno dokazana dieta, ki zdravi bolezen srca.
Tri vrste živil, ki škodijo vašemu srcu in zdravju!
Živila, ki morajo biti vključena v vsak vaš obrok, če ste resni glede vašega zdravja.
Sedem nasvetov za boljše zdravje vašega srca, ki jih lahko uporabite že danes!

Avtor: Uroš Šnigoj
Hrana v medicini prihodnosti
File Size: 705 kb
File Type: pdf
Download File

0 Comments

POST in RAZSTRUPLJANJE

23/10/2014

0 Comments

 
Picture
Vir: crisarcangeli.com
post.doc
File Size: 287 kb
File Type: doc
Download File

razstruplanje.doc
File Size: 91 kb
File Type: doc
Download File

6 pogostih napak pri razstrupljanju:

1. Voda je osnovno topilo in čistilo telesa!
Nobeno prehransko dopolnilo in nobena zdravilna učinkovina iz zeliščnih pripravkov in čajev ne more opraviti svojega dela, če vaše telo ni hidrirano. Pri razstrupljanju telo potrebuje zadostno količino vode, ki lahko  pospešeno splakuje nakopičeno umazanijo. Zato je obvezen spremljevalec uživanja snovi, ki razstrupljajo (npr. alg, regrata ali aloe), voda – brez nje lahko pride do zaprtosti in z njo povezanimi težavami.

2. Pozabite na hitre rešitve
Mnogi si želijo v enem tednu svoje telo očistiti vse navlake, ki so jo kopičili desetletja. Procesa izločanja strupov ni težko sprožiti. Vprašanje pa je, ali jih bo telo lahko izločilo ali jih bo zgolj prestavilo v druga tkiva.  Če so vaše ledvice in mehur preobremenjeni z izločanjem velikih količin toksičnih snovi, se jih telo poskuša znebiti skozi sluznice in kožo. Če imate hemoroide, se lahko zgodi, da se zaradi povečanega kopičenja toksinov spet aktivirajo.
Prehitro razstrupljanje telo začasno zakisa, s čimer ustvari ugodne pogoje za razvoj infekcij, povzroči lahko nastanek izpuščajev, vnetje mehurja in druge težave, ki se jim z manj radikalnim, manj intenzivnim,  s postopnim in z dalj trajajočim razstrupljanjem izognemo. Počasi se daleč pride.

3. Kolonoterapija ni za vsakogar
Zdravo črevo je pogoj za zdravje celotnega telesa, a tudi na tem področju ne morete vsega opraviti čez noč. Če so v vašem črevesju nastajale obloge mesece ali desetletja, je tkivo, ki toliko časa ni bilo normalno prekrvavljeno in gibljivo, zelo občutljivo. Hitro luščenje nakopičenih snovi lahko pripelje do maceriranja (izluževanja, razvlaknjenja oziroma do poškodb črevesja). Blage oblike klistira, kura s pitjem gline ali razstrupljevalnih zeliščnih čajev potrebuje več časa, a vaše črevesje očisti postopoma in brez tveganja.

4. Post ni za vsakogar
Post je odlična tehnika razstrupljanja za ljudi, ki ga izvajajo redno, so relativno dobrega zdravja in nimajo težav z izločali. V javnosti pogosto slišimo spodbudne zgodbe tistih, ki so se s postom rešili zelo težkih bolezni. Pričevanja tistih, ki so težko zdravstveno stanje s postom še poslabšali, pa ne pridejo v javnost. Post namreč sproži izločanje nakopičenih strupov iz tkiv, ali bodo zares zapustili telo, pa je odvisno tudi od vrste drugih ukrepov, ki jih moramo pravilno izvajati (kopeli, klistir, spodbujanje cirkulacije krvi in limfe, telesna hidracija…).
Pri težavah s kandido, na primer, lahko post vse le še poslabša - kvasovke se zaradi pomanjkanja hranil umaknejo v druga tkiva, od koder jih je še težje spraviti.
Zagotovo je najslabši scenarij čakati do zadnjega trenutka in se posta lotiti kot rešilne bilke, v katero polagamo vse svoje upe. Post je mogočno zdravilno sredstvo, ni pa vsemogočno in zagotovo ni enkratni ukrep, ki lahko popravi vse grehe iz vaše preteklosti.

