Društvo za zdravilne rastline ognjič Logatec
  • Domov
  • Novice
  • Članki
    • Recepti
    • Zelišča
    • Uporabni nasveti
    • Vrtnarski nasveti
    • Naravna kozmetika
    • Zdravo življenje
  • Kontakt
  • Forum

Začimbe najmočnejši antioksidanti

11/1/2017

0 Comments

 

ANTIOKSIDANTI 

Vrednosti so lahko različne, ker je odvisno od samega podnebja, zemlje, vremena …
VRSTA ŽIVILA in vrednost ORAC
Klinčki, mleti 290.283
Cimet, mleti 267.536
Origano, posušeni 200.129
Kurkuma, mleta 159.277
Akai jagode 102.700
Seme kumine 76.800
Peteršilj, listi-posušeni 74.349
Bazilika, posušena 67.926
Neslad. Tem. Čokolada 49.926
Kari v prahu 48.504
Seme rumene gorčice 29.257
Ingver v prahu 28.811
Črni poper 27.618
Timijan, svež 27.426
Majaron, svež 27.279
Goji jagode 25.300
Čili v prahu 23.636
Paprika v prahu 17.919
Ingver, svež 14.480
Origano, svež
13.970
Orehi 13.541
Lešniki 9.643
Brusnice, sirove 9.584
Hruške, posušene 9.496
Šetraj,svež 9.465
Artičoke, kuhane 9.416
Črni ribez, sirov 7.960
Slive-modre, sveže 7.581
Leča, surova 7.282
Jabolka, posušena 6.681
Borovnice, surove 6.552
Slive, posušene 6.552
Limonina melisa, sveži listi 5.997
Čebula v prahu 5.735
Robide, surove 5.735
Česen, surov 5.346
Koriandrovi listi, sirovi 5.141
Črno vino Cab. Sovignon 5.034
Maline, surove 4.882
Bazilika, sveža 4.805
Mandlji 4.454
Koper listi, sveži 4.392
Jabolka, rdeči delišes z lupino 4.275
Posušene breskve 4.222
Rozine zlate, posušene 4.188
Rdeče namizno vino 3.873
Jagode, sveže 3.577
Rdeči ribez, surov 3.387
Smokve, surove 3.383
Češnje, sveže 3.365
Marelice, posušene 3.234
Rdeče zelje, kuhano 3.145
Brokoli, svež 3.083
Hruške, surove 2.941
Borovničev sok 2.906
Kardamom 2.764
Brokoli kuhan brez soli 2.386
Solata, rdečelistna 2.386
Sok grozdja 2.377
Sok granatnega jabolka 2.341
Rdeče zelje, surovo 2.252
Beluši, surovi 2.150
Sladek krompir, kuhan 2.115
Drobnjak, surov 2.094
Zelje belo, kuhano, neslano 2.050
Indijski oreščki 1.948
Pesini mladi listi, surovi 1.946
Avokado, surov 1.933
Pomaranča, surova 1.819
Rdeča pesa, surova 1.767
Redkvice, surove 1.736
Beluši, kuhan 1.644
Mandarine, surove 1.620
Brokoli, kuhan 1.552
Rdeče in roza grenivke 1.548
Špinača, surova 1.515
Solata, zelena 1.447
Zeleni čaj, 100 ml 1.253
Sok limone, surov 1.225
Čebula rumena, dušena 1.220
Kivi, surov 1.210
Oljčno olje, ekstra deviško 1.150
Krompir beli, pečen 1.138
Grozdje zeleno in rumeno 1.118
Marelice, surove 1.115
Čebula, surova 1.034
Paprike, sveže 923 – 965
Anana, sladek in surov 884
Banana, surova 879
Paradižnikova omaka 694
Korenček, svež 666
Cvetača kuhana brez soli 620
Jabolčni kis 564
Korenček kuhan 317
Melona, surova 315
Jajčevci, kuhani 245
Kumare, bučke 126 – 180
 
KAKO ZAČIMBE ODPRAVLJAJO ŽELODČNE TEŽAVE:
  • Ingver: spravi ga v optimalen tek
  • Koromač – komarček, gorčica, janež, pimet: spodbujajo izločanje sluzi, koromač je začimba ki obvlada modrost uravnavanja. Vsi tisti, ki smo zboleli za boleznimi estrogena, ga uživajmo manj
  • Kardamom: deluje na gibanje želodca, odlična pomoč pri pomanjkanju želodčne kisline
  • Bazilika, Meta in cimet: pomirijo želodec
  • Luštrek in zelena: proti zgagi
  • Čili: pospešuje potek prebave in je močan naravni antibiotik. Podobno deluje tudi Cimet
  • Rožmarin: poveča prekrvavitev želodca in prebudi zaspan želodec
  • Meta: hladi želodec. Ingver, čili, poper, cimet, luštrek: pa ga grejejo
  • Drobnjak: je pa čistilec želodca, pobere ostanke iz telesa.
 
