Društvo za zdravilne rastline ognjič Logatec
  • Domov
  • Novice
  • Članki
    • Recepti
    • Zelišča
    • Uporabni nasveti
    • Vrtnarski nasveti
    • Naravna kozmetika
    • Zdravo življenje
  • Kontakt
  • Forum

NEEM

24/4/2015

0 Comments

 
Picture
NEEM - 100% v prahu, eko presni (125g)

Že več kot 5000 let se vsi deli drevesa od semen, listov, skorje lubja, cvetov do korenin uporabljajo v Ayurvedski medicini. Z njim so zdravili večino bolezni. Prevod imena iz Sanskrita je ' Neem, ki daje dobro zdravje'. Tudi danes v Indiji uporabljajo Neem kot glavno zdravilo pri spolnih in kožnih bolezni, odlično zdravi vročico in prehlad. Moderne raziskave potrjujejo tradicionalno uporabo Neema. Vpliva na razmnoževanje virusov in jim hkrati onemogoča napad na gostitelja. Deluje tudi na navadnen prehlad. Neem tudi krepi imunski sistem. Znanstveniki še niso pojasnili delovanja Neema, enotni pa sogled tega, da že po nekaj zužitjih okrepi celostni in celični imunski sistem, istočasno pa uniči ali upočasni rast mnogih neprijaznih organizmov kot so bakterije, virusi in gube. Ker čisti zrak in deluje antibakteriološko je nepogrešljiv pri bolnikovi postelji. Starodavni zdravilci z Neemom zdravijo tudi epilepsijo, diabetes, prebavne motnje, malarijo, razne črevesne in trebušne zajedalce, opekline, žolč.

Kot pri vsakem zeliščnem pripravku je učinek počasen, vendar trajen in brez škodljivih stranskih učinkov. Ne ugotavljajte učinka po dveh dneh, temveč vsaj po dveh mesecih.* Zdravilni učinki so navedeni v Ajurvedskih medicinskih učbenikih in priročnikih v Indiji.


Čudodelno indijsko drevo

Kopel: Za lepo kožo dodajte 2-4 žlice prahu v kad. Po kopanju se stuširajte. Če imate alergije na koži ali srbečo kožo, dajte v kad 5 žlic nimovega prahu.

Maska za obraz: Neem odstranjuje mozolje, ekceme in razne nečistoče kože. Prah zmešajte z vodo, da dobite pasto in jo nanesite na kožo. Pustite 60-120 minut, nato sperite. Ponovite 3 dni zaporedoma.

Lasje: Za zdrave lase enkrat na teden nanesite neemovoo pasto ( prah pomešan z vodo) na lasišče in pustite delovati 30-60 minut. Zatem si umijte lase.
(vir: Natural News)


Neem v duhovnosti:
Zrak, ki se ustvari okoli drevesa Neem uničuje škodljive bakterije in se bori proti negativni mikroviti. Na duhovnem področju odganja zle duhove in čisti uroke. To je tudi razlog, zakaj se šteje Neem kot eno izmed petih svetih dreves (pancavati). V prejšnjih dobah so ljudje radi prakticirali duhovne meditacije v čistem in zdravem okolju. Posadili so pancavati drevesa okoli in v področju kjer so izvajali duhovno prakso ali meditacijo. V modernem svetu je Neem neprecenljiva in nepogrešljiva rastlina v prostoru, ki ga uporabljamo za meditacijo ali duhovna srečanja, kakor tudi v našem stanovanju in pisarni, enako je primerena družba v sobi šolarja in študenta. Neem se je v Indiji vedno (dokler ni postal zaščitena rastlina) uporabljal za izdelovanje božanstev in relikvij, naprimer Jaghanatha, Baladeva in Subhadra v Puriju so bila vedno narejena iz drevesa Neema, na katerem so se pojavili mistični simboli. Sri Caitanya Mahaprabhu se je rodil pod drevesom Neem (pred približno 500leti) in njegova mati ga je poimenovala Nimai, zato da ga Neem zaščiti pred zli duhovi in uroki.


Neem izboljšuje telesno odpornost, razstruplja telo, čisti kri, deluje protivnetno, lajša in odpravlja prebavne težave, preprečuje in blaži sladkorno bolezen, je preventivno sredstvo proti rakavim obolenjem, ugodno vpliva na kožo, lase in nohte, pomaga proti alergijam in proti revmatičnim obolenjih, je odličen proti žolčnim kamnom, je preventivno sredstvo proti malariji, pozitivno deluje na vid, intenzivno učinkuje proti parazitom, glivicam, proti bakterijsko in proti virusno. Neem se uporablja tudi kot čistilno in razkuževalno sredstvo, ter kot naravni pesticid.

 


0 Comments

ELIKSIR ZA KRI

24/4/2015

0 Comments

 
Je res tako preprosto?

Piše: Andreja Paljevec

 Eliksir za zdravo kri - sliši se neverjetno -, ki očisti kri maščob in nam tako pomaga v boju z glavnimi povzočitelji smrtnosti v razvitem svetu. Pripravila ga je doktorica medicinskih znanosti iz Zagreba in nam tudi zaupala recept zanj.


Dr. Nevenka Šolajič Božičevič, dr. med., je svojo poklicno pot po­svetila znanstvenemu raziskovanju presnove lipoproteinov in dejavnikov tvega­nja za razvoj bolezni srca in ožilja. Na teme­lju dolgoletnih raziskav in ugotovitev svoje doktorske disertacije je naredila pripravek, ki naj bi bil namenjen tako preprečevanju bolezni kot zdravljennu srca in ožilja. Labo­ratorijski izvidi, ki jih je opravila na sebi, in tudi izvidi drugih ljudi, naj bi pri mnogih že po enomesečnem uživanju pokazali nor­malizacijo ravni holesterola in trigliceridov v krvi. Eliksir za zdravo kri, kot ga je poime­novala, naj bi varoval žile, srce in možgane ter je po njenih besedah primeren tudi za lajšanje drugih tegob, denimo artritisa, raka na črevesju, slabokrvnosti, težav ob meno­pavzi in podobnem.

