Domači kis

Published on 13 February 2024 at 20:56

 

 

abolčni kis - zdravilo:

 http://www.aktivni.si/zdravje/jabolcni-kis-v-domaci-lekarni/ 

izdelava:

http://www.klubgaia.com/Vrtnarski-nasveti/Clanki/818/Kako-pripravimo-domaci-jabolcni-kis

 Obvezni sta dve čisto ločeni fermentaciji; najprej alkoholna do konca, in šele potem še kislinska. Prva poteka brez prisotnosti zraka, druga pa z obilo zraka. 


Popravek: 
- alkoholna fermentacija poteka pri 20 °C 
- ocetno-kislinska fermentacija med 25 in 28 °C 

JABOLČNI KIS
Ključne besede: 
- recept za kis, 
- postopek izdelave kisa 
- priprava izdelava jabolčnega kisa 

Enak recept se lahko uporabi tudi za kis iz MOŠTOVK, TEPK ali VILJAMOVK (slednji je odličen in v tujini pregrešno drag) 

PRIPRAVA 

- izberemo kvalitetna domača jabolka starih sort (najboljša sta bobovec in krivopecelj) 
- jabolka zmeljemo in sprešamo dobimo jabolčni sok 

PRVA FERMENTACIJA 

- jabolčni sok zapremo v posodo z vrelno veho (kupiti v kmetijski zadrugi 5€), katera onemogoča dostop zraka v steklen balon ali sod iz prehrambene plastike 

- sod z vrelno veho postavimo v prostor kjer se temperatura giblje med 25 in 28 st. C in počakamo, da sok popolnoma zavre (1 do 3 tedne) - nastane jabočno vino (jabolčnik, angleško "sajder") Nižje in višje temperature ustavijo vrenje!! 

DRUGA FERMENTACIJA 

Brez prve fermentacije ni pravega kisa!! Tisti, ki kisate jabolčni sok in ne jabolčno vino, ne veste kaj je pravi in okusen kis!! 

- nastalo jabolčno vino pazljivo pretočimo in ga ločimo od usedlin in bele pene (odstranimo z cedilom), ki so produkt delovanja kvasovk (najbolje se pretaka z cevjo - na vlek) 

- v jabolčno vino za hitrejše kisanje in za premoč pred divjimi kvasovkami dodamo ostanek droži od prejšnjega kisa (sluzasta goba) 

- na posodo z jabolčnim vinom damo bombažno plenico in jo zavežemo z vrvico (preprečimo dostop mušicam) 

- soda ne premikamo!! pazimo da sluzasta goba ki se naredi na vrhu ne potone!!! Jabolčnik nam lahko začne greniti, se pokvari. Če goba potone in stvar še ni kisla, tekočino hitro pretočimo in postopek kisanja ponovimo! 

- zadevo kisamo 2 do 3 mesece na 20 st C 

SPRAVA IN ZORJENJE 
- kis nato pazljivo pretočimo (z cevjo), najboljega je hraniti v steklenih balonih, ki jih tesnimo 
- kis se mora nato odležati, da se zbistri in da pridobi okus 
- steklenice čim manj premikamo, da ne vzdvigujemo usedlin 
- čistega kisa bo zaradi izgub pretakanja in ločevanja usedlin 70% od prešanega soka 

UPORABA 
- domač kis je bogat vir kalija in antioksidantov 
- ena čajna žlička v 2 dcl vode, zjutraj na tešče za bister um, odpornost in dolgo življenje 
- solata (z našim jabolčnim kisom - odlična;) 
- vlaganje kumaric 
- ... 

ZAKLJUČEK 
Naš domač kis iz nešpricanih avtohtonih-slovenskih-visokodebelnih jablan-starih sort (ponos), je ODLIČEN! Flaširan v steklenice 0,75 litra je kot odlično in dragoceno darilo za najbližje! 

Veliko uspeha in zdrave tekmovalnosti - kdo bo naredil najboljši kis!