5. Kopeli so odlična rešitev, vendar…
Kopanje v slani vodi ali posebnih alkalnih slanicah je odličen način, da telo osvobodimo odvečnih strupov. Vendar bodite pozorni, da se v kad ne odpravite dehidrirani. V alkalnih kopelih telo izgubi veliko vode, kar lahko povzroči omotičnost in dehidracijo, ki bi vaše stanje še poslabšala. Razen vode v takšnih primerih pomaga uživanje himalajske slanice ali kokosove vode, kot naravnih virov elektrolitov.

6. Procesa razstrupljanja ne sprožajte med nosečnostjo!
Vse najhujše strupe, ki jih v življenju zaužijemo, telo shrani v maščobno tkivo. Če se začnejo v času nosečnosti maščobne zaloge topiti, se strupi vrinejo v obtok in bi  lahko končali v telesu še nerojenega otroka. Zato je zelo pomembno, da nosečnice v času nosečnosti ne hujšajo in ne sprožajo razstrupljevalnih procesov. To je treba storiti, če je potrebno, pred nosečnostjo ali po končanem obdobju dojenja. 

7.4.2008, vir: www.zazdravje.net

0 Comments

Zakaj je namakanje oreščkov tako pomembno?

23/10/2014

0 Comments

 
Zakaj je namakanje oreščkov tako zelo pomembno? Pri kar nekaj ljudeh smo opazili, da imajo kljub uživanju zdrave in priporočljive hrane pomanjkanje nekaterih pomembnim vitaminov in mineralov. So utrujeni, z glavoboli, nizkim pritiskom…Tudi sama sem imela veliko premalo železa, moja znanka magnezija in vitamina b12 … Zdravniki so mi predpisovali različne železove pripravke (tablete, injekcije) in mi govorili, naj jem jetrca in rdeče meso. Pa ga nisem. In zdaj opažam, da ima takšne težave vedno več ljudi, kljub zdravemu prehranjevanju. Zakaj?

Ovsena kaša vsako jutro za zajtrk, pest mandljev, rižota z brokolijem za kosilo…so bili tisti, ki so blokirali absorbcijo hranil, iz sicer zelo zdravih živil, v moje telo. (Brokoli je zelo zdrav, vsebuje pa goitrogene-inhibitorje.)

Npr. oves morate namakati nekaj ur preden ga jeste. To je resnično zelo pomembno. Včasih je na embalaži vedno pisalo, da je ovseno kašo pred uživanjem ali kuhanjem potrebno namakati, vendar tega ni več in smo na to žal pozabili.

Vsa zrna v ovoju vsebujejo fitinske kisline (organske kisline, v katere je vezan fosfor). Fitinska kislina se lahko poveže s kalcijem, bakrom, magnezijem, železom in s cinkom ter blokira njihovo absorbcijo. Zato lahko pride v telesu do resnega pomanjkanja mineralov in izgube kostne mase. Z namakanjem nekaj manj kot  sedem ur v topli vodi, nevtraliziramo velik del fitinske kisline.

Namakanje oreškov, zrnja, semen in stročnic Oreški, semena,stročnice in rastline preživijo zato, ker se v njihovem ovoju skrivajo strupeni zaviralci rasti, dokler pogoji narave niso usterzni za njihovo rast. Obrambni mehanizem narave vključuje prehranske zaviralce in strupene snovi, ki so v ovoju in se seveda lahko odstranijo, če je dovolj padavin in se kalitev  lahko začne. Z namakanjem naših oreškov samo posnemamo naravo.