Dr. Nevenka Šolajič Božičevič meni, da raziskovalci pri preučevanju dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja doslej niso namenjali velike pozornosti lipoproteinom visoke gostote (HDL holesterol), temveč najbolj lipoproteinom nizke gostote (LDL holesterol), kot najpogostejšemu dejavni­ku tveganja za razvoj arterioskleroze. Sama je v doktoratu preučevala najmanjši delec HDL-a. »Prav zaradi majhnosti ta molekula zlahka prodre v notranje stene krvnih žil, kjer se nakopiči, zato lahko nastane strdek (tromb). Maščobe so vselej v telesu in samo od presnove je odvisno, kje bodo končale: ali v jetrih, kjer se bodo razgradile, ali v notranji steni krvnih žil, kjer bodo lahko povzročile hujše težave v majhnih krvnih žilah srca ali možganov,« pojasnjuje sogo­vornica.

Tudi sama je trpela zaradi hude hipergli­koprotenemije (zvišan sladkor in proteini v krvi), podedovane po materini strani, zato je iskala rešitev zase in seveda tudi za druge. Ob sodelovanju z nekaterimi klinikami je pri raziskavah za svoj doktorat ugotovila, da so bile stene krvnih žil ljudi, ki so uživali zdra­vila za znižanje holesterola v slabšem stanju, kot pri tistih, ki jih sploh niso uživali, zato je začela iskati drugačno pot zdravljenja.

 
Olje in mleko

Po petletnih raziskavah olj nenasičenih maščobnih kislin je napravila recept za pri­pravo eliksirja za zdravo in pretočno kri, ki naj bi čistil nakopičene maščobe v stenah krvnih žil. Njegova glavna sestavina je z ne­nasičenimi maščobnimi kislinami bogato ar­ganovo olje. Poleg tega so v pripravku tudi sir, mleko, lecitin in sezam.

Eliksir naj bi podpiral biokemijski pro­ces, pri katerem se nenasičene maščobne kisline vežejo na apoproteine (beljakovinski deli sestavljene beljakovine) iz sira. Argano­vo drevo (Argania spinosa), rastlina raste v Egiptu, na Kanarskih otokih in v Etiopiji, ima rumeno-oranžni cvet, ki vsebuje največ esencialnih maščobnih kislin, celo 76 od­stotkov linolenske kisline. To olje je najbolj kakovostno zaradi izjemno velikega odstot­ka nenasičenih maščobnih kislin, in sicer alfa in gama linolenske kisline. Prav gama linolenska kislina je izvor sinteze prosto­glandinov, ki znižujejo krvni tlak, zmanjšajo možnost nastajanja strdkov v krvi, krepijo imunsko odpornost, spodbujajo nastajanje možganskih celic in zdravijo depresijo.

Arganovo olje je bogato tudi z vitamino­ma K in E. Ena žlička na dan naj bi zadostila dnevni potrebi po teh vitaminih pri ženskah v menopavzi. Ker ga na slovenskem trgu ni moč kupiti, ga lahko nadomestimo tudi z lanenim oljem, ki ima tudi 70 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, a ne vsebuje gama linolenske kisline.

Primešani lecitin naj bi bil po besedah dr. Nevenke Šolajič Božičevič pomemben za zaestritev holesterola. Sestavljen je iz holina in fosfatidilholina. Sezam je v pripravku, ker, kot ugotavlja naša sogovornica, vsebuje rudnine in visokovredne beljakovine, ki spodbujajo izgorevanje in odstranjevanje končnih proizvodov presnove. Hkrati pa tudi rudnine izzovejo zaestritev holesterola. Blagodejno naj bi učinkoval na delovanje srčne mišice, krepil imunsko odpornost in živce. Vsebuje tudi veliko vitamina E in od­stranjuje vse končne proizvode presnove, ki sicer zastrupljajo kri.

Dr. Šolajič Božičevičeva svetuje tudi upo­rabo sojinega mleka, ki naj bi bilo najpri­mernejše, ker vsebuje vse esencialne ami­nokisline, veliko vitamina B6, kalcij in fosfor pa ima v pravilnem razmerju.

 
Kako poteka čiščenje?

Kot pojasnjuje naša sogovornica, je na­men pripravka omogočiti organizmu, da z vezavo lipidov in apoproteinov ustvarja topiva visoko vrednih apoproteinov, ki so lahko prepoznavni za receptorje na površi­ni jetrnih celic. Ti jih fagocitirajo (zajamejo) in prenašajo v lizozomske mehurčke jeter, kjer se do konca razgradijo. Krvne žile se tako čistijo, kot vemo, pa zdrava, čista kri prinaša kisik vsem celicam telesa. Kot zago­tavlja naša sogovornica eliksir za zdravo kri učinkuje tako, da sproži popolno zaestritev holesterola in poskrbi da se pri presnovi li­poproteinov maščobne celice ne kopičijo v notranji sistem krvnih žil. Do tegob namreč po njenem pojasnilu pride šele takrat, ko maščobni delci pridejo v stene krvnih žil in povzočajo nastanek strdkov. Dokler pa ti krožijo v krvi, niso tako nevarni.