KAKO ZAČIMBE ZDRAVIJO RANE NA PREBAVILIH:
  • Sol: v kristalih skuri našo sluznico. Priporoča se solna raztopina.
  • Luštrek in zelena:  s čajem omilimo želodčno kislino
  • Rožmarin: poveča prekrvavitev želodca
  • Kurkuma: ščiti želodec pred razjedo
  • Kumina: deluje na celotno prebavo in uničuje trdovratne bakterije
  • Bazilika: blagodejno deluje na razjedo
  • Janež, klinčki, komarček: pospešujejo izločanje bikarbonate raztopine, ki zaščitijo želodčne stene.
  • Bazilika, ingver, rman, žajbelj, kardamom, kumina, origano, majaron, meta, melisa, pelin, peteršilj:  vse začimbe so koristne za želodec.
 
ČAJI ZA USTAVLJANJE DRISKE:
  • Klinčkov: 4 klinče poparimo z 2 -3 dl vode, pustimo pokritega stati 10 minut in ga spijemo
  • Cimetov čaj: pol žličke zmletega cimeta poparimo 2 -3 dl vode, pustimo pokritega stati 10 minut in ga spijemo
  • Čebulji čaj: pest čebulnih listov zavremo in pustimo stati 10 minut, precedimo in popijemo 3 krat na dan
  • Žebljev čaj: 2-3 dl kropa poparimo žlico zelišča, pustimo stati 5 minut, precedimo in popijemo.
 
KAKO ZAČIMBE POMAGAJO URAVNAVATI HOLESTEROL IN TRIGLICERIDE:
  • Več piti: eden razlogov je dehidracija
  • Izločiti degenerirana živila: hitra hrana pogreta v mikrovalovkah. Homogenizirane maščobe…
  • Česen: uravnava holesterol in krvni tlak – uživati ga vsaj pet tednov
  • Čemaž: blagodejno vpliva na ožilje, čisti kri in znižuje holesterol
  • Čebula: znižuje krvni tlak in holesterol
  • Čili: širi ožilje
  • Ingver: znižuje holesterol in je zakladnica vitaminov in mineralov
  • Kumina: zmanjšuje trigliceride in znižuje holesterol – tudi v primeru sladkorne
  • Kurkuma: upočasnjuje dvig holesterola in ga z poglavitno sestavino žolča zapusti, tako ga je manj v krvnem obtoku
  • Peteršilj: močan antioksidant
 
KAKO ZAČIMBE URAVNAVAJO SLADKOR:
  • Koriander: spodbuja proizvodnjo prebavnih encimov in pomaga trebušni slinavki.
  • Kurkuma: je prav tako v pomoč, saj sodeluje pri razgradnji ogljikovih hidratov. Zato jo je potrebno dodajati: rižu, krompirju in testeninam.
  • Borovnice, česen, ingver, klinčki, koriander, kumina, lovor, čebula in mirta: popravljajo napake pri uživanju rafiniranih živil z visokim GI.
  • Cimet: pomaga trebušni slinavki lažje opraviti z velikimi količinami sladkorja v krvi. (umešamo ga v jogurt, mlečni riž, puding, kreme …)
  • Kumina: pomaga pri okvari ledvic, ki jih povzroča sladkorna. V dveh mesecih uživanja kumine, se zmanjša sladkor v krvi in beljakovine v urinu.
  • Peteršilj: krepi ledvice v primeru sladkorne, preprečuje poškodbe na jetrih.
  • Česen:  znižuje raven sladkorja.
 
KAKO ZAČIMBE KREPIJO IN ZDRAVIJO JETRA:
  • Pegasti badelj: obnavlja jetra. Semena pegastega badlja zmeljemo z mlinčkom za poper in popopramo enolončnice ali juhe
  • Česen in čemaž: jetrom olajšata čiščenje težkih kovin.
  • Kurkuma: je močan antioksidant, ki ščiti celice pred strupi. Pomaga jetrom proizvesti večje količine žolča, kar žolčnik ožame in tako počistimo strupe.
  • Klinčki: antioksidant, ki zaustavlja kandido in s tem preprečuje jetrnega raka in varujejo jetra.
  • Rožmarin in česen: pri raku jeter, ki ni v večjem obsegu.
 
