
Stari ljudje pravijo, da se poletje prikrade v deželo takrat, ko zacveti črni bezeg. Vedeli pa so tudi, da so bezgovi cvetovi in plodovi izredno zdravilni. Ker ravno sedaj cveti bezeg, smo za vas pripravili nekaj skromnih receptov in napotkov glede uporabe bezgovih darov.
Črni bezeg (Sambucus nigra) je grmovnica, ki zraste do 6m visoko. Do 30cm široko deblo ima globoko brazdasto skorjo. Raste v toplejših delih Evrope in Severne Amerike, z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst. Cvetovi so rumenkasto beli, sploščeni, z značilnim aromatičnim vonjem in okusom, jagode so črne ali modre barve. V zdravilne namene se uporablja lubje, korenina, cvetovi in plodovi.
Njegove zdravilne cvetove so pričeli uporabljati že v Antiki. Antični Egipčani so jih uporabljali za beljenje polti in zdravljenje opeklin, antični Romljani pa so ga celo poimenovali »skrinja z zdravili«. Legenda pravi, da se je Juda Iškariot obesil ravno na bezgu, iz bezgovega lesa pa naj bi bil narejen tudi križ, na katerem so križali Jezusa. Morda ravno zaradi tega nikdar niso uporabili bezgovega lesa za izdelavo zibelk, so pa sadili bezeg zraven hiš zaradi njegovega varovanja pred strelo in pred zlemi duhovi.
Lubje in korenina Notranjo plast lubja se nabira jeseni z mladega grmičja. Nato se suši na zmernem soncu, ponoči pa se ga spravi pod streho. Ko je posušeno, je rahlo sivkaste barve, mehko in plutasto. Lubje in korenine vsebujejo smolo, ki deluje odvajalno in diuretsko. Čaj iz bezgovega lubja pripravimo tako, da čajno žličko posušenega lubja zmešamo z eno skodelico vrele vode, precedimo in pijemo skozi cel dan. Iz notranje plasti lubja se izdeluje tudi mazilo in homeopatsko tinkturo.
Listi Listi se v zdravilne namene uporabljajo sveži in posušeni. Nabirajo se junija in julija v jutranji urah in samo v lepem vremenu. Uporablja se jih v mazilu (Unguentum Sambuci Viride), ki je domače zdravilo za praske, zvine, ozebline, na splošno pa deluje blažilno.
Starodavni recept za mazilo iz bezgovih listov: vzemite 3 dele svežih bezgovih listov, 4 dele svinjske masti in 2 dela loja. Maščobo in liste segrevajte toliko časa, dokler se iz listov ne izloči barva. Vsebino nato precedite skozi staničevino in pustite, da se mazilo ohladi.
Iz listov in lubja se pripravlja tudi čaj, ki učinkuje proti vodenici, zadrževanju urina, slabi prebavi, sladkorni bolezni, revmatizmu in protinu. Nikar ne pozabimo tudi na bezgovo olje (Oleum Viride), ki ga naredite iz 1 dela skrbno zmečkanih bezgovih listov in treh delov lanenega olja.
Cvetovi Bezgovi cvetovi se izredno pogosto uporablja tako v zdravilstvu, kot tudi v farmaciji, pa naj bodo sveži ali posušeni. Nabira se jih junija takoj, ko se popolnoma razcvetijo. Vsebujejo eterična olja, čreslovine, sluz, holin, sambunigin, smolo, sladkor, saponine in jabolčno, baldrijanovo ter vinsko kislino. Cvetovi pospešujejo izkašljevanje, zmanjšujejo izločanje sluzi, pospešujejo krvni obtok in potenje, delujejo diuretsko in na koži protivnetno.
Posušeni cvetovi se uporabljajo v čajih, ki jih moramo piti zmerno. S pitjem čaja na tešče si bomo očistili kri.
Sveži cvetovi so polni zdravilnih učinkovin tako, da se jih uporablja v različnih pripravkih. Iz njih lahko tako delamo sirupe, marmelade, lahko pa jih primešamo tudi v kruh, biskvite ipd. Znotraj aromaterapije se izdeluje tudi hidrolat bezga. Iz njih lahko pripravimo tudi mazilo (Unguentum Sambuci).