Z uživanjem eliksirja naj bi postala kri bolj čista in pretočnejša. Zato ne poškoduje notranjih sten krvnih žil. Hkrati v možgane prinaša veliko kisika in hrane. Znano je, da zdrava kri obnavlja možganske celice. Ka­dar pa je kri mastna in vsebuje veliko maš­čobnih delcev, težko prispe do vrha glave in tako možgani ostajajo brez glukoze in kisika. Človek težje razmišlja in ima slab spomin, kar dodatno pospeši še staranje. »Ljudje, ki eliksir redno uživajo, doživljajo osvežitev v možganih, opazijo velike spremembe v na­činu razmišljanja, hitreje in bolje dojemajo, razumejo, govorijo. Boljše delovanje mož­ganov je naravna posledica močnejše pove­zanosti možganskih celic. Pri ljudeh, ki so napravili laboratorijske preglede, so odkrili, da se je že po mesecu dni rednega uživanja eliksirja vzpostavila normalna raven trigli­ceridov in holesterola. Z uživanjem eliksirja se izboljša tudi splošno počutje,« zatrjtuje dr. Nevenka Šolajič Božičevič, ki pripravek pri­poroča tudi pri drugih tegobah. Eliksir se je dobro obnesel pri ljudeh z rakom na debe­lem črevesju, ki so po odstranitvi tumorja imeli oteženo prebavo in niso mogli jesti. Nekaterim naj bi pomagal tudi pri artritisu in vnetju sklepov, ko ni zaleglo nič drugega. Že po dveh tednih so bolečine pojenjale, za­trjuje naša sobesednica, ki je bila sprva tudi sama presenečena nad širokim delovanjem pripravka. Uravnaval naj bi tudi prebavo in preprečeval zaprtje.

 

Recept za eliksir

Sestavine:

  • dve do tri velike žlice skute iz posnetega mleka,
  • ena do dve mali žlici arganovega ali lanenega olja
  • dve veliki žlici zmletega sezama z morsko soljo (gomasio)
  • dve mali žlici granul lecitina in razna semena: lan, oreh, mandeljni ...
  • narezano sadje ali zelenjava, sojino mleko, kefir ali nemastno kravje mleko


Priprava

Skuti iz posnetega kravjega ali kozjega mleka (pusta skuta) dodamo hladno stisnjeno arganovo ali laneno olje. Pri­mešamo lecitin, nato dodamo sezam, zmlet z morsko soljo (gomasio). Tej mešanici dodamo kozarec sojinega ali posnetega kravjega mleka ali kefirja. Vse skupaj dobro zmešamo v mešal­niku. Nato po želji dodamo še lanena semena, orehe in mandeljne. Nareže­mo in dodamo lahko tudi banane ali drugo sadje ali pa zelenjavo, denimo kumaro, papriko, redkvico in čehulo. Vsebino zmešamo in jo pustimo stati najtnanj 30 minut, da se odvijejo po­trebne biokemijske reakcije. Potem lahko pripravek počasi zaužijemo, naj­bolj priporočljivo je na tešče. Ta obrok nas nasiti za tri do štiri ure.
0 Comments

Pozdravljeni prijatelji,

24/4/2015

0 Comments

 
Pozdravljeni prijatelji,

če vam te dni primanjkuje energije in se počutite utrujene, je tukaj nasvet, kako si izboljšati počutje.

To sta kopriva in regrat, ki sta sedaj v obilju na razpolago. V njiju je ogromno mineralov in vitaminov.
Pri obeh je zdravilno vse: od korenin, preko stebla in listov do cvetov.

Ker je vreme te dni malo manj naklonjeno, nas bo pričakujoče sonce kar vabilo v svoj objem, da nas lahko nežno boža s svojimi žarki, takrat, pojdite v naravo s košaro v roki in si naberite regrata, kopriv in čemaža. Telo vam bo zelo hvaležno. Opazujte naravo, kako se prebuja, razvija liste in cvetove. Kako lepo cvetijo češnje, ustavite se in poduhajte... kako diši. Metulji poplesavajo v nežnem vetriču, ptički pojejo pesem ljubezni... Občutite radost. V vas je vse popolno. Prebudite sebe in svojo posebnost. Zavedajte se svoje edinstvenosti, saj nikoli ni bilo in nikoli več ne bo enake osebe kot ste vi na tem svetu. Obstajate samo vi. In ste popolni takšni kot ste. Sprejmite sebe in svoje telo, ki je največja mojstrovina narave, in edino, kar je zares samo vaše v tem življenju. Pazite nanj in ga spoštujte.

Čaj:

Čaj pripravimo iz pesti kopriv in regrata tako, da ju poparimo z litrom in pol vode ter pustimo stati 5 minut. Zelišči sta lahko v enakem razmerju, lahko je več ene ali druge rastline, lahko pa si pripravimo napitek samo iz ene od njiju. Čaj je najokusnejši sveže pripravljen in brez sladkorja. Takrat je tudi lepe rumene barve. Kasneje potemni. Lahko pa ga osladimo z medom, s tem njegovo zdravilnost le povečamo. Spomladi je koristno  spiti vsaj liter čaja na dan. Že po nekaj dneh se bo vaše počutje vidno izboljšalo. Za preventivo pa lahko kasneje znižamo število skodelic na eno do dve na dan skozi celo leto. Na zdravje.

Pri katerih težavah poleg spomladanske utrujenosti še pomagata kopriva in regrat?

Ravno zaradi »očiščevalnega« delovanja na telo, obe zelišči delujeta krepčilno, povečujeta splošno odpornost telesa in pomagata odpravljati glavobol.