Prehranske zaviralce in strupene snovi, ki so v ovoju zrn in semen, je mogoče zmanjšati ali odpraviti z namakanjem. Ti inhibitorji in strupene snovi so ACE, fitati (fitinska kislina), polifenoli (tanini) in goitrogeni.

Kaj so inhibitorji encimov? Obstajajo prebavni encimi in presnovni encimi. Prebavni encimi sodelujejo pri presnovi hrane, presnovni encimi pomagajo pri vsakem biološkem procesu v telesu.

Inhibritorji encimov pa dušijo encime in zavirajo njihovo delovanje. Iz tradicionalnih navad ljudi vemo, da so nagonsko vedeli, da je pred uživanjem semen le te najbolje namakati ali jih pustiti, da delno kalijo. To je zato, ker stročnice, oreščki in zrna vsebujejo številne inhibitorje encimov, ki lahko resnično obremenjujejo prebavni mehanizem, če jih uživamo v večjih količinah.

Kaj so fitati? Vsa zrna vsebujejo fitinsko kislino v zunanji plasti ali v otrobih. Ta se lahko veže s kalcijem, magnezijem, bakrom, železom in predvsem s cinkom v prebavnem traktu  ter blokira njihovo absorpcijo. Sodobne zgrešene navade uživanja velikih količin nepredelanih otrobov, na začetku prebavo in presnovo pogosto izboljšajo, kasneje pa lahko povzročijo sindrom razdražljivega črevesja in številne druge škodljive učinke.

Kaj so tanini? Čreslovina ali tanin je rastlinska spojina, ki veže in obarja ali zvija proteine.

Tanini, če so zaužiti v prevelikih količinah, inhibirajo abosrpicijo mineralov kot sta železo in kalcij. Pomanjkanje železa lahko pripelje do anemij, pomanjkanje kalcija pa do osteoporoze. Tanini zmanjšajo razpoložljivost rastlinskih virov železa, vplivajo pa tudi na slabšo absorpcijo mineralov, ki se nahajajo v sledvoih (cink, baker, magnezij).

Kaj so ACE? ACE so prav tako zaviralci, dokazano pa imajo neželjene stranske učinke, kot so hipotenzija, suh kašelj, težave z ledvicami, glavoboli, vrtoglavica, utrujenost, slabost, vnetja, bolečine … Prav posebno se jim morajo izogibati nosečnice.

Kaj so goitrogeni? Goitrogeni so naravne snovi, ki lahko vplivajo na delovanje žleze ščitnice, saj zavirajo njeno delovanje tako, da se vmešavajo v privzem joda

 Zakaj namakati oreške, zrnje in semena?

1. Za odpravo ali zmanjšanje fitinske kisline.
2. Za odpravo ali zmanjšanje taninain goitrogenov.
3. Za nevtralizacijo ACE.
4. Za spodbujanje proizvodnje koristnih encimov.
5. Za povečanje količine vitaminov, predvsem B vitaminov.
6. Za razgradnjo glutena in lajšanje prebave.
7. Za lažjo absorpcijo proteinov.
8. Za preprečitev pomanjkanja mineralov in izgubo kostne mase.
9. Za nevtralizacijo strupov v debelem črevesu in za čisto debelo črevo.
10. Za preprečevanje številnih bolezni in ohranjanje zdravstvenih pogojev.


Namakanje omogoča encimom in drugim koristnim organizmom v zrnju razgraditi in nevtralizirati velik del fitinske kisline. Namakanje v topli vodi nevtralizira ACE, ki je prisoten v vseh semenih in spodbuja proizvodnjo številnih koristnih encimov. Delovanje teh encimov poveča količino vitaminov, predvsem B vitamina. Med postopkom namakanja in  fermentacije se gluten in druge težko prebavljive beljakovine deloma razgradijo v enostavnejše komponente, ki se lažje absorbirajo.



