Društvo za zdravilne rastline ognjič Logatec
  • Domov
  • Novice
  • Članki
    • Recepti
    • Zelišča
    • Uporabni nasveti
    • Vrtnarski nasveti
    • Naravna kozmetika
    • Zdravo življenje
  • Kontakt
  • Forum

BOREČ

4/5/2014

0 Comments

 
Picture
Di­šav­ni in zdra­vil­ni

Bo­reč (Bo­ra­go of­fi­ci­na­lis) je so­lat­na di­šav­ni­ca in sta­ra zdra­vil­na rast­li­na, ki iz­vi­ra iz Bliž­nje­ga vzho­da. V Evro­po so ga pri­ne­sli Rim­lja­ni. Grki in Rim­lja­ni so to zdra­vil­no ze­liš­če upo­rab­lja­li kot po­mir­je­va­lo za srce. Ve­ljal je kot rast­li­na, ki kre­pi duha, od­prav­lja me­lan­ho­li­jo in daje po­gum. Za­ra­di le­pih mo­drih ža­metnih cve­tov je pri­me­ren tudi za obrobo cvet­lič­nih gred.

Bo­rečje do 80 cm vi­so­ka lepa eno­let­ni­ca z ža­me­ta­sti­mi sivo ze­le­ni­mi, po­dol­go­va­ti­mi li­sti. Pri tleh ima ve­li­ko list­no ro­ze­to, iz ka­te­re po­že­ne steb­lo, po­ra­slo s to­gi­mi šče­ti­na­sti­mi dla­či­ca­mi. V sre­di­ni je steb­lo vot­lo, na njem pa so iz­me­nič­no na­meš­če­ni li­sti. V zgor­njem delu steb­la se raz­vi­je­jo pec­lja­ti si­nje mo­dri zvez­da­sti cve­to­vi, zdru­že­ni v rah­la soc­vet­ja. Cve­to­vi se od­pi­ra­jo od zgo­raj navz­dol (naj­prej se od­pre­jo zgor­nji cve­to­vi). Cve­ti od ju­ni­ja do sep­tem­bra. Ima ve­li­ka čr­na og­la­ta se­men­ska zrna. Mla­di li­sti ima­jo pri­je­ten ki­sel­kast okus, vonj pa je po­do­ben ku­ma­rične­mu. Pri­kup­ne mo­dre cve­to­ve, ki ima­jo prav tako okus po ku­ma­rah, so že pred več sto­let­ji do­da­ja­li so­la­tam, ker »raz­ve­se­li­jo duha«. Cve­to­vi so pol­ni nek­tar­ja, zato jih ima­jo zelo rade če­be­le. Seme, li­ste in cve­to­ve upo­rab­lja­jo v me­di­ci­ni.

Rastne raz­me­re
Bo­rečus­pe­va v rah­lih, pre­pust­nih tleh in na sonč­ni legi pa tudi v rah­li sen­ci. Po­tre­bu­je opo­ro, ra­zen če ga več­krat pin­ci­ra­mo. Ra­ste tako kot grm (tudi v ši­ri­no), zato po­tre­bu­je pro­stor. Če ra­ste pre­več na go­sto, je ob­čut­ljiv za pe­pe­la­sto ple­sen in list­ne uši, si­cer pa ni zah­te­ven. Ži­vi kra­tek čas, zato ga se­je­mo več­krat in po­stop­no od mar­ca ali apri­la do ju­li­ja. Le en­krat ga mo­ra­mo po­sejati, na­sled­nja leta pa se bo za­se­jal sam. Bo­reč je tem­no­ka­liv­ka, zato ga mo­ra­mo, po­tem ko ga po­se­je­mo, za­gr­ni­ti s prst­jo in se­me­na ne­ko­li­ko sti­sni­ti. Poz­ne­je rast­li­ni­ce red­či­mo na raz­da­ljo 30 do 50 cm. Pre­sa­ja­nje več­jih rast­lin ni pri­po­roč­lji­vo, ker ima dol­ge ko­re­ni­ne in meh­ke li­ste, zato mla­de rast­li­ni­ce rade ove­ni­jo.Če ga že­li­mo ime­ti ves čas pri roki, ga za zimo se­je­mo v lonč­ke.

Upo­ra­ba
Bo­rečje s svo­jim os­ve­žu­jo­čim, ku­ma­ri­cam po­dob­nim oku­som pri­ljub­ljen do­da­tek pi­ja­čam in so­la­tam, zato drob­no se­se­klja­ne mla­de li­ste po­tre­se­mo po ze­le­ni, pa­ra­diž­ni­ko­vi, krom­pir­je­vi in ku­ma­rič­ni so­la­ti ali pa z nji­mi iz­bolj­ša­mo okus ze­le­njav­nim ju­ham in eno­lonč­ni­cam, lah­ko pa jih do­da­mo na ku­ha­no, z ma­slom pre­li­to ze­le­nja­vo. Cve­to­ve in li­ste upo­rab­lja­mo pre­sne ali suhe tudi v kisu in v oma­kah. Drob­no se­se­klja­ni li­sti so pri­mer­ni tudi za di­šavljenje sku­te in jo­gur­ta ali ma­sla ali pa jih do­da­mo na­ma­zom za send­vi­če in na­de­vom za te­ste­ni­ne. Kri­sta­li­zi­ra­ne cve­to­ve lah­ko upo­ra­bi­mo tudi za gar­ni­ra­nje in okra­še­va­nje tort.



An­dre­ja Med­ved Haupt­man

bore.doc
File Size: 90 kb
File Type: doc
Download File

0 Comments



Leave a Reply.

    ZELIŠČA

    Picture
    Koledar nabiranja ZELIŠČ
    File Size: 1336 kb
    File Type: docx
    Download File

    Click to set custom HTML

    Iskalnik:

    Arhiv člankov:

    January 2018
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2015
    July 2015
    June 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    November 2014
    October 2014
    July 2014
    May 2014
    March 2014


    Zelišča za lepoto in zdravje

    priročnik.docx
    File Size: 107 kb
    File Type: docx
    Download File

Powered by Create your own unique website with customizable templates.