Starodavni recept za mazilo iz bezgovih cvetov: vzemite 100 delov svežih bezgovih listov in 500 delov svinjske masti. Vse skupaj segrevajte toliko časa, da listi postanejo krhki. Mešanico precedite skozi staničevino in pustite, da se mazilo ohladi.
Plodovi V preteklosti se je iz bezgovih jagod pripravljal barvilni izvleček, s katerimi so določali pH vrednosti. V alkalnem območju se je obarval zeleno, v kislem pa rdeče. Rimljani pa so iz njih pripravljali barvo za lase.
Zreli plodovi vsebujejo med drugim jabolčno, baldrijanovo in čresleno kislino, grenčine, eterična olja, sladkor, vosek in vitamine A, B1, B2 in C. Pospešujejo potenje, delujejo diuretsko in laksativno. Iz njih se dela marmelada, vino, sirup in kis.
Recepti:
Bezgova voda
· 5 skodelic cvetov
· 1 ¼ vrele vode
Previdno oberite sveže cvetove in jih prelijte z vrelo vodo. Mešanico pustite stati dve do tri ure in jo nato precedite.
Čistilna krema z medom in jogurtom
· 16 žlic jogurta
· 5 žlic cvetov
· 2 ½ stopljenega medu
Jogurt in cvetove dajte v ponev in počasi kuhajte 30 minut na zmerni toploti. Nato ponev odstavite in pustite, da se cvetovi namakajo v jogurtu nadaljnih pet ur. Nato mešanico ponovno segrejte in ji dodajte med. Vse skupaj dobro stepajte, dokler ne dobite kreme primerne gostote. Krema je primerna za razpokano, opečeno in poškodovano kožo.
Bezgov preliv za lase
· 4 pesti cvetov
· 500ml studenčnice
· 500ml jabolčnega kisa
Vržite cvetove v vrelo vodo in jih počasi kuhajte 10 minut. Nato jih odstavite ter jih pustite stati v vodi še nadaljno uro. Vodo precedite, ji dodajte kis in mešanico pustite stati 48 ur.
Bezgov sirup
· 6 cvetov
· 5 litrov vode
· 1 deciliter vina (ali pol decilitra kisa)
· 40 dekagramov sladkorja
· 2 limoni narezani na kolobarje
· za pšenično zrno kvasa
Vse sestavine zmešamo in pustimo na toplem 24 ur. Nato precedimo in nalijemo v steklenice.
Bezgova marmelada
· ½kg zrelih bezgovih jagod
· ½kg banan
· 1 kg želirnega sladkorja
· 2 vanilijeva sladkorja
· sok ene limone
Jagode grobo zmečkamo in jim dodamo narezanim bananam. Vse skupaj pokapamo z limoninim sokom in zavremo. Nato dodamo želirni in vanilijev sladkor ter med mešanjem kuhamo še 5 minut.
Bezgovo vino
12l zrelih bezgovih jagod prelijemo z 8l vrele vode. Vse skupaj pokrijemo in pustimo stati 24 ur. Nato tekočino precedimo in sok dobro iztisnemo. Nato dodamo 1,5kg sladkorja, 14g ingverja in 7g nageljnovih žbic na vsakih 4l tekočine. Vse skupaj počasi vremo 20 minut in precedimo v sod, kjer naj se tekočina počasi ohladi in sod šele nato zapremo za šest mesecev.
Bezgov liker
· 4 lončke zrelih bezgovih jagod
· 2 lončka sladkorja
· 1 čajna žlička limoninega okusa
· 2 žlici limoninega soka
· 1 lonček vode
· 3 lončki močne vodke
Jagode stisnemo in zmešamo s sladkorjem ter pustimo stati eno uro. Nato dodamo limonin okus in sok ter vse skupaj prenesemo v čist steklen kozarec in dodamo vodo in vodko. Skrbno pokrijemo in pustimo stati v hladnem in temnem prostoru. Občasno kozared dobro pretresemo. Po enem mesecu vsebino precedimo.
Odsvetuje se uživanje surovih bezgovih jagod in bezgovega soka, prav tako pa je potrebno uživati bezgove pripravke v zmernih količinah. V prevelikih količinah povzročajo bruhanje, drisko in vnetje prebavil, lahko tudi ledvic.