Kako dolgo poteka proces namakanja? V nekaj manj kot sedmih urah namakanja zrnja v topli vodi se nevtralizira velik del inhibitorjev. Razpokana zrna namakamo čez noč, moko pa pri sobni temperaturi vsaj dvanajst ur, še boljši rezultati pa bodo po 24 urnem namakanju.

Ali se oreške, zrnje in semena uporablja mokre? Meni so mokri mandlji zelo všeč. Če želite sestavine suhe, jih lahko posušite v dehidratorju ali v pečici na najnižji temperaturi v 24 – 48 urah.
Pšenico namočimo za 8 do 22 ur, nato odcedimo in speremo. Tudi pšenico lahko na nizki temperaturi posušimo v dehidratorju ali pečici, nato pa jo zmeljemo in uporabimo moko kot običajno.


Nasveti za stročnice Fižol ali stročnice moramo namakati v vodi vsaj dvanajst ur pred kuhanjem. Namočen in posušen fižol se lahko kot moka uporablja za zgoščevanje jedi in peko. To je koristen nasvet za dieto brez glutena.
Priporočljiv nasvet pri namakanju stročnic je, da damo na dno posode, v kateri bomo namakali stročnice, en del morskih alg v razmerju enega dela alg in šestih delov stročnic. S tem izboljšamo okus, olajšamo prebavo, vsebujejo več hranilnih snovi in jed se hitreje skuha. Stročnice namočimo za l2 ur ali čez noč. Še boljši rezultat dosežemo, če vodo enkrat ali dvakrat zamenjamo. Leča in cel sušen grah zahtevata krajše namakanje, medtem ko soja vpije več tekočine. Namakanje mehča ovoj in  začne se proces kaljenja, ki odpravlja fitinsko kislino, s čimer se poveča vsebnost mineralov. Namakanje spodbuja tudi hitrejše kuhanje in izboljša prebavljivost. Preden voda v kateri kuhamo stročnice zavre, z zajemalko odstranimo peno in jo zavržemo. Kuhamo v odkriti posodi še 20 min. Tudi s paro se izločajo neprebavljivi encimi.


Na forumih večkrat beremo, da se pri ljudeh, ki velikokrat uživajo cela zrnja, pojavijo akne, ki izginejo, ko prenehajo s tako hrano. Hrana bogata z nefermentiranimi zrni dejansko povzročajo pomanjkanje mineralov in sindrom razdraženega črevesja, tako da ni čudno, da se naša koža izboljša, ko prenehamo s tako hrano.

Od sedaj naprej vsak večer namočim svoj oves za zajtrk, stročnice za kosilo, oreščke in suho sadje za malico…in težav s pomanjkanjem pomembnih hranil nimam več.

 

0 Comments

Začimbe in zdravje

21/10/2014

0 Comments

 
Zacimbe in zdravje
File Size: 5667 kb
File Type: doc
Download File

0 Comments

Starodavni tibetanski recepti za dolgo življenje

21/10/2014

0 Comments

 
Tibetanski zdravstveni sistem je eden od najstarejših na svetu.
Staro tibetansko zdravljenje temelji na bogatem poznavanju in uporabi zelišč.
Pri nabiranju rastlin in plodov pazijo na vse – od mesta, na katerem rastlina uspeva, do pozicije zvezd v trenutku, ko rastline nabirajo.

 Zdravila iz zgodnje tibetanske kulture lahko vsebujejo tudi več kot 100 sestavin. Tokrat smo jih izbrskali nekaj, ki jih lahko uporabljate tudi pri nas, saj so iz sestavin kot so česen, limona, ingver in med. Ti pripravki se uporabljajo za čiščenje ožilja, sprostitev in pomladitev telesa.

Tibetanska pijača za zdravo srce in ožilje

 To je pripravek za postopno čiščenje maščobnih oblog iz krvnih žil in preprečevanje srčnih napadov in kapi. Prav tako preprečuje nastanek tumorjev, izboljšuje vid in pomlajuje telo.

