
Božje žito
Amarant je izredno staro žito, ki ga vse pogosteje opazimo na jedilniku sodobnih ljudi. Bogato žito izhaja iz Južne Amerike Amarant je psevdo žito, kot so ajda, proso in kvinoja. Ljudje ga danes uporabljajo kot žitarico, listnato zelenjavo ali celo kot čudovito okrasno rastlino. Za gojenje je rastlina izredno nezahtevna, saj uspeva tudi visoko v Andih (2000 m nadmorske višine), kjer so klimatske razmere neprimerljive z našimi. Ljudje so ga uporabljali že pred osem tisoč leti nazaj, njegova moč in uporaba pa sta dosegla že sodoben čas. Azteki in Inki so ga uporabljali pri pripravi različnih okusnih jedi in iz njega pridelovali različne okusne napitke.
V času kolonizacije je amarant popolnoma izginil, saj so ga Evropejci po osvajanju ozemelj Južne Amerike določili kot nepomembnega in so ga nadomestili z drugimi pridelki. Glede na to, da je rastlina dobro odporna in izredno prilagodljiva na skromne razmere, se je obdržala vse do danes, saj dobro uspeva tudi na neobdelanih kmetijskih območjih in njihovih obrobjih.
Amarant je širokolistna rastlina, ki jo prepoznamo po rdečih oziroma roza cvetovih (lahko so tudi beli). Listi so temno zelene barve, podobni špinačnim, tako kot njegov okus in oblika.
Vsemogočna zdravilna moč amaranta
Amarant je izredno bogato žito. 100 gramov semen vsebuje 371 kalorij in vsebuje veliko več rudnin kot pšenica (osemkrat več). Vsebuje od 14 do 16 odstotkov visoko kakovostnih beljakovin in 7 do 9 odstotkov maščob. Od tega je približno polovico maščobnih kislin kakovostnih in zdravih omega-6 maščob. V semenu najdemo še 7 odstotkov vlaknin ter med 60 in 65 odstotki ogljikovih hidratov. Pomembna je vsebnost esencialnih aminokislin, kot sta lizin in metionin, ki sta izredno redki aminokislini v marsikateri hrani. Amarant vsebuje tudi nekaj vitaminov skupine B, pa tudi A, C in E ter pomembne minerale, kot so kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, cink in kalij.
Izredno pomembna sestavina, ki jo vsebuje amarant, so fitosteroli, holesterolu podobne sestavine, ki imajo v našem telesu zaščitno vlogo. Glede na slednje sestavine nas amarant ščiti pred različnimi degenerativnimi boleznimi, saj pomaga ohranjati ožilje prožno in varuje pred rakavimi obolenji. Zanimiva je tudi ugotovitev, da naj bi preprečeval tudi zgodnje sivenje las.
Glede na to, da amarant ne vsebuje glutena, je izredno primeren za diete pri celiakiji. Zato ga v zadnjih letih vse pogosteje uporabljajo tudi za izdelke brez glutena, kot so testenine, kaše in pecivo. Glede na to, da je amarant obdan s pomembnimi hranili in njegova semena vsebujejo izredno veliko beljakovin, kar 19 odstotkov, je zaradi tega izredno pomembno hranilo za vegetarijance, ki morajo živalske beljakovine nadomestiti z drugimi alternativami.
Njegova zdravilna moč pomaga pri prebavnih motnjah, saj zavira driske in pretirano krvavenje ob pojavu hemeroidov. Sestavine, ki se nahajajo v listih, služijo za lajšanje ekcemov in aken, uporabljamo pa jih lahko tudi za blaženje ustnih vnetij, zatečenih dlesni in bolečega grla. Če sok listov vtrete v lasišče, boste lasem pomagali obdržati svojo barvo in jih naredili mehke. Nekateri pravijo, da so listi učinkovita kurativa pri izgubljanju las in kot že rečeno sivenju las.
Vsestranska uporaba Zrna amaranta lahko uporabljamo v polnozrnati obliki ter jih meljemo ali razpihujemo. Amarant lahko pripravite na izredno enostaven način.