Kopriva: ker deluje diuretično, je zelo priporočljiva za revmatike, tiste, ki jih muči protin, kamni v mehurju ali zastajanje urina, zadržuje drisko.


Kopriva je izredno krepilna. Doječim materam poveča mlečnost, ureja mesečno perilo. Je odlično poživilo za prebavne žleze v želodcu, za jetra, žolčnik in trebušno slinavko. Znano je, da vsebuje veliko železa, zato prispeva k obnavljanju rdečih krvničk. Je odličen pomočnik pri virusnih obolenjih in izločanju bakterij.
Kopriva je primerna tudi za zunanjo uporabo: grgranje koprivinega čaja pomaga proti ustnim infekcijam, aftam, vnetju dlesni in angini. Obkladki iz kopriv pa uspešno čistijo kožo, odstranjujejo mozolje in ekceme ter preprečujejo izpadanje las.

Koprive lahko pripravimo tako kot špinačo ali pripravimo iz njih okusno juho.

Regrat: tudi regrat deluje zelo diuretično. Pospešuje prebavo, krepčilno deluje na celotno telo. Čisti sluznico dihal in prebavil.
Z obkladki zdravimo čire, vnetja in druge kožne bolezni. Pospešuje delovanje žlez v telesu – od žlez v želodcu, slinavke, jeter in žolčnika. Ugodno deluje na presnovo, pomlaja in obnavlja vezno tkivo. Deluje proti protinu in revmi.
Zelo je primeren za diabetike, saj vsebuje inulin in tako lajša težave pri sladkorni bolezni.  

Uporabljamo ga lahko kot čaj, solato, iz cvetov lahko pripravimo odličen sirup (2 pesti cvetov prekuhamo v litru vode, pustimo stati čez noč, naslednje jutro precedimo, dodamo 1 kg sladkorja in sok pol limone. Med kuhanjem na nepremočni temperaturi mešamo. Ko nastane gosta tekočina, jo vlijemo v prekuhane steklenice , celotno rastlino pa lahko namočimo v žganju in  jo uživamo po kapljicah.

Liste nabiramo preden cveti, cvetje med cvetenjem, korenine kopljemo zgodaj spomladi ali jeseni.

Skratka: obe zelišči sta izredno koristni za izboljšanje splošnega počutja, saj z njima uspešno premagujemo utrujenost in izčrpanost, pomagata pa tudi pri marsikateri bolezni.


Vir: internet

Pa še nekaj idej za pripravo spomladanskih jedi iz kopriv in regrata:

Hranimo se zato , da živimo in ne živimo zato, da se hranimo!!
Zato se prehranjujmo čim bolj zdravo, preprosto in z doma pripravljeno hrano.
Kuhajmo z ljubeznijo in pozitivnimi mislimi!!

KREPČILNA SPOMLADANSKA KOPRIVINA JUHICA

 Sestavine :
-    2 srednje velika krompirja
-    šop sveže nabranih kopriv (ali sveže nabranega čemaža)
-    1 žlica olivnega olja Naturata
-    (1,5 dcl riževega mleka)
-    zeliščna sol Naturata, poper
-    peteršilj
-    sojina ali ovsena smetana
-    velika žlica ljubezni

Priprava

Krompir olupimo in razrežemo na rezine. Damo ga v vodo in  kuhamo približno 15-20 min, tako da se že skoraj zmehča. Sveže koprive (svež čemaž) operemo in razrežemo. Dodamo jih v vodo k krompirju, ko je ta že kuhan. Koprive (čemaž) morajo  biti pokrite z vodo. Na hitro prevremo in odstavimo, da ohranimo vrednost vitaminov. Nekaj vode lahko odlijemo  in  zmešamo  s paličnim mešalnikom. Po želji dolijemo riževo mleko mleko, dodamo morsko sol in poper  ter premešamo.

Serviranje

Juho potresemo s sveže nabranim peteršiljem in po želji dodamo še sojino ali ovseno smetano za dekoracijo.

Vir:
www.mychy.si



SPOMLADANSKA ENOLONČNICA S PIRO Sestavine za število oseb: 6
  • pira v zrnju NATURATA (zrnje pire čez noč namočimo in jo nato skuhamo do mehkega): 500g
  • čebula: 3 velike čebule
  • korenje: 6 do 8 večjih korenov
  • čemaž: 2 šopka
  • koprivovi vršički: 10 velikih šopkov
  • travniški cvetovi za enolončnico in dekoracijo
  • olivno olje NATURATA
  • morska sol ali zeliščna sol NATURATA 
Spomladi nam narava ponuja rastlinsko bogastvo za tisoče različnih solat in enolončnic.

Na olivnem olju prepražimo čebulo in dodamo narezano korenje, da se nekoliko zmehča. Nato zalijemo z vodo. Nabrane koprive in čemaž narežemo in v loncu skuhamo. Kuhamo 10 minut. Na koncu dodamo kuhano piro, po okusu solimo in zabelimo z olivnim oljem.

Čas priprave: 10 minut 

Vir: Eko recepti s Kmetije pri Jernejkovih

SOLATA Z REGRATOM IN MOTOVILCEM Z BUČNIMI SEMENI

Še ena mineralno-očiščevalna bomba: Biovan vam priporoča solato iz motovilca in regrata, posipano s popraženimi bučnimi in sončničnimi semeni.

Sestavine:
 - sveže nabran motovilec in regrat

- bučno olje ali konopljino olje 

- zeliščna sol 

- bučkina semena 

- sončnična semena 

- sok limone iz ekološke pridelave


Priprava:

 Sveže nabrane rastline očistite in jih operite pod tekočo vodo (ne puščajte jih stati v vodi, ker izgubljajo minerale). Semena na hitro popražite v posodi, da zadišijo in da bučna semena nabreknejo (pazite, da se ne prismodijo). Počakajte, da se ohladijo in jih dodajte na solato. Začinite z oljem, soljo in limoninim sokom (C vitamin pomaga telesu, da bolje izkoristi železo in magnezij iz zelenih rastlin).