Vir: Aromaterapija, 27. 5. 2010
Črni bezeg (Sambucus nigra) je grmovnica, ki zraste do 6m visoko. Do 30cm široko deblo ima globoko brazdasto skorjo. Raste v toplejših delih Evrope in Severne Amerike, z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst. Cvetovi so rumenkasto beli, sploščeni, z značilnim aromatičnim vonjem in okusom, jagode so črne ali modre barve. V zdravilne namene se uporablja lubje, korenina, cvetovi in plodovi.
Njegove zdravilne cvetove so pričeli uporabljati že v Antiki. Antični Egipčani so jih uporabljali za beljenje polti in zdravljenje opeklin, antični Romljani pa so ga celo poimenovali »skrinja z zdravili«. Legenda pravi, da se je Juda Iškariot obesil ravno na bezgu, iz bezgovega lesa pa naj bi bil narejen tudi križ, na katerem so križali Jezusa. Morda ravno zaradi tega nikdar niso uporabili bezgovega lesa za izdelavo zibelk, so pa sadili bezeg zraven hiš zaradi njegovega varovanja pred strelo in pred zlemi duhovi.
Lubje in korenina Notranjo plast lubja se nabira jeseni z mladega grmičja. Nato se suši na zmernem soncu, ponoči pa se ga spravi pod streho. Ko je posušeno, je rahlo sivkaste barve, mehko in plutasto. Lubje in korenine vsebujejo smolo, ki deluje odvajalno in diuretsko. Čaj iz bezgovega lubja pripravimo tako, da čajno žličko posušenega lubja zmešamo z eno skodelico vrele vode, precedimo in pijemo skozi cel dan. Iz notranje plasti lubja se izdeluje tudi mazilo in homeopatsko tinkturo.
Listi Listi se v zdravilne namene uporabljajo sveži in posušeni. Nabirajo se junija in julija v jutranji urah in samo v lepem vremenu. Uporablja se jih v mazilu (Unguentum Sambuci Viride), ki je domače zdravilo za praske, zvine, ozebline, na splošno pa deluje blažilno.
Starodavni recept za mazilo iz bezgovih listov: vzemite 3 dele svežih bezgovih listov, 4 dele svinjske masti in 2 dela loja. Maščobo in liste segrevajte toliko časa, dokler se iz listov ne izloči barva. Vsebino nato precedite skozi staničevino in pustite, da se mazilo ohladi.
Iz listov in lubja se pripravlja tudi čaj, ki učinkuje proti vodenici, zadrževanju urina, slabi prebavi, sladkorni bolezni, revmatizmu in protinu. Nikar ne pozabimo tudi na bezgovo olje (Oleum Viride), ki ga naredite iz 1 dela skrbno zmečkanih bezgovih listov in treh delov lanenega olja.
Cvetovi Bezgovi cvetovi se izredno pogosto uporablja tako v zdravilstvu, kot tudi v farmaciji, pa naj bodo sveži ali posušeni. Nabira se jih junija takoj, ko se popolnoma razcvetijo. Vsebujejo eterična olja, čreslovine, sluz, holin, sambunigin, smolo, sladkor, saponine in jabolčno, baldrijanovo ter vinsko kislino. Cvetovi pospešujejo izkašljevanje, zmanjšujejo izločanje sluzi, pospešujejo krvni obtok in potenje, delujejo diuretsko in na koži protivnetno.
Posušeni cvetovi se uporabljajo v čajih, ki jih moramo piti zmerno. S pitjem čaja na tešče si bomo očistili kri.
Sveži cvetovi so polni zdravilnih učinkovin tako, da se jih uporablja v različnih pripravkih. Iz njih lahko tako delamo sirupe, marmelade, lahko pa jih primešamo tudi v kruh, biskvite ipd. Znotraj aromaterapije se izdeluje tudi hidrolat bezga. Iz njih lahko pripravimo tudi mazilo (Unguentum Sambuci).