KAKO ZAČIMBE KREPIJO IN ZDRAVIJO ŽOLČNIK:
  • Rožmarin (alkoholna tinktura iz mladih vejic)in česen: delujeta na izločanje žolča.
  • Kurkuma: pomaga prazniti žolčni mehur – jemljemo jo ob mastni hrani
  • Sivka: prav tako pospešuje izločanje žolča.
  • Majaron in bazilika: lajšata presnovo maščob.
  • Zdravilo Rowachol: v nekaj mescih raztopi žolčne kamne po naravni poti.
  • Pri žolčnih težavah: pomaga tudi žlička švedske gorčice, požirek encijana ali brinovca.
 
KAKO ZAČIMBE POMAGAJO PRI NAPENJAJU:
  • STROČNICE: če želimo stročnice narediti še bolj prebavljive je namakanje 24 ur, jih operemo in postimo pokrite še en dan. Kuhamo jih z lovorjem listom. Stročnice vedno damo v mrzlo vodo in kuhamo brez soli. Na koncu posolimo in dodamo začimbe: šetraj, majaron, bazilika, meta, timijan, čili… V makrobiotiki jih kuhajo z algami kombu.
  • ZELJEVKE: kumina je močan antibiotik in se tu izkaže dobro. Dodamo jo v času kuhanja, za boljšo aromo jih lahko stremo. K kuhanem zelju se dodajo klinči.
  • BUČE: janež, komarček. Lahko pa uporabimo tudi čaj proti napenjaju.
  • KRUH: mešanica semen: kumina, koper, koriander in koromač.
  • KUMARICE: koprc, šetraj, semeni pastinaka. Lahko pa juh podušimo ali skuhamo namesto bučk.
 
KAKO ZAČIMBE ODPRAVLJAJO RAKASTE CELICE:
  • Začimbe so močni antioksidanti (v 2 g cimeta ji je toliko kot v 250 g jabolk ali dušenega brokolija)
  • Mnoge začimbe imajo protivirusne lastnosti
  • V študijah je ingver izkazal zelo citostatično in citotoksično delovanje na rakaste celice, kar pomeni, da je zaviral njihovo rast. Zelena je odličen regenerator telesa, ko gre za bolezni – raka. Deluje protitumorno, kot rožmarin. Proti rakavo delujejo tudi klinčki. Kardamom in kumina preprečujeta rast tumorja na debelem črevesju. Kurkuma sproža samomor rakastih celic posebno na prebavnem traku, kjer pride z njimi v stik. Peteršilj se je izkazal pri raku pljuč. Timijan eden najboljših antibiotikov in je v veliko pomoč pri raku. Žajbelj se je izkazal pri jetrnem raku in levkemiji.
 
KAKO ZAČIMBE POMAGAJO PRI MENSTRUALNIH TEŽAVAH:
  • Nepravilnosti delovanja ženskih organov: za krepitev in regeneracijo maternice – Matični mleček. Nekateri si pomagajo z Maco. Maternico pa krepi šetraj, vendar ga ne smemo jemati med nosečnostjo.
  • Če bolečino izzove krč organov: gladke mišice mehča Meta, ki omogoča lažji prehod krvi.
  • Preveliki kosi, pregosta kri, krvni strdki: Lahko je kriva dehidracija. Tu pomaga ingver, ki reči kri, deluje proti slabosti, protivnetno in protibolečinsko. Pomagajo pa še druge vroče začimbe: rožmarin, vrtni šetraj in majaron.
  • Če so menstruacije preobilne: maternico krepi tudi žajbelj, ki deluje na uravnavanje hormonov in posreduje, če me menstrualni cikel prekratek.
  • Če so menstruacije prešibke: tu pomaga cimet, ki na splošno pospešuje prekrvavitev. Kumina krepi menstruacijo in sprošča krče. Pri krčih pomaga tudi korenina peteršilja.
  • Če zamuja: pomaga luštrek.  
 