Uživajte v svežini okusa in aromi semenk.

Izdelke lahko naročite v spletni trgovini
ali jih poiščete v vaši najbližji trgovini z zdravo prehrano. Za koprive in čemaž obiščite najbližjo ekološko kmetijo ali se sprehodite po gozdu. Drevesa vas bodo poživila in napolnila z energijo.

Hrano pripravljajte v miru in v harmoniji s sabo. Bodite prisotni tu in zdaj. Uživajte v okusih in se posvetite občutkom ob jedi. Misli naj bodo usmerjene v ta trenutek.

Jejte s hvaležnostjo v srcu, da imate živež za življenje. Jejte, ko ste umirjeni. Stres vpliva na slabšo presnovo.
0 Comments

Narava zdravi

24/4/2015

0 Comments

 
Sama ima poučno zgodbo iz svoje mladosti. Kot otrok je imela sklepni revmatizem, kot so ji rekli. Zdravnik ji je prinesel eno samo zdravilo in zraven steklenico ribjega olja. Njeni mami pa je naročil, da mora skuhati juho iz stare domače kokoši z vsaj desetimi vrstami zelenjave in rastlin, ki so rasle na polju in okrog hiše. V loncu naj bi se znašli: rumeno in rdeče korenje, česen, čebula, koleraba, pastinjak, zelena, brinove jagode, rožmarin...

Vsak dan je morala pojesti tudi po dve limoni s sladkorjem. Torej tri vrste hrane in eno zdravilo. Temu zdravniku se gospa Merljak še vedno zahvaljuje, da nima več niti sledu sklepne revme.

Česen razkužuje od nog do glave!

Odstranjuje strupene snovi iz želodca in črevesja, zbira odvečne maščobe in razbremenjuje jetra, veže težke kovine (svinec, kadmij in živo srebro), uredi krvni obtok, okrepi srčno mišico in omogoča boljše dihanje. Krepi živce, odpravlja razdraženost in nespečnost ter preutrujenost, omotičnost, glavobole in depresije. Česen zavira propadanje možganskih celic in spodbuja rast novih, zato bolje mislimo.

Nič novega ni, če omenimo njegovo antibiotično delovanje. Ko česen prerežemo ali stremo, se sprostita žvepleni spojini: alilcistein in aliin. Iz njuju nastane alicin, ki deluje antibiotično, podobno kot penicilin, kar je dognal že Louis Pasteur leta 1858. Znanstveniki so pozneje izračunali, da je en miligram alicina iz česna enako močan kot deset mikrogramov penicilina. Česen krepi črevesno miklrofloro, zato preprečuje driske in vnetja. Podobno kot acetilsalicilna kislina blaži bolečine, a nima stranskih učinkov in ne uničuje sluznice! Alicin v telesu deluje na širok spekter mikroorganizmov, in sicer kot bakteriostatik.

Vse našteto velja le za svež strok česna, ki ga ni moč uskladiščiti. Česnove sestavine pospešujejo nastanek limfocitov in makrofagov ter sodelujejo pri uničevanju okuženih celic, tudi tumorja. Pri prehladnih obolenjih mehčajo sluz in ga pomagajo izločiti iz dihal ter jih tako razkužijo. Česen preprečuje strjevanje krvi in jo redči, znižuje vsebnost nevarnega holesterola LDL; posledično znižuje krvni tlak, odstranjuje strupe iz želodca, črevesja in tudi iz krvi. Ker pošilja maščobne zaloge na kurjenje in normalizira delovanje jeter in žolčnika, je pomemben pri hujšanju. Česen priporočajo pri glivici Candida albicans.

S kuhanje česena nekaj snovi izgubimo, druge pa pridobimo. Mariniran česen je vsebinsko skoraj takobogat kot starano vino.

Dva praktična nasveta: če česen stremo z enako količino medu, dobimo zdravilo zoper prehlade in astmo. Iz sveže stisnjenega soka česna in enake količine oljčnega olja pa anredimo mazilo zoper ekcem, bradavice, lišaje in izpadanje las.

Neprijeten vonj česna prekrijejo: peteršilj in cvetovi poprove mete, oljčno olje, ovčji ali kozji sir in vse marinade. Pri tem pa česen prav nič ne izgubi.




Čebula zdravi sedem bolezni

Več kot potočimo solz ob rezanju - bolj zdrava in učinkovita je. Lahko jo uživamo surovo, kuhano, dušeno ali pečeno. Že pol čebule na kruhu lahko odpravi pekočo zgago. Toda čebuli se morajo izogibati oboleli na želodčni sluznici. Že nekaj požirkov vode, v kateri smo namakali rezino čebule, odpravi krče pri dojenčkih. Vonjanje hlapov prerezane čebule odpravlja nahod in blaži astmo, kuhana čebula z medom pa zdravi kašelj. Pomaga tudi topel obkladek iz na masti prepražene čebule. Surova čebula zdravi glavobol, boleča vneta mesta, rahle ozebline in otekanje po pikih žuželk. Sok surove čebule preprečuje izpadanje las
in prhljaj, zdravi tudi krhke nohte.
Znižuje tudi visoko telesno temperaturo, če čebulo ovijemo okrog podplatov, vnete oči pa masiramo z mlekom v katerem smo skuhali čebulo. Sveža čebula v solati z oljčnim oljem in peteršiljem zdravi živce in nervozo, hkrati poveča pretočnost krvi, saj znižuje slab
holesterol in povišuje dobrega. Čebula ima insulinu podoben hormon, zato je priporočljiva za diabetike. Čebulna juha pa zdravi težave z moško potenco.