Preden se lotite kuhanja, ga najprej na rahlo popražite, zalijte z vodo in počakajte, da zavre. Ko zavre, temperaturo kuhanja znižajte in ga na šibki vročini kuhajte še dodatnih trideset minut, da seme dobro nabrekne. Seme je priporočljivo pustiti nabrekati nekoliko dlje časa. Ko seme postane prosojno, ga odstavite z ognja. Če ga želimo skuhati v večjih količinah, ga lahko brez problema zamrznemo in kuhanega dodajamo jedem, na primer kot zakuho za juho ali nadev. Če pa kuhamo zdrobljen amarant, torej moko, se njegova kuha skrajša na pet minut. Dodate ga lahko raznim juham, enolončnicam, mesnim in zelenjavnim nadevom ter različnim okusnim sladicam.
Amarant lahko enostavno uporabljamo na tisoče načinov. Najokusnejši je v kombinaciji s stročnicami, izredno priljubljen pa je tudi mehiški prigrizek - algeria, ki sta mu večkrat dodana tudi med in čokolada. Če ste se odločili, da boste shujšali in se otresli odvečnih kilogramov, lahko brez skrbi amarant vključite v svojo prehrano v času diete. S svojimi sestavinami bo obogatel vaš jedilnik in poskrbel, da bo vaša vsakodnevna prehrana ostala zdrava.
Nakup v bolje založenih trgovinah Amarant lahko kupite v vseh bolje založenih trgovinah, predvsem pa v prodajalnah z zdravo prehrano. Kupite lahko cela semena ali pa semena zmleta v moko. Glede na to, da postane moka po določenem času izredno žarka, semena meljemo kar sproti v mlinčku. Semena se ohranijo tudi do enega leta, vendar pazite, da bodo shranjena v neprepustni posodi. Če moke ne boste takoj porabili, jo raje zamrznite in jo nato odmrznite, ko jo boste ponovno potrebovali.
Prepustite se in spustite v svoj dom nove okuse! Popestrite svoj vsakodnevni jedilnik in omogočite sebi ter svojim najbližjim zdrav način prehranjevanja. Presenečeni boste nad zdravilno močjo amaranta in vplivom njegovih sestavin.
Amarant je izredno staro žito, ki ga vse pogosteje opazimo na jedilniku sodobnih ljudi. Bogato žito izhaja iz Južne Amerike Amarant je psevdo žito, kot so ajda, proso in kvinoja. Ljudje ga danes uporabljajo kot žitarico, listnato zelenjavo ali celo kot čudovito okrasno rastlino. Za gojenje je rastlina izredno nezahtevna, saj uspeva tudi visoko v Andih (2000 m nadmorske višine), kjer so klimatske razmere neprimerljive z našimi. Ljudje so ga uporabljali že pred osem tisoč leti nazaj, njegova moč in uporaba pa sta dosegla že sodoben čas. Azteki in Inki so ga uporabljali pri pripravi različnih okusnih jedi in iz njega pridelovali različne okusne napitke.
V času kolonizacije je amarant popolnoma izginil, saj so ga Evropejci po osvajanju ozemelj Južne Amerike določili kot nepomembnega in so ga nadomestili z drugimi pridelki. Glede na to, da je rastlina dobro odporna in izredno prilagodljiva na skromne razmere, se je obdržala vse do danes, saj dobro uspeva tudi na neobdelanih kmetijskih območjih in njihovih obrobjih.
Amarant je širokolistna rastlina, ki jo prepoznamo po rdečih oziroma roza cvetovih (lahko so tudi beli). Listi so temno zelene barve, podobni špinačnim, tako kot njegov okus in oblika.
Vsemogočna zdravilna moč amaranta
Amarant je izredno bogato žito. 100 gramov semen vsebuje 371 kalorij in vsebuje veliko več rudnin kot pšenica (osemkrat več). Vsebuje od 14 do 16 odstotkov visoko kakovostnih beljakovin in 7 do 9 odstotkov maščob. Od tega je približno polovico maščobnih kislin kakovostnih in zdravih omega-6 maščob. V semenu najdemo še 7 odstotkov vlaknin ter med 60 in 65 odstotki ogljikovih hidratov. Pomembna je vsebnost esencialnih aminokislin, kot sta lizin in metionin, ki sta izredno redki aminokislini v marsikateri hrani. Amarant vsebuje tudi nekaj vitaminov skupine B, pa tudi A, C in E ter pomembne minerale, kot so kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, cink in kalij.