 Sestavine:
  1 kg ekološko pridelanih limon
  300 g česna

Priprava: Limone (z lupino) in česen zmeljemo in mešanico stresemo v 1,5 litra vrele vode in jo nato v pokritem loncu na zmernem ognju kuhamo natanko 15 minut. Ohlajeno mešanico v kozarec in ga zaprite. Pripravek uživajte 25 dni, po pol decilitra na dan. Nato naredite 10-dnevni premor in ponovite postopek. Postopek se lahko izvaja enkrat ali dvakrat letno, največ enkrat vsakih šest mesecev. Cilj zdravljenja je izboljšanje splošnega zdravja telesa in čiščenje maščobnih oblog, obvezno pa je treba upoštevati tudi 10-dnevni premor pred začetkom katerega koli novega načina zdravljenja.

 Tibetanski čaj za sprostitev

 Ta pripravek se uporablja za sprostitev in blaženje učinkov stresa, pravijo pa tudi, da podaljša življenje.

 Sestavine:
    5 g naribanega ingverja
    2 žlici limoninega soka
    2 žlici medu
    ščepec čilija
    ščepec janeža

Priprava: Skuhajte 2 litra vode in pustite, da vre 5 minut in jo nato odstavimo iz ognja.
Ohlajeni vodi dodamo nariban ingver, limonin sok, 2 žlici medu, ščepec popra, čili in janež. Čaj lahko pijete čez dan, eno skodelico po požirkih pred vsakim obrokom. Količina iz recepta je predvidena za tri ali štiri osebe.

 Tibetanski pomlajevalni eliksir za telo

 Ta mešanica česna, medu in limone v tibetanski medicini je znana kot naravni eliksir, ki uspešno premaguje učinke staranja.

 Sestavine:
    10 glav česna
    Limonin sok 10 limon
    1 kg medu

Priprava: Drobno sesekljajte 10 glav česna in jih zmešajte z enim kilogramom medu in sokom limon. Mešanico vlijte v posodo, pokrijte in pustite da stoji osem do deset dni. Nato naravni eliksir jemljite iz posode s čisto žlico, dvakrat na dan – zjutraj na prazen želodec in zvečer pred zadnjim obrokom.

 Zakaj so ti recepti so tako učinkoviti?

 Recepti vsebujejo tri izmed najbolj zdravih sestavin iz ljudskega zdravilstva: med, limono in česen. Vsak izmed njih ima številne koristne lastnosti za zdravje.

Česen ščiti krvne žile, znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi ter zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. Med drugim je koristen tudi pri preprečevanju raka in ščiti pred mnogimi kroničnimi boleznimi.
Lajša gripo in prehlad, ubija nezaželene črevesne parazite, glivice ali nezdravljene bakterijske okužbe, krepi imunski sistem, zavira staranje ter zmanjšuje utrujenost in napetost.

Limona je močan antioksidant, malo kdo pa ve, da ima tudi antibiotične lastnosti. Zahvaljujoč močni bioučinkovitosti – sposobnosti, da se v krvi zadrži do 24 ur – je učinkovita pri preprečevanju raka in njegovega širjenja na okoliške organe.
Poleg že vsem znanih pozitivnih lastnosti preprečuje tudi kopičenjeholesterola v stenah arterij in prispeva k nižanju slabega holesterola, kar nas varuje pred možgansko kapjo in srčnim infarktom.
Poleg dobrih učinkov na naše zdravje, limone kot močan antioksidant tudi upočasnjujejo procese staranja celic.

Tudi med je antioksidant, ki ima tudi antibiotične lastnosti. Naše telo ščiti pred škodljivimi snovmi, v kombinaciji z zelišči pa lahko še povečamo njihovo učinkovitost.

0 Comments
<<Previous
Forward>>

    ZDRAVO ŽIVLJENJE


    Iskalnik:

    h

    Arhiv člankov:

    January 2017
    January 2016
    October 2015
    June 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014

Powered by Create your own unique website with customizable templates.