
Aronija (Aronia Melanocarpa) je nezahtevna rastlina, saj ji mraz (prenese izjemno nizke temperature: do -47°C), škodljivci, onesnaženost in bolezni ne pridejo do živega. Čeprav izvira iz Severne Amerike in se je hitro razširila po Sibiriji, na Finskem in Švedskem, uspešno raste tudi v Sloveniji.
Zreli plodovi aronije vsebujejo velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocianina, folno kislino, vitaminov A, C, vitamine B kompleksa, E in redek vitamin P. Poleg tega pa so v aroniji tudi betakaroten, kalij, kalcij, železo, mangan, molibden, jod in fosfor. Zaradi zares ogromne količine tanina in flavonida (predvsem pa antocianin), aronijo smatrajo za najmočnejšega doslej poznanega naravnega antioksidanta.
Aronija ima izjemno močno antikancerogeno delovanje, preprečuje nastajanje prostih radikalov in degeneracijo zdravih celic v človeškem tkivu in krvni plazmi, krepi imunsko odpornost, izboljšuje krvni pretok, znižuje krvni pritisk, znižuje slab holesterol, obnavlja arterijsko mišično tkivo, izboljšuje prekrvavljenost miokarda, zdravi urinarne infekcije in vnetje prostate, preprečuje bakterijske in virusne infekcije, regulira delo žleze ščitnice, uravnava raven sladkorja in hemoglobina v krvi, delovanje trebušne slinavke in zdravi diabetes, izboljšuje krvno sliko in čisti kri, izboljšuje cirkulacijo, preprečuje arterosklerozo in zmanjšuje težave pri vnetih in razširjenih venah, umirja krče in bolečine v želodcu, zdravi vnetje sluznice želodca, pomaga pri ranah na želodcu in želodčnih nevrozah, izboljšuje vid, zdravi degenerativne spremembe, ščiti oči pred UV žarki, osvežuje kožo in upočasnjuje staranje, skrajšuje čas celjenja ran in jih dezinficira, veže se za težke kovine in radioaktivne elemente in jih izloči iz organizma…
Neverjetne učinke aronije lahko preizkusite sami. V naših trgovinah jo najdete v obliki prahu in soka. Dnevno je potrebno zaužiti 2 žlici prahu aronije zmešano z vodo ali sveže stisnjenim sokom 30 minut pred obrokom, sok aronije pa spijemo tudi 30 minut pred obrokom in to 25-50 ml na dan (lahko ga razredčimo z vodo).
Zreli plodovi aronije vsebujejo velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocianina, folno kislino, vitaminov A, C, vitamine B kompleksa, E in redek vitamin P. Poleg tega pa so v aroniji tudi betakaroten, kalij, kalcij, železo, mangan, molibden, jod in fosfor. Zaradi zares ogromne količine tanina in flavonida (predvsem pa antocianin), aronijo smatrajo za najmočnejšega doslej poznanega naravnega antioksidanta.
Aronija ima izjemno močno antikancerogeno delovanje, preprečuje nastajanje prostih radikalov in degeneracijo zdravih celic v človeškem tkivu in krvni plazmi, krepi imunsko odpornost, izboljšuje krvni pretok, znižuje krvni pritisk, znižuje slab holesterol, obnavlja arterijsko mišično tkivo, izboljšuje prekrvavljenost miokarda, zdravi urinarne infekcije in vnetje prostate, preprečuje bakterijske in virusne infekcije, regulira delo žleze ščitnice, uravnava raven sladkorja in hemoglobina v krvi, delovanje trebušne slinavke in zdravi diabetes, izboljšuje krvno sliko in čisti kri, izboljšuje cirkulacijo, preprečuje arterosklerozo in zmanjšuje težave pri vnetih in razširjenih venah, umirja krče in bolečine v želodcu, zdravi vnetje sluznice želodca, pomaga pri ranah na želodcu in želodčnih nevrozah, izboljšuje vid, zdravi degenerativne spremembe, ščiti oči pred UV žarki, osvežuje kožo in upočasnjuje staranje, skrajšuje čas celjenja ran in jih dezinficira, veže se za težke kovine in radioaktivne elemente in jih izloči iz organizma…
Neverjetne učinke aronije lahko preizkusite sami. V naših trgovinah jo najdete v obliki prahu in soka. Dnevno je potrebno zaužiti 2 žlici prahu aronije zmešano z vodo ali sveže stisnjenim sokom 30 minut pred obrokom, sok aronije pa spijemo tudi 30 minut pred obrokom in to 25-50 ml na dan (lahko ga razredčimo z vodo).