Starodavni recept za mazilo iz bezgovih cvetov: vzemite 100 delov svežih bezgovih listov in 500 delov svinjske masti. Vse skupaj segrevajte toliko časa, da listi postanejo krhki. Mešanico precedite skozi staničevino in pustite, da se mazilo ohladi.
Plodovi V preteklosti se je iz bezgovih jagod pripravljal barvilni izvleček, s katerimi so določali pH vrednosti. V alkalnem območju se je obarval zeleno, v kislem pa rdeče. Rimljani pa so iz njih pripravljali barvo za lase.
Zreli plodovi vsebujejo med drugim jabolčno, baldrijanovo in čresleno kislino, grenčine, eterična olja, sladkor, vosek in vitamine A, B1, B2 in C. Pospešujejo potenje, delujejo diuretsko in laksativno. Iz njih se dela marmelada, vino, sirup in kis.
Recepti:
Bezgova voda
· 5 skodelic cvetov
· 1 ¼ vrele vode
Previdno oberite sveže cvetove in jih prelijte z vrelo vodo. Mešanico pustite stati dve do tri ure in jo nato precedite.
Čistilna krema z medom in jogurtom
· 16 žlic jogurta
· 5 žlic cvetov
· 2 ½ stopljenega medu
Jogurt in cvetove dajte v ponev in počasi kuhajte 30 minut na zmerni toploti. Nato ponev odstavite in pustite, da se cvetovi namakajo v jogurtu nadaljnih pet ur. Nato mešanico ponovno segrejte in ji dodajte med. Vse skupaj dobro stepajte, dokler ne dobite kreme primerne gostote. Krema je primerna za razpokano, opečeno in poškodovano kožo.
Bezgov preliv za lase
· 4 pesti cvetov
· 500ml studenčnice
· 500ml jabolčnega kisa
Vržite cvetove v vrelo vodo in jih počasi kuhajte 10 minut. Nato jih odstavite ter jih pustite stati v vodi še nadaljno uro. Vodo precedite, ji dodajte kis in mešanico pustite stati 48 ur.
Bezgov sirup
· 6 cvetov
· 5 litrov vode
· 1 deciliter vina (ali pol decilitra kisa)
· 40 dekagramov sladkorja
· 2 limoni narezani na kolobarje
· za pšenično zrno kvasa
Vse sestavine zmešamo in pustimo na toplem 24 ur. Nato precedimo in nalijemo v steklenice.
Bezgova marmelada
· ½kg zrelih bezgovih jagod
· ½kg banan
· 1 kg želirnega sladkorja
· 2 vanilijeva sladkorja
· sok ene limone
Jagode grobo zmečkamo in jim dodamo narezanim bananam. Vse skupaj pokapamo z limoninim sokom in zavremo. Nato dodamo želirni in vanilijev sladkor ter med mešanjem kuhamo še 5 minut.
Bezgovo vino
12l zrelih bezgovih jagod prelijemo z 8l vrele vode. Vse skupaj pokrijemo in pustimo stati 24 ur. Nato tekočino precedimo in sok dobro iztisnemo. Nato dodamo 1,5kg sladkorja, 14g ingverja in 7g nageljnovih žbic na vsakih 4l tekočine. Vse skupaj počasi vremo 20 minut in precedimo v sod, kjer naj se tekočina počasi ohladi in sod šele nato zapremo za šest mesecev.
Bezgov liker
· 4 lončke zrelih bezgovih jagod
· 2 lončka sladkorja
· 1 čajna žlička limoninega okusa
· 2 žlici limoninega soka
· 1 lonček vode
· 3 lončki močne vodke
Jagode stisnemo in zmešamo s sladkorjem ter pustimo stati eno uro. Nato dodamo limonin okus in sok ter vse skupaj prenesemo v čist steklen kozarec in dodamo vodo in vodko. Skrbno pokrijemo in pustimo stati v hladnem in temnem prostoru. Občasno kozared dobro pretresemo. Po enem mesecu vsebino precedimo.
Odsvetuje se uživanje surovih bezgovih jagod in bezgovega soka, prav tako pa je potrebno uživati bezgove pripravke v zmernih količinah. V prevelikih količinah povzročajo bruhanje, drisko in vnetje prebavil, lahko tudi ledvic.
Vir: Aromaterapija, 27. 5. 2010