Rožmarin za boljšo cirkulacijo in krvni tlak

Rožmarin je bil skozi stoletja simbol zvestobe in vsak fant si ga je želel dobiti od ljubljenega dekleta. Nekoč so ga zažigali, da bi očistil zrak v bolnišnicah in pregnal nadležne žuželke. Ponekod v Sredozemlju po grmih rožmarina razprostirajo perilo, ki se navzame močnega vonja in odvrača molje.
Rožmarin je začimba, ki pospešuje cirkulacijo krvi, znižuje visok krvni tlak in zvišuje nizkega. Pospešuje nastajanje in izločanje želodčne kisline in žolča, preprečuje napenjanje, pomaga pri zaprtju, ženskam pa uravnava menstruacijo.
Rožmarin s svojimi olji pomirja telo in duha, kopeli z njim so blagodejne za revmatike, depresivne, utrujene... in ljudi z ledvičnimi in s kožnimi obolenji. V kulinariki je rožmarin zelo primeren za meso perutnine, jagnjetino, divjačino, zajčje in svinsko meso. Nepogrešljiv
je v enolončnicah in na picah.
Vendar pazite: rožmarina ne smejo uživati nosečnice, ker spodbuja krče.

Meta pomirja

Včasih so ženske z njo kuhale štruklje. Meta je rasla vsepovsod, močno je dišalo po njej in celo mladi mucki so bili omamljeni od njenih vonjev... Danes vemo zakaj. Zaradi mentolov, metinih dišečih olj. Okrog mete je bilo vedno rastišče pelina in krompirjeva njiva. Oboje
meto spodbuja k rasti.
Mete je več vrst; najpogosteje doma gojijo poprovo meto, ki je najbolj bogata z mentolom v njenem olju. Uporabljamo jo lahko v vseh sladkih jedeh, v napitkih, prelivih in v čaju. Nepogrešljiva je pri jedeh na žaru in ribah, v marmeladah in solatah, zlasti s fižolom, saj
preprečuje napenjanje. V živilski industriji njeno eterično olje največ uporabljajo za likerje, brezalkoholne pijače, sirupe, slaščice, tudi za kozmetične izdelke. Je tudi zeliščna sestavina za grgranje, za pomiritev ust in grla.
Meta pomirja: njen čaj ustavlja žolčne napade, saj pospeši izločanje žolča; uspešno odpravlja želodčne, črevesne in menstrualne krče, preprečuje napenjanje, ustavi siljenje na bruhanje, uravna "nervozno srce", pomaga dihati ob prehladu, uspešno odpravi celo hipohondrijo!
Za pomiritev telesa pri duševnih težavah je dobro meto kombinirati s hmeljem, meliso, sivko, rmanom in baldirjanom. Kopel iz poprove mete lajša revmatične težave in pomaga čistiti kožo.
V kulinariki je meta priporočljiva, ko kuhamo stročnice, da bo manj napenjanja in plinov. Meta ne sme manjkati v štrukljih, saj jim - poleg pehtrana - daje aromatičen vonj. Posušene metine liste lahko zdrobimo in jih pomešamo med kumino, janež in koromač. Nastane dobra
začimbna mešanica za marinade, za kuhanje stročnic ali za nekatere slaščice.

Brin je naravni razkuževalec



To trditev potrjuje tudi znanstvene raziskave. Zaradi eteričnih olj dišijo tudi brinove vejice in včasih so jih ženske večkrat zažgale ter z njimi razkuževale omare in prostore. Znanstveniki pravijo: "Kamor ne seže antibiotik, sežejo brinove jagode." V njihovi lupini so varovalne
smole, eterična olja, organske kisline, dišeča kafra in flavonoidi. So torej močno aromatične in če jih stremo, sta morda že dve krogljici dovolj za lonec enolončnice ali pečeno kračo. Brinove jagode vežejo odvečne maščobe; ker imajo večkrat nenasičene maščobne kisline, pa
zagotavljajo, da bo holesterol ostal v tekoči obliki. Sestavine v brinju uničujejo vnetne bakterije v mehurju in sečnih poteh, spodbujajo pa razvoj dobrih bakterij v črevesju. Zato so
brinove jagode ženskam v pomoč za boljšo kontrolo nad uhajanjem vode. Vendar pri vnetih ledvicah brina ne smemo uporabljati. Marsikdo trdi, da brinovo žganje razkuži želodec in žvečenje brinovih jagod prežene zgago. Dober je tudi brinov sirup; včasih so ga morali piti otroci, da so se obvarovali pred prehladom. Zmečkane brinove jagode z maslom so odlično mazilo proti lišajem, čirom in oteklinam.

Šipek krepi odpornost

Za razliko od sadja na vrtu, je šipek v naravi moral preživeti brez človekove pomoči, zato je zoper vreme in škodljivce razvil svoje zaščitne snovi. Vsebuje izredno močan antioksidant likopen, ki je predstopnja vitamina A; v njem so še pektini, čreslovine, rastlinske kisline (jabolčna in citronska), antociani ter veliko vitamina C in E.
Šipek krepi odpornost pred prehladi in gripo. Ugodno deluje na prebavila, zaradi sadnih kislin pospešuje izločanje seča, pri čemer ne draži ledvic. Z boljšim izločanjem seča očistimo kri soli sečnih kislin, kar je dobro zlasti za revmatike in bolnike s putiko. Šipek spodbuja izločanje ščitničnih, nadledvičnih in spolnih hormonov. Ker vsebuje kalcij, rutin in vitamin C, je naravno zdravilo proti paradentozi in drugim boleznim dlesni. Ljudsko zdravilstvo priporoča, naj pijejo veliko šipkovega čaja tisti, ki nimajo veselja do dela. Saj veste: zaradi vitamina C!