Izredno pomembna sestavina, ki jo vsebuje amarant, so fitosteroli, holesterolu podobne sestavine, ki imajo v našem telesu zaščitno vlogo. Glede na slednje sestavine nas amarant ščiti pred različnimi degenerativnimi boleznimi, saj pomaga ohranjati ožilje prožno in varuje pred rakavimi obolenji. Zanimiva je tudi ugotovitev, da naj bi preprečeval tudi zgodnje sivenje las.
Glede na to, da amarant ne vsebuje glutena, je izredno primeren za diete pri celiakiji. Zato ga v zadnjih letih vse pogosteje uporabljajo tudi za izdelke brez glutena, kot so testenine, kaše in pecivo. Glede na to, da je amarant obdan s pomembnimi hranili in njegova semena vsebujejo izredno veliko beljakovin, kar 19 odstotkov, je zaradi tega izredno pomembno hranilo za vegetarijance, ki morajo živalske beljakovine nadomestiti z drugimi alternativami.
Njegova zdravilna moč pomaga pri prebavnih motnjah, saj zavira driske in pretirano krvavenje ob pojavu hemeroidov. Sestavine, ki se nahajajo v listih, služijo za lajšanje ekcemov in aken, uporabljamo pa jih lahko tudi za blaženje ustnih vnetij, zatečenih dlesni in bolečega grla. Če sok listov vtrete v lasišče, boste lasem pomagali obdržati svojo barvo in jih naredili mehke. Nekateri pravijo, da so listi učinkovita kurativa pri izgubljanju las in kot že rečeno sivenju las.
Vsestranska uporaba Zrna amaranta lahko uporabljamo v polnozrnati obliki ter jih meljemo ali razpihujemo. Amarant lahko pripravite na izredno enostaven način.
Preden se lotite kuhanja, ga najprej na rahlo popražite, zalijte z vodo in počakajte, da zavre. Ko zavre, temperaturo kuhanja znižajte in ga na šibki vročini kuhajte še dodatnih trideset minut, da seme dobro nabrekne. Seme je priporočljivo pustiti nabrekati nekoliko dlje časa. Ko seme postane prosojno, ga odstavite z ognja. Če ga želimo skuhati v večjih količinah, ga lahko brez problema zamrznemo in kuhanega dodajamo jedem, na primer kot zakuho za juho ali nadev. Če pa kuhamo zdrobljen amarant, torej moko, se njegova kuha skrajša na pet minut. Dodate ga lahko raznim juham, enolončnicam, mesnim in zelenjavnim nadevom ter različnim okusnim sladicam.
Amarant lahko enostavno uporabljamo na tisoče načinov. Najokusnejši je v kombinaciji s stročnicami, izredno priljubljen pa je tudi mehiški prigrizek - algeria, ki sta mu večkrat dodana tudi med in čokolada. Če ste se odločili, da boste shujšali in se otresli odvečnih kilogramov, lahko brez skrbi amarant vključite v svojo prehrano v času diete. S svojimi sestavinami bo obogatel vaš jedilnik in poskrbel, da bo vaša vsakodnevna prehrana ostala zdrava.
Nakup v bolje založenih trgovinah Amarant lahko kupite v vseh bolje založenih trgovinah, predvsem pa v prodajalnah z zdravo prehrano. Kupite lahko cela semena ali pa semena zmleta v moko. Glede na to, da postane moka po določenem času izredno žarka, semena meljemo kar sproti v mlinčku. Semena se ohranijo tudi do enega leta, vendar pazite, da bodo shranjena v neprepustni posodi. Če moke ne boste takoj porabili, jo raje zamrznite in jo nato odmrznite, ko jo boste ponovno potrebovali.
Prepustite se in spustite v svoj dom nove okuse! Popestrite svoj vsakodnevni jedilnik in omogočite sebi ter svojim najbližjim zdrav način prehranjevanja. Presenečeni boste nad zdravilno močjo amaranta in vplivom njegovih sestavin.