Domače zelenjavne jušne kocke, ki se hranijo v zamrzovalniku in so še boljše od Vegete. Odlične pri pripravi raznih omak.
Sestavine:
500 g zelenjave (1 manjša bučka, 1 steblo zelene, šopek peteršilja, 1 manjša čebula, 2 korenčka, 1 manjši krompir)
1 jedilna žlica paradižnikove mezge
150 g soli (8 jedilnih žlic)
2 jedilni žlici mletih suhih jurčkov
začimbe po želji (mleta paprika, šetraj, timijan, rožmarin...)
Priprava:
1. Zelenjavo narežemo na kocke in na malo olja pražimo 10 minut v široki ponvi, da zelenjava ovene.
2. Dodamo sol in premešamo. Dodamo mlete suhe jurčke. Pražimo, dokler voda ne izpari.
3. Prestavimo zmes v mešalnik in zmeljemo.
4. Nato prestavimo ponovno v ponev in mešamo, da zmes izgubi še nekaj vode in postane bolj kompaktna.
5. Maso razporedimo v manjšo posodo na peki papir in damo z zamrzovalnik za kakšno uro ali čez noč.
6. Zamrznjeno narežemo na kocke, ki jih hranimo v zamrzovalniku.
Pripravila: Erika Videnović