0 Comments

Naravni antibiotiki

24/4/2015

0 Comments

 
Naravni antibiotiki

Zdravljenje z antibiotiki je učinkovito, vendar ima tudi veliko stranskih učinkov. Lahko si pomagamo z naravnimi nadomestki, ki ne povzročajo stranskih učinkov. Veliko bakterij postane odpornih proti antibiotikom, zaradi prekomernih odmerkov.

Po drugi strani so pa antibiotiki neuspešni pri zdravljenju virusov, fungusa, parazitov. Ti se lahko še bolj namnožijo v telesu. Prekomerna raba lahko oslabi imunski sistem, okvari organe kot so jetra, ledvice. Pojavijo se lahko razne alergije.

Vendar se lahko pojavijo reakcije pri jemanju naravnih antibiotikov, če z njimi pretiravamo ali ne upoštevamo navodil. Takrat je potrebno obiskati nujnomedicinsko pomoč.


Mnogokrat si lahko pomagamo z zeliščnimi pripravki, kot so tinkture zelišč v alkoholu. Posamezna zelišča kot so žajbelj, timijan, origano, peteršilj lahko dodamo hrani, saj so antibakterijskega značaja.

Origano je primeren za zdravljenje pljučnih infekcij, za infekcijo grla si lahko pomagamo tako, da namočimo 1 žličko žajblja v vročo vodo za eno uro in nato grgramo.

Zelišče Echinacea oz. ameriški slamnik je izredno popularen nadomestek antibiotikov. Bilo je najbolj uporabljano zelišče prvotnih prebivalcev Amerike. Lahko ga primerjamo s penicilinom. Pri uporabi moramo biti pazljivi, saj prekomerna uporaba povzroči izgubo učinka.

Česen so uporabljali že v času II. svetovne vojne proti infekcijam ran. Uporabljal ga je tudi znani Dr. Albert Schweizer za zdravljenje dizenterije (huda oblika driske). Vsebuje sestavino alicin, ki je uspešna pri zdravljenju okužb z stafilokoki in streptokoki, dokazano pa je, da lahko uniči tudi bakterije, ki so odporne proti antibiotikom. Zeliščarji priporočajo, da vsak dan zaužijemo strok česna dodanega k hrani. Uporabljamo lahko tudi česnovo olje za zdravljenje infekcij ušesa, kjer kanemo 30 kapljic na dan v boleče uho.

Hydrastis canadensis je prav tako zelo znan naravni antibiotik in je zaradi pretirane uporabe skorajda izginil iz površja zemlje. Preprečuje množenje streptokokov v telesu. Uporabljali so ga tudi za zdravljenje kolere in dizenterije. Indijski znanstveniki so ugotovili, da je sestavina berberin, ki je v hydrastisu bolj uspešna pri zdravljenju kolere kot močan antibiotik chloromycetin.

Navadni češmin (berberis vulgaris) so uporabljali ameriški Indijanci, Egipčani in Indijski zdravilci. Povečuje imunost telesa in ima moč zmanjševati tumorje. Študije dokazujejo uspešnost pri boju proti streptokokom, stafilokokom, salmoneli itd.

Ekstrakt evkaliptusa se dodaja med mnoga zdravila. Je naravni antiseptik, ki uničuje bakterije, viruse in funguse. Ruske študije so pokazale na uspešnost zdravljenja prehlada. Lahko uporabljamo izdelke v obliki inhalacije. Pri infekcijah dihal, ga vtremo v prsi in hrbet. Uporablja se tudi za zdravljenje tuberkuloze in kroničnega kašlja. Lahko pa ekstrakt evkaliptusa dodamo med kopel.

Nefiltriran med so uporabljali že v Egiptu za zdravljenje ureznin in opeklin. Paziti moramo, da meda ne dajemo otrokom mlajšim od enega leta. V redkih primerih lahko med vsebuje eksotoksin, ki ga proizvaja Clostridium botulinum in lahko pride do zastrupitve.

Ekstrakt listov oljke je prav tako uspešen pri boju proti bakterijam. Ekstrakt se imenuje Oleuropein. Znanstveniki so ugotovili, da ga je mogoče uporabljati kot antioksidant.

Vitamin C je zdravnik Fred Klenner iz ZDA uporabljal intravenozno proti bakterijam, virusom, ugrizom strupenjač itd. Uspešno je zdravil davico, oslovski kašelj in tetanus in otroško paralizo.




Česen - prastari kralj

Če želite živeti živahno in daljše življenje, si oskrbujte celice s to prastaro zeljo, ki že skoraj pet tisoč let velja za napoj mladosti.

Znanost pričenja domnevati, zakaj je tako. V stroku česna je najmanj štiristo snovi, med njimi veliko antioksidantov, ki varujejo celice pred poškodbami in varujejo telo pred staranjem.

Znano je, da imajo snovi v česnu vrsto odličnih lastnosti – so antibiotiki, zavirajo viruse, znižujejo holesterol, so antikoagulansi, znižujejo krvni pritisk in zavirajo raka, so dekongestivi, antiinflamatoriki in verjetno varujejo možganske celice pred staranjem.