KAKO ZAČIMBE VPLIVAJO NA DOJENJE:
  • Bazilika: spodbuja proizvodnjo mleka, deluje pa tudi na morebitne blokade, stresa, strahu, kateri lahko povzroča težave pri izločanju mleka.
  • Janež:  Spodbuja ustvarjanje materinega mleka
  • Koper: spodbuja proizvodnjo mleka, ter preventivno deluje proti kolikam.
  • Koromač: neposredno spodbuja proizvodnjo mleka, (nosečnice morajo biti zelo zmerne pri jemanju koromača)
  • Kumina: spodbuja proizvodnjo mleka, saj sprošča gladke mišice in krepi žile, ki se lahko razširijo v času nosečnosti.
  • Majaron: poveča prekrvavitev maternice, blaži krče in spodbuja proizvodnjo mleka. Lajša težave PMS in vpliva na delovanje živčevja.
Ko mati ne želi več dojiti, tu pomaga obkladek iz peteršilja. Zelena in žajbelj pa ustavljata tvorbo materinega mleka.
Začimbna mešanica za doječe matere:
  • 20 g bazilike
  • 10 g koromača
  • 10 g janeža
  • 10 g majarona
Mešanica se izvrstno poda k juham in enolončnicam.
 
KAKO ZAČIMBE ZVIŠUJEJO SPOLNO MOČ: (kar tudi pomeni pomoč ledvicam in dvig življenjske energije)

  • Zaradi nakopičene hladne energije upade zanimanje za spolnost. Zato so potrebne tople začimbe, vendar potrebujemo tudi vlago.
  • Cimet: izboljšuje gibljivost spermatozoidov.
  • Ingver: dviga energijo in regenerira s tem dvigne libido.
  • Čili: ustvarja dobro počutje, saj zažiga, vendar lahko poškoduje prebavila.
  • Luštrek: dviga energijo ledvic in spodbuja delovanje sečil in rodil, prav tako spodbuja spolni nagon.
  • Janež: topla začimba krepi vse organe, priporočena pri impotenci in razdražljivem mehurju.
  • Šetraj: preprečuje prezgodnji izliv sperme.
  • Ginseng: so uporabljali za dvig spolne moči, kot moški, tako ženske.
  • Palmeta jagode: najdeno jih v zdravilih za prostato.
  • Matičen mleček: regenerira telo, povečuje nastanek sperme in krepi libido.
  • Majn blokad, več užitka.
 
KATERE ZAČIMBE NOSEČNICE NAJ NE BI UŽIVALE:
  • Bazilika - spodbuja krčenje maternice, sproži izostalo mesečno perilo.
  • Ingver - nosečnice se morajo držati varnih količin, saj preveč pospešijo cirkulacijo in lahko pride do splava
  • Janež - pri nosečnicah ob velikih količinah deluje na žleze in lahko povzroči splav
  • Koromač - Previdnost prekomernega uživanja pri nosečnicah – spodbuja maternico. Je varna če jo dodamo jedem
  • Lovor - Ni priporočljiva uporaba med nosečnostjo
  • Luštrek - Ni priporočljiva uporaba med nosečnostjo
  • Origano – eterično olje - Povzroča pa krčenje maternice, nosečnice naj ga nebi uživale
  • Pehtran - Izogibati se ga morajo nosečnice
  • Rožmarin - Nosečnice ga ne uporabljajo!
  • Šetraj - Ni primerno v nosečnosti, ker pospešuje prekrvavitev maternice
  • Zelena - Izogibati se je morejo nosečnice
  • Žajbelj - Nosečnice lahko uživajo čaj, vendar le kratek čas
 
ZAČIMBE ZA PREVEČ IN PREMALO ŽELODČNE KISLINE:
S starostjo ima nas večina bolj premalo želodčne kisline kot pa preveč, edino občutek je tak, da je imamo preveč. Pa poskusimo z spodnjimi začimbami in dobimo odgovor.
 
Za preveč želodčne kisline
Triplat
Listi zelene
Luštrek

Za premalo želodčne kisline
Kumina
Pimet
Kardamom


0 Comments

    ZELIŠČA

    Picture
    Koledar nabiranja ZELIŠČ
    File Size: 1336 kb
    File Type: docx
    Download File

    Click to set custom HTML

    Iskalnik:

    Arhiv člankov:

    January 2018
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2015
    July 2015
    June 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    November 2014
    October 2014
    July 2014
    May 2014
    March 2014


    Zelišča za lepoto in zdravje

    priročnik.docx
    File Size: 107 kb
    File Type: docx
    Download File

Powered by Create your own unique website with customizable templates.