Zdravilo s tradicijo

Egipčanski papirus je iz 15. stoletja pred Kristusom eden prvih medicinskih priročnikov, navaja natanko 22 receptov s česnom za zdravljenje težav, kot so glavoboli, bolečine v žrelu in telesna izčrpanost. Grški zdravnik Hipokrat (460 do 375 pr.n.š) predpisuje česen proti zaprtju, kopičenju vode in raku na maternici. Rimski zgodovinar Plinij starejši (1.st.) priporoča česen celo proti 61 različnim boleznim.

Kaj vse česen zdravi?

Česen znižuje povišan krvni pritisk, ker kot diuretik spodbuja izločanje urina in širi krvne žile. Dandanes ga uporabljajo pri zdravljenju hipertenzije, pa tudi krvnih bolezni, zlasti pri povišani koncentraciji maščob v krvi, ki ji zanesljivo znižuje.  

Znižuje visoki holesterol približno tako uspešno kot zdravila na recept. Že polovica stroka na dan lahko zniža visok holesterol za 9%. Glede holesterola strokovnjaki domnevajo, da je ob uživanju česna, zavrto njegovo nastajanje v telesu, hkrati pa naj bi bilo pospešeno tudi njegovo izločanje z žolčem.

Med znanimi rastlinskimi antibiotiki sodi česen zagotovo med najučinkovitejše. Pomaga proti streptokokom, proti tifusu, paratifusu ter proti različnim glivicam in virusom. Primerjalne raziskave z antibiotiki so pokazale, da česen bolje učinkuje proti koli bacilom in stafilokokom.

Česen deluje močno protibakterijsko. Njegova visokovredna sestavina alicin uničuje razne črevesne bakterije. Česen v črevesju preprečuje gnitje, tako da olajša razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij, to pa pripomore k ravnotežju črevesne flore. Tako delovanje česna preprečuje nastajanje črevesnih plinov, raznih krčev, drisk in širjenje škodljivih sestavin, ker preprečuje, da bi se absorbirale in s tem prodrle v kri, prek katere bi lahko povzročile motnje v organizmu.

Preprečuje krvne strdke. Česen pripomore k redkejši krvi, zaradi česar lahko prepreči težave s krvnim obtokom, kap, bolezni srca in trombozo. Lahko lajša občasne bolečine, ki so posledica zamašenih ali zožanih arterij v nogah.

Pomlajuje možgane in imunski sistem. Najnovejše raziskave na živalih Japonskem kažejo, da uživanje česna lahko obnavlja možganske in imunske funkcije pri starih podganah, torej funkcije, ki slabijo s staranjem. Česen lahko celo pomaga preprečevati in zmanjševati Alzheimerjevo »senilnost«.

Zavira splošno propadanje telesa, ki ga pospešujejo napadi prostih radikalov na celice.

Vsak dan strok česna!

Pripravila: Barbara Gradič Oset



0 Comments

Vednozeleni gornik

9/4/2015

0 Comments

 
GORNIK, VEDNOZELENI (Arctostaphylos uva-ursi)

Druga imena: medvedja trta, medvedje uho, medvedji grozdič, medvedje češnje, opernik, zimzeleni gornik

Družina: vresovke
Droga: listje in jagode
Učinkovine: glikozidi in čreslovine
Zdravilne lastnosti: pri vnetjih ledvic in mehurja



Gornik pogosto zamenjujejo z brusnico, a gornik se plazi po tleh, medtem ko je brusnica pokončna in tvori posamezne grmičke, njeni listi imajo na spodnji strani rjave pike.

Čaj iz gornikovih listov pomaga proti vsem vnetjem ledvic in mehurja, vnetju ledvičnih čašic in je del celostnega zdravljenja kroničnih ledvičnih obolenj. Pomaga pri zdravljenju ledvičnega peska in kamnov. Uporabljamo ga tudi za zdravljenje inkontinence. Z izpiranjem zdravimo okužbe in razjede nožnice. Včasih so z njim zdravili kapavico pri ljudeh, ki so bili alergični na penicilin. Za čaj potrebujemo 10-15 g listov na 1/2 litra vode in vse skupaj zavremo. Na dan pijemo 3-4 skodelice čaja. Če se urin obarva rjavo, to ni znak za alarm. Za otroke pripravimo iz jagod gost sirup, ki je blažji kot čaj in kiselkasto-grenkega okusa.


Treba se je izogibati čezmerni in dolgotrajni rabi zaradi visoke vsebnosti čreslovin in možne strupenosti hidrokinona. Vsebnost čreslovin v čajnem napitku bo še večja, če ga bomo pomotoma pripravili kot prevretek. Bolniki, ki jim bolezenski znaki ostanejo nespremenjeni več kot dva dni in se jim stanje ne izboljša v petih dneh po rednem pitju, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.



OPOZORILO: Zaradi možne strupenosti hidrokinona ga med dojenjem in nosečnostjo odsvetujemo. V velikih odmerkih lahko posškoduje jetra. Nobeno zdravljenj ne mse trajati več kot en teden. Rastlina ni primerna za ledvične bolnike. Rastline naj ne uporablajjo otroci pod 12 let.


OPOZORILO: Rastlina je močno ogrožena in zato strogo zaščitena!



Vir: Naravna Zdravila, MK; 2007

0 Comments

    ZELIŠČA

    Picture
    Koledar nabiranja ZELIŠČ
    File Size: 1336 kb
    File Type: docx
    Download File

    Click to set custom HTML

    Iskalnik:

    Arhiv člankov:

    January 2018
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2015
    July 2015
    June 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    November 2014
    October 2014
    July 2014
    May 2014
    March 2014


    Zelišča za lepoto in zdravje

    priročnik.docx
    File Size: 107 kb
    File Type: docx
    Download File

Powered by Create your own unique website with